به گزارش ایرنا از آنجایی که حدود ۸۵ درصد دانه روغنی کلزا وارداتی است، وزارت جهاد کشاورزی دولت تدبیر و امید به تولید و بازرگانی این محصولات اهمیت خاصی قائل شده به طوری که از چهار سال پیش تلاش برای برگرداندن قطار کشت دانههای روغنی از جمله کلزا به ریل اصلی در مازندران آغاز شد.
وزارت جهاد کشاورزی دولت تدبیر امید برنامه ریزی کرده بود که در یک بازه ۱۰ ساله با افزایش میزان تولید دانههای روغنی، حدود ۷۰ درصد روغن مصرفی و ۵۰ درصد کنجاله مورد نیاز در داخل کشور تأمین شود.
همسو با این رویکرد بستههای حمایتی دولت تدبیر و امید در قالبهای مختلف مانند پرداخت تسهیلات بلاعوض از چهار سال پیش سبب شد تا کشت دانه روغنی کلزا هر سال با افزایش سطح کشت نسبت به سال پیش در مازندران رونق بگیرد.
طبق آمار جهاد کشاورزی مازندران سطح زیر کشت دانه روغنی در سال ۹۳ در مازندران حدود چهار هزار هکتار بوده است که امسال به ۲۵ هزار هکتار افزایش یافت.
بنابر این آمار امسال از ۲۵ هزار هکتار کلزا کاری حدود ۶ هزار هکتار آن در زمینهای شالیزاری کشت شده و اگر طرح گسترش کشت کلزا در سال زراعی آینده در زمینهای شالیزاری عملیاتی شود، سطح کشت این محصول استراتژیک به ۴۰ هزار هکتار برابر با سطح زیر کشت در سال ۸۴ میرسد.
کلزاکاری در مازندران از دهه ۷۰ به صورت رسمی آغاز و در کمتر از یک دهه به ۴۰ هزار هکتار رسیده بود اما از سال ۸۵ رو به افول رفت تا اینکه در اواخر عمر دولت دهم به کمتر از چهار هزار هکتار کاهش یافت.
کشاورزان کلزاکار مازندرانی یکی از مهمترین علت رویگردانی از کشت این محصول را پرداخت نشدن بموقع پول خرید محصولات در کنار عواملی دیگری چون پایین بودن نرخ خرید تضمینی، کم بودن تعداد پایگاههای خرید و تشکیل صف طولانی برای فروش و در نهایت افت کیفیت و فاسد شدن محصول به علت گرفتار شدن در ساز و کارهای کاغذبازی اداری ارزیابی کرده بودند.
خریدتضمینی، پرداخت بموقع مطالبات کشاورزان، تخصیص تسهیلات بلاعوض و یارانهای برای تهیه نهادههای کشاورزی بویژه بذر و علف کش و همچنین توجه به کشت مکانیزه از جمله بستههای حمایتی است که از سال ۹۳ تا کنون به کلزاکاران ارائه میشود.
طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران در سال زراعی جاری حدود ۲۵ هزار هکتار از زمینهای استان زیر کشت دانه روغنی کلزا رفته است که برداشت آن از نیمه دوم اردیبشهت آغاز شده و همچنان مشغول درو این محصول استراتژیک هستند.
استان مازندران ۴۶۰ هزار هکتار زمین مرغوب کشاورزی دارد که بعد از برداشت برنج و گندم بخشی از آنها زیر کشت کلزا میرود و در طرح گسترش کشت کلزا مقرر شد تا علاوه بر کشت کلزا در زمینهای خشکه زاری، در سال زراعی آینده ۲۰ هزار هکتار از زمینهای شالیزاری حوزه آبریز هراز یعنی از محمودآباد تا گلوگاه در شرق استان زیر کشت کلزا برود.
تنوع کشت در اراضی کشاورزی مازندران یکی از سیاست هائی بود که از دهه ۴۰ در دستور کار قرار گرفت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی با معرفی محصولاتی چون کلزا وارد فاز جدیدی شد.
اراضی شالیزاری مازندران که تنها ۶ ماه از سال زیر کشت قرار دارند، مهمترین عرصه کشت دوم به منظور تنوع بخشی به کشت در اراضی کشاورزی استان در نظر گرفته شد تا هم خاک این زمینها با تنوع کشت غنی شود و هم صرفه اقتصادی برای کشاورزان افزایش یابد.
به طور معمول از نیمه دوم شهریور کشت کلزا در میان بند و ارتفاعات استان مازندران آغازمی شود و کشت کلزا در زمینهای شالیزاری استان نیز عمدتاً در مناطق جلگهای و دشت از پنج مهر تا پانزدهم آبان است.
استاندار مازندران توسعه و بالندگی مازندران را به عنوان مهمترین دغدغه اش در سمت نماینده عالی دولت میداند و معتقد است مازندران آنقدر ظرفیتهای استفاده نشده و خالی دارد که میتوان با وجود همه مشکلات بیرونی، این استان را با همین کشاورزی به توسعه رساند و لازمه این کار کیفی سازی است و در این مسیر باید مردم پای کار باشند و بدون حضور مردم هیچ موفقیتی امکان پذیر نیست.
احمد حسین زادگان هفته جاری در نشست امضای تفاهم نامه گسترش کشت کلزا با اشاره به اینکه مازندران ظرفیت والایی در بخش کشاورزی دارد و مجموعه مزیتها و امکانات حوزه کشاورزی و زیربخش های آن یکجا در کنار هم قرار دارند، گفت: توجه به مازندران برای شرکتهای مختلف و اقتصاد کشور موجب شکوفایی و توانمندی است چرا که آب و هوا، زمین، زیرساختها؛ وجود سه بندر و سه فرودگاه، راههای مواصلاتی، همسایگی با چندین کشور و اتصال غیرمستقیم به اروپا؛ مزیتهایی شایان توجه و استثنایی این استان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار ایرنا انگیزه کشاورزان به کشت کلزا به عنوان مهمترین کشت دوم در زمینهای شالیزاری در سه سال اخیر را قابل توجه توصیف کرد و گفت: عملکرد دولت در اعلام به موقع خرید، قیمت مناسب و پرداخت سریع و عملی کردن بستههای حمایتی سبب شد تا سطح زیر کشت از چهار هزار هکتار سال ۹۳ به ۲۵ هزار هکتار در سال جاری افزایش بیابد.
عزیزالله شهیدی فر با بیان اینکه عملیات طرح گسترش ۲۰ هزار هکتار کشت دانه روغنی کلزا در سال زراعی آینده در زمینهای شالیزاری که طرح تسطیح و یکپارچه سازی شده است، برنامه ریزی شد، افزود: از آنجایی که در این زمینها میتوان مدیریت آب را انجام بدهیم، کلزا مهمترین کشت دوم در این زمینها محسوب میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر عملیات تسطیح و یکپارچه سازی حدود ۶۰ هزار هکتار از زمینهای شالیزاری استان انجام شده، توضیح داد: با انجام طرح تسطیح و یکپارچه سازی زمینهای شالیزاری برداشتها زودتر انجام میشود و دانه روغنی کلزا میتواند به عنوان کشت دوم این اراضی مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران بیان داشت: با توجه به وضعیت رو به رشد سطح زیر کشت و توجه دولت نسبت به اعلام بموقع خرید و حمایتهای مختلف، با عملیاتی شدن طرح گسترش کشت کلزا در زمینهای شالیزاری، به سمت رسیدن به اهداف برنامه ریزی شده وزارت جهاد کشاورزی برای دستیابی به میزان تولید این محصول در حرکت هستیم.
شهیدی فر از رویکرد حمایتی و برنامه ریزی شده استاندار بومی مازندران در حوزه کشاورزی استان قدردانی کرد و گفت: کشاورزی مازندران نقش مهم و محوری در درآمد مازندرانیها، رونق اقتصادی استان و مهمتر از آن امنیت ملی غذایی دارد.
وی گفت: توقع داریم تا این رویکرد حمایتی از سوی دولت به ویژه شخص وزیر جهاد کشاورزی به مازندران دوچندان شود.
سالانه از اراضی زراعی و باغی مازندران حدود هفت میلیون تن محصولات کشاورزی از جمله برنج، مرکبات، گل گیاه و انواع آبزیان برداشت میشود.
کلزا از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن و ۲۵ تا ۳۵ درصد پروتئین است.
۶۹۹۰/۱۸۹۹