حجت الاسلام و المسلمین سید محمدعلی آل هاشم روز چهارشنبه در دیدار جمعی از مدیران و کارکنان سازمان جهاد کشاورزی، کشاورزان و دامپروران نمونه استان به مناسبت هفته کشاورزی با بیان اینکه بخش کشاورزی به علت تأمین امنیت غذایی، بخشی استثنایی و البته راهبردی است، گفت: کشاورزی یکی از اساسیترین محورهای توسعه در کشور است، اما برخی چالشها، آن هم در سطح جهانی از جمله تغییر اقلیم، بیابان زایی و به خطر افتادن تنوع زیستی و همچنین برخی سیاستهای ناکارآمد، این حوزه را با مشکلاتی مواجه کرده است.
وی تاکید کرد: مبنای کشاورزی باید بر پایه اصل و اصول و حساب و کتاب باشد و فارغ از همه مسائلِ موجود، در کنار توسعه این بخش و بهره برداری درست از زمینهای ملی و دولتی، باید منابع طبیعی که میراث همه نسل هاست، حفظ شده و به درستی به آیندگان سپرده شود.
حجت الاسلام و المسلمین آل هاشم در ادامه چالشهای جدی حوزه کشاورزی را مسئله آب، ناپایداری درآمد کشاورزان و نبود سرمایه این قشر برشمرد و افزود: با مدیریت بهینه مصرف آب کشاورزی، ایجاد درآمد پایدار و اعطای تسهیلات با کارمزد پایین به کشاورزان، میتوان این چالشها را از پیش رو برداشت و با این راهکارها هم کشاورزان را از ورشکستگی رهاند و هم امنیت شغلی آنان را تأمین و در کنار آن امنیت غذایی مردم و فراوانی محصولات کشاورزی را تثبیت کرد.
وی همچنین با اشاره رتبه نخست استان در تولید یونجه و سنجد و رتبه دومِ تولید آلبالو و گردو در کشور گفت: تولید چغندر قند، گوشت قرمز، سیب زمینی، جو، پنبه، حبوبات، گوشت طیور و تخم مرغ هم بیش از میزان متعهد شده در استان بوده است که نشان میدهد با وجود کاهش سطح زیر کشتِ بیشتر محصولات، میزان تولید به واسطه استفاده از روشهای علمی نوین، افزایش یافته است.
امام جمعه تبریز در عین حال به ضایعات محصولات کشاورزی که همواره دامنگیر کشاورزان است، گریزی زد و افزود: با به روز کردن تجهیزات و امکانات هنگامِ کاشت و برداشت محصول، نگهداری صحیح، بسته بندی، ایجاد صنایع تبدیلی و بهره گیری از روشهای فنی – مهندسی برای تبدیل محصولات تر به خشک، میتوان این مشکل را حل و ضرر و زیان را به سود و منفعت بدل کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی هم در ابتدای این دیدار گفت: بخش کشاورزی ۲۱ درصدِ اشتغال، ۱۶ درصدِ تولید ناخالص ملی، ۸۵ درصدِ مواد اولیه صنایع غذایی و ۱۳ درصدِ صادرات غیر نفتی استان را به خود اختصاص داده است.
اکبر فتحی در ادامه به افزایش سطح زیر کشت کلزا در استان اشاره کرد و گفت: با توجه به اقتصادی و کم آب بر بودن این محصول، ۲۳ هزار هکتار از زمینهای مستعد آذربایجان شرقی به کشت این محصول اختصاص یافته و تحقق این مهم، به تلاش و همت همگانی نیازمند است.
وی با انتقاد از تغییر کاربریهای زمینهای کشاورزی در استان گفت: روند رسیدگی به پرونده تغییر کاربریها بسیار کند است و اگر این روند ادامه یابد تا چند سال دیگر، نشانی از کشاورزی باقی نخواهد ماند.
جهاد سازندگی در تاریخ ۲۷ خرداد ۱۳۵۸ به فرمان آیت اله روحالله خمینی برای رسیدگی به مناطق محروم و دورافتاده ایران تاسیس و بعدها به وزارتخانهای در دولت تبدیل شد و سرانجام با ادغام در وزارت کشاورزی، نام وزارت جهاد کشاورزی را به خود گرفت.
۳۰۷۱