زاکا دیروز (سه شنبه) پس از آزادی در تهران به همراه ژنرال "عباس ابراهیم" مدیر کل امنیت عمومی لبنان به بیروت بازگشت.
موضوع آزادی زاکا در ماه های اخیر یکی از درخواست های طرف لبنانی از ایران بود که در جریان سفر بهمن ماه ۱۳۹۷ "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به بیروت نیز از سوی لبنان مطرح شده بود.
وی پس از بازگشت به بیروت در اولین فرصت با رئیس جمهوری و "سعد الحریری" نخست وزیر لبنان دیدار و گفت و گو کرد.
"جبران باسیل" وزیر خارجه لبنان نیز دیروز بعد از ورود زاکا به لبنان، با وی به صورت تلفنی گفت و گو کرد.
** استقبال وزارت خارجه آمریکا
«سارا هاکبی سندرز» سخنگوی کاخ سفید از جمهوری اسلامی ایران به خاطر آزادی زاکا شهروند لبنانی مقیم آمریکا قدردانی و تشکر کرد.
وی با اشاره به بازگشت زاکا به بیروت افزود: به خاطر آزادی این فرد در ایران، سپاسگزاریم.
وی از پاسخگویی به این سوال که آیا دولت آمریکا در تضمین آزادی زاکا دخیل بوده یا نه، خودداری کرد.
شبکه "بی بی سی" نیز در همین ارتباط اعلام کرد که آزادی یک لبنانی از زندانی در ایران واکنش مثبت کاخ سفید را در پی داشته است.
این شبکه افزود، بعد از اینکه "دونالد ترامپ" به ریاست جمهوری آمریکا رسید، هیچ مقامی رسمی در دولت او با ایران سخنی به این نرمی نگفته، مگر امروز که سخنگوی کاخ سفید از ایران قدردانی کرد.
** اجابت درخواست عون از سوی سید حسن نصرالله
مدیر کل امنیت عمومی لبنان هم بعد از بازگشت به بیروت و دیدار با رئیس جمهوری لبنان در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت، آزادی زاکا در پاسخ به درخواست عون صورت گرفت و در تمام دیدارهایی که شخصاً در تهران داشتم، از من به عنوان فرستاده رییس جمهوری لبنان یاد میشد.
ابراهیم تاکید کرد: من از لحظه ورود به تهران رییس جمهوری لبنان را در جریان مسائل قرار دادم و در آنجا تمام درها به روی من به عنوان فرستاده ایشان باز بود و در تمام نشستها و گفت و گوهایی که انجام گرفت، محور اصلی بر این موضوع متمرکز بود که آزادی زاکا بنابر درخواست رییس جمهوری لبنان صورت میگیرد.
وی در مورد اخبار منتشره مبنی بر نقش حزب الله در آزادی زاکا نیز گفت: این مطلب که آزادی زاکا به درخواست حزب الله صورت گرفته، صحت ندارد، ولی بی تردید حزب الله در این خصوص نقش داشت و دبیر کل این حزب تمام خواسته های رییس جمهوری را و نه فقط در ارتباط با زکا اجابت میکند.
ابراهیم در مورد پیگیری موضوع "تاج الدین" تبعه دیگر لبنانی که به اتهام همکاری با حزب الله در زندان آمریکا به سر میبرد، گفت: من در سال ۲۰۱۷ با تاج الدین در زندان آمریکا دیدار کردم و این موضوع نیز رها نشده و پیگیری میشود.
** تاثیر روابط تهران و حزب الله بر آزادی زاکا
خبرگزاری "رویترز" در گزارشی به نقل از یک مقام لبنانی نوشت: زاکا یک تاجر لبنانی که از سال ۲۰۱۵ به اتهام فعالیت ضد دولتی در ایران در بازداشت بود، پس از آنکه بیروت آزادی وی را به زحمت به دست آورد، روز سه شنبه ایران را ترک کرد.
رویترز افزود: رئیس جمهوری لبنان و وزیر امور خارجه این کشور از تهران خواستند زاکا را عفو کند و مقامهای ایرانی نیز گفتند که آزادی وی تا حدی به واسطه روابط نزدیک تهران با گروه حزب الله لبنان بوده است.
** آزادی زاکا در اوج وخامت بین ایران و آمریکا
خبرگزاری فرانسه نیز در بازتاب خبر آزادی زاکا گزارش داد: قوه قضائیه ایران با آزادی مشروط یک تبعه لبنانی محکوم به ۱۰ سال زندان به اتهام جاسوسی برای واشنگتن، موافقت کرده است.
این خبرگزاری افزود، تلویزیون دولتی ایران در زمان بازداشت زاکا خبر داد که وی به «ارتباط عمیق با سرویسهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا» متهم است.
خبرگزاری فرانسه آورد: ایران و آمریکا در سال ۱۹۸۰ پس از انقلاب اسلامی، روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند. روابط دو طرف از زمان روی کار آمدن ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۷، رو به وخامت گذاشته است.
** آزادی زاکا در زمان تنش بین ایران و آمریکا
شبکه خبری «سی بی اس نیوز» نیز در گزارشی به نقل از «غلامحسین اسماعیلی» سخنگوی قوه قضائیه ایران نوشت: تهران با تحویل دادن زاکا به مقامهای لبنانی موافقت کرده است، مشروط بر اینکه رسماً تائید شود که وی به زادگاه خود لبنان بازگردانده میشود.
این شبکه در ادامه این گزارش به نقل از رویترز آورد: برخی رسانههای محلی گمانه زنی کرده اند که آزادی زاکا همچنین آزادی یک شهروند لبنانی دیگر در آمریکا را در بر گیرد. هر چند عباس ابراهیم گفت که آزادی زاکا از ایران، در قالب توافقی گستردهتر روی نداده است.
براساس گزارش سی بی اس نیوز، زاکا یکی از زندانیان دو تابعیتی و یا مرتبط با غرب است که در بند ایران بود. آزادی وی در حالی اتفاق افتاده که تنش بین ایران و آمریکا در پی خروج واشنگتن از برجام، همچنان بالاست.
در پی درخواست رییس جمهوری لبنان از "حسن روحانی" رییس جمهوری ایران با عفو زاکا موافقت و ژنرال ابراهیم برای پیگیری این موضوع راهی ایران شد و در نهایت دیروز با زاکا به بیروت بازگشت.
خبرگزاری ها و پایگاه های خبری داخلی در ایران نیز هر یک از زوایه نگاه و بر اساس سیاست های خبری خود اخبار مربوط به آزادی این تبعه لبنانی – آمریکایی را بازتاب دادند. /