تهران - ایرنا - مدیر مجموعه تئاترشهر با تاکید برآنکه مساله تئاترشهر، مساله‌ای فراتر از یک مجموعه فرهنگی است گفت: به دلیل ایجاد بافت اجتماعی متفاوت در این منطقه مساله امنیت این نقطه صرفاً به وجود یک مجموعه فرهنگی (تئاترشهر) در منطقه چهار راه ولیعصر محدود نمی‌شود.

عصر یکشنبه (۱۹ خرداد ماه) وقوع نزاع و درگیری میان دو تن از دستفروشان اطراف مجموعه تئاترشهر به شلیک گلوله و مجروح شدن یکی از طرف‌های این درگیری منتج شد که با حضور به موقع نیروی انتظامی، ابعاد این حادثه دامنه بیشتر و عواقب تکان دهنده تری را با خود به همراه نداشت.

در راستای این اتفاق و پیرو وقوع درگیری‌ها، سرقت‌ها و برخی بزه‌کاری های دیگر صورت گرفته در محوطه تئاترشهر، بوستان دانشجو و پیاده‌راه چهارراه ولیعصر، اقدامات انجام شده در رابطه با جلوگیری از این دست بزه‌ها، شرایط و راه‌کارهای برقراری نظم و امنیت عمومی این منطقه به عنوان محیطی فرهنگی از یک سو و از سوی دیگر اقدامات مقطعی مسئولان طی دو، سه سال گذشته برای جمع آوری بساط دستفروشان این محدوده و عدم اجرای مستمر طرح‌های پیشین با سعید اسدی مدیر مجموعه تئاترشهر به گفت و گو نشستیم که حاصل آن در ادامه از خاطرتان می‌گذرد.

اسدی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: برچیده شدن حصار اطراف بوستان دانشجو و مجموعه تئاترشهر از یک سو و قرار گرفتن این مجموعه در یکی از پرترددترین نقاط شهر به ویژه بعد از افتتاح مترو و باز شدن خروجی مترو به سمت تئاترشهر و تبدیل شدن محیط اطراف آن به جولانگاه دستفروشان جهت تأمین مایحتاج مردم و امرار معاش خود؛ این نقطه را به یکی از پیچیده‌ترین بافت‌های شهری بدل کرده است.

از لیدر و محافظ دستفروشان گرفته تا بروز قتل!

مدیر مجموعه تئاترشهر با بیان آنکه از گذشته‌های دور گروه‌هایی در بوستان دانشجو ساکن بودند که سوءشهرتی برای این بوستان و مجموعه تئاترشهر ایجاد کردند افزود: از جمله رفتارهای سازمان یافته و حساب شده دستفروش‌ها که کاملاً مشخص است از برنامه و الگوی خاص و مشخصی بهره می‌برند.

وی ادامه داد: این برنامه و الگوی مشخص دستفروشان تا جایی پیش می‌رود که برخی از آنها دارای لیدر و حتی محافظ شخصی هستند! به همین سبب در بسیاری از موارد شاهد نزاع‌های خیابانی میان دستفروشان هستیم که حتی در مواردی به واسطه این درگیری‌ها شاهد رقم خوردن اتفاق تلخی مانند قتل نیز بوده‌ایم.

اسدی با اشاره به آنکه طی چند ماه گذشته شاهد بودیم که یکی از همین دست فروشان به دلیل درگیری و نزاع خیابانی با سلاح سرد دست به ارتکاب قتل زد گفت: همین مساله بحران جدی را پیشاروی این منطقه، فعالیت‌های محیطی آن و در نهایت برهم خوردن امنیت موجود در اطراف بوستان دانشجو و مجموعه تئاترشهر قرار داد.

وی افزود: از سوی دیگر در ضلع جنوب شرقی پارک افرادی تردد می‌کنند که در قامت فروشندگان مواد مخدر و یا مصرف کنندگان آن به شکل علنی، وجهه این محدوده و منطقه فرهنگی بوستان دانشجو را خدشه دار کرده‌اند.

نامه‌نگاری‌های مستمر تا حضور «پلیس مستقر»

مدیرمجموعه تئاترشهر تاکید کرد: از زمان پدیرفتن مسؤولیت این مجموعه با شهردار منطقه ۱۱ به شکل مستمر در ارتباط بوده و برای ساماندهی دستفروشان در این نقطه نامه‌نگاری‌های فراوانی صورت گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: حتی پیش از من با توجه به پیگیری‌های مدیران پیشین مجموعه تئاترشهر و همچنین اداره کل هنرهای نمایشی شاهد بودیم که مطابق مصوبه وزارت ارشاد برای حفظ و حراست از مجموعه تئاترشهر به عنوان محیطی فرهنگی که به ثبت میراث رسیده است شاهد حضور «پلیس مستقر» هم در این منطقه بوده‌ایم. عزیزانی که برای بالا بردن ضریب امنیت به شکل مستمر به گشت زنی در منطقه بوستان دانشجو و محوطه اطراف تئاترشهر می‌پردازند.

به گفته اسدی؛ در روز حادثه شلیک گلوله و مجروح شدن فردی در مجموعه تئاترشهر، پیش از رسیدن گروه‌های پلیس منطقه رازی، حضور به موقع پلیس‌های مستقر در مجموعه تئاترشهر باعث فرونشستن نزاع و دستگیری ضارب و امداد فرد مجروح شد.

توجه به مخاطبان، هنرمندان و کارمندان مجموعه تئاترشهر

مدیر مجموعه تئاترشهر با تاکید برآنکه مساله این مجموعه مسأله‌ای فراتر از یک مجموعه فرهنگی است گفت: به دلیل ایجاد بافت اجتماعی متفاوت در این منطقه آنگونه که پیشتر در این گفت و گو به آن اشاره کردم؛ مساله امنیت این نقطه صرفاً به وجود یک مجموعه فرهنگی (تئاترشهر) در منطقه چهار راه ولیعصر محدود نمی‌شود.

وی ادامه داد: درست به همین سبب بود که طی نامه نگاری‌ها و پیگیری‌های مستمر با شهردار منطقه ۱۱ یکی از اصلی‌ترین درخواست‌هایم از زمان آغاز مدیریتم در این محیط فرهنگی، ساماندهی فیزیکی و حریم تفکیک شده محدوده تئاترشهر برای مصرف فرهنگی هنرمندان، مخاطبان و البته کارمندان این منطقه بود تا گرفتار سرقت‌ها، زورگیری‌ها و یا نزاع‌های خیابانی که هر از چندی در این منطقه به وقوع می‌پیوندند، نشوند.

تعجیل برای اجرایی شدن «پهنه رودکی»

اسدی خاطرنشان کرد: از سال گذشته مطلع شدیم که شورای شهر با همکاری شهرداری در امتداد طرح گذر فرهنگی که از مجموعه تئاترشهر تا تالار وحدت را شامل شود، طرحی جامع‌تر به عنوان پهنه رودکی را برای ساماندهی این نقطه با نگاه و رویکرد فرهنگی به تصویب رسانده است.

این مدیر فرهنگی افزود: هر چند این طرح هنوز جنبه عملیاتی پیدا نکرده و نتوانسته در راستای افزایش ضریب امنیت این نقطه و همچنین آسایش خیال مصرف کنندگان فرهنگی و عموم افرادی که در این نقطه تردد دارند کارایی خاصی داشته باشد اما امید داریم این طرح با سرعت بیشتری شکل اجرایی پیدا کند.

وی یادآور شد: البته نمی‌توان از اقدامات خوب شهرداری همزمان با برگزاری جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی در شهریور ماه گذشته مانند رنگ آمیزی و به‌سازی برخی از تصاویر شهری موجود در این چهارراه و همچنین افزودن بخش‌های فضای سبز به این منطقه نیز غافل شد. اقداماتی که در ساماندهی بخشی از ظاهر محیط تئاترشهر بسیار مؤثر بوده است.

سامان دهی محوطه تئاترشهر در ید قدرت مدیریت این مجموعه نیست

اسدی با بیان آنکه در ارتباط با جمع آوری دستفروشان و بساط گستران علاوه بر نامه‌نگاری های مجموعه تئاترشهر و اداره کل هنرهای نمایشی رسانه‌ها نیز به این امر پرداخته‌اند گفت: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) نیز طی گزارشی در زمان برگزاری جشنواره تئاتر فجر به این نکته پرداخت؛ اما نباید فراموش کنیم که مجموعه تئاترشهر مجوز جمع‌آوری و ساماندهی این افراد را ندارد و وظیفه این مساله به شکل قانونی و اجرایی در ید قدرت شهرداری است.

این مدرس دانشگاه افزود: شهرداری نیز طی چند ماه اخیر با ایجاد پاساژی تلاش کرد تا این دستفروشان را به نقطه‌ای مشخص انتقال دهد؛ اما ایجاد این پاساژ نیز باعث نشد که دستفروشان از حضور در پیاده‌راه چهارراه ولیعصر و اطراف مجموعه تئاترشهر دست بکشند.

وی ادامه داد: همچنین مشخص شد که صدور مجوز نهایی برای جمع‌آوری و پیگیری پایان دادن به حضور دست فروشان و بساط گستران به شورای تأمین استان تهران باز می‌گردد. آنگونه که شاهد بودیم در زمان برپایی جشنواره بین المللی تئاتر فجر در بهمن و اسفند سال گذشته موانع فیزیکی و گذرگاه نوری در پیاده‌راه های اطراف مجموعه تئاترشهر باعث جمع شدن بساط دستفروشان و آرامش این منطقه شد. طرحی که مجوز آن توسط شورای تأمین استان تهران صادر شد.

اسدی: در زمان برپایی جشنواره بین المللی تئاتر فجر در بهمن و اسفند سال گذشته موانع فیزیکی و گذرگاه نوری در پیاده‌راه های اطراف مجموعه تئاترشهر باعث جمع شدن بساط دستفروشان و آرامش این منطقه شد. طرحی که مجوز آن توسط شورای تأمین استان تهران صادر شد. اسدی با شاره به آنکه اجرای آن طرح تا آستانه نوروز با پشتیبانی پلیس و خدمات شهری به شکل کامل باعث برچیده شدن بساط دستفروشان در اطراف مجموعه تئاترشهر شد، گفت: اما بعد از پایان تعطیلات و آغاز سال جدید بار دیگر بازگشت دستفروشان را شاهد بودیم بودیم و متأسفانه اجرا نشدن مستمر طرح قبلی بار دیگر حضور این افراد را در پیاده‌راه های مجموعه تئاترشهر دامن زد.

نامه‌ای که یک ماه پیش نوشتم

اسدی با تاکید برآنکه حضور دست فروشان در پیاده‌راه‌های مجموعه تئاترشهر و برهم زدن چهره فرهنگی این منطقه در خور شأن مجموعه فرهنگی تئاترشهر نیست گفت: ماه گذشته نامه‌ای را به اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشتم و طی آن اظهار نگرانی شدید خود را نسبت به برهم خوردن امنیت این منطقه و تاکید بر پیگیری‌ها و بالا بردن حفظ نظم عمومی در این منطقه یادآور شدم.

وی با تاکید بر آنکه اتفاق تلخ درگیری و استفاده از سلاح گرم کمری شاید اشاره و تلنگری برای هوشیاری و بیدار باش ما و دیگر مسؤولان در تمامی بخش‌ها باشد تصریح کرد: نمی‌توان با نگاه مقطعی و راه‌حل‌هایی مسکن‌وار نسبت به تأمین امنیت مستمر در پیاده‌راه مجموعه تئاترشهر و بوستان دانشجو امید داشت. امیدواریم که شهرداری و دیگر مسؤولان بار دیگر چهره بوستان دانشجو، پیاده‌راه مجموعه تئاترشهر و نظظم این مجموعه را مانند سابق بازگردانند.

اسدی: نمی‌توان با نگاه مقطعی و راه‌حل‌هایی مسکن‌وار نسبت به تأمین امنیت مستمر در پیاده‌راه مجموعه تئاترشهر و بوستان دانشجو امید داشت. عضو هیأت علمی دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران تصریح کرد: شاید یکی از مهمترین اقدامات برای برچیدن بساط دستفروشان، فراهم کردن بخش‌هایی برای ارائه محصولات هنری در محیط فرهنگی مانند اطراف مجموعه تئاترشهر و بوستان دانشجو باشد. این می‌تواند پیشنهادی در راستای اجرای طرح جامع «پهنه رودکی» به شمار رود.

برطرف شدن آسیب‌ها نیازمند همکاری بینابخشی

مدیر مجموعه تئاترشهر خاطرنشان کرد: نباید فراموش کنیم که رسیدن به نقطه ایده آل و آرمانی از نظر امنیت و برطرف کردن چهره مخدوش شده اطراف مجموعه تئاترشهر و پیاده‌راه چهارراه ولیعصر با حضور دستفروشان به همکاری بینابخشی میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره کل هنرهای نمایشی، شهرداری، شورای شهر، نهادهای قضائی و مجموعه نیروی انتظامی بستگی دارد.

وی ادامه داد: تا زمانی که رفتار یکی از این بخش‌ها نیز رفتاری مقطعی و مسکن‌وار باشد نمی‌توان در راستای تحقق برطرف شدن این دسته از آسیب‌ها اطمینان حاصل کرد.

اسدی با اشاره به ارسال نامه‌ای در تاریخ ۲۷ اردیبهشت خطاب به مدیرکل اداره هنرهای نمایشی برای یادآوری برطرف نشدن آسیب‌های محوطه بیرونی تئاتر، گفت: نظیر این نامه را در ایام برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به شکل مستقیم برای پلیس امنیت ارسال کردم تا همزمان با برگزاری مهمترین رویداد تئاتر کشورمان با حضور چهره‌ها و مهمانان بین المللی شاهد برچیدن بساط دست فروشان و جلوگیری از برهم خوردن نظم و امنیت این منطقه باشیم.

وی ادامه داد: خوشبختانه این اتفاق در ایام برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با همکاری نیروی انتظامی محقق شد اما ادامه پیدا نکرد و این یکی دیگر از از اقدامات مقطعی بود که به دلیل نبود استمرار نتوانست به شکل کلی برطرف کننده آسیب‌های موجود این محدوده باشد.

مدیر مجموعه تئاترشهر تاکید کرد: بر طرف کردن آسیب‌های مجموعه تئاترشهر، بوستان دانشجو و برقراری نظم و امنیت ابعاد اجتماعی و کلان‌تری دارد که از عهده من به عنوان مدیر مجموعه تئاترشهر خارج است.

وی افزود: من تنها در محدوده داخلی این مجموعه اراده و قدرت برای برقراری نظم و امنیت دارم و برقراری امنیت عمومی در فضای خارجی از دست من خارج است و نباید فراموش کنیم که مجوزی هم برای این دست از اقدامات ندارم!

تقدیر از حضور نماینده کمیسیون فرهنگی مجلی در تئاترشهر

مدیر مجموعه تئاترشهر گفت: روز گذشته (دوشنبه ۲۰ خردادماه) خانم طیبه سیاوشی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در مجموعه تئاترشهر حضور یافت و ضمن بازدید میدانی از این مجموعه و محیط اطراف آن با برخی از مراجع ذی‌ربط به شکل مستقیم تماس گرفت.

وی افزود: نتیجه بر آن شد تا امروز (سه شنبه ۲۱ خردادماه) جلساتی را با حضور فرماندار تهران و شهرداری برای برطرف ساختن و جلوگیری از آسیب‌هایی مانند آنچه که طی دو سه روز اخیر محیط مجموعه تئاترشهر را متأثر خود کرد و در نگاهی کلان برای بازگرداندن نظم و امنیت اجتماعی به این منطقه برگزار کنیم.

اسدی: جلساتی با حضور فرماندار تهران و شهرداری برای برطرف ساختن و جلوگیری از آسیب‌هایی مانند آنچه که طی دو سه روز اخیر محیط مجموعه تئاترشهر را متأثر خود کرد و در نگاهی کلان برای بازگرداندن نظم و امنیت اجتماعی به این منطقه برگزار شده است. اسدی مجموعه تئاترشهر را ساختمانی ثبت شده به عنوان بخشی از میراث کشورمان خواند و گفت: آنچنان که پیشتر نیز گفتم در کنار حضور نهادهای مختلف، در کنار همکاری‌های بینابخشی نیازمند حضور مسؤولان سازمان میراث فرهنگی کشور نیز هستیم تا آنها نیز در برقراری و اجرای قانون یاریگر سایر نهادها و ارگان‌های فرهنگی، هنری، قضائی و انتظامی باشند.

گفت و گو از امین خرمی

فراهنگ **۹۲۶۶** ۹۰۵۳