همدان- ایرنا- اگر به دنبال جامعه‌ای پویا و سالم هستیم، جامعه‌ای که در بستر آن فرزندانی آینده‌ساز و موفق پرورش پیدا کنند و با پایین‌ترین سطح از آسیب‌های اجتماعی روبرو باشیم، ‌ باید برنامه‌ریزی‌هایی صحیح در راستای توانمندسازی شهروندان به ویژه در رابطه با مهارت‌های اجتماعی صورت گیرد.

کارشناسان معتقدند که زندگی در شهر فقط به معنای شهرنشینی نیست بلکه شهروند خوب بودن و عمل به وظایف شهروندی رویکردی است که باید مورد توجه تک تک شهروندان قرار گیرد.

شهر نشینی تعهداتی را برای مدیران شهری و تکالیفی را بر شهروندان به همراه دارد که ارزش‌ها و هنجارهایی را سبب می‌شود و این مهم، مدیریت مطلوب شهری را با تکیه بر آموزش‌های شهروندی، همراه با پایگاه‌های آموزش‌دهنده در سطح شهر، جهت انتقال آموزش‌های شهری به مردم با هدف ارتقای مشارکت‌های اجتماعی بیش از پیش می‌طلبد.

در این راستا شهرداری و شورای اسلامی شهر همدان با هدف توسعه فرهنگ شهر نشینی و ارائه خدمت بهتر به شهروندان برنامه‌های متنوعی را در دست اجرا دارد که برگزاری دومین دوره جشنواره شهروند برگزیده یکی از مهمترین برنامه‌ها است.

در همین ارتباط خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) مرکز همدان میزگرد خبری با محوریت اهمیت برگزاری جشنواره شهروند برگزیده با شعار "همدان؛ شهر برتر با شهروندان برتر" با حضور عباس صوفی شهردار همدان، کامران گردان رئیس شورای اسلامی این شهر، رضوان سلماسی رئیس کمسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر، حمید بادامی نجات رئیس مرکز مطالعات شورای شهر همدان و سعید خوشبخت رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری برگزار کرد.

شهردار همدان در این میزگرد با بیان اینکه کار مدیریت شهری کار سختی است، اظهار داشت: شهرداری با ابعاد مختلف زدگی مردم سر و کار دارد و شهروندان در روز با خدمات شهرداری ارتباط تنگاتنگی دارند.

صوفی خاطرنشان کرد: روزانه بیش از چند صد وظیفه در حوزه مدیریت شهری توسط شهرداری انجام می‌شود که با زندگی مردم در ارتباط است و در کنار اقدامات عمرانی و خدماتی که مجموعه مدیریت شهری برعهده دارد توجه به توسعه فرهنگ رفتار شهروندی نیز ضروری است.

شهر ایده‌آل با ارتقای فرهنگ شهروندی رئیس ستاد جشنواره شهروند برگزیده همدان گفت: دومین جشنواره شهروند برگزیده با هدف معرفی بیشتر این راهبرد به جامعه در همدان برگزار می‌شود.

صوفی با بیان اینکه همدان سرشار از شهروندان برگزیده است افزود: شهروندان برگزیده سرمایه‌های توانمند در کمک به توسعه و تقویت اهداف مدیریت شهری در عرصه‌های مختلف هستند.

شهردار همدان خاطرنشان کرد: شهروندان برگزیده الگوی جامعه هستند و بهره مندی از تجربه و توان آنها در برنامه‌ها و اهداف آموزش شهروندی حائز اهمیت است.

صوفی تاکید کرد: مقوله فرهنگ مؤلفه مهم مدیریت شهری است و جشنواره شهروندان برگزیده نیز در چارچوب معیارهای فرهنگی - اجتماعی برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه تبیین فرهنگ رفتار شهروندان در حوزه‌های مختلف یکی از مهمترین هدف‌های شکل گیری آموزش‌های شهروندی است گفت: خبرنگاران نقش بسزایی در توسعه و برجسته سازی مقوله‌های فرهنگی و اجتماعی و کمک به آموزش‌های شهروندی دارند.

شهردار همدان تاکید کرد: یکی از شعارهای جشنواره شهروند برگزیده توجه به شهروندانی است که عامل به وظایف شهروندی خود هستند و با این رویکرد موضوع جشنواره شهروند برتر کلید خورد.

وی خاطرنشان کرد: شهروندانی که عامل به وظایف شهروندی هستند، موضوع فرهنگ رفتار شهروندی توجه دارند و سایر شهروندان را به چگونگی رفتار ترغیب می‌کنند، یک شهروند خوب عامل به وظایف شهروندی ارزیابی می‌شوند که در کنار مدیریت شهری به توسعه شهر کمک می‌کنند.

شهردار همدان، تلاش در جهت توسعه فرهنگی الگوی بهینه مصرف انرژی، حضور و مشارکت داوطلبانه، مستمر و فعال در امور مدیریت شهری، پرداخت به موقع عوارض شهرداری برای همه املاک در اختیار، و کارآفرینی و اشتغالزایی در جهت رونق تولید برای خود و سایر شهروندان را از جمله شاخص‌های مهم جشنواره شهروند برگزیده برشمرد.

صوفی، فعالیت خاص و خلاقانه در حوزه‌های مختلف به ویژه مدیریت شهری، کسب عناوین برجسته در حوزه‌های مختلف ملی و بین المللی، حضور در دوره‌های آموزشی مرتبط با مدیریت شهری، انجام امور خیرخواهانه و وقف در امور مدیریت شهری و تألیف و ترجمه کتب و مقالات علمی با تاکید بر حوزه مدیریت شهری را از دیگر شاخص‌های این جشنواره برای انتخاب به عنوان شهروند برگزیده برشمرد.

فرصت ثبت نام تا ۲۰ تیر شهردار همدان و رئیس جشنواره شهروند برگزیده گفت: ثبت نام شهروندان برای شرکت در جشنواره شهروندان برگزیده از ۱۶ خرداد در این شهر آغاز شده و با شکل‌گیری شورای سیاست‌گذاری، کمیته‌های علمی- داوری، اجرایی و اطلاع‌رسانی کلید خورده است.

وی بیان کرد: شهروندان همدانی از طریق وبسایت جشنواره در قالب خودمعرفی و معرفی دیگران می‌توانند به منظور ثبت نام اقدام کنند و تلاش شهرداری همدان بر آن است تا در روز همدان (شهریور) شهروندان منتخب را در حوزه‌های مختلف شهری معرفی کند.

صوفی خاطرنشان کرد: سال گذشته در نخستین جشنواره شهروندان برگزیده همدان که پس از گذشت ۱۱ سال وقفه برگزار شد، ۶۸ منتخب، برگزیده شدند و کلید شهر نیز در دستان خانواده مرحوم فرشچیان به عنوان شهروند افتخاری قرار گرفت.

وی با بیان اینکه پیشینه فاخر فرهنگ شهر همدان، مجموعه مدیریت شهری را برآن داشته است تا ملاک انتخاب شهروندان برگزیده را "عامل به وظایف شهروندی" قرار دهد، افزود: معتقدم شهر ایده‌آل با ارتقای فرهنگ شهروندی به دست خواهد آمد.

صوفی تاکید کرد: شهرداری همدان علاوه بر اجرای عملیات عمرانی و زیرساختی در حوزه‌های مختلف مدیریت شهری، بر اهمیت جایگاه فرهنگ شهروندی تاکید ویژه دارد.

وی تاکید کرد: شهروندان همدانی برای ثبت‌نام در «جشنواره شهروندان برگزیده همدان» سال ۹۸ تا ۲۰ تیرماه امسال فرصت دارند تا به وبسایت www.TCF.hamedan.ir مراجعه کنند.

برگزاری جشنواره شهروندان برگزیده در روز همدان شهردار همدان اضافه کرد: در کنار جشنواره شهروندان برتر اقدامات دیگری هم در حوزه مباحث فرهنگی ایجاد شده از جمله شورای اجتماعی محلات است که به صورت آزمونه از روز جمعه (دیروز) در چهار محله همدان آغاز می‌شود.

وی با بیان اینکه با سیاست‌های شورای اسلامی شهر و مدیریت شهری این اتفاق می‌تواند کلیدی برای توسعه مباحث فرهنگی در شهر باشد، افزود: در کنار این جشنواره به بحث آموزش شهروندی که هرساله در بودجه شهرداری مصوب می‌شود نیز توجه ویژه ای داریم و این آموزش‌ها در حوزه‌های مختلف از جمله پسماند، فضای سبز، رفتار شهری و حوزه‌های آتش نشانی است.

رئیس شورای اسلامی شهر همدان نیز در این میزگرد ایرنا گفت: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) نخستین خبرگزاری است که بحث اطلاع رسانی جامع جشنواره شهروندان برگزیده همدان را کلید زد و در این بخش به مدیریت شهری کمک می‌کند تا در حوزه اطلاع رسانی اقدمات موثرتری صورت گیرد.

گردان با بیان اینکه جشنواره شهروند افزود: عامل به وظایف شهروندی ملاک اصلی انتخاب برترین‌ها در جشنواره شهروندان برگزیده است. تلاش داریم تا با برگزاری این جشنواره، مؤلفه یاد شده در جامعه شهری نهادینه شود.

وی خاطرنشان کرد: چشم‌انداز و اهداف این جشنواره در راستای شناسایی، معرفی و برجسته سازی سرمایه‌های اجتماعی و فرهنگی جامعه شهری همدان خلاصه می‌شود تا با انتخاب شهروندان برگزیده با محوریت عامل به وظایف شهروندی بتوانیم به شهری برتر با شهروندانی برتر برسیم.

گردان تاکید کرد: این طرح برای شورای پنجم چهار ساله تعریف شده و شوراهای بعدی نیز می‌توانند آن را ادامه دهد و در روز همدان شهروندان نمونه انتخاب شوند.

رئیس شورای اسلامی شهر همدان گفت: برگزاری این جشنواره گامی در جهت بستر سازی برای مشارکت بیشتر مردم با مدیریت شهری است و می‌تواند الگوی مناسبی برای دیگر شهرهای کشور باشد.

خانواده "فرشچیان" شهروندان افتخاری همدان

رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر همدان نیز در این میزگرد گفت: جشنواره شهروند برگزیده سابقه سالهای ۸۴ و ۸۵ را دارد که در دومین دوره شورای اسلامی شهر برای ۲ دوره برگزار شد و خروجی موفقی داشت.

بادامی نجات با بیان اینکه شهروندان برگزیده در آن زمان انتخاب و تجلیل اما ادامه برگزاری این رویداد برای ۱۱ سال متوقف شد، اظهار داشت: سال گذشته، در جهت ارتقا آموزش شهروندی، الگوسازی برای شهروندان و تجلیل از شهروندانی که زحماتی را در شهر می کشند، جشنواره با همان عنوان اما با کیفیتی متفاوت برگزار شد.

وی با بیان اینکه شهروندان برگزیده الگوی جامعه هستند و بهره مندی از تجربه و توان آنها در برنامه‌ها و اهداف آموزش شهروندی حائز اهمیت است، ادامه داد: تشویق شهروندان به تلاش برای تقویت شاخص‌های فرهنگ شهروندی، جلب توجه شهروندان بر شاخص شدن در یک حوزه و برگزاری سالانه جشنواره برای رشد و ارتقای سطح رفتار شهروندی مؤثر است.

رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر همدان خاطرنشان کرد: سال گذشته ۶۸ شهروند نمونه، شایسته تقدیر و افتخاری انتخاب و مورد تقدیر قرار گرفتند.

وی با بیان اینکه در بین شهروندان نمونه پاکبان، پزشک، مهندس، معلم، استاد دانشگاه، کاسب، راننده تاکسی و راننده اتوبوس هم حضور داشتند، یادآوری کرد: استاندار سابق همدان نیز به عنوان فردی که در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر استان فعالیت مؤثری داشت، انتخاب شد.

بادامی نجات با بیان اینکه در دوره قبل ۲ حوزه ویژه در جشنواره وجود داشت افزود: در حفظ محیط زیست نیز پرویز ملک زاده به خاطر فعالیت‌هایی که در باغ موسوم به "باغ جادو" انجام داده بود، مورد تقدیر گرفت.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته کلید شهر همدان به خانواده فرشچیان به عنوان شهروندان افتخاری تقدیم شد، ابراز امیدواری کرد: جشنواره امسال در سطح بالاتری برگزار شود.

بادامی نجات اضافه کرد: در همین ارتباط ایرادهایی که سال گذشته به جشنواره وارد بود شناسایی، گزارش کارشناسی آماده شده و در اختیار برگزار کنندگان دور جدید قرار گرفت تا نقاط ضعف سال گذشته به مؤلفه‌های مثبت تبدیل شود.

ضرورت ایجاد نشاط اجتماعی با مشارکت شهروندان

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر همدان نیز در این میزگرد ایرنا گفت: شهروند خوب شهروندی است که نسبت به شهر و محل زندگی خود احساس مسئولیت کند.

سلماسی افزود: جشنواره شهروند برگزیده یک رویداد فرهنگی است که در دراز مدت مردم را نسبت به نحوه برگزاری این رویداد و اهداف ترسیم شده برای آن حساس می‌کند.

وی با بیان اینکه بیشترمان یک شهرنشین هستیم نه یک شهروند، اظهار داشت: این تعبیر از آنجایی نشأت می‌گیرد که ما حساسیت نداریم که چه اتفاقاتی در اطرافمان می‌گذرد و نسبت به آن عکس العمل نشان نمی‌دهیم.

سلماسی با بیان اینکه مدیریت شهری با شهروندان ارتباط مستقیم دارد و می‌تواند یک حرکت را پایه ریزی کند اظهار داشت: برای اینکه مردم از یک شهرنشین بودن به یک شهروند خوب ارتقا یابند باید رویکرد توسعه فرهنگ شهروندی را در برنامه‌ها مد نظر قرار داد.

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر همدان خاطرنشان کرد: جشنواره شهروندان برگزیده باید الگو سازی داشته باشد و مردم را نسبت به مؤلفه‌ها و شاخصه‌های یک شهروند آشنا کند.

سلماسی ادامه داد: در همین ارتباط آموزش‌هایی که نیاز است شهروندان در این راستا حرکت کنند در برنامه‌های مدیریت شهری همدان گنجانده شده است تا در نهایت فاصله شهروندان به عنوان قشری تأثیرگذار با مدیریت شهری کاهش یابد و به تعمیق اعتماد بین این دو گروه کمک کند.

وی ادامه داد: تشکیل و راه اندازی شورای اجتماعی محلات گامی مهم در مشارکت همه جانبه مردم در تحقق اهداف مدیریت شهری است و تقویت این رویکرد به صورت جدی در مدیریت شهری همدان دنبال می‌شود.

سلماسی گفت: ایجاد این شورا منجر به مشارکت مردم در تصمیم گیری های مدیریت شهری و انجام هرچه بهتر برنامه‌ها می‌شود و بدون تردید با تشکیل شورای اجتماعی محلات می‌توانیم از تجربه صاحب نظران در کیفی سازی خدمات به شهروندان، آبادانی و توسعه شهری استفاده ثمربخش داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: برای پیشبرد اهداف یاد شده برخی از شهروندان برگزیده سال گذشته عضو شورای اجتماعی محلات همدان شده‌اند و این رویکرد به صورت جدی تری در سالهای بعد نیز دنبال خواهد شد.

بانک اطلاعاتی شهروندان برگزیده تهیه می‌شود

رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری همدان نیز در این میزگرد گفت: جشنواره شهروند برگزیده برای دومین سال برگزار می‌شود و همدان جزو سه شهری است که این رویداد را به صورت جدی در کشور دنبال می‌کند.

خوشبخت اضافه کرد: قرار است این جشنواره به مدت چهار سال به طور دائم برگزار شود و دبیرخانه آن در سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری همدان قرار دارد.

وی با بیان اینکه در جشنواره دوم تعداد برگزیدگان به ۱۰ تن کاهش می‌یابد، گفت: عامه شهروندان، کسانی که عامل به وظایف شهروندی هستند و یا کسانی که فعالیت‌های خاص و خلاقانه در حوزه مدیریت شهری دارند با شاخص‌هایی که به صورت عام در نظر گرفته شده، می‌توانند در این جشنواره شرکت کنند.

رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری همدان ادامه داد: بی تردید هر یک از ۶۵۰ هزار شهروند همدانی که در حوزه فعالیت‌های مردمی مشارکت اجتماعی و یا فعالیت‌های خیرخواهانه داشته‌اند می‌توانند یکی از برگزیدگان جشنواره امسال باشند.

خوشبخت تاکید کرد: بی تردید این شاخص‌ها موجب می‌شود مردم همدان به جشنواره اعتماد بیشتری داشته باشند و ادامه این روند به شکل گیری شهری پویا با شهروندانی پویا کمک شایانی می‌کند.

تهیه میزگرد: مرضیه بختیاری

۷۵۲۳/‌۲۰۹۰