پس از توافق آمریکا با مکزیک در مساله مهاجران و تعرفههای گمرکی، انتقاد دمکراتها به دونالد ترامپ بالا گرفته است. نانسی پلوسی در نکوهش مشی رییسجمهور عنوان کرد که عصبانیت و تهدید، راه سیاست خارجی نیستند. او گفت که ترامپ وجهه جهانی ایالات متحده را با تهدیدهای گمرکی علیه همسایگان جنوبی و دوستان دیگر پایین آورده است. پلوسی اضافه کرد، کنگره همچنان دولت ترامپ را به خاطر ناتوانی در مراعات شرایط انسانی در مرزهای جنوبی آمریکا مسئول میداند: ترامپ باید از سنگاندازی در مسیر تلاشهای سازنده و غیرجناحی کنگره برای حل مشکلات مرزی دست بردارد.
نانسی پلوسی و دموکراتها عمیقاً از توسعه سیاست ماندن در مکزیک ناامید شدند و تاکید دارند این اقدام نقض حقوق پناهجویان است و به ریشههای عامل مهاجرت از آمریکای مرکزی رسیدگی نمیکند. رییس مجلس نمایندگان آمریکا همچنین وعده داد کنگره به فشار علیه دولت ترامپ درباره مساله مهاجران ادامه دهد. پلوسی تاکید کرد: کنگره همچنان به مسوول دانستن دولت ترامپ در قبال شکستهایش در رسیدگی به وضعیت بشر دوستانه در مرزهای جنوبی ادامه خواهد داد. رییسجمهوری باید از تخریب تلاشهای سازنده، دو حزبی و با حسن نیت در کنگره برای رسیدگی به این مشکل پیچیده به شیوهای انسانیتر خودداری کند و به ارزشهای ملی ما احترام بگذارد.
ترامپ شامگاه جمعه گذشته از امضای توافق با دولت مکزیک و معلق شدن تعرفههای تجاری تنبیهی علیه این کشور خبر داد. طبق این توافق مکزیک هم متعهد شده که تدابیری سختگیرانه برای جلوگیری از مهاجرتهای غیرقانونی اتخاذ کند. تعداد مهاجرانی که از هندوراس، گواتمالا و السالوادور از طریق مکزیک به آمریکا میرفتند، این اواخر به شدت افزایش یافته بود. مقرر شد از امروز، ۶۰۰۰ مامور از گارد ملی مکزیک در مرز گواتمالا مستقر شوند تا جلوی ورود مهاجران غیرقانونی از کشورهای یاد شده به آمریکا را بگیرند. دولت مکزیک همچنین تعهد داده که مانع فعالیت باندهای قاچاق شود. طبق این توافق، آمریکا میتواند کلیه کسانی را که منتظر رسیدگی به پرونده پناهندگی خودشان هستند، تا زمان تصمیمگیری و اعلام نتیجه به مکزیک برگرداند. تاکنون مکزیک در موارد استثنایی اجازه چنین کاری را میداد.
نانسی پلوسی از مقررات جدید عمیقاً ابراز سرخوردگی کرده و آن را نقض قوانین پناهندگی در آمریکا خوانده است. او همچنین انتقاد کرده که دولت ترامپ به ریشهها و دلایل مهاجرتها هیچ توجهی ندارد.
فقر و خشونت؛ موج مهاجران
مطابق آمارهای رسمی، تنها در ماه می سالجاری، ۱۴۴ هزار نفر از طریق مرز مکزیک وارد ایالات متحده شدهاند که سه برابر میزان مشابه در سال ۲۰۱۸ است. بسیاری از این مهاجران کودکانی هستند که بدون والدین و یکه و تنها به راه افتادهاند. همه ساله صدها هزار نفر از کشورهای آمریکایجنوبی برای فرار از فقر و خشونت، راهی ایالات متحده میشوند. وزارت امنیت داخلی آمریکا میگوید ۹۰ درصد تقاضاهای پناهندگی مهاجران هندوراس، گواتمالا و السالوادور از سوی قضات رد میشود اما زمان طولانی رسیدگی به پروندهها، فرصتی فراهم میکند تا متقاضیان به زندگی زیرزمینی روی بیاورند و جای پای خود را در آمریکا محکم کنند.
ترامپ در دفاع از توافق اخیر با مکزیک در توئیتر نوشته است: اگر مکزیک تدابیر شدیدی برای کاهش مهاجرتهای غیرقانونی به خرج دهد، این توافقی موفقیتآمیز برای هر دو طرف خواهد بود. او به دموکراتها نیز تاخته و نوشته است: چیزی گیر نانسی پلوسی عصبی و مجلس دموکراتها نمیآید. دولت مکزیک هم خشنودی خود از توافق با ترامپ را نشان داده است. تظاهراتی که قرار بود در شهر مرزی تیخوانا در اعتراض به تعرفههای گمرکی آمریکا برگزار شود تغییر ماهیت داد. مانوئل لوپز اوبرادور، رییسجمهور این کشور در توئیتر نوشت: ما در تیخوانا جمع میشویم تا جشن بگیریم.
دونالد ترامپ تهدید کرده بود که از امروز، تعرفهای پنج درصدی بر کالاهای وارداتی مکزیکی تعلق بگیرد و چنانچه سیاستهای مهاجرتی مکزیک رضایتبخش نبود، این تعرفه به صورت پلکانی تا ۲۵ درصد افزایش یابد. مکزیک در کنار کانادا و چین از مهمترین شرکای تجاری ایالات متحده به شمار میرود. دونالد ترامپ از مبارزات انتخابات ریاستجمهوری در سال ۲۰۱۶ گفته بود که بستن مرزهای مشترک با مکزیک یکی از هدفهای اصلی اوست.
۵۹ دموکرات خواستار استیضاح ترامپ
در حالی که بین رییس مجلس نمایندگان و رییس کمیته قضایی این مجلس بر سر استیضاح دونالد ترامپ اختلافنظر وجود دارد، اما تاکنون ۵۹ نماینده دموکرات خواستار آغاز روند بررسی استیضاح رییسجمهموری آمریکا شدند. سی ان ان دیروز گزارش داد: جرالد ندلر در حالی خواستار آغاز روند بررسی استیضاح دونالد ترامپ شده که نانسی پلوسی با این اقدام مخالف بوده و در گفتوگویی که پشت درهای بسته برگزار شده، خواستار زندانی شدن ترامپ است. رییس مجلس نمایندگان آمریکا مخالف استیضاح بوده، اما موافق با زندان رفتن رییسجمهور بر سر کار است، این یک مشکل در میان دموکرات ها و اختلافنظر بین آنان است.
لوئیز گوترز، نماینده سابق دموکرات از ایالت الینویز در مورد اختلاف به وجود آمده میان دو فرد مهم دموکراتها در مجلس نمایندگان در مورد استیضاح ترامپ و دودستگی بین نمایندگان این حزب بر سر این موضوع گفت: تصور نمیکنم که این مشکل بزرگی باشد، چرا که تصمیم درباره اینکه باید روند بررسی استیضاح علیه رییسجمهوری آمریکا آغاز شود یا نه؟ با اکثریت فراکسیون دموکراتهاست. او ادامه داد: در این باره یک فرد همچون نانسی پلوسی و یا رییس کمیته قضایی مجلس نمایندگان تصمیم نمیگیرند.
گوترز ادامه داد: کمیته قضایی مجلس نمایندگان بنابر قانون اساسی آمریکا یکی از قدرتهای البته ضعیفی برای استیضاح شخص رییسجمهوری آمریکاست. سیانان در بخش دیگری از این گزارش گفت: تاکنون نزدیک به ۵۹ نماینده دموکرات خواهان استیضاح و یا آغاز روند بررسی استیضاح شخص رییسجمهوری آمریکا شدهاند. گوترز افزود: البته معتقدم که رییسجمهوری آمریکا باید از سوی مجلس نمایندگان استیضاح شود و معتقدم که اسناد و شواهد کافی برای این منظور وجود دارد و قویاً از ندلر حمایت میکنم.
سی ان ان در حالی به مساله اختلافنظر بین رییس کمیته قضایی و رییس مجلس نمایندگان درباره استیضاح شخص رییسجمهوری آمریکا پرداخت که پولیتیکو چهارشنبه گذشته گزارش داده بود که پلوسی در جلسهای با ندلر، رییس کمیته قضایی مجلس نمایندگان از حزب دموکرات و سایر دموکراتهای ارشد گفته بود: نمیخواهم ببینم که ترامپ استیضاح میشود بلکه میخواهم او را در زندان ببینم.
ترامپ در واکنش به این اظهارات پلوسی گفته بود: این اظهاراتی وحشتناک، کثیف و شرارتآمیز است. رییسجمهوری آمریکا همچنین پلوسی را عصبی و دارای اعصاب خراب توصیف کرده بود.
منبع: روزنامه جهان صنعت؛ ۱۳۹۸،۰۳،۲۰
گروه اطلاع رسانی **۲۰۵۹**۲۰۰۲