به گزارش خبرنگار ایرنا، امروزه در بسیاری از شهرها و همچنین شهر تنکابن شاهد پدیده جولان سگهای بدون صاحب در کوچهها و خیابانها هستیم که به معضلی برای شهروندان تبدیل شده و موجبات نارضایتی آنها را فراهم نموده است.
البته در سال گذشته شهرداری تنکابن به استناد دستورالعمل مصوب سال ۱۳۸۷ وزارت کشور و با مشارکت انجمن حمایت از حیوانات این شهرستان اقدام به راه اندازی مرکز عقیمسازی سگهای بدونصاحب نمود تا این معضل را برای همیشه ریشه کن کند و تا حدودی نیز در این زمینه موفق شد اما شواهد حاکی از آن است که تا رسیدن به نتیجه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد.
تاکنون جلسات زیادی پیرامون این موضوع در شهرستان تنکابن برگزار شده و دستگاههای اجرایی مربوطه نظرات و دیدگاههای خود را بیان نمودهاند اما خروجی مطلوبی از این جلسات خارج نشده و همین مسئله موجب شده تا سایه بلاتکلیفی بر سر اجرای طرح ساماندهی سگهای بدون صاحب ایجاد شود.
در حال حاضر تعداد شکایتهای مردمی در این زمینه رو به افزایش است و اگر اقدام اساسی از سوی دستگاههای مربوطه صورت نگیرد این معضل اجتماعی میتواند به یک بحران تبدیل شود.
سگهای ولگرد بلای جان شهروندان
یک شهروند تنکابنی با انتقاد از افزایش تعداد سگهای ولگرد بی صاحب در خیابانهای این شهر گفت: وجود این سگها که آزادانه درسطح شهر تردد میکنند، یک تهدید جدی بر سلامت و نیز برهم زننده آرامش روحی شهروندان است.
افسانه بهرامیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: رها سازی سگهای ولگرد در سطح شهر خطر گازگرفتگی مردم را زیاد میکند و باید آنها را در یک مکان مشخص جمع آوری نمود.
وی با طرح این سوال که اگر سگی انسانی را گاز بگیرد و آن سگ آلوده به بیماری هاری باشد و برای فرد اتفاقی بیفتد، چه کسی جوابگو خواهد بود، اظهار داشت: وجود تعداد زیاد سگ بی صاحب در شهر تنکابن کمی سوال برانگیز است چرا که با سفر به شهرهای همجوار به لحاظ کمی کمتر با چنین پدیدهای مواجه خواهید شد.
این شهروند گفت: تنکابن شهری گردشگرپذیر است و زیبنده نیست که با این معضلات چهره زیبای شهر خدشه دار شود بنابراین باید مسئولان در این زمینه چارهای اساسی بیاندیشند.
ساماندهی سگهای بدون صاحب در سایه اختلاف نظرها
در آخرین جلسه ساماندهی سگهای بدون صاحب که روز گذشته در فرمانداری ویژه شهرستان تنکابن برگزار شد بار دیگر مسئولان مربوطه به بیان دیدگاهها و نظرات خود پرداختند و با وجود برخی اختلاف نظرها، در نهایت مقرر گردید که دستگاهها به دنبال راهکار اصولی در این زمینه باشند.
شهردار تنکابن در این جلسه به برخی ایرادهای دستورالعمل وزارت کشور مربوط به ساماندهی سگهای بدون صاحب اشاره کرد و گفت: وزارت کشور در تلاش است تا دستورالعمل جدیدی را تا پایان شهریورماه امسال پیرامون این موضوع ارائه دهد اما تا آن زمان دستورالعمل قدیم به قوت خود باقی است و باید بر اساس آن عمل نمود.
محمد زرودی افزود: برای جمع آوری و نگهداری سگها نیاز به زمینی خارج از محدوده شهری داریم که بر اساس قانون شهرداریها مجاز به خرید چنین زمینی نیستند و باید دستگاههای دیگر این اقدام را انجام و در اختیار شهرداری قرار بدهند.
وی نگهداری سگهای بدون صاحب در یک زمین محدود را بسیار سخت توصیف کرد و اظهار داشت: اگر این سگها به طور اصولی و فنی نگهداری نشوند میتواند خطرات زیادی را به همراه داشته باشد.
زرودی عقیم سازی را بهترین و سریعترین روش برای کنترل جمعیت سگهای بدون صاحب دانست و گفت: انجمن حمایت از حیوانات این شهرستان به عنوان ناظر اجرایی نقش اساسی در این زمینه ایفا کرده است.
وی تصریح کرد: متأسفانه شاهد هستیم که از شهرها و روستاهای همجوار اقدام به رهاسازی سگها در کمربندی شهر تنکابن میکنند و همین مسئله مشکلات این بخش را دوچندان کرده است.
نماینده انجمن حمایت از حیوانات شهرستان تنکابن نیز در این جلسه با بیان اینکه کشتن یا جمع آوری این سگها روش مناسبی برای رفع این مشکل نیست، گفت: این انجمن با مخالفتهای خود پیرامون ساماندهی سگهای بدون صاحب در تلاش نیست تا سگ بازی یا سگ گردانی را در جامعه ترویج دهد بلکه تلاش دارد تا با روش اصولی و قانونی در این مسیر قدم بردارد.
مجید شجاعی با اشاره به اینکه در ۶ ماه گذشته ۵۷ سگ بدون صاحب در تنکابن عقیم سازی شدهاند، افزود: اگر ساماندهی این سگها به کارگروه شهرستان ارجاع شود در مدت ۴ سال این مشکل برطرف خواهد شد.
وی اظهار داشت: تخمین زده میشود که در این شهرستان یکصد سگ بدون صاحب وجود دارد که اگر بخواهیم آنها را در یک مکان خاص نگهداری کنیم روزانه حدود ۴۰۰ هزار تومان هزینه خواهد داشت.
شجاعی هزینه درمان یک سگ بیمار را تنها ۱۵ هزار تومان اعلام کرد و افزود: نباید در این زمینه نگرانی وجود داشته باشد چرا که با کمترین هزینه میتوان سگهای بیمار را معالجه نمود.
وی تصریح کرد: متأسفانه برخی افراد این سگهای بدون صاحب را در کوچه و خیابان آزار میدهند و این حیوان چارهای ندارد جز اینکه به سوی آنها حمله کند.
به گفته نماینده انجمن حمایت از حیوانات شهرستان تنکابن، جوجههای رنگی و ماهی قرمز به لحاظ آلودگی میکروبی و قارچی چندین برابر خطرناکتر از سگ هستند اما با این وجود مردم تنها سگ را خطرناک میدانند.
پس از این اظهارنظرها نوبت به رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان تنکابن رسید تا مخالفت خود را در این زمینه اعلام کند.
سید مرتضی حاتمی به دستورالعمل وزارت کشور پیرامون این موضوع اشاره کرد و گفت: متأسفانه شهرداری عقیم سازی سگهای بدون صاحب را به افرادی واگذار کرده که هیچگونه اهلیتی در این زمینه ندارند و بر اساس دستورالعمل وزارت کشور عمل نمیکنند.
وی افزود: باید واحد زنده گیری سگها ایجاد شود و پس از جمع آوری در قفس نگهداری و سگهای ولگرد از سگهای اصیل جدا شوند اما متأسفانه این اقدامات صورت نمیگیرد.
حاتمی با بیان اینکه در ساماندهی سگها سلیقهای عمل شده است، اظهار داشت: بر اساس دستورالعمل وزارت کشور عقیم سازی سگها در مرحله آخر است اما در حال حاضر به هدف اصلی تبدیل شده است.
وی یادآور شد: انجمن حمایت از حیوانات در تنکابن یکبار نظر اداره دامپزشکی این شهرستان را در مورد عقیم سازی سگها جویا نشده و آنها بی تفاوت به این موضوع به کار خود ادامه میدهند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست تنکابن هم در این باره گفت: در کشورهای دیگر حیوانات دارای شناسنامه و مجهز به میکروچیپ هستند اما در کشور ما چنین سازوکارهایی وجود ندارد و مردم بر اساس نظر خودشان اقدام به نگهداری یا رهاسازی حیوانات میکنند.
هادی منصور کیایی روند فعلی عقیم سازی سگها را کند ارزیابی کرد و افزود: باید در یک اقدام ضربتی یکساله یا شش ماهه عقیم سازی سگها صورت گیرد تا بتوانیم به نتایج بهتری دست یابیم.
وی اظهار داشت: هم اکنون خطر گازگرفتگی چه از سوی سگهای بدون صاحب و چه از سوی سگهای خانگی وجود دارد و این مسئله میتواند به شیوع بیماری هاری در منطقه دامن بزند.
بر اساس آمارهای موجود، سالانه پنج هزار و ۹۰۰ مرگ انسانی به علت ابتلاء به بیماری هاری در جهان روی میدهد و ۴۰ درصد از افراد گاز گرفته شده توسط حیوانات مظنون به هاری، کودکان زیر ۱۵ سال هستند.
علی رغم تعداد بسیار بالای موارد حیوان گزیدگی، تعداد موارد بروز هاری در انسان و مرگ ناشی از آن در کشور، سالیانه کمتر از ۱۰ مورد است.
بر اساس اعلام شبکه بهداشت و درمان شهرستان تنکابن، در سال گذشته ۸۹ مورد گازگرفتگی سگهای بدون صاحب و صاحب دار صورت گرفته که این آمار تنها در فروردین و اردیبهشت امسال به ۸۶ و ۷۸ مورد رسیده که بسیار نگران کننده است.
سرانجام معاون عمرانی فرمانداری ویژه شهرستان تنکابن که رئیس این جلسه نیز بود، بر ضرورت اجرای قانون تاکید کرد و گفت: مسئولیت مستقیم ساماندهی سگهای بدون صاحب با شهرداریها است و اگر در قانون ایرادی وجود دارد باید آن را اصلاح نمود.
حسن باقری افزود: شهرداریها برای به سرانجام رسیدن پروژههای خود دست به هر کاری میزنند اما در این زمینه که با سلامت اجتماعی و روانی افراد جامعه در ارتباط است هیچ تدبیری نمیاندیشند.
وی با بیان اینکه سمنها در این رابطه از دستگاههای اجرایی خیلی جلوتر هستند، اظهار داشت: در گذشته شهرداران بابت کشتن سگها تقدیرنامه میگرفتند اما اکنون فرهنگ و خواست عمومی جامعه تغییر کرده و باید در این مسیر حرکت کنیم.
باقری گفت: باید نحوه برخورد با حیوانات را به مردم آموزش دهیم تا در هنگام مواجه با آنها دچار مشکل نشوند.
معاون عمرانی فرمانداری ویژه تنکابن خطاب به حاضرین در جلسه گفت: باید مطابق با دستورالعمل به دنبال راهکاری مناسب برای رفع این معضل باشید تا هر چه سریعتر مردم از این گرفتاری راحت شوند.
شهرستان ۱۶۶ هزار نفری تنکابن در غرب مازندران واقع است.
/ ۷۵۱۳/۱۶۰۲/۱۶۵۴