به اعتقاد کارشناسان سفر «یوسف بن علوی» به بغداد از این حیث حائز اهمیت است که دو کشور عراق و سلطنت عمان در کنار کویت و قطر در حال حاضر برجستهترین کشورهای عربی هستند که تلاشهای محسوسی ر ا برای فرونشاندن تنش در منطقه آغاز کردهاند.
سفر وزیر امور خارجه سلطنت عمان به بغداد، همزمان با تماس تلفنی وزیر امور خارجه عراق با «سامح الشکری» همتای مصری اش شده که در این تماس تلفنی نیز بحث راهکاریهای تنش زدایی در منطقه مورد بحث و تبادل دو طرف قرار گرفت.
«محمد علی الحکیم» وزیر امور خارجه عراق با حضور شخصی در فرودگاه بین المللی بغداد از «یوسف بن علوی» همتای عمانی خود استقبال کرد.
الحکیم با انتشار توئیتی در صفحه شخصی خود در تویتر گفته است که این سفر با هدف بررسی گسترش مناسبات دو جانبه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و بررسی آخرین تحولاتی که منطقه شاهد آن است، صورت گرفته است.
یوسف بن علوی به مدت کوتاهی از معرفی «علی الدباغ» سخنگوی اسبق دولت عراق به عنوان سفیر عراق در مسقط، وارد بغداد شده تا علاوه بر بحث اوضاع منطقه، گسترش مناسبات دو جانبه را نیز بررسی کند.
بازگشایی مجدد سفارتخانه سلطنت عمان در بغداد که از ۲۰۰۳ تاکنون بسته بوده از دیگر مسائل مهمی است که در این سفر مورد بحث و گفت وگو قرار خواهد گرفت تا از این پس روابط دیپلماتیک بین دو کشور که در خصوص مسائل منطقه دیدگاههای نزدیکی به هم دارند، بیش از پیش تقویت شود.
وزارت امور خارجه عراق نیز در بیانیهای کوتاه نوشته است که انتظار میرود که دو وزیر امور خارجه عراق و سلطنت عمان پیرامون ارتقا مناسبات دو جانبه و افزایش همکاریها و هماهنگی در مسائل مورد اهتمام مشترک گفت وگو کنند.
محمد علی الحکیم در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه مصر نیز بحث مناسبات دو جانبه و راهکار توسعه آن را بررسی کرده بود.
براساس بیانیه وزارت امور خارجه عراق، الحکیم و سامح شکری همچنین اوضاع منطقهای و بین المللی مورد اهتمام مشترک را بررسی کرده و در خصوص راهکار پایان بخشیدن به بحرانها در منطقه تبادل نظر کردند.
عراق تنها کشوری عربی بود که در اجلاس مکه به طور واضح و آشکار به متن بیانیه از پیش آمده شده توسط سعودیها که در آن «ایران را تهدیدی برای منطقه» معرفی کرده بود، اعتراض کرد.
محمد علی الحکیم بعد از این اعتراض رسمی عراق که متعاقب آن، بعد از دو روز از پایان اجلاس مکه با همراهی قطر نیز همراه شد، در اظهاراتی که در رسانههای عراق منتشر شد گفت که تعدادی از کشورهای عربی از عراق خواستند که از اعتراض خود به بیانیه صرف نظر کند اما عراق حاضر نشد، به این درخواستها تن دهد.
کارشناسان این اعتراض عراق را در مقابل سعودیها، نقطه عطفی در روابط کشورهای عربی دانستهاند و گفته میشود که بسیاری از کشورهای عربی مخالف متن بیانیه اجلاس مکه بودهاند اما به خاطر سعودیها و آنچه حفظ روابط عربی نامیدهاند، نسبت به آن سکوت کردند.
سلطنت عمان، مصر، کویت، قطر، اردن، لبنان از جمله کشورهای مهم عربی بودند که در سخنرانیهای نمایندگان خود در اجلاس مکه به هیچ نحوی به ادعای سعودی مبنی بر تهدید بودن ایران برای امنیت منطقه اشاره نکردند.
در سخنان اغلب رهبران عربی به طور ویژه به تهدید رژیم صهیونیستی و قضیه فلسطین که در سخنان پادشاه سعودی و بیانیه پایانی از پیش آمده شده سعودیها، مغفول مانده بود، اشاره شده بود.
سفر یوسف بن علوی به بغداد با توجه به اینکه به مدت کوتاهی از این اجلاس شکست خورده سعودیها و همزمان با معرفی سفیر عراق در مسقط اتفاق افتاده، از دید کارشناسان حائز اهمیت است.
بن علوی قرار است در این سفر با «برهم صالح» رئیس جمهور و «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق دیدار کند.
خاورم *۴*۳۵۳*۳۸۰*