شناکردن از ورزشهای مفید است که با آغاز فصل گرما، میزان مراجعه علاقه مندان به استخرها بیش از ۵۰ درصد افزایش مییابد.
گاه افزوده شدن موادی همچون مو، چربی، عرق، ادرار و غیره به آب به تهدیدی برای سلامت دیگر مراجعه کنندگان تبدیل میشود که به منظور جلوگیری از بیماری باید به معیارهای بهداشتی که برای استخرهای شنا براساس درجه اهمیت تدوین شده بها داده شود.
صافی و شفافیت آب استخر، درجه حرارت، مقدار کلر آزاد و باقی مانده و میزان موجودات ذرهبینی بخشی از نکاتی است که نشان دهنده سلامت و یا آلوده بودن آب استخرها به شمار می رود.
تا زمانی که میزان «pH » و کلر آب استخر به درستی تنظیم شده باشد، مواد گندزدا بیشتر میکروبهای بیماری زا را از بین خواهند برند، اما گاه ابتلا به برخی بیماریها که مشکلات پوستی شایعترین آن است موجب ازبین رفتن علاقه و خاطرهای ناخوشایند نسبت به این ورزش آرامبخش میشود، بیماریهای که از عدم بهداشت فردی و یا ناآگاهی ناشی میشود و میتواند جمعیت بالایی از مراجعه کنندگان به استخرها را مبتلا کند که در این صورت رعایت اقدامات احتیاطی اهمیت دو چندان دارد.
**بروز بیماریهای عفونی پوستی در محیط مرطوب احتمال دارد
یک متخصص پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به ایرنا، گفت: رعایت بهداشت فردی به ویژه در فصول گرم سال از اهمیت دوچندان برخوردار است چرا که ابتلا به بسیاری از بیماریهای عفونی و قارچی در این مقطع زمانی بالا میرود.
دکتر علی ابراهیمی ادامه داد: این بیماریها در محیط مرطوب به ویژه به هنگام تعریق پوست بدن در زیربغل، کشاله ران و فضای انگشتان بین پا ممکن است شیوع بالاتری داشته باشد.
وی معتقد است، هنگامی که فرد با این مشخصات وارد فضاهای عمومی همانند استخرها میشود این عفونت را به افراد دیگر انتقال میدهد.
این متخصص پوست و مو ادامه داد: از سوی دیگر ممکن است این افراد در نقاط مختلف بدن دارای بیماریهای عفونی باشند که میتوانند آن را در تماس با دیگر افراد انتقال دهند.
**استفاده از وسایل شخصی مشترک و ابتلا به عفونت
وی در خصوص راه پیشگیری اظهار داشت: در گام نخست فرد باید به این باور برسد تا هنگامی که مشکل و ضایعه پوستی قابل سرایت دارد در زمینه استفاده از محیطهای ورزشی عمومی رعایت و احتیاط کند و از سوی دیگر پرسنل استخر در صورتی که ببینند فرد به بیماری خود آگاهی ندارد و یا بی اهمیت است باید تذکرات لازم را به او بدهند.
ابراهیمی اضافه کرد، خوشبختانه با ورود فن آوری های جدید، آب استخرها ضدعفونی میشود و میزان عفونتها تا سطح بالایی کاهش میدهد، اما افراد باید بدانند استفاده از وسایل شخصی مشترک در استخرها میتواند ریسک ابتلا به عفونت را افزایش دهد.
**زگیل پا
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، از زگیل پا به عنوان بیماری دیگر که ممکن است در استخر و مکانهای ورزشی پیدا شود یاد کرد.
ابراهیمی ادامه داد: گاه ویروس زگیلی که در کف پا ایجاد میشود در محیطهای مرطوب همانند لبه استخر وجود دارد و افرادی که در آن مکان رفت و آمد میکنند اگر خراش و یا زخمی داشته باشند این ویروس راحت به بدن آنان منتقل میشود که افراد مبتلا باید قبل از ورود به فضاهای ورزشی مشترک، درمان کامل را انجام دهند.
**آب استخرها سالانه یک بار عوض میشود
در ادامه رئیس هیات شنا، شیرجه و واترپلو استان کرمانشاه به ایرنا گفت: حجم آب در استخرها آنقدر وسیع است که نمیتوان مدام آن را تعویض کرد و معمولاً آب در اکثر استخرها سالانه یکبار عوض میشود.
پیمان جاویدان با بیان اینکه نظارت بر رعایت و نکات بهداشتی توسط کارشناسان اداره بهداشت اعمال میشود، افزود: از همین رو استخرها به صورت مستمر ایزوله و تصفیه میشوند و کلرزنی و استفاده از آن صورت میگیرد.
**استان کرمانشاه ۴۰ استخر دارد
وی اضافه کرد: هم اکنون ۲۷ استخر در کرمانشاه و ۱۳ استخر دیگر در شهرستانهای استان وجود دارد و در فصل گرما ۶۰ تا ۷۰ درصد با افزایش مراجعه کننده مواجه میشویم.
جاویدان درخصوص تعرفهها نیز افزود: براساس تعرفههای اعلام شده، کمترین مبلغ بلیط به استخرهای درجه سه مربوط است که ۲۰ تا ۲۷ هزار تومان است.
**کرمانشاه چه تعداد مربی شنا دارد؟
جاویدان از وجود ۵۵ مربی مرد و ۹۴ مربی زن خبر داد و گفت: این افراد در دوره بازآموزی شرکت کردهاند و مجوز کار دارند ولی تعداد مربیان شنای استان بیش از ۲۵۰ نفر است.
در پایان کارشناس مسوول مرکز بهداشت کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: با آغاز فصل گرما و شروع اوقات فراغت نوجوانان و جوانان نظارتها بر استخرها افزایش مییابد.
بهمن خدادادیان از وجود ۲۱ استخر فعال در کرمانشاه خبر داد و افزود: نظارتها در زمینه رعایت اصول بهداشت محیطی از ورودی استخر که همان رختکن است، آغاز میشود، رختکن باید به صورت مداوم نظافت شود، قفل مشخص داشته باشد و گندزدایی در کف و رختکنها باید انجام شود.
وی ادامه داد: پس از آن نظارتهای بهداشتی به دوش و سرویسهای بهداشتی میرسد که باید اصول بهداشت محیط در آن رعایت شود، که همان نظافت مستمر، گندزدایی و استفاده از مواد شوینده مناسب به همراه مدیرت پسماند است.
**بیماران مبتلا به بیماریهای پوستی و عفونی وارد استخر نشوند
خدادادیان افزود: پس از آن به قسمت ورودی آب استخر که بخش کلر است می رسیم که باید از ورود افراد مبتلا به بیماری و قارچ پوستی، دمل چرکی و یا دارای خالکوبی جدا خودداری شود و این افراد باید در بخش ورودی بررسی شوند و اگر فردی با این علایم در استخرها وجود داشت باید با وی برخورد شود.
**شاخصههای سلامت آب بررسی میشود
وی به کنترل آب در زمینه رنگ و کدورت نیز اشاره کرد و افزود: آب باید شفاف باشد و میزان کلرباقیمانده، دمای مناسب آب و تهویه محیط بررسی میشود.
وی از جعبه کمکهای اولیه و اتاق احیا به عنوان اولویت دیگر در بازدیدها یاد کرد و گفت: از سوی دیگر بوفههای عرضه مواد خوراکی در استخرها بررسی میشود و مواد خوراکی خارجی باید حتماً مجوز داشته باشند و نظارت بر موتورخانه و بررسی سطح انفجار نیز انجام میشود و کپسولهای اطفای حریق باید تعبیه شود.
وی با بیان اینکه استخرها دیگر حق استفاده از کلر را ندارند، افزود: هم اکنون از پودر کلر در این مکانها استفاده میشود.
این مسوول یادآور شد، از نظر میکروبی و شیمیایی کار نمونه برداری از آب استخرها را نیز انجام داده و به آزمایشگاه منتقل میکنیم که از نظر شیمیایی وضعیت فلزات سنگین و بحث نیترات آب و از نظر میکروبی برخی از بیماریها که میتوانند منجر بیماری رودهای و گوارشی، انگلی و قارچی شوند ارزیابی میشود که به آموزش و برخورد اقدام میشود.
وی به صدور حکم پلمب یکی از استخرهای کرمانشاه در روزهای اخیر اشاره کرد و افزود: با متخلفان به دلیل تهدید سلامت عمومی، به طور قطع برخورد میشود.
گزارش از زهره کریم زاده
۷۴۶۰/۸۰۶۶