آئین افتتاحیه این نمایشگاه با حضور آیت الله سیدمحمد حسینی شاهرودی نماینده ولی فقیه در کردستان، بهمن مرادنیا استاندار، سردار محمدحسین رجبی فرمانده سپاه بیت المقدس، خانواده معظم شهدا، مسئولان اجرایی و اقشار مختلف استان برپزار شد.
دستیار ویژه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در این آئین با گرامیداشت یاد و خاطره ۵۴۰۰ شهید استان کردستان گفت: شهادت منبع قدرت ماست که اگر نبود ما در ۸ سال جنگ نمیتوانستیم مقاومت کرده و دوام بیاوریم.
علی اصغر زارعان اظهار داشت: این قلبها هستند که میجنگند نه سلاحهای آهنی و تا زمانی که ایمان داریم شکست نخواهیم خورد و دفاع مقدس مشق مقاومت اسلامی در برابر قدرتهای جهانی بود البته در این برهه از زمان نظام سلطه مبانی دینی ما را با شگردهای گوناگون نشانه رفته است.
وی اضافه کرد: ما مدیون خون شهدا و ادامه دهنده راه آنها هستیم و شهدای هسته ای نیز همچون شهید والامقام شهریاری جان خود را در راستای جهاد علمی و افتخار ملی فدا کردند.
زارعان افزود: انقلاب باعث اعتماد به نفس ملی و از بین رفتن خود کم بینی و اعطای باورها مبنی بر ما میتوانیم شده که صنعت هسته ای نیز یکی از نمادهای افتخار و اقتدار آفرین کشورمان است.
وی تاکید کرد: تولید علم همراه با هدف گذاری صحیح و سپس تبدیل علم به فناوری و کاربردی شدن آن در سطح جامعه مبنی بر اینکه نتایج علم را مردم باید احساس کنند و اگر این احساس نباشد یعنی علم کاربردی نگردیده مانند تولید رادیو داروها که در صنعت هسته ای سالانه یک میلیون نفر از این رادیو داروها در عرصه تشخیص و درمان بهره مند میشوند و بیش از ۱۸۰ مرکز درمانی از خدمات رادیو داروهای تولیدی سازمان استفاده میکنند در نتیجه مردم این احساس را به صورت عملیاتی درک میکنند.
زارعان یادآور شد: تولید برق پاک که هم اکنون نیروگاه اتمی بوشهر با ظرفیت ۱۰۰۰ مگاوات در حال فعالیت است و در این راستا اپراتوری، تعمیر و نگهداری و حتی ساخت تجهیزات مورد نیاز نیروگاه بوشهر به صورت بومی توأم با استانداردهای بین المللی اجرا و اقدام میشود.
دستیار ویژه ریاست سازمان انرژی اتمی افزود: صنعت هسته ای در بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و خصوصاً در دو دهه گذشته تاکنون به ویژه در دو سال اخیر دستاوردهای چشمگیری را بر حسب نیازهای خود با رویکرد بومی سازی داشته و این فرایند با امانتداری و با شتاب خاصی دنبال میشود.
به گفته وی، نمونه آن ۸۳ دستاورد در سال ۱۳۹۷ و ۱۱۴ دستاورد اقتدار آفرین ممیزی شده در سال ۱۳۹۸ بود که در ۲۰ فروردین دو سال اخیر از آنها توسط ریاست جمهوری اسلامی ایران رونمایی شد اینها نشانه تلاش، خودباوری، اعتماد به نفس، خدا باوری همراه با مدیریت جهادی و دوری از شعار زدگی و بهره مندی از کلیه ظرفیتهای داخلی بویژه متخصصین جوان و با بصیرت است.
زارعان اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران بدلیل عدم اعتماد به بیگانگان بطور کامل چرخه سوخت را از اکتشاف و استخراج سنگ معدن اورانیوم تا طراحی و ساخت مجتمعهای سوخت برای راکتورهای قدرت همچون بوشهر را داراست که کمتر کشوری این چرخه را داراست.
وی همچنین به خودکفایی و خود اتکایی در طراحی و ساخت انواع سانتریفیوژهای گازی، جامدات، مایعات و ترکیبی و سانتریفیوژهای درخواستی سازمان انتقال خون که اخیراً تفاهم نامه آن به امضا رسیده و نوعی سانتریفیوژ های تک است و سه کشور در سطح جهان تولید کننده این قبیل سانتریفیوژها هستند که برای فراوری خون مورد استفاده قرار میگیرد توضیحاتی ارائه کرد.
زارعان در ادامه به موضوع فناوری ایزوتوپ های پایدار و کاربرد آنها در حوزه سلامت همچون تشخیص و درمان سرطان، همچنبن در حوزه صنعت مانند رادیوگرافی در اتصالات، جوش و حتی لولههای انتقال نفت که بعضاً نشت میکند، اشاره کرد و افزود: میتوان تشخیص و تعمیر آن را از این روش عملیاتی کرد و در این عرصه جمهوری اسلامی ایران دوازدهمین کشور دارنده این تکنولوژی و فناوری محسوب می شود که به جرأت میتوان اعلام کرد اهمیت فناوری ایزوتوپ های پایدار اگر بیش از غنی سازی نباشد کمتر نیست و این یک تحول اقتدار آفرین است که از سال ۹۶ تا اواخر ۹۷ در سایت فردو اجرایی و عملیات اجرایی فاز دوم آن نیز در روزهای آینده آغاز خواهد شد.
دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: هدفگذاری صنعت هسته ای با دو عنصر زنون با ۹ ایزوتوپ و تلریوم با ۸ ایزوتوپ همراه با مولیبدن که در طبیعت ۲۵۰ عدد است نیز پیگیری خواهد شد همچنین ماده اولیه رادیو دادوها نیز محسوب میشود که در راکتور با فعل و انفعالاتی این محصول بدست می آید.
زارعان پیرامون فناوریهای نو ظهور کوانتومی در سازمان انرژی اتمی ایران که از سال ۱۳۹۵ با راهبری دکتر صالحی رئیس سازمان اغاز شده نیز توضیحاتی داد و گفت: توسعه این فناوری بر پایه نظرات فیزیکدانان برجسته یکی از شاخههای علم و فناوری است که به شکلی روز افزون مورد توجه دولتها قرار گرفته و این فناوری کلید موفقیت در پیشبرد اهداف کلان توسعه پایدار کشورها ارزیابی میشود.
وی افزود: سازمان انرژی اتمی بعنوان یکی از پیشگامان توسعه فناوریهای راهبردی در سطح ملی از سال ۹۵ نسبت به تشکیل کارگروههای زبده و خبره اقدام کرد و با تعامل با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی برتر گام راه اندازی و تجهیز آزمایشگاه درهمتنیدگی را به یمن الطاف الهی آغاز که در بیست فروردین ۱۳۹۸ شاهد رونمایی از قسمتی از این فناوری که کاربردهای گوناگون از جمله رمز نگاری کوانتومی، سنسورهای کوانتومی، کامپیوترهای کوانتومی، رادارهای کوانتومی، جی پی اس های کوانتومی و دهها کاربرد دیگر در این حوزه است.
زارعان تاکید کرد: اگر در سالهای آینده هر کشوری در فناوری کوانتومی حضور نداشته باشد بعنوان یک کشور عقب مانده مطرح است چون این فناوری را در اختیار ایران نخواهند گذاشت متخصصین در این حوزه در تلاش هستند فاصله کشور را با کشورهای دارنده این فناوری که فاصله چندانی هم نیست کمتر کنند و دولتهای بعضی از کشورها از جمله آمریکا، چین، هندوستان و چند کشور دیگر بودجههای خاصی را در این حوزه اختصاص دادهاند.
وی با اشاره به اینکه در برخی از حوزهای فناوری شانه به شانه ابرقدرتهای دنیا پیش میرویم، افزود: مرکز ملی علوم و فنون لیزر ایران وابسته به سازمان انرژی اتمی در حوزه لیزر توانسته با طراحی و ساخت لیزر فیبر ۳ کیلو وات با مد اصلی که فقط دو شرکت در سطح جهان توانایی ساخت با کاربرد سختکاری لیزری و پوشش دهی و برش لیزری را دارد، انحصار شکنی کند.
زارعان پیرامون بازطراحی راکتور اراک، تولید آب سنگین، آخرین وضعیت فردو و UCF اصفهان توضیحاتی را ارائه و به پرسش حاضرین در حین بازدید از نمایشگاه پاسخ داد.
۶۱۰۸/۹۱۰۲