تهران- ایرنا- جلسه کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با موضوع بررسی ابهامات و شبهات فقهی مطرح‌شده از سوی فعالان بازار و اعضای کانون‌ها در خصوص دستورالعمل جدید بازار پایه فرابورس ایران صبح امروز برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران، حجت الاسلام و المسلمین سید عباس موسویان، نایب رئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار نتیجه این جلسه را در پاسخ به چهار سوال مطرح‌شده جمع‌بندی کرد:

سوال نخست: در صورتی که در معامله سهام، هریک از متقاضیان خرید و فروش بر اساس تحلیل اقتصادی از اطلاعات مالی شرکت (که در دسترس عموم متقاضیان است)، قیمت پیشنهادی خود را «بدون اطلاع از قیمت پیشنهادی سایر خریداران و فروشندگان» ارائه کند و معامله بر مبنای بهترین قیمت پیشنهادی که حین انشا عقد مشخص و معلوم است توسط بورس (به عنوان برگزارکننده حراج و ناظر معاملات) انجام و اعلام شود، آیا چنین معامله‌ای صحیح است؟

✅ پاسخ کمیته فقهی به این پرسش این است که بله این معامله صحیح است.

وی سوال دوم را اینگونه بیان کرد،:آیا عدم علم و اگاهی هر یک از متقاضیان خرید و فروش نسبت به قیمت پیشنهادی سایر خریداران و فروشندگان تأثیری در صحت عقد دارد؟

✅ خیر ندارد.

موسویان سوال سوم را هم چنین ذکر کرد، آیا عدم اطلاع متقاضیان خرید و فروش از قیمت پیشنهادی سایر خریداران و فروشندگان خللی در ارکان معامله ایجاد و باعث فریب مشتری و موجب بطلان آن می‌شود؟

✅ پاسخ منفی است موجب فریب (غرری بودن) آن نمی‌شود.

وی سوال چهارم را هم اینگونه مطرح کرد، آیا آنچه از دیدگاه فقهی و شرعی برای صحت عقد (قرارداد) لازم و ضروری است معلوم و مشخص بودن قیمت سهام در زمان انشا عقد و تحقق معامله است یا علم و آگاهی خریداران بالقوه (متقاضیان خرید) به قیمت‌های پیشنهادی همدیگر، آن هم قبل از انجام و تحقق معامله؟

✅ پاسخ این است که خیر، علم و آگاهی خریداران نسبت به قیمت پیشنهادی دیگران ضرورتی ندارد.

نکته دیگری که در جلسه مطرح شد این بود که این مساله باعث قیمت گذاری نشود. به این معنا که سازمان بورس و نهاد ناظر، قیمت تعادلی را از محل قیمت‌های پیشنهادی به دست آورد و آن قیمت تعادلی به بازار اعلام شود و خریداران و فروشندگان محدوده‌ای را برای معاملات خود رعایت کنند. به عبارتی کف قیمت و سقف آن بر مبنای قیمت تعادلی بدست آمده به عنوان محدوده قیمتی معامله اعلام شود.