"ان.اچ.کی" روز پنجشنبه گزارش کرد امسال نودمین سالگرد ایجاد روابط دیپلماتیک میان ژاپن و ایران است و آبه در همین راستا بر امیدش مبنی بر گسترش بیشتر دوستی دیرینه این دو کشور از طریق تبادلات فردی و همکاری های فنی، تاکید کرده است.
گزارش با اشاره به اینکه "آبه شینزو" نخست وزیر ژاپن در میان افزایش تنش های منطقه ای به علت اختلاف میان ایران و ایالات متحده آمریکا امروز چهارشنبه وارد تهران شده است ادامه داده است: آبه اولین نخست وزیر ژاپن است که در ۴۱ سال گذشته از ایران دیدار می کند "تاکه ئو فوکودا"، در سال ۱۹۷۸ از این کشور دیدن کرد.
ان.اچ.کی با اشاره به اینکه آبه روز چهارشنبه وارد تهران شد و در همین روز با حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد نوشت: او قرار است امروز پنجشنبه نیز با رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران ملاقات کند.
تلویزیون ژاپن می گوید صلح و ثبات در خاورمیانه برای ژاپن که به انرژی این منطقه وابسته است، حیاتی است از همین رو نخست وزیر ژاپن از ایران خواسته است که اقدام سازنده ای را برای کاهش تنش ها انجام داده و توافق هسته ای (برجام) را به طور کامل اجرا کند.
درخواست آبه از روحانی برای کاهش تنش ها در منطقه
تلویزیون ژاپن در گزارش دیگری آورده است آبه که در تهران بسر می برد امیدوار است تنش های منطقه ای به وجود آمده در اثر خروج ایالات متحده از توافق هسته ای ۲۰۱۵ میلادی ایران با کشورهای قدرتمند دنیا را کاهش دهد.
گزارش می افزاید که آبه از رئیس جمهوری ایران درخواست کرده تا به اجرای توافق ادامه دهد رییس جمهوری اسلامی ایران هم از واشنگتن خواسته تا تحریم ها علیه تهران را بردارد.
گزارش به نقل از رییس جمهوری اسلامی ایران آورده است: خوشحالیم که هر دو کشور برای ثبات و امنیت منطقه اهمیت بسیاری زیادی قائلند و من به آقای نخست وزیر گفتم ما در منطقه آغازگر هیچ جنگی نخواهیم بود حتی با آمریکا، اما اگر جنگی علیه ما بخواهد شروع شود پاسخی بسیار قاطع خواهیم داد.
روحانی ادامه داد: اگر ما شاهد برخی از تنش ها هستیم ریشه این تنش ها به جنگ اقتصادی آمریکا علیه ملت ایران بر می گردد و هر زمانی که این جنگ متوقف شود ما شاهد تحول بسیار مثبتی در منطقه و جهان خواهیم بود.
ان.اچ.کی می گوید: روحانی از حمایت ژاپن از برجام قدردانی کرده و گفته است ایران مایل به ادامه توافق هسته ای است.
بر اساس این گزارش آبه هم گفته است: تنش ها اکنون در خاورمیانه بالاست برخی از کارشناسان می گویند احتمال درگیری اتفاقی وجود دارد اما به هر قیمتی باید از درگیری نظامی جلوگیری شود صلح و ثبات در خاورمیانه برای شکوفایی این منطقه و همچنین تمام دنیا ضروری است ژاپن هر آنچه که در توان دارد برای کاهش تنش ها انجام خواهد داد.
نخست وزیر ژاپن گفته است در بحبوهه افزایش اخیر تنش ها، به منظور جلوگیری از بی ثباتی بیشتر در منطقه و پیشگیری از برخورد تصادفی، لازم است تا ایران نقشی سازنده در استحکام صلح و امنیت خاورمیانه بازی کند ما برای همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی ارزش زیادی قائل هستیم. ما صادقانه امید داریم که ایران به پیروی از توافق هسته ای ادامه دهد.
روابط ایران و ژاپن
تلویزیون ژاپن در گزارش دیگری به تاریخچه روابط دیپلماتیک ایران و ژاپن پرداخته و آورده است از ایجاد روابط دیپلماتیک ایران و ژاپن از سال ۱۹۲۹ که ژاپن سفارت خود را در ایران تاسیس کرد، ۹۰ سال می گذرد در این میان، به علت جنگ جهانی دوم برای مدتی روابط دوجانبه قطع شد، اما بعد از جنگ دوباره روابط دیپلماتیک از سر گرفته شده و مناسبات دوستانه ادامه داشته است.
ایران از لحاظ داشتن ذخایر نفتی چهارمین کشور جهان است و برای ژاپن که دارای این منبع طبیعی نیست از نقطه نظر تامین باثبات نفت یک کشور مهم طرف معامله محسوب می شود ژاپن روابط اقتصادی خود با ایران را از طریق واردات نفت خام و افزایش پروژه های مشترک تقویت کرده است.
اما از سال های بعد از ۲۰۰۰ میلادی که کشورهای اروپایی و آمریکا تحریم های اقتصادی علیه ایران را افزایش دادند واردات نفت از ایران به تدریج کاهش یافت.
در ماه نوامبر سال گذشته، دونالد ترامپ تحریم های اقتصادی از جمله ممنوعیت واردات نفت ایران را علیه این کشور اعمال کرد ژاپن هم در اوایل مشمول معافیت از ممنوعیت واردات نفت ایران شد، اما از ماه میلادی گذشته که دیگر با تمدید آن موافقت نشد، اکنون واردات نفت از ایران متوقف شده است.
استقبال وزارت خارجه آمریکا از سفر آبه به ایران
"ان.اچ.کی" در ادامه آورده است: وزارت خارجه ایالات متحده از سفر نخست وزیر ژاپن به ایران در تلاش برای کمک به کاهش تنش های فزاینده میان این کشور و آمریکا استقبال کرده است.
گزارش می افزاید: "مورگان اورتگس" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است وزارت خارجه از هر کاری که نخست وزیر ژاپن بتواند انجام دهد حمایت می کند.
تلویزیون ژاپن آورده است: تحلیلگران می گویند که ایالات متحده می خواهد تا تنش های کنونی با ایران را به کمک ژاپن، که روابط خوبی با این کشور دارد، کاهش دهد.