دانش بنیانها، راهبرد تغییر رویه اقتصاد منبع محور به اقتصاد دانش محور و ابزاری برای بی نیاز کردن اقتصاد کشور از درآمدهای نفتی با هدف تحقق اقتصاد مقاومتی است که تحقق این هدف نیازمند عزم جدی برای ایجاد تعداد زیادی شرکتهای دانش بنیان است.
به گفته کارشناسان کار روی نسل اول دانشگاهها بر پایه دانش بود و افراد، علم و دانش کسب میکردند و با گذشت زمان رویکرد دانشگاهها در نسل دوم، پژوهش محور شد و در نسل سوم دانشگاهها، نخبگان کارآفرین خواهند شد و با ادامه این روند بدون شک پیروز میدان اقتصاد کسی است که تولید بر پایه دانش و نیاز جامعه همراه با نوآوری و کاربردی بودن داشته باشد و دانش بنیانها اهرم محرکه تحقق این راهبرد به شمار میروند.
براساس تحقیقات دانشگاه هاروارد، سال ۲۰۲۰ جنگ بر سر جذب نخبگان است و تا سال ۲۰۲۰ اقتصاد سنتی دیگر کارساز نیست و ضرورت دارد از هم اکنون تولید بر مبنای پژوهش و با کمک کارآفرینان تحصیل کرده و نخبه به عنوان یک راهبرد برای ترقی و پیشرفت کشور مد نظر قرار بگیرد.
رونق تولید و به دنبال آن چرخش چرخ اقتصاد در سایه کاهش تلفات و ضایعات در تولید، بهره وری از ناخالصیهای تولید، مدیریت مصرف و کاهش هزینه تولید محقق میشود و لازمه رسیدن به این راهبردها تولید بر پایه دانش است و ابراز تولید دانش محور، استفاده از شرکتهای دانش بنیان است که با سلاح دانش خود چارچوب تحریمها را فرو میریزند.
تجمیع، توانمندسازی و حمایت همه جانبه از نخبگان و دانش بنیانها که برای توسعه، ترقی و شکوفایی کشور و داشتن ایرانی آباد، سرافراز، مقتدر و قدرتمند در تلاش هستند راهکار منطقی، اصولی و کارشناسی برای تقویت بنیه علمی کشور برای ایجاد تحول و جراحی اقتصادی و حرکت به سوی رونق تولید و اشتغالزایی است.
نخبگان کسانی هستند که تمام وقت و عمر خود را صرف کسب علم کردند و کسی که در تمام طول مدت تحصیل به فراگیری دانش و پژوهش تمرکز دارد، زمانی برای کسب ثروت و مال اندوزی ندارد و زمانی که میوه دانشش به ثمر میرسد و زمان بهره برداریست برای جامه عمل پوشاندن به پژوهشهایش نیازمند حمایت است و در نظر گرفتن معافیت مالیاتی، کمک و حمایت برای هموار کردن راهها برای تجاری سازی ایدهها و اعطای تسهیلات ارزان قیمت از جمله راهکارهای حمایتی از این افراد محسوب میشود.
انتخاب حکیمانه شعار سال از سوی مقام معظم رهبری مبنی بر رونق تولید، نشان از ژرف نگری سکاندار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران دارد چرا که این شعار در واقع تنها از ۲ کلمه تشکیل شده ولی اقیانوسی از معنا و مفهوم است. حضرت آیت الله خامنه ای در شعار رونق تولید از مسئولان خواستهاند تا عوامل رونق تولید را شناسایی و برای تقویت نقاط قوت تلاش کنند و یکی از نقاط قوت برای رونق تولید و به چرخش درآوردن چرخ اقتصاد کشف نخبگان است و برگزاری جشنوارههای مختلف یکی از سادهترین و مؤثرترین روشها برای شناسایی نخبگان در سطحهای مختلف است.
بر اساس آمار سامانه کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتهای دانش بنیان کشور، تعداد شرکتهای دانش بنیان تولیدی نوع ۲ (صنعتی) یک هزار و ۳۴۶ شرکت و تعداد شرکتهای دانش بنیان نوپا نوع یک، یک هزار و ۱۴۵ شرکت و تعداد شرکتهای دانش بنیان نوپا از نوع دو، ۳۷۰ شرکت است
افزایش تعداد شرکتهای مشمول استفاده از مزایای قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان، از تعداد ۵۵ شرکت در سال ۱۳۹۲ به چهار هزار و ۵۰ شرکت در انتهای سال ۱۳۹۷ رسیده است که به تفکیک تعداد این شرکتها در سال ۹۲ تعداد ۵۵ شرکت، در سال ۹۳ تعداد هزار و ۴۸۴ شرکت، در سال ۹۴ تعداد دو هزار و ۳۲۰ شرکت، در سال ۹۵ حدود سه هزار شرکت، در سال ۹۶ تعداد سه هزار و ۳۳۸ شرکت و در انتهای سال ۱۳۹۷ این تعداد به چهار هزار و ۵۰ شرکت تأیید شده رسید و استان سمنان نیز ۵۸ شرکت دانش بنیان دارد که از این تعداد، ۴۳ شرکت با پارک علم و فناوری استان مرتبط هستند.
آنچه مسلم است روز به روز بر تعداد شرکتهای دانش بنیان در کشور افزوده میشود، اما این روند با در نظر گرفتن بستههای حمایتی باید سرعت بیشتری یابد.
تا پایان سال ۹۷، شرکتهای دانش بنیان برای ۱۴۰ هزار نفر زمینه اشتغال را فراهم کردند که به تفکیک این تعداد در شرکتهای دانشبنیان تولیدی ۱۲۵ هزار نفر و در شرکتهای دانشبنیان نوپا ۱۵ هزار نفر جذب شدهاند.
- خبرنگار ایرنا در سمنان