گزارشهای رسانههای آسیایی حاکی است، کشورهای جنوب شرق آسیا با این اقدام مختلف خود سیاست مقاومت را در قبال بایکوت هواوی توسط واشنگتن درپیش گرفتهاند.
تارنمای استرالیا نت دراین زمینه با انتشارمستندات جدیدی از قراردادهای جدید نوشت: مقاومت کشورهای جنوب شرق آسیا در برابر فشارهای تحریمی علیه هواوی به رغم هشدارهای آمریکا درمورد خطرات امنیتی محصولات این شرکت درحالی انجام میشود که این غول فناوری توانسته به خوبی با اشتیاق گسترده بازارهای جهانی گوشیهای هوشمند روبه رو شود.
آمریکا در یکسال اخیر با طرح مسائل مختلف از جمله جاسوسی هواوی از کاربرانش نه تنها بازارهایش را بر روی محصولات و خدمات بزرگترین شرکت مخابراتی وتوسعه موبایلی چین بست، بلکه از تمام متحدانش نیز خواست تا واشنگتن را درتحریم هواوی در جهان یاری کنند. از این رو بزرگترین تولیدکننده و توسعهدهنده تجهیزات مخابراتی و دومین سازنده و عرضهکننده موبایل چین در جهان، در یک سال گذشته بلافاصله پس از شروع تحریمهای تجاری مستقیم آمریکا هدف ممنوعیتهای گسترده از سوی بسیاری از همپیمانان واشنگتن ازجمله کانادا، استرالیا، نیوزلند، ژاپن، آلمان و انگلیس قرار گرفت و حتی در کانادا دختر رئیس شرکت هواوی، دستگیر شد تا این درگیری تجاری در عرصههای سیاسی نیز شعله ور شد.
واشنگتن میگوید، هواوی با دولت چین همکاری میکند و پکن با استفاده از تجهیزات نصب شده این شرکت، از آمریکا جاسوسی و یا به آن حمله سایبری میکند، اما هواوی و دولت چین این اتهامات را رد میکنند.
البته اگرچه تعدادی از کشورهای متحد واشنگتن هواوی را پشت درهای خود نگه داشتند، اما کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا مانند مالزی، اندونزی، کامبوج در ماههای اخیر با امضای قراردادهای متفاوتی به استفاده از فناوری هواوی رأی مثبت دادند.
سنگاپور نیز اعلام کرده که شرایط اعلام شده از سوی تمام شرکتهای بین المللی مخابراتی از جمله هواوی را برای ارائه خدمات اینترنتی نسل پنجم درحال بررسی دارد.
مالزی در ماه گذشته میلادی در اوج بحران بین المللی جنگ تجاری واشنگتن علیه پکن و تحریم هواوی، به طور آشکار با اظهارات ماهاتیر محمد در مقابل این صف بندی سیاسی – اقتصادی واشنگتن موضع گیری کرد.
نخست وزیر مالزی در حاشیه شرکت در کنفرانس بین المللی آینده آسیا در توکیو اظهار کرد: این کشور جنوب شرق آسیا تا آنجا که امکان داشته باشد از ظرفیتهای فناوری شرکت هواوی استفاده خواهد کرد و این شرکت چینی همچنان میتواند به فعالیتهای خود در مالزی ادامه دهد.
علاوه بر کشورهای جنوب شرق آسیا برخی کشورهای دیگر در دنیا نیز با تحریم هواوی مخالفت آشکاری داشتهاند.
شرکت مخابراتی "ام تی اس" روسیه، نیز در نیمه خرداد ماه جاری قرارداد تولید فناوریهای ۵G و راه اندازی آزمایشی شبکههای نسل پنجم را برای سال جاری و آینده میلادی با هواوی امضا کرد.
طبق برنامه ارائه شده از سوی این دو شرکت، با استفاده از زیرساخت "ام تی اس"، توسعه شبکه "ال تی ایی"، راه اندازی مناطق آزمایشی شبکههای ۵G، شاهد استفاده از ۵G و فناوریهای اینترنتی در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ خواهد بود.
البته تایلند و فیلیپین به عنوان هم پیمانان اصلی آمریکا در جنوب شرق آسیا اعلام کردند که درصدد هستند تا شرکت هواوی چین از سال آینده دراین کشورها فعالیت نداشته باشد. ویتنام نیز تاکنون همکاری مشترکی با هواوی نداشته است.
رودریگو دوترته رئیس جمهوری فیلیپین در ماه گذشته در اوج انتخابات میان دورهای رئیس جمهوری به رغم ارتباطات نزدیک این کشور پس از حضور وی در قدرت در مورد احتمال پایان فعالیت هواوی در کشورش از سال آینده موضوعاتی را مطرح ساخت که برخی از ناظران منطقه با توجه به روابط نزدیک مانیل- پکن آن را اظهاراتی تبلیغاتی ارزیابی کردهاند.
با این وجود برخی تحلیلگران نظامی به نشریات آسیایی درمورد استفاده از خدمات هواوی توسط کشورهای جنوب شرق آسیا هشدار دادهاند، زیرا این اقدام به زعم آنها میتواند استفاده آنها از تجهیزات نظامی آمریکا را دراین کشورها مسدود سازد چرا که آمریک استفاده از خدمات اینترنتی نسل پنجم هواوی را برسیستم ها و تجهیزات نظامی این کشورقطع کرده است.
این درحالی است که " ژوزف چین یونگ" تحلیلگر سنگاپوری "دانشگاه فناوری نانیانگ" در سنگاپور درپاسخ به این اظهارات گفته است که این هشدارها برای کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا " آسه آن" در مورد بستن درهای خود به روی هواوی بسیار دیر هنگام است.
وی معتقد است: این اشتباه است که فرض شود کشورهای آسه آن کاملاً در مورد خطرات امنیتی استفاده از تجهیزات و خدمات هواوی ناآگاه باشند. احتمالاً انها از آسیبهای بالقوه ناشی از آن آگاه هستند و درصدد یافتن راههای درخور برای جلوگیری و مقابله با حملات سایبری احتمالی هستند.
به گفته یونگ هیچیک از کشورهای عضو آسه آن نمیخواهند در شرایطی قرار گیرند که میان آمریکا یا چین یک کشور را انتخاب کنند، اما اگر این موقعیت پیش آید انها براساس نیازهای خود با تدبیری خاص تصمیم گیری خواهند کرد. از دیدگاه کشورهای جنوب شرق آسیا هواوی به رغم شرایط یاد شده دارای پلتفرومی کارآمد و مقرون به صرفه در این منطقه است که این کشورها میتوانند از آن استفاده کنند. البته همسایگی نزدیک و روابط گسترده تجاری و اقتصادی پکن با کشورهای آسه آن نیز میتواند در این تصمیم گیری بی تاثیر نباشد.
"لی هسین لونگ" نخست وزیر سنگاپوردرکنفرانس بین المللی امنیتی درواکنش به شدت یافتن جنگ تجاری میان آمریکا و چین در اظهاراتی از هر دو کشورخواست تا دراین تنش کشورهای کوچک را وادار به سوگیری به یک سمت نکنند.
هسین لونگ در جریان کنفرانس "دیالوگ شانگریلا" که در نیمه خرداد ماه به مدت سه روز در این کشور برگزار شد، گفت: کشورهای کوچک نمیخواهند تحت فشار شدت یافتن جنگ تجاری که توسط آمریکا و چین در جریان است، مجبور به اتخاذ جهت گیری صرفاً به یک سمت شوند که این اقدام تنشها را در این جنگ افزایش خواهد داد.
وی در بزرگترین مجمع آسیایی سال جاری در حوزه امنیت بین الملل در سنگاپور افزود: تاریخ منطقه نشان میدهد که کشورهای جنوب شرق آسیا با بازی بزرگ کشورها غریبه نیست و میتواند تجارب خود را دراین زمینه ارائه دهد.
هسین لونگ تاکید کرد که سنگاپور درصدد است با هر دو کشور چین و آمریکا روابطی متوازن و توأم با همکاری داشته باشد.
آساق **۱۵۹۹ *۱۶۶۳***