شیراز- ایرنا- رئیس دانشگاه شیراز گفت: نیازمند ایجاد نهضت دانشگاه سازی در ایران هستیم و این نهضت باید از جایی آغاز شود. باید قبول کرد که دانشگاه‌سازی براساس استانداردهای بین‌المللی در ایران شکل گیرد.

حمید نادگران در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه در سال‌های اولیه انقلاب اسلامی در دانشگاه شیراز و علوم پزشکی حدود ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دانشجو تحصیل می‌کردند، عنوان کرد: در حال حاضر قریب به ۳۵ هزار دانشجو در این دانشگاه‌ها تحصیل می‌کنند؛ یعنی ۱۲ برابر جمعیت بیشتر با همان امکانات که در آن زمان نو بوده است و امروز فرسوده شده است؛ از همین رو باید یک نهضت دانشگاه‌سازی در کشور راه بیفتد و دانشگاه‌هایی با امکانات نسل ۳ و ۴ ساخته شود.

مجمع خیرین دانشگاه شیراز راه اندازی شده است

وی درباره فرسودگی ساختمان خوابگاه‌های دانشگاه شیراز گفت: برخی خوابگاه‌های این دانشگاه به دلیل فرسودگی بنا قابل استفاده نیست‌؛ از همین رو برای رفع این مشکل مجمع خیرین دانشگاه شیراز را که متشکل از خیرین شهر و استان است، راه‌اندازی کرده‌ایم و به ثبت رسانده‌ایم.

نادگران با بیان اینکه نمایندگان مردم فارس در بازدیدی از خوابگاه شهید مفتح دانشگاه شیراز طی نامه‌ای از وزارت علوم و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خواستار تخصیص بودجه برای این خوابگاه شدند، اعلام کرد: فقط برای اصلاحات زیربنایی و ظاهری این خوابگاه نزدیک به ۶۰ میلیارد تومان برآورد بودجه صورت گرفته است که این مبلغ به هیچ وجه ازطریق هزینه‌های جاری دانشگاه قابل پرداخت نیست.

رئیس دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه این مجمع در پی بازسازی بنیادی خوابگاه‌های دانشجویی است، عنوان کرد: طبق مصوبات دولت، درصورتی که خیری ۵۰ درصد هزینه بازسازی را متقبل شود دولت موظف است ۵۰ درصد باقیمانده را بر عهده بگیرد؛ برهمین اساس نیز تاکنون مراودات خوبی در این زمینه با وزارت علوم صورت گرفته است و همچنان نیز در پی افزایش خیران هستیم.

نظارت بر سرویس حمل و نقل دانشجویان دانشگاه شیراز

وی در ادامه این گفت و گو به دیگر ضرورت‌ها در خصوص بهسازی و بازسازی دانشگاه شیراز اشاره کرد و با یادآوری حادثه واژگونی سرویس دانشجویان در دانشگاه علوم تحقیقات تهران که در سال گذشته رخ داد، گفت: نظر به اینکه مسیر رفت و آمد دانشجویان در پردیس ارم دانشگاه شیراز با شیب تندی همراه است، ایمن‌سازی مسیر حتی پیش از واقعه علوم تحقیقات برای مسئولان این دانشگاه اهمیت داشته است.

رئیس دانشگاه شیراز عنوان کرد: با بروز این حادثه ناگوار بر سرعت انجام اقدامات ایمن‌سازی افزودیم.

نادگران درباره سیستم حمل و نقل دانشگاه شیراز گفت: عبور و مرور در دانشگاه شیراز بر عهده یک شرکت خصوصی است که در قرارداد، سلامت راننده و خودرو، تعداد رفت‌وآمدها و نیز تعداد سرنشینان در هر دو مسیر رفت و برگشت یعنی سربالایی و سر پایینی دانشگاه قید شده است.

وی بیان داشت: افزون بر این برای بررسی کارشناسانه مسیر از پلیس راهنمایی و رانندگی دعوت کردیم که مسیر دانشگاه را بازدید کند، پلیس مشکلاتی را مطرح کرده است و هم‌اکنون در حال رفع آن‌ها هستیم.

نادگران همچنین به دعوت از کارشناس دادگستری و نماینده مقام قضائی برای بررسی مسیر عبور و مرور در دانشگاه شیراز اشاره کرد و بیان داشت: جلسات متعددی نیز با شرکت طرف قرارداد درباره ایمنی ناوگان حمل و نقل و سلامت رانندگان برگزار شده است.

رئیس دانشگاه شیراز با بیان اینکه سلامت راننده و موتور سرویس‌های دانشگاه از ظاهر اتوبوس با اهمیت‌تر است، ادامه داد: شاید ظاهر اتوبوس‌ها به نظر فرسوده باشد؛ اما آنچه اهمیت دارد امنیت و ایمنی است که به‌صورت مرتب رسیدگی می‌شود.

وی اضافه کرد: تمام سرویس‌های حمل و نقل با حضور کارشناس پلیس از لحاظ فنی بررسی می‌شود و یک نسخه از گواهی سلامت خودرو برای تأیید به پلیس راهنمایی و رانندگی ارسال می‌شود و تاکنون در این زمینه مشکلاتی نداشته‌ایم و نظارت و رصد همیشگی در حوزه حمل و نقل وجود داشته است.

نادگران با اشاره به آغاز تعطیلات تابستانه دانشگاه‌ها عنوان کرد: تمهیداتی برای ایمن‌سازی مسیر دانشگاه با شروع تعطیلات در نظر گرفته شده است که از جمله آن‌ها باید به نصب گاردریل، نصب تابلوهای راهنما و دیگر تمهیدات حوزه فنی و کارشناسی پلیس اشاره کرد.

بودجه و مسائل مالی دانشگاه

وی در ادامه به دیگر خواسته‌های دانشجویی و صنفی اشاره کرد و بیان داشت: طرح مساله با مدیران و مسئولان دانشگاهی طی جلساتی توسط شورای صنفی با معاونت دانشجویی دانشگاه مطرح می‌شود، دانشگاه نیز هم در حد وسع مالی و قانونی به این درخواست‌ها رسیدگی می‌کند؛ هرچند مشکل اساسی ما در زمینه رفع کمبودها، مسائل بودجه‌ای و اعتباری است.

نماینده وزیر علوم در استان فارس ابراز داشت: کمبود بودجه در دانشگاه دانشجویان را نیز متأثر می‌کند و این مساله را در جلسات به اطلاع دانشجویان رسانده‌ایم؛ چراکه اعتماد متقابلی بین مدیریت دانشگاه و دانشجویان وجود دارد که بر مبنای آن هر درخواستی بسته به وسع و اولویت‌ها صورت می‌پذیرد.

رئیس دانشگاه شیراز با بیان اینکه کمبود بودجه در سال‌های اخیر باعث بروز مشکلات بسیاری برای دانشگاه شده است، خاطرنشان کرد: در سال گذشته تنها ۸۸ درصد بودجه هزینه‌های جاری دانشگاه پرداخت شد و امسال در مقایسه با سال گذشته ۱۲ درصد کمبود بودجه مواجهیم که برای دانشگاه بزرگی همچون شیراز مبلغی شایان توجه معادل ۳۰ میلیارد تومان است.

وی عنوان کرد: این کسری بر وضعیت خوابگاه، تغذیه، حمل و نقل، تجهیزات آزمایشی و پژوهشی و مسائل آموزشی تأثیر می‌گذارد و موجبات نارضایتی دانشجویان و دانشگاهیان را فراهم می‌کند.

نماینده وزیر علوم در استان فارس ابراز داشت: پیگیری‌های دانشگاه شیراز برای تخصیص این ۱۲ درصد به جایی نرسیده است و اعلام شد این مبلغ در سال ۱۳۹۸ به صورت تنخواه پرداخت می‌شود که پرداخت شد؛ اما جزو سال بودجه ۱۳۹۸ قلمداد شد و مجبور شدیم حساب‌های دانشگاه را با دریافتی ۸۸ درصدی ببندیم.

نادگران بیان کرد: همکاران ما در دانشگاه شیراز تمام تلاش خود را برای تحقق کامل بودجه انجام دادند و تا ظهر ۵ فروردین ماه در خزانه بودند؛ اما کشور با سیل مواجه شد و خسارت بسیاری به شهرهای کشور تحمیل شد و طبیعی است که در چنین مواقعی سیل اولویت نخست کشور باشد.

وی افزود: دانشگاهیان بر خود واجب می‌دانند شرایط اقتصادی امروز کشور را درک کنند؛ اما باید در نظر گرفته شود که ما در دانشگاه با حوزه‌های دانشجویی، استادی و کارمندی مواجهیم و نباید به دانشگاه همچون دیگر دستگاه‌ها برخورد کرد؛ چراکه ما با جوانانی سر و کار داریم که سرشار از شور و عشق و اشتیاق و هزینه کردن برای تحصیل هستند و باید جوابگوی آن‌ها باشیم.

رئیس دانشگاه شیراز خاطرنشان کرد: به جد دنبال حل مسائل هستیم و امیدواریم مسئولان وزارت‌خانه‌های ذیربط و دولت نیز به این مسائل با قید اولویت بپردازند.

** دانشجویان سنواتی دلیل اصلی تراکم خوابگاهی

رئیس دانشگاه شیراز در ادامه موضوع رسیدگی به خواسته‌های صنفی دانشجویان تراکم خوابگاه‌های دانشجویی را تأیید کرد و گفت: تعداد دانشجویان در اتاق‌های خوابگاه افزایش یافته است و می‌توان گفت بیش از حد است و دلیل اصلی این موضوع حضور دانشجویانی است که سنوات تحصیلی‌شان افزایش یافته است؛ مثلاً دانشجوی مقطع کارشناسی که باید در چهار سال فارغ‌التحصیل می‌شده است، موفق نشده در ۸ نیم‌سال تحصیلاتش را به پایان برساند، این مدت برای دانشجویان دوره ارشد ۲ سال و برای دانشجویان دوره دکتری ۴ سال است.

وی ادامه داد: در صورت افزایش این دوره‌های زمانی افزون بر اینکه خوابگاه‌ها اشغال می‌ماند، هزینه‌های تغذیه و حمل و نقل نیز افزایش می‌یابد.

نادگران درباره علت افزایش سنوات دانشجویان گفت: گاه امکانات برای تکمیل پایان‌نامه به‌موقع و مناسب در اختیار دانشجو قرار نمی‌گیرد که این موضوع نیز به بودجه و اعتبارات بازمی‌گردد و دانشجو ناچار است مدت بیشتری به تحصیل ادامه دهد یا در خصوص دانشجویان دوره دکتری، به تعویق افتادن چاپ مقالات در مجلات بین‌المللی باعث افزایش سنوات می‌شود، از سوی دیگر برخی دانشجویان در حین تحصیل دچار مشکلات شخصی می‌شوند و نمی‌توانند درسشان را به موقع به اتمام برسانند.

رئیس دانشگاه شیراز بیان داشت: با وجود همه این مسائل همه ساله به دانشجویان سنواتی در حد وسع امکاناتی ارائه می‌شود تا بتوانند در طول یکی دو ترم درسشان را به اتمام برسانند؛ از همین رو است که ناچاریم ظرفیت برخی اتاق‌ها را افزایش دهیم و این مساله برای دیگر دانشجویان نیز مشکلاتی در خوابگاه ایجاد می‌کند.

مُر قانون ملاک موافقت با برگزاری برنامه‌های تشکل‌های دانشجویی است

رئیس دانشگاه شیراز همچنین گفت: مُر قانون ملاک موافقت با برگزاری برنامه‌های تشکل‌های دانشجویی است.

نادگران درباره عملکرد تشکیلاتی در این دانشگاه با بیان اینکه تعداد قابل توجهی تشکل سیاسی در دانشگاه شیراز فعالیت می‌کند، اضافه کرد: هیأت نظارت بر تشکل‌های دانشجویی هر هفته طی جلسه‌ای در دفتر مدیریت دانشگاه درخواست تشکل‌های دانشجویی را بررسی می‌کند.
وی تعداد درخواست‌های ارائه شده در دو سال اخیر را قریب به ۵۰۰ درخواست برشمرد و گفت: این درخواست‌ها از سوی همه تشکل‌های دانشجویی در همه رشته‌ها و بینش‌ها گرایش‌های سیاسی ارائه شده است و طی دو سال گذشته تنها با ۷ درخواست مخالفت شده است.
رئیس دانشگاه شیراز علت مخالفت با این درخواست‌ها را دلیلی غیرمبنایی عنوان کرد و افزود: برای مثال درخواست برگزاری نمایشگاه عکسی درباره خشونت علیه زنان در زمانی ارائه شد که به تولد یکی از ائمه یا یک روز مبارک نزدیک بوده است و بر این اساس پیشنهاد کردیم که تاریخ آن تغییر کند یا نزدیکی تاریخ برگزاری برنامه‌ها به فصل امتحانات دانشجویان ممکن است بر روند تحصیلی آنان تأثیر بگذارد و از همین رو شورای نظارت درخواست را در تاریخ تقاضا شده رد کرده است.
وی با بیان اینکه دانشگاه از عملکرد تشکل‌ها حمایت می‌کند، عنوان کرد: هدف از ایجاد تشکل‌های دانشجویی تمرین برای نظم و روش‌های مقابله با اشتباه است. دانشجویان با فعالیت در این تشکل‌ها روش فعالیت را در خارج از دانشگاه می‌آموزند و تجربه کسب می‌کنند و چه بهتر که این مساله در محیط دانشگاه رخ دهد.
نادگران عنوان کرد: جدای از این مسائل، دعوت از افراد برای سخنرانی از سوی تشکل‌ها به دانشگاه باید با پشتوانه زمینه‌سازی برای مباحث استدلالی و علمی باشد تا از این منظر چیزی به معلومات دانشجو افزوده شود.
رئیس دانشگاه شیراز اضافه کرد: دانشگاه باید جایی باشد که دانشجو بتواند از هر محفلی بهره‌ای ببرد و بر اطلاعاتش بیفزاید و بتواند به عنوان فردی فرهیخته اطلاعات خوبی کسب کند و هیأت نظارت نیز این مسائل را درنظر می‌گیرد.
۹۸۸۵ / ‏۱۸۷۶‬