سازمان برنامه و بودجه کشور چارچوب کلی نقشه راه و اصلاح ساختاری بودجه کشور شامل ۲۳ برنامه را منتشر کرده است.
چارچوب کلی نقشه راه و اصلاح ساختاری بودجه کشور هنوز نهایی نشده و صرفاً جنبه پیشنهاد دارد و بر این اساس از کارشناسان خواسته شده است که نظرات خود را در این باره ارائه کنند.
نگاهی به بخشهای مختلف این طرح نشان میدهد که هدف از تهیه آن، کمرنگ کردن نقش نفت در بودجه و تقویت منابع بودجهای جایگزین است.
چارچوب کلی نقشه راه و اصلاح ساختاری بودجه کشور شامل برنامههایی برای دو دوره زمانی کوتاه مدت (سال ۹۸) و میان مدت است.
چهار راهکار افزایش درآمد در سال ۹۸
بررسی چارچوب کلی نقشه راه و اصلاح ساختاری بودجه کشور نشان میدهد که در بخش درآمدزایی پایدار برای دوره زمانی کوتاه مدت در سال ۹۸ توجه اصلی به افزایش درآمدها از محل اصلاح قیمت حاملهای انرژی، مالیات و فروش داراییهای دولتی است.
بر این اساس، اصلاح نظام یارانه انرژی (بنزین، گازویل و برق)، اصلاح یارانه کالاهای اساسی، کاهش معافیتها و افزایش پایه و پوشش مالیاتی و فروش داراییها از طریق صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) به عنوان مهمترین راهکارهای افزایش درآمدها در سال ۹۸ معرفی شده است.
در این طرح راهکارهایی دنبال شده که به فضای کسب و کار ضربه نزند و موجب افزایش شدید سطح قیمتها نشود.
توجه به حداقلهای معیشت و اقشار آسیب پذیر
همچنین در بخش «هزینه کرد» برای دوره زمانی کوتاه مدت (سال ۹۸) راهکارهایی برای تخصیص بهینهتر بودجه ارائه شده است.
تأمین حداقلهای معیشت برای عموم مردم و اقشار آسیب پذیر و اصلاح یارانههای نقدی، حذف هزینههای اجتناب پذیر و اولویتهای فعالیتها، کاهش هزینههای شرکتهای دولتی، کاهش هزینههای طرح تحول سلامت و اهرم کردن منابع بودجه برای دولت از مهمترین این راهکارها به شمار میرود.
دعوت از کارشناسان برای تکمیل طرح اصلاح ساختار بودجه
سازمان برنامه و بودجه کشور از همه صاحبنظران، اندیشمندان و علاقه مندان دعوت کرده است تا با ارائه نظرات و دیدگاههای خود به تکمیل این طرح کمک کنند.
سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده است که این طرح بر مبنای آسیبشناسی معضلات تاریخی و همچنین تحلیل ساز و کارهای حاکم بر شرایط موجود کشور پیریزی شده و بنیان آن براساس دستیابی به تأمین منابع مطمئن برای اداره کشور و کارا کردن دولت، حمایت از تولید و اشتغال و ایجاد ثبات در اقتصاد کلان و ارتقای عدالت و بهبود معیشت عمومی طراحی شده است.
بر این اساس، دو گزارش توصیفی و تجویزی با همکاری سازمان برنامه و بودجه و دانشگاههای کشور تهیه شده است.
این گزارش با لحاظ توان فنی، مالی و اجرایی کشور، به اولویتبندی اقدامات پیشنهادی پرداخته و برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت را در چهار محور تقویت نهادی بودجه، هزینهکرد کارا، درآمدزایی پایدار و ثبات اقتصاد کلان طبقهبندی کرده است.
انتظار میرود این طرح بتواند ابعاد برنامه اصلاح ساختار بودجه را برای تصمیمسازان شفاف کند، امکان بررسی الزامات و ریسکهای مرتبط با برنامهها را فراهم سازد و از آن طریق به تصمیمگیری و اجماع سیاستگذاران کمک کند.
اقتصام *۲۰۲۲ * ۳۰۶۳