تهران- ایرنا- رسانه های داخلی همزمان با سفر وزیر خارجه آلمان به ایران به بررسی ابعاد مختلف آن پرداخته و هدف از سفر هایکو ماس به تهران را ادامه حیات برجام توصیف کردند.

به گزارش گروه نشریات خبری، وزیر خارجه آلمان بامداد روز گذشته (دوشنبه ۲۰ خرداد) برای دیدار و گفت‌وگو با همتای ایرانی خود و همچنین حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور وارد تهران شد.

«هایکو ماس» پیش از ورود به ایران با مقامات عراق؛ اردن و امارات هم دیدارهایی داشت. مهم‌ترین هدف این سفر آنگونه که وزرای خارجه دو کشور آن را تشریح کردند آینده برجام است. رسانه‌های آلمانی نیز هدف این سفر را دادن تضمین‌هایی خاص برای حمایت از مکانیزم تبادل تجاری بین تهران و اتحادیه اروپا اعلام کردند.

بررسی امروز برخی خبرگزاری‌ها، روزنامه‌ها و تارنماهای کشور نشان می‌دهد اصلاح طلبان عنوان داشتند بخش مهم سفر هایکو ماس به تهران بر موضوع برجام و تبیین آخرین اقدامات اروپا پیرامون سازوکار مالی تجارت با ایران متمرکز شده است اما اصوگراها ارزیابی مثبتی از این سفر ارائه نکردند. رسانه‌های اصلاح طلب نوشتند: ایران و آلمان دغدغه‌ها و خواسته‌های خود را پیرامون توافق هسته‌ای با یکدیگر در میان گذاشتند و این سفر به منظور جلب نظر مساعد و رایزنی با ایران برای نزدیک شدن دیدگاه‌های موجود در نظام بین الملل نسبت به مسائل منطقه، برجام و همچنین سایر مسائل بوده است.

رسانه‌های اصولگرا نیز اعلام داشتند: ترامپ ۳ کشور اروپایی حاضر در برجام را با سیاست خود علیه ایران همراه کرد و وزیر خارجه آلمان را برای اعلام این سیاست مشترک به ایران فرستاد تا دولت ایران بیشتر از گذشته به بی‌اعتباری اروپایی‌ها و وابستگی آنها به آمریکا پی ببرد.

رسانه‌های اصلاح طلب

برخی از عبارت‌های به کار رفته در گزارش‌های این جریان رسانه‌ای عبارتند از: آلمان، دنبال جلب نظر تهران؟؛ اکنون برجام به عملکرد آمریکا گره خورده و مسائل ایران و آمریکا هم به مانند معمای امنیتی است؛ آیا آلمان به تعهدات خود در برجام عمل کرده است؟؛ دیپلماسی مقاومت؛ دیدار دیرهنگام در فضایی مبهم و آمیخته به بی‌اعتمادی؛ ماس در حالی مهمان ایرانی‌ها شد که در تهران همه از او طلبکار هستند؛ ظریف در مراسم استقبال از مهمان آلمانی لبخند دیپلماتیک همیشگی را بر لب داشت؛ زبان بدن ظریف نشان می‌داد که دیوار بی‌اعتمادی میان تهران و بروکسل، دوباره در حال قد برافراشتن است؛ لحن سخنان ظریف در دیدار با ماس با مجموعه تهدیداتی در خصوص تنش‌های فزاینده دو کشور در خلیج فارس همراه بود؛ از ابتدا می‌دانستیم مجموعه اتحادیه اروپا معجزه نمی‌کند چون پیغمبر نیست؛ مشخص نشدن اهداف در این گفت وگو؛ از دو دور مذاکره و یک نشست خبری نه خبر مسرت‌بخشی خارج شد و نه اتفاق جدیدی نوید داده شد.

هدف از سفر هایکو ماس به تهران

روزنامه آرمان با عنوان «آلمان، دنبال جلب نظر تهران؟» نوشت: حضور هایکو ماس در تهران برای آن نبوده است که ایران از آلمان درخواست برای گشایش در زمینه برخی از مسائل داشته است. بلکه این حضور به منظور جلب نظر مساعد و رایزنی با ایران برای نزدیک شدن دیدگاه‌های موجود در نظام بین‌الملل نسبت به مسائل منطقه، برجام و همچنین سایر مسائل بوده است. اکنون برجام به عملکرد آمریکا گره خورده و مسائل ایران و آمریکا هم به مانند معمای امنیتی است. در این کلاف پیچیده امنیتی دو دولت ایران و آمریکا به یکدیگر بسیار بدگمانند. در مذاکرات طولانی که میان دو وزیر خارجه ایران و آلمان صورت گرفت، دیدگاه‌های تهران به‌صورت کاملاً صریح مطرح شده است. هایکو ماس باید درخصوص زمینه‌های مطروحه از سوی ایران پیگیری‌های لازم را داشته باشد. ایران تلاش کرده از قدرت ایده در برابر بد عهدی آمریکا بهره ببرد. طرح ایده تروریسم یا جنگ اقتصادی آمریکا به این دلیل است که قدرت و منافع در روابط بین‌الملل متأثر از ایده‌ها هستند. ایران ایده‌ای را مطرح کرده و اینکه در رابطه با مسأله برجام هایکو ماس پاسخی را ارائه داده‌اند، شاید پاسخ غلطی نبوده است. منتها اینکه ایشان مطرح داشته‌اند که بیش از این کاری از دست آلمان‌ها ساخته نیست، این است که آن‌چیزی که ایشان نتوانستند نسبت به آن پاسخ منطقی ارائه دهند آن است که آیا آلمان به تعهدات خود در برجام عمل کرده است؟

روزنامه ایران با تیتر «انتظارات برجامی ایران از اروپا» می‌نویسد: ایران و آلمان دغدغه‌ها و خواسته‌های خود را پیرامون توافق هسته‌ای با یکدیگر در میان گذاشتند. هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان روز گذشته پس از حضور در اردن، امارات وعراق در چهارمین مقصد سفر منطقه‌ای خود به تهران آمد و با مقام‌های بلندپایه کشور دیدار و گفت‌وگو کرد. این سفر بخشی از جدیدترین ملاقات‌های دیپلماتیک مقام‌های کشورمان است که قرار است علاوه بر وزیر خارجه آلمان با حضور شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن در تهران ادامه پیدا کند. این در حالی است که بخش مهم سفر هایکو ماس به تهران بر موضوع برجام و تبیین آخرین اقدامات اروپا پیرامون سازوکار مالی تجارت با ایران متمرکز شده است. چه اروپایی‌ها هنوز نتوانسته‌اند در پیگیری اقدامات مقابله‌ای خود با تحریم‌های امریکا و به جریان انداختن سازوکار مؤثر سامانه مالی اینستکس گام مؤثری بردارند و چنانچه تا پایان فرصت دوماهه تهران اقدام تأثیرگذاری در دستور کار نداشته باشند، انتظار می‌رود ایران اجرای بخش دیگری از تعهدات خود را در چارچوب برجام متوقف کند. در چنین فضایی محمدجواد ظریف یک روز پیش از ورود هایکو ماس به تهران هشدار داده بود اروپایی‌ها اعلام کنند برای پیگیری خواسته‌های ایران در چارچوب توافق هسته‌ای چه اقداماتی ترتیب داده‌اند. ظریف گفته بود «در برجام اقدام مهم نیست بلکه نتیجه مهم است. اینکه گفته شود ما تلاش کردیم و نشد؛ خب ما هم می‌توانیم از این به بعد تلاش کنیم و نشود.» ماس هفته گذشته در برلین میزبان مایک پمپئو، همتای امریکایی‌اش بود و کمی بعد از این دیدار برنامه حضور او در تهران قطعی شد.

روزنامه همدلی عنوان داشت: آلمان به عنوان تنها کشور اروپایی در تلاش است تا ضمن رعایت تحریم‌های آمریکا علیه ایران، ساز و کاری مالی برای تسهیل تجارت میان ایران و اروپا ایجاد نماید. ایران بارها در گفتگو با مقامات اروپایی بر لزوم ایجاد این ساز و کار مالی مشترک تاکید و مدعی شده است که حق برخورداری ایران از مبادلات تجاری از مفاد غیر قابل انکار توافق هسته‌ای است. آمریکا ماه می سال گذشته از برجام خارج شد و فشارهای حداکثری خود را برای توقف تجارت کشورهای مختلف جهان با ایران و همچنین توقف صادرات نفت این کشور که شریان اقتصادی آن است آغاز نمود. ماس گفت: «آلمان و شرکای اروپایی‌اش، نهایت تلاش خود را برای اجرای تعهدات‌شان انجام داده‌اند»، اما افزود که در مقابل تحریم‌های آمریکا علیه شرکت‌های اروپایی نمی‌تواند معجزه کند.

«دیپلماسی مقاومت» عنوان گزارش روزنامه اعتماد است. در بخشی از آن می‌خوانیم: دیدار دیرهنگام در فضایی مبهم و آمیخته به بی‌اعتمادی. وزیر خارجه آلمان یک سال و چند هفته پس از کناره‌گیری امریکا از توافق هسته‌ای با ایران و سه هفته پس از اقدام متقابل ایران در کاستن از سطح تعهدات برجامی منطبق بر حق تعریف شده در برجام به تهران آمد. هایکو ماس در حالی مهمان ایرانی‌ها شد که در تهران همه از او طلبکار هستند. آلمان یکی از سه کشور اروپایی باقی‌مانده در برجام است که مقام‌های آن در یک سال گذشته از تهران خواسته‌اند در برجام بماند اما هایکو ماس روز گذشته در تهران ضمن تکرار وعده‌ها درباره تلاش‌های اروپا برای حفظ توافق هسته‌ای، اعتراف کرد که برجام نتوانسته نیازهای اقتصادی ایران را تأمین کند. وزیر خارجه آلمان هر چند تلاش کرد رنگ و لعابی به اقدام‌های تروئیکای اروپایی ببخشد اما همزمان نتوانست واقعیت‌های موجود را نادیده بگیرد و اذعان داشت که ما نمی‌توانیم معجزه کنیم. سفر هایکو ماس به تهران در فضایی مثبت اما نه چندان امیدوارکننده به‌خصوص از نظر وزارت خارجه ایران صورت گرفت. هر چند محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در مراسم استقبال از مهمان آلمانی در تالار آئینه وزارت خارجه لبخند دیپلماتیک همیشگی را بر لب داشت اما زبان بدن وی نشان می‌داد که دیوار بی‌اعتمادی میان تهران و بروکسل که با برجام اندکی کوتاه شده بود، دوباره در حال قد برافراشتن است.

خبرگزاری ایسنا با تیتر «کلید بازگشت آرامش به منطقه چیست؟» نوشت: یکی از مهم‌ترین موضوعات مطرح در جریان کنفرانس خبری و دیدار محمد جواد ظریف با وزیر خارجه آلمان که به عنوان اولین مقام اروپایی و عضو برجام بعد از اجرایی شدن تصمیم جدید "کاهش تعهدات" برجامی از سوی ایران به تهران آمده است، موضوع جنگ اقتصادی و ضرورت پایان دادن به آن برای از بین بردن تنش در منطقه بود؛ امری که پیش‌بینی می‌شود در دیدار شینزو آبه نخست‌وزیر ژاپن با مقامات عالی کشورمان مورد تاکید قرار گیرد. بدون شک کلید اصلی بازگشت آرامش به منطقه و دور شدن وقوع جنگ در آن، بازگشت همه طرف‌های درگیر به تعهدات قانونی و حقوقی شأن طبق موافقت‌نامه‌ها و توافق‌های دو و چند جانبه از جمله برجام است. شاید برخی کشورها در منطقه و برخی در خارج منطقه به شکلی غیر واقع‌بینانه ابتدا بر این تصور بودند که می‌توانند با تحریم‌های همه جانبه و تنگ کردن فضای تنفس سیاسی و امنیتی و اقتصادی ایران، از نقش و نفوذ کشور در منطقه بکاهند اما امروز با وجود خروج آمریکا از برجام و گذشت یک سال از بازگشت تحریم‌های این کشور علیه ایران و همراهی تمامی کشورها در وسیع‌ترین و کم سابقه‌ترین شکل ممکن با این تحریم‌ها، بر همگان روشن شده است که ایران حریف آسانی نیست، به علاوه این طور نیست که آنها جنگ اقتصادی علیه مردم ایران در تمامی ابعاد اجتماعی سیاسی اقتصادی و حتی انسانی و ضروری به راه بیندازند و در عین حال در امان هم باشند.

اظهارات اخیر ظریف

در بخشی از مطلب روزنامه همدلی می‌خوانیم: محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه در جریان دیدار با همتای آلمانی خود در تهران به آمریکا هشدار داد که «انتظار امنیت نداشته باشید.» سخنان ظریف در حالی عنوان می‌شود که جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران طی هفته‌های گذشته بالا گرفته است. لحن سخنان ظریف در دیدار با وزیر امور خارجه آلمان، با مجموعه تهدیداتی در خصوص تنش‌های فزاینده دو کشور در خلیج فارس همراه بود.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، وزیر امور خارجه کشورمان دوشنبه شب در توییتی از گفت‌وگوهای طولانی، صریح و جدی امروز خود با هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان گزارش داد. محمدجواد ظریف در صفحه توئیتر خود نوشت: «گفت‌وگوی صریح با هایکو ماس. از اذعان آلمان به اینکه اقدامات عملی جهت تضمین منافع اقتصادی ایران، برای حفظ برجام حیاتی است، استقبال می‌کنیم. ما هم‌نظر بودیم که گفت‌وگو میان کشورهای منطقه ضروری است. ولی جنگ اقتصادی دونالد ترامپ ریشه همه تنش‌ها است.»

واکنش رسانه‌های خارجی

در بخشی از واکنش‌های رسانه‌های خارجی نسبت به سفر وزیر خارجه آلمان می‌خوانیم: هشدار محمدجواد ظریف به آمریکا از تالار شیشه‌ای وزارت خارجه ایران و در حضور هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان بیشترین تیترها را در رسانه‌های خبری هنگام پوشش اخبار این دیدار به خود اختصاص داد. یوای‌ای‌تودی در این باره نوشت: جنگ لفظی میان ایران و امریکا در جریان کنفرانس خبری ظریف با همتای آلمانی هم ادامه پیدا کرد. محمدجواد ظریف از جنگ اقتصادی که امریکا علیه مردم ایران به راه انداخته سخن گفت و تاکید کرد که امریکا نمی‌تواند فکر کند از تبعات این تصمیم در امان خواهد بود. وزیر خارجه ایران با اشاره به اینکه ترامپ رسماً اعلام کرده با تهران وارد جنگ اقتصادی شده، تاکید کرد که تنها راه برای پایان تنش در منطقه پایان این جنگ اقتصادی است. ظریف تهدید کرد که ایران جنگی را آغاز نمی‌کند اما اگر دیگری آغازگر این جنگ باشد پایان‌دهنده آن همان کشور متجاوز نخواهد بود. رویترز در خبر کوتاه اولیه از نشست خبری وزرای خارجه آلمان و ایران نوشت که به گفته وزیر خارجه ایران، گفت‌وگوهای وی با هایکو ماس صریح و جدی بوده است. رسانه اسرائیلی جورزالیم‌پست نوشت که ایرانی‌ها از هایکو ماس وزیر خارجه آلمان استقبال کردند تا او را برای انجام تعهدات برجامی بازماندگان در توافق تحت فشار قرار دهند. وزیر خارجه آلمان در ایران تاکید کرد که برلین تلاش می‌کند برجام را حفظ کند. آسوشیتدپرس گزارش نسبتاً مفصلی درباره نشست خبری ظریف و ماس نوشت و در آن به کرات به لحن تند و تیز برجام اشاره کرد



شکل گیری تحرکات دیپلماتیک با محوریت تهران

روزنامه آرمان در ابتدا نوشت: با ورود وزیر خارجه آلمان به ایران و همچنین حضور نخست وزیر ژاپن طی روزهای آینده در تهران بسیاری از کارشناسان تحرکات دیپلماتیک شکل گرفته با محوریت تهران را گامی مؤثر از سوی کشورهایی همچون ژاپن و آلمان دو کشوری که سابقه بسیار طولانی تاریخی با ایران داشته‌اند در چارچوب کاهش تنش در منطقه تحلیل می‌کنند.

در ادامه سید محمد حسین ملائک سفیر اسبق ایران در چین در گفت و گو با آرمان گفت: به نظر می‌رسد سفر وزیر خارجه آلمان در چارچوب برجام با مقامات ایرانی مذاکراتی خواهد داشت. احتمالاً نیز به نظر می‌رسد به نوعی پالس‌هایی به تهران ارائه دهند. لذا با توجه به شرایط کنونی آمریکایی‌ها منتظر هستند تا واکنش ایران را ببینند. لذا به نظر می‌رسد نخست وزیر ژاپن با پیام‌ها و اهداف جدی‌تری وارد تهران خواهد شد.

نتایج سفر هایکو ماس به تهران

روزنامه شرق عنوان داشت: از دو دور مذاکره و یک نشست خبری، نه خبر مسرت‌بخشی خارج شد و نه اتفاق جدیدی نوید داده شد. تنها دو طرف بر همان نگرانی و همان اعتراض پیشین تأکید کردند. روز گذشته وزیر خارجه آلمان به تهران آمد و از نگرانی خود و دیگر اروپایی‌ها و کشورهای منطقه از افزایش تنش در منطقه گفت. او حتی خود را پیام‌آور دیگر کشورهای منطقه به ایران در مورد لزوم کاهش تنش در منطقه خواند، اما در مورد برجام او سخن تازه‌ای نداشت و گفت که نمی‌توانند معجزه کنند. «برای انجام تعهدات برجامی‌مان تلاش می‌کنیم، اما نمی‌توانیم معجزه کنیم».

روزنامه آرمان می‌نویسد: دیروز نشست خبری هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران درحالی برگزار شد که آنچه در پنهان گفته شده چندان مشخص نبود. درواقع کمی خارج از چارچوب‌های دیپلماتیک هم صحبت شد و مخصوصاً وقتی وزیر خارجه آلمان بحث دخالت ایران در منطقه را مطرح کرد، پاسخی که مطرح شد می‌توانست گویای این موضوع باشد که ما در منطقه صاحب نفوذ هستیم و این نفوذ برایمان هزینه داشته است.

این روزنامه افزود: نکته دیگر اینکه وزیر خارجه کشورمان به اصل قضیه که مربوط به اینستکس بود، چندان اشاره نکرد و بیان داشت در ملاقات خصوصی درباره این موضوع صحبت شده است. در حالی که بهتر بود تمام صحبت‌هایی که در پنهان شده را در فضای مطبوعاتی و رسانه‌ای گسترش دهیم تا اتحادیه اروپا، مخصوصاً انگلیس، فرانسه و آلمان را به تعهداتشان نسبت به عملیاتی‌کردن وظایفی که برجام برایشان مشخص کرده مکلف کنیم.

منصور حقیقت پور مشاور امنیت ملی رئیس مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با سایت نامه نیوز با اشاره به سفر وزیر خارجه آلمان به ایران گفت: من از محتوای مذاکرات اطلاعی ندارم و نمی دانم چه مباحثی بین دو طرف رد و بدل شده است اما به نوع ادبیات وزیر خارجه آلمان انتقاد دارم. او گفته بود «ما خواستار حفظ برجام هستیم اما قادر به معجزه نیستیم».وی افزود: ما از ابتدا می‌دانستیم مجموعه اتحادیه اروپا معجزه نمی‌کند چون پیغمبر نیست اما رفتاری را در مقابل زیاده خواهی‌های آمریکا از خود به نمایش گذاشت که ترسوها در موقعیت‌های مشابه از خود نشان می‌دهند. اروپایی‌ها حتی حاضر نیستند بر مواضع به حق خودشان در مقابل مطالبات نابحق آمریکا ایستادگی کنند. این دودی است که از سفر وزیر خارجه آلمان به ایران بلند می‌شود. وی افزود: معتقدم کار به جایی رسیده که دیگر ما نباید گول اروپایی‌ها را بخوریم. البته اگر اروپایی‌ها در یک سال گذشته نشانه‌هایی از مقاومت در برابر آمریکایی‌ها را نشان می‌دادند می‌شد به این سفر امیدوار بود اما رفتارشان حکایت از آن می‌کند که برپایه ترس از آمریکا جلو می‌روند.

رسانه‌های اصولگرا

جمهوری اسلامی ایران در حال مشاهده یک رقابت میان آمریکا و اروپا برای مذاکره است؛ ایران اساساً آمریکا و اروپا را غیرقابل اعتماد می‌داند؛ توقع فاشیستی فرستاده اروپا؛ پسمانده‌های متعفن نازیسم و فاشیسم در روح ضعیف‌ترین اروپای تاریخ حلول کرده است؛ سفر وزیر خارجه آلمان حامل یک پیام نمادین؛ مطالبه اصلی مقامات آلمانی و ژاپنی دیکته کردن مطالبات وزیر خارجه آمریکا و فشار آوردن به ایران است و آلمان باید عذرخواهی می‌کرد فضولی کرد، برخی از عبارات کانونی استفاده شده در این طیف از رسانه‌ها است.

بی‌اعتباری اروپایی‌ها و وابستگی آنها به آمریکا

روزنامه وطن امروز عنوان داشت: ترامپ ۳ کشور اروپایی حاضر در برجام را با سیاست خود علیه ایران همراه کرد و وزیر خارجه آلمان را برای اعلام این سیاست مشترک به ایران فرستاد تا دولت ایران بیشتر از گذشته به بی‌اعتباری اروپایی‌ها و وابستگی آنها به آمریکا پی ببرد. جمهوری اسلامی ایران در حال مشاهده یک رقابت میان آمریکا و اروپا برای مذاکره است؛ مذاکره‌ای که هدف آن تداوم تعطیلی برنامه هسته‌ای ایران و همچنین عقب‌نشینی ایران از منطقه و نیز محدودسازی برنامه دفاع موشکی است. ایران هرگز زیر بار این مذاکرات نخواهد رفت و مقامات ارشد نظام در چند نوبت مبانی این موضع را تشریح کرده‌اند. ایران اساساً آمریکا و اروپا را غیرقابل اعتماد می‌داند. هنوز تنها یک سال از تجربه شکست برجام و شکست سیاست اعتماد به مذاکره با آمریکا و اروپا گذشته است و طی این مدت نمی‌توان این تجربه بزرگ را نادیده گرفت.

«توقع فاشیستی فرستاده اروپا» عنوان مطلب روزنامه جوان است. در بخشی از آن آمده است: هایکو ماس دیروز به عنوان اولین وزیر خارجه تروئیکای اروپایی بعد از خروج امریکا از برجام به تهران آمد. در شرایطی که بیش از یک سال از خروج امریکا از برجام گذشته است. اروپاییان یک سال اول بعد از خروج امریکا را به ابراز تأسف و وعده و وعید گذراندند، ولی همین که دیدند ایران اولین گام را برای تعدیل تعهدات برجامی خود برداشته، راهی تهران شدند تا به گفته هایکو ماس یک بار دیگر «به ایرانی‌ها درباره پایبندی به توافق هسته‌ای» اطمینان بدهند…پسمانده‌های متعفن نازیسم و فاشیسم در روح ضعیف‌ترین اروپای تاریخ حلول کرده است تا به آنان هویتی تازه بدهد. اما ظاهراً تراوشات تهوع‌آور ذهن خودپسند اروپایی‌ها فقط به درد مومیایی کردن لاشه پوسیده برجام می‌خورد و در هر عرصه دیگری، اروپا اکنون یک منفعل بیچاره است.

به گزارش خبرگزاری فارس، سفر ماس به تهران اولین سفر یکی از وزرای خارجه عضو گروه ۱+۴ بعد از بیانیه اخیر شورای عالی امنیت ملی ایران در توقف برخی تعهدات برجامی است. شورای عالی امنیت ملی ایران ۱۸ اردیبهشت ماه سال جاری در اولین سالگرد خروج آمریکا از برجام در بیانیه‌ای با اعلام توقف در برخی تعهدات برجامی (میزان ذخایر اورانیوم غنی شده و آب سنگین) به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی فرصت داد و در این بیانیه تاکید شد: «در هر زمان که خواسته‌های ما تأمین شود؛ ما نیز به همان میزان اجرای مجدد تعهدات متوقف شده را از سر خواهیم گرفت، اما در غیر این صورت، جمهوری اسلامی ایران مرحله به مرحله تعهدات دیگری را متوقف خواهد کرد.»

به گزارش سایت مشرق نیوز، محمدصادق کوشکی کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به سفر وزیر امور خارجه آلمان اظهار داشت: انتخاب وزیر خارجه آلمان به عنوان فرستاده این کشور و همین طور انتخاب نخست‌وزیر ژاپن در وهله اول حامل یک پیام نمادین است چون این دو کشور دو قدرت جهانی هستند که در جنگ جهانی دوم در برابر آمریکایی‌ها تسلیم شدند و هنوز هم رفتار منفعلانه‌ای در برابر آمریکا دارند. وی افزود: مطالبه اصلی مقامات آلمانی و ژاپنی دیکته کردن مطالبات وزیر خارجه آمریکا و فشار آوردن به ایران است.

وظایف آلمان در قبال ایران

روزنامه کیهان با تیتر «آلمان باید عذرخواهی می‌کرد فضولی کرد» نوشت: دولت آلمان باید به جای ابراز نگرانی از توان دفاعی و قدرت منطقه‌ای ایران باید به این دلیل که تأمین‌کننده مواد شیمیایی برای سلاح‌های کشتار جمعی رژیم بعث در طول ۸ سال جنگ تحمیلی بوده و همچنین در فروش سلاح به رژیم سعودی در جنایات یمن و فروش سلاح به داعش در جنایت در عراق و سوریه شریک است، از ملت ایران و بقیه مردم منطقه عذرخواهی کرده و در سیاست خود تجدیدنظر کند.

گروه نشریات خبری

پژوهشم **۹۳۵۱**۱۷۳۲