ماه می میلادی ترامپ سطح تعرفههای حدود ۲۰۰ میلیارد دلار از کالاهای چین را از ۱۰ درصد به ۲۵ درصد افزایش داد. چین نیز بلافاصله و در پاسخ روی ۶۰ میلیارد دلار از کالاهای صادراتی آمریکا به این کشور تعرفههای جدیدی وضع کرد. ترامپ پس از این ناکامیها و شکستهای مکررش در مذاکرات تجاری با چین و در پاسخ به انتقادها و فشار کارشناسان و افکار عمومی آمریکا مدعی شده است توافق تجاری آمریکا با چین قطعاً حاصل خواهد شد. با وجود ادعاهای ترامپ این جنگ هزینههای زیادی را برای اقتصاد آمریکا و جهان به دنبال داشته است.
هفته پیش «دن هنسون» و «تام اورلیک»، تحلیلگران اقتصادی خبرگزاری «بلومبرگ» با اشاره به ادامهدار شدن جنگ تجاری پیشبینی کردند، اگر این تعرفهها به کلیه امور تجارت چین و آمریکا گسترش یابد و بازار در واکنش به این تعرفهها دچار رکود شود سال ۲۰۲۱ که اوج تاثیرپذیری اقتصاد جهانی از این جنگ تجاری است، تولید ناخالص جهانی آسیب ۶۰۰ میلیارد دلاری را متحمل خواهد شد.
خبرگزاری «رویترز» برای بررسی میزان تاثیرگذاری جنگ تجاری آمریکا و چین روی اقتصاد ایالات متحده نظرسنجیای را در میان اقتصاددانان برگزار کرده است. طبق نظر اکثریت اقتصاددانانی که در نظرسنجی «رویترز» شرکت کردهاند، در طول ماه گذشته، جنگ تجاری آمریکا و چین ریسک رکود آمریکا را بالا برده است و حالا ۴۰ درصد احتمال دارد این امر در دو سال آینده اتفاق بیفتد. این درحالی است که در نظرسنجی یک ماه قبل از این اتفاق (ماه آوریل)، میزان این ریسک ۳۵ درصد پیشبینی شده بود. ترامپ جنگ تجاری ادامهدار خود با چین را بحثی جزئی نامیده است، اما حالا نشانههای واضحی از تاثیر منفی این اختلافات تجاری بر اقتصاد پدیدار شدهاند و دوباره بازارهای سهام پر از تنش و اضطراب هستند.
به نوشته «رویترز»، تاثیرات منفی جنگ تجاری هماکنون هم در اقتصاد آمریکا احساس شده است و غول صنعت خردهفروشی آمریکا، «والمارت» به مشتریان خود هشدار داده که بهزودی به علت تعرفههای بالاتر کالاها، قیمتها افزایش خواهد یافت. در گفتوگوی اختصاصی «فرهیختگان» با پروفسور «ریچارد فالک» به بررسی تاثیر عامل اقتصاد بر انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا پرداخته شده است. پروفسور «ریچارد فالک»، استاد حقوق بینالملل دانشگاه پرینستون آمریکا است. وی گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در فلسطین در سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴ بوده و تاکنون بالغ بر ۲۰ کتاب از وی منتشر شده است.
جنگ تجاری چین و آمریکا که در دوره ریاستجمهوری ترامپ آغاز شده است چه تاثیری بر اقتصاد ایالات متحده آمریکا خواهد داشت؟
گمانهزنیهای زیادی در این باره وجود دارد اما نقطه مشترک همه این پیشبینیها آن است که جنگ تجاری چین و ایالات متحده اثرات نامطلوبی بر مصرفکنندگان بهخصوص در آمریکا داشته و موجب شده قیمت کالاهای مصرفی افزایش یابد، این مساله در آینده نیز فشارهای تورمی ایجاد خواهد کرد. جنگ تجاری همچنین بخشهایی از اقتصاد ایالات متحده را که بر صادرات به چین متمرکز هستند، متاثر میکند. چین در واکنش به اعمال تعرفه آمریکا علیه کالاهای تولیدی این کشور وادار به اعمال تعرفههای جدیدی روی کالاهای آمریکایی شده است. چین در حال گسترش زنجیره تامین جایگزین برای کاهش میزان وابستگی به کالاهای تولیدی و بازار ایالات متحده است.
براساس نظرسنجی اخیر «رویترز» بیش از یکچهارم از اقتصاددانان آمریکایی که در این نظرسنجی مشارکت کرده بودند بر این باورند که احتمال سقوط اقتصاد آمریکا در دو سال اخیر به بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است. ارزیابی شما از این موضوع چیست؟
من به شخصه دلیلی برای چنین ارزیابیای نمیبینم، با این حال وضعیت عوامل دیگر برای داشتن آینده اقتصادی قابل اعتماد در کشور مبهمتر است.
براساس برخی نظرسنجیها رشد اقتصادی آمریکا تا آخر سال ۲۰۲۰ به ۱.۸ درصد کاهش مییابد. به نظر شما این موضوع تا چه میزان بر انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا اثرگذار خواهد بود؟
در حالی که تمرکزها بر انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ معطوف است، با اطمینان سخن گفتن از میزان رشد اقتصادی دشوار است. ادعاهای مختلفی از سوی نامزدهای مخالف مطرح خواهد شد. اگر «برنی سندرز» برای رویارویی با ترامپ انتخاب شود، احتمال دارد که بحثها به سمت ایدئولوژِیک شدن پیش برود، در حالی که سندرز بر نابرابری و بیعدالتی اشاره میکند. ترامپ ضمن مخالفت با سوسیالیسم ادعا میکند که اگر دوباره انتخاب شود موفقیتهایش بیشتر خواهد شد.
تاثیر عامل اقتصاد بر تصمیم رأیدهندگان آمریکایی در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ به چه میزان است؟ آیا اقتصاد برای رایدهندگان آمریکایی مهمتر از مباحث سیاست خارجی است؟
در این مرحله پافشاری بر فاکتور اقتصاد، بسیار دشوار است، اگر اقتصاد رشدی ۳ درصدی یا بیشتر داشته باشد یا به زیر ۲ درصد کاهش یابد شاید نقش مهمی در انتخابات ۲۰۲۰ ایفا کند. همچنین تاثیرگذاری عامل اقتصادی بستگی به وجود یک بحران خارجی مثلاً یک اتفاق تروریستی یا آغاز روند استیضاح علیه ترامپ دارد. اکنون برای اینکه بفهمیم عوامل اقتصادی چه تاثیری بر رایدهندگان آمریکایی میگذارد، زود است. بزرگترین موضوع نامشخص این است که مناقشه با ایران چگونه پیش میرود، بهویژه به خاطر سیاستهای خصمانه جان بولتون، مشاور امنیت ملی دولت ترامپ که در حال تبدیل شدن به یک رویکرد غالب در آمریکاست و اینکه آیا اسرائیل برای تهاجمیتر کردن این رویکرد اقدامی میکند یا نه.
منبع: روزنامه فرهیختگان؛ ۱۳۹۸،۰۳،۲۱
گروه اطلاع رسانی **۲۰۵۹**۲۰۰۲