تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۳

کرمانشاه- ایرنا- هنرمندان و صنعتگران صنایع دستی امروز بیستم خرداد به مناسبت روز صنایع دستی گردهم آمدند تا هم این روز را جشن بگیرند و هم برنامه‌های دولت برای رونق تولید در این حوزه را از زبان مسئولان ارشد استان بشنوند.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ دورهمی اهالی صنایع دستی در فضای غیررسمی در سرسرای آناهیتا هتل پارسیان کرمانشاه برگزار شد و معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه نیز برای شنیدن دغدغه‌های هنرمندان و کالبدشناسی برنامه‌های دولت به این دورهمی آمده بود.


هنرمندان این محفل، پیشکسوت خود را که هم معلم هنر است و هم هنرمند صنایع دستی برای بیان دغدغه‌هایشان تا روی سن بدرقه کردند و او نیز مطالبات خود را به اطلاع معاون استاندار رساند.


فیروز ناصری، رئیس مجمع هنرمندان صنایع دستی استان کرمانشاه در این مراسم حمایت از هنرمندان و صنعتگران استان را جز مطالبات اصلی اهالی این عرصه دانست.



**دولت به راه اندازی بازارچه‌ها کمک کند


رئیس مجمع هنرمندان صنایع دستی استان کرمانشاه در این مراسم گفت: بازارچه صنایع دستی را در خیابان دبیراعظم کرمانشاه راه اندازی کردیم که اکنون ۵۰ نفر در آن مشغول به کار هستند و مشابه آن را نیز می‌توانیم در سایر شهرهای استان ایجاد کنیم.


فیروز ناصری افزود: همه شهرهای استان ظرفیت داشتن یک بازارچه صنایع دستی را دارند و در صورت اختصاص مکانی از سوی دولت می‌توانیم همه شهرها را صاحب بازارچه کنیم.


او یادآوری کرد که اگر مسئولان به صنایع دستی نگاه ویژه ای داشته باشند اهداف ما زودتر محقق می‌شود چرا که صنعتگران با خلاقیت، ابتکار و تلاش و پشتکار می‌توانند اشتغال ایجاد کنند و ارزش آفرین باشند.



**معرفی تولیدات نیاز جدی است


نایب رئیس مجمع هنرمندان صنایع دستی کشور در ادامه سخنان خود گفت: صنایع دستی کرمانشاه از اصالت، ابتکار و خلاقیت بالایی برخوردار است و باید بیشتر معرفی شود.


ناصری توضیح داد که صنایع دستی کرمانشاه نیاز به اطلاع رسانی و تبلیغات دارد چرا که هنر این دیار در سطح دنیا بی نظیر است و توان رقابت در بازارهای خارجی را دارد.



**آموزش، تولید، فروش حلقه رونق صنایع دستی


این پیشکسوت صنایع دستی استان کرمانشاه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اکنون آموزش، تولید و فروش صنایع دستی توسط خود هنرمندان انجام می‌شود و ما خودمان در این سه بخش تلاش می‌کنیم.


ناصری افزود: مقدمات این سه بخش توسط بخش خصوصی فراهم شده و از بازارگانان خارجی هم برای دیدن صنایع دستی استان دعوت شده است.


وی اظهار داشت: با مدیرکل گمرکات استان کرمانشاه نیز برای فراهم کردن بسترهای صادرات محصولات صنایع دستی رایزنی شده است.


او تولید را لازمه صادرات دانست و از هننرمندان صنایع دستی استان خواست میزان تولیدات خود را افزایش دهند تا بتوانیم محصولات بهتر و بیشتری صادر کنیم.



**صنایع دستی به کارگروه اشتغال استان راه یابد


رئیس مجمع هنرمندان صنایع دستی استان کرمانشاه در ادامه خواستار حمایت ویژه از صنایع دستی با وورود این بخش به کارگروه اشتغال استانداری شد و گفت: صنایع دستی می‌تواند بخشی از نیازهای اشتغالزایی استان را محقق کند.


ناصری افزود: جا دارد که نمایندگان بخش خصوصی صنایع دستی در کارگروه اشتغال استان حضور داشته باشند و برنامه‌های خود را برای اشتغال این بخش ارائه کنند.


او یادآوری کرد که امروز اشتغال را می‌توان با حمایت از مشاغل و کسب و کارهای خُرد مانند صنایع دستی ایجاد کرد.


وی صنایع دستی را کم هزینه ترین و زودبازده ترین بخش‌های برای ایجاد اشتغال دانست و گفت: این بخش نیاز به حمایت‌های جدی در قالب تسهیلات ارزان قیمت از سوی دولت دارد.



**مقاومت هنرمندان صنایع دستی در برابر تحریم‌ها


رئیس مجمع هنرمندان صنایع دستی استان کرمانشاه در بخش پایانی سخنان خود گفت: اکنون با وجود تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی همه نیازهای تولید توسط هنرمندان صنایع دستی انجام می‌شود.


ناصری افزود: در شرایط سخت اقتصادی کشور، تمام مراحل تأمین مواد اولیه، تولید محصولات و فروش آن توسط خود هنرمندان انجام می‌شود که بسیار سخت است.


وی اظهار داشت: باوجود همه سختی‌ها، هنرمندان با مقاومت در برابر این مشکلات و فشارها روی پای خود ایستاده‌اند و تولید را از رونق نینداخته اند.


او یادآوری کرد اینکه ما خودمان مواد اولیه را تأمین، محصول را تولید و بفروشیم روش غلطی است و باید ساز وکار لازم برای هر یک از این بخش‌ها طراحی کنیم.



**صادرات ۳۶ میلیون دلاری صنایع دستی استان کرمانشاه


معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه نیز در این مراسم به افزایش ۲ برابری صادرات صنایع دستی استان در سال ۹۷ به نسبت سال ۹۶ خبر داد و گفت: سال گذشته ۳۶ میلیون دلار انواع صنایع دستی استان کرمانشاه به خارج از کشور صادر شد.


پروانه حیدری، ظرفیت صنایع دستی استان را بیش از میزان تولیدات و صادرات فعلی دانست و افزود: با حمایت از هنرمندان و افزایش میزان تولیدات می‌توان، محصولات بیشتری صادر کرد.



**فعالیت ۱۸ هزار نفر هنرمند در استان کرمانشاه


معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه در ادامه سخنان خود به فعالیت ۱۸ هزار صنعت گر فعال در سطح استان اشاره کرد و گفت: این افراد در ۶۰ رشته صنایع دستی فعالیت دارند.


حیدری با اشاره به اینکه جمعیت زیادی در عرصه صنایع دستی در کرمانشاه فعالیت دارند، افزود: این افراد می‌توانند تأثیر زیادی در تولیدات استان داشته باشند.


به گفته او، تنوع سنی در میان هنرمندان صنایع دستی زیاد است به صورتیکه در میان آنها افرادی بالای ۷۰ سال تا جوانان کمتر از ۱۸ سال دیده می‌شود.


او همچنین به تشریح فعالیت‌های معاونت صنایع دستی استان پرداخت.



**ثبت ۱۱ اثر صنایع دستی در یونسکو


حیدری در بخش پایانی سخنان خود به ثبت آثار صنایع دستی در بخش‌های ملی و بین المللی اشاره کرد و گفت: ۱۰۵ اثر به صورت ملی و ۱۱ اثر نیز به صورت بین المللی و در یونسکو ثبت شده است.


به گفته او در سال ۹۷ نیز یک اثر استان نشان جهانی گرفت و ۹ رشته صنایع دستی نیز استانداردسازی شد.


حیدری همچنین به برپایی نمایشگاه‌های صنایع دستی در استان اشاره کرد و گفت: از ۲۶ تا ۳۱ تیر نمایشگاه سراسری صنایع دستی در استان برگزار می‌شود.


به گفته او، در شهریور ماه نیز برنامه نشان ملی در استان برگزار می‌شود.


وی اظهار داشت: در تیرماه نیز نمایشگاه رونق تولید در استان برگزار می‌شود که صنایع دستی نیز در این نمایشگاه حضور خواهد داشت.


حیدری همچنین اعلام کرد که به زودی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع دستی استان کرمانشاه نیز تشکیل می‌شود.



**حمایت‌های دولت پشت سر هنرمندان صنایع دستی


معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه نیز در این مراسم با بیان اینکه دولت حامی صنایع دستی و هنرمندان این عرصه است، گفت: راهکارهای علمی برای رونق صنایع دستی در دستور کار داریم که به زودی این راهکارها را اجرایی خواهیم کرد.


هدایت حاتمی تشکیل کمیته اقتصاد فرهنگ و هنر با محوریت صنایع دستی، تدوین برنامه برای تقویت این حوزه با همفکری هنرمندان و صنعتگران و ایجاد و تقویت تشکل‌های بخش خصوصی را سه راهکار دولت برای حمایت از حوزه صنایع دستی اعلام کرد.


او همچنین بر داشتن نگاه زنجیره‌ای در اقتصاد بخصوص در بخش صنایع دستی نیز تاکید کرد و گفت: باید امروز زنجیره تولید، بازاریابی و تبلیغات، فروش، صادرات صنایع دستی در قالب یک زنجیره واحد دیده شود تا صنایع دستی رونق بگیرد.



**توسعه بازارچه‌های صنایع دستی در دستور کار است


مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه نیز دراین مراسم، توسعه بازارچه‌های صنایع دستی را در دستور کار دانست و گفت: تاکنون سه بازارچه صنایع دستی در روانسر، اسلام آباد غرب و صحنه ایجاد شده است.


امید قادری اضافه کرد: برای هر بازارچه یک میلیارد تومان هزینه شده و راه اندازی بازارچه در سایر شهرستان‌ها نیز در دستور کار است.


وی همچنین یکی از برنامه‌های این اداره کل را حمایت از تشکل‌های صنایع دستی و ایجاد اتاق فکر با حضور پیشکسوتان و صاحب نظران این عرصه اعلام کرد و افزود: به زودی جلسه‌ای برای راه اندازی اتاق فکر در استان برگزار می‌کنیم.


در این مراسم ۳۲ تن از پیشکسوتان و هنرمندان صنایع دستی استان کرمانشاه با اهدای لوح تقدیر تجلیل شدند.


به گزارش ایرنا؛ استان کرمانشاه به دلیل پیشینه قدیمی و فرهنگ مردمان آن یکی از مهدهای صنایع دستی و هنرهای سنتی است که آوازه جهانی دارد.
جاجیم بافی، چاقوسازی و ابزارآلات فلزی قلمزنی منبت، معرق، پارچه دستباف، نازک کاری چوب و ریزه کاری چوب، نمد مالی، مصنوعات چرمی و ساخت زیورآلات محلی، چیخ بافی و فلزکاری را می‌توان از جمله صنایع دستی کرمانشاه نام برد.
همچنین دوخت‌های سنتی (رودوزی)، گلیم گل برجسته، سفالگری، طراحی سنتی، سبد بافی، نساجی (موج بافی و اهرامی بافی) تراش شیشه، رنگرزی سنتی، طراحی فرش، تذهیب، نگارگری، خراطی و مجسمه سازی از جمله دیگر تولیدات کنونی استان کرمانشاه است.
ماشته بافی، دواتگری سنتی (مسگری)، علامت سازی یا علم سازی، دباغی سنتی، هور بافی، جاجیم بافی، رنگریزی سنتی، داور بافی (سیاه چادر)، موج بافی را می‌توان از جمله صنایع دستی فراموش شده کرمانشاه دانست که در گیلانغرب، کرمانشاه، دالاهو، اورامانات، سومار و در میان عشایر استان بیشتر وجود داشته است.
براساس آمارهای رسمی ۱۰ هزار نفر و آمارهای غیر رسمی حدود ۷۰ هزار نفر در حوزه صنایع دستی در استان کرمانشاه فعالیت دارند.


۸۰۶۶/‌۳۰۳۳


گزارش از فرزاد نویدی