آمریکا در سه سطح سیاسی، نظامی و رسانهای از طریق سفارتخانه خود و فرماندهی نیروهای آمریکایی در عراق و همچنین رسانههای وابسته مانند تلویزیون عرب زبان «الحره» که هزینههایش از وزارت امور خارجه آمریکا تأمین میشود، این رویکرد جدید و خطرناک را در پیش گرفتهاند.
همراهی رسانههای کشورهای متحد آمریکا در منطقه با این رویکرد، این شائبه را ایجاد کرده است که انگار یک عقل واحد در پس دیکته کردن این خط خبری همسان برای رسانههای آمریکایی و کشورهای متحد با آمریکا است.
انتشار پارهای گزارشهای انحرافی توسط برخی از فرماندهان نظامی آمریکایی در این راستا و فعال شدن ارتشهای سایبری در سطح شبکههای اجتماعی بیش از پیش برای برجسته کردن این اختلافات بین دستگاههای نظامی و امنیتی عراق تلاش میکنند.
یکی از گویاترین نمونههای اختلاف افکنی و فتنه سازی های جدید، مسئله بازنشستگی اجباری سرلشکر ستاد «نجم عبدالله الجبوری» فرمانده عملیات استان نینوا و تغییرات و جابجاییها در سطح فرماندهان ارشد عملیات امنیت استانهای دیاله و صلاح الدین بوده است.
وزارت دفاع عراق در ۵ خرداد گذشته طی احکامی سرلشکر ستاد «عبدالمحسن حاتم العباسی» فرمانده عملیات دیاله را به مسؤولیت عملیات صلاح الدین برگزید و سرلشکر ستاد «غسان العزی» که از فرماندهان ارشد ارتش عراق است، جایگزین او در فرماندهی عملیات دیاله شد.
در عوض سرلشکر ستاد «نومان الزوبعی» از فرماندهی عملیات صلاح الدین به نینوا منتقل شده تا جایگزین سرلشکر ستاد نجم عبدالله الجبوری شود که به بازنشستگی اجباری احاله شده است.
تمامی این فرماندهان از اهل سنت هستند و اغلب آنها اهل همان استانهایی هستند که در آن مسئولیتهای نظامی جدید را بر عهده گرفتهاند.
یکی دو روز بعد از این تغییرات نظامی داخلی، منابع رسمی در عراق گزارش دادند که سفارتخانه آمریکا در بغداد، به این تغییرات به ویژه بازنشستگی اجباری الجبوری اعتراض کرده و در دخالتی آشکار در امور داخلی عراق، درصدد جلوگیری از این تغییرات نظامی است.
همزمان رسانههای وابسته به آمریکا مانند تلویزیون عرب زبان «الحره» در گزارشی نسبت به این تغییرات نظامی در داخل عراق واکنش نشان داده و پیرامون علت این تغییرات با مسؤولان در وزارت دفاع عراق و برخی کارشناسان گفت وگو کرده است.
آنچه در این مسئله حائز اهمیت است و گزارش تلویزیون الحره آن را آشکار کرد، تلاش واضح آمریکا برای اختلاف افکنی بین دستگاههای امنیتی و نظامی عراق به بهانه تغییرات و جابجاییها در سطح فرماندهان نظامی عراق است.
الحره درگزارش ویژه خود که در آن مدیر روابط عمومی وزارت دفاع عراق را میهمان کرده بود، مدعی شد که تغییرات و جابجاییها و خصوصاً بازنشستگی اجباری الجبوری نتیجه دخالت الحشد الشعبی بوده است.
«تحسین الخفاجی» مدیر روابط عمومی وزارت دفاع عراق به طور کامل این ادعا را رد کرد و گفت که الجبوری به سن قانونی رسیده و به طور طبیعی میباید بازنشسته شود.
او با احترام تمام از خدمات الجبوری در دوره مبارزه با داعش خصوصاً آزادی موصل تقدیر کرد و گفت که موضوع بازنشستگی اجباری و تغییر و جابجایی در سطح فرماندهان نظامی یک امر کاملاً طبیعی است.
پیش از این نیز سخنگوی مرکز رسانهای ستاد مشترک عراق در بیانیهای خاطرنشان ساخته است که جابجایی یا تغییر هریک از فرماندهان در ستاد مشترک نظامی یک امر کاملاً طبعیی است.
«یحیی رسول» تاکید کرده است که اغلب اعتراضات و واکنشها به بازنشستگی اجباری الجبوری در سطح شبکههای اجتماعی بوده که به طور تلویحی وجود ارتشهای سایبری را در پس این اعتراضات افشا کرده است.
سایت خبری الحره آمریکا امروز چهارشنبه یک گزارش از دو تن از فرماندهان نظامی آمریکا منتشر کرده که بار دیگر ادعاهای سابق خود را در اختلاف افکنی بین دستگاههای امنیتی و نظامی عراق تکرار کردهاند.
«مایکل نایتس» که به عنوان درجه دار نظامی آمریکایی در عراق با نیروهای عراقی کار کرده و «الکساندر میلو» تحلیلگر مسائل امنیتی در این گزارش خود – ناخواسته - بخش تازه ای از سناریوی اختلاف افکنی و فتنه انگیزی آمریکا بین دستگاههای نظامی و امنیتی عراق را آشکار کردهاند.
در این گزارش با تکرار ادعای اینکه تغییرات جدید در فرماندهان ارشد نظامی عراق حاصل دخالت و اعمال نفوذ الحشد الشعبی بوده، به نکاتی اشاره کردهاند که از دید صاحب نظران زنگ خطری برای آینده ثبات و امنیت در عراق است.
آنها در گزارش خود به نوعی تهدید کردهاند که تغییرات جدید شاید منجر به بازگشت تروریسم و ناامنی در عراق شود که به باور کارشناسان، نوعی تهدید در لفافه از سوی آمریکا علیه دولت عراق به شمار میرود.
در گزارش آمده است که «آنچه در مسئله بازنشستگی نجم الجبوری و جابجایی برخی از فرماندهان نظامی عراق نگران کننده است، شرایط و زمانبندی آن است.»
این دو کارشناس نظامی آمریکایی سپس نتیجه گرفتهاند که بعد از خروج آمریکا از خاک عراق در سال ۲۰۱۱، همین رویکرد در تغییر و جابجایی فرماندهان نظامی در عراق اتفاق افتاد که که به ادعای آنها، در نهایت منجر به نابسامانی اوضاع امنیتی و در نتیجه ظهور داعش و سقوط موصل شد.
آنها به نقش دولت «باراک اوباما» آنگونه که خود «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا گفته و همچنین نقش برخی کشورهای منطقه خصوصاً عربستان سعودی، امارات و قطر در ظهور و حمایت از داعش داشتهاند و اخیراً وزیر امور خارجه سابق قطر به آن اعتراف کرده است، هیچ گونه اشاره نکردهاند و کوشیدهاند که ظهور داعش و سقوط موصل را در تابستان ۲۰۱۴ فقط در پارهای تغییرات نظامی در عراق منحصر کنند.
این گزارش با نادیده گرفتن نقش انکار ناپذیر و محوری الحشد الشعبی در توقف پیشروی داعش و پیروزی بر این گروه تروریستی، مدعی شده است که پیروزی بر داعش نتیجه اقدام «حیدر العبادی» نخست وزیر سابق در بهره گیری از فرماندهانی بود که به زعم آنها، آموزش نظامی خود را در آمریکا فراگرفته بودند و یکی از این فرماندهان عراقی نجم الجبوری بوده است.
نجم الجبوری از اهالی استان نینوا است که به دلیل داشتن تابعیت دوگانه آمریکایی – عراقی، در ۲۰۰۹ خاک عراق را ترک کرد و در دانشگاه «دفاع ملی آمریکا» در واشنگتن تا ۲۰۱۴ فعالیت میکرد که بعد از یورش داعش، العبادی، او را به خدمت مجدد نظامی فراخواند.
برخلاف ادعای رسانههای آمریکایی، سرلشکر الجبوری که عشیره اش در بین عشایر اهل سنت عراق، بیشترین قربانیان را در جنگ با داعش تقدیم کرده است، در طول جنگ با داعش روابط و هماهنگی بالایی با فرماندهی الحشد الشعبی داشت.
الجبوری فقط در یکی دو مورد مدعی فعالیت برخی گروههای خودسر در اطراف موصل شد که برخی آن را به مثابه اختلاف با الحشد الشعبی دانستند اما تاکنون هیچ اختلاف جدی در حوزه استان نینوا از حیث تقسیم کار و مسؤولیتها بین او به عنوان فرمانده عملیات نینوا و الحشد الشعبی گزارش نشده است.
در گزارش دو کارشناس آمریکایی آمده است که واشنگتن در مسئله تغییرات در فرماندهی نظامی عراق ذینفع است و باید دولت آمریکا در هشدار دادن و ارزیابی اش نسبت به تغییرات در پستهای عالی نظامی عراق تلاش بیشتری بکند.
آنها گفتهاند که فرماندهی نیروهای آمریکایی موجود در عراق و سفارتخانه آمریکا در خصوص احتمال اینکه فرماندهان جدید تعیین شده عراقی خدماتی ویژه به گروههای شبه نظامی (منظور الحشد الشعبی) ارائه کنند و یا همکاری کمتر از فرماندهان سابق با آمریکا داشته باشند باید گزارشهای دورهای به «عادل عبدالمهدی» به عنوان فرمانده کل قوای مسلح ارائه کنند.
در همه این گزارشها، با نادیده گرفتن نقش انکار ناپذیر مرجعیت عالی عراق در صدور فتوای جهاد کفایی و بسیج مردمی عراق در قالب الحشد الشعبی در پیروزی نهایی بر داعش، به گونهای القا میشود که پیروزی بر داعش حاصل هوش و ذکاوت برخی از فرماندهان نظامی عراقی آموزش دیده در آمریکا بوده است.
کارشناسان نسبت به این رویکرد آمریکاییها و متحدانش در منطقه در اختلاف افکنی و فتنه انگیزی بین دستگاههای نظامی و امنیتی عراق به شدت هشدار دادهاند به ویژه اینکه عراق در ایام جنگ با داعش تا به امروز یکی از بهترین شرایط هماهنگی و همکاری بین تمامی نیروهای مسلح خود را طی میکند.
خاورم *۱۰*۳۵۳*۳۸۰*