مهدی اکبری روز دوشنبه در نشست خبری افزود: با توجه اینکه فقط شهرستانهای قزوین و تاکستان مراکز خون گیری دار ند، این سامانه به منظور دریافت خون مردم سایر شهرستانها با هزینه بیش از ۱۰ میلیارد ریال و با ظرفیت ۹ تخت امسال راه اندازی میشود.
وی اضافه کرد: سامانه سیار خون گیری به نوبت در شهرستانها مستقر و با اعلام عمومی از مردم آن شهرستان دعوت به اهدای خون خواهد کرد.
اکبری در بخش دیگری از سخنان خود به امکان پذیره نویسی سلولهای بنیادی خون در استان اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به اینکه احتمال یافتن اهداکننده مناسب در بین خویشاوندان بیمار محدود است بنابراین انتقال خون با پذیره نویسی سلولهای بنیادی خونساز دنبال کمک به بیماران برای یافتن اهداکننده مناسب از میان افراد غیر خویشاوند است.
وی گفت: در قالب این طرح نمونه خون اهداکنندگان برای انجام آزمایشهای تخصصی به بانک خون سلولهای بنیادی کشور ارسال میشود.
اکبری اظهار داشت: اهداکنندگان شرکت کننده در پذیره نویسی سلولهای بنیادی باید از سلامت کامل برخورده بوده و مبتلا به بیماریهایی چون ایدز، هپاتیت، کلیوی، ریوی، سرطان، دیابت و بیماریهای عفونی، اعتیاد به مواد مخدر تزریقی، خوراکی و استنشاقی نبوده و میانگین سن آنها نیز بین ۱۸ تا ۵۰ باشد.
به گفته وی در این روش با انجام آزمایشهای تخصصی شباهت آنتی ژنها و سازگاری بافتی ( HLA ) نمونه خون فرد اهدا کننده مشخص میشود و در صورتی که میزان تشابه آنتی ژنها و سازگاری بافتی زیاد باشد با توجه به اینکه سلولهای بنیادی خون ساز در بدن شخص مسئول ساختن اجزای خون هستند درصد موفقیت پیوند عضو همچون پیوند مغز استخوان برای غیرخویشاوندان از نژادهای مختلف از طریق این سلولهای بنیادی افزایش مییابد.
این مسئول یادآور شد: افراد داوطلب پس از معاینه و مشاوره پزشکی در صورت داشتن شرایط لازم به عنوان اهداکننده سلول بنیادی خونساز ثبت نام میشوند و نتایج آزمایش ویژگیهای ژنتیکی خون داوطلبان در پرونده آنها ثبت شده از طرف دیگر مراکز پیوند ویژگیهای ژنتیکی بیماران را برای مرکز پذیرش اهداکنندگان سلولهای بنیادی خون ساز ارسال میکنند تا از نظر وجود اهداکننده سازگار بررسی شود.
اکبری با بیان اینکه ماهانه تعداد مشخصی از داوطلبان برای این امر ثبت نام میکنند، گفت: سال گذشته پس از انجام آزمایشات لازم ۳۹۲ مورد موفق از بین ثبت نام کنندگان در قزوین داشتیم.
مدیرکل انتقال خون قزوین گفت: امروزه یکی از مهمترین نیازهای مراکز بهداشتی و درمانی جهان وجود مراکز انتفال خونی است که بتواند با تهیه حداکثری فرآوردههای خونی مراکز درمانی به طیف وسیع بیماران نیازمند کمک کند.
به گفته اکبری هرسال تعداد زیادی فرآوردههای خونی در جهان تولید میشود، چون برخی بیماران مانند مبتلایان به تالاسمی نیاز مداوم به این فرآوردهها دارند و برخی بیماران نیز نظیر مصدومان تصادف، بیماران نیازمند اعمال جراحی و نوزادان مبتلا به زردی به طور مقطعی به این فراورده ها احتیاج پیدا میکنند به گونه ای که گفته میشود یک سوم افراد در طول حیات ممکن است به خون نیاز پیدا کنند.
وی اظهار داشت: در سال گذشته میزان اهدای خون در استان به ۴۰ هزار و ۱۵۲ واحد رسید که ۶۰ درصد آن توسط اهدا کنندگان مستمر بوده است.
اکبری خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه اهدا کنندگان مستمر خود از سالمترین خون ها برخوردارند تلاش سازمان انتقال خون آن است که به تدریج این شاخص افزایش یافته و به سمت اهدای مستمر ۱۰۰ درصدی حرکت کند.
مدیرکل انتقال خون قزوین، آمار اهدای خون درمیان بانوان را در کشور و قزوین پایین و در حد زیر ۱۰ درصد دانست و از رسانه ها خواست در ترویج فرهنگ اهدای خون بانوان عمل کنند چرا که زنان از سالمترین گروه ها برای اهدای خون هستند و اهدای خون بر خلاف تصور عموم هیچ ضرری برای سلامت آنان ندارد.
۷۳۸۸*۶۰۱۲