یزد - ایرنا - سند آمایش استان یزد که مراحل پایانی تدوین را پشت سر می گذارد در دو ماه اخیر در کانونهای تفکر دانشگاه یزد مورد بررسی قرار گرفته، روز پنجشنبه در نشستی با حضور استاندار، نماینده یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی، جمعی مدیران استان، تدوین کننده سند از سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان و اعضای کانون های تفکر دانشگاه یزد این سند مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی در این نشست که به میزبانی دانشگاه یزد برگزار شد، در خصوص سند آمایش استان اظهار داشت: برخی از کارهایی که در استان یزد انجام می شود، به صورت الگو در سایر مناطق کشور مورد استناد و استفاده قرار می گیرد که در ارتباط با سند آمایش نیز اقداماتی که تا کنون صورت گرفته شایسته تقدیر است.

سید ابوالفضل موسوی بیوکی افزود: بررسی سند آمایش استان و نقد آن توسط متخصصان دانشگاهی باعث تدوین سندی مطلوب برای استان خواهد شد و استفاده از دیدگاه های مختلف برای تدوین آن، در راستای استراتژی حکمرانی خوب است که محور حرکت استاندار یزد می باشد،

محمد صالح اولیاء رییس دانشگاه یزد نیز که اخیراً به سمت معاون وزرات نیرو منصوب شده، ابتکار صورت گرفته برای جمع آوری دیدگاه های مختلف و به نقد و چالش گذاشتن سند آمایش از سوی دانشگاهیان استان را اقدامی شایسته دانست و گفت: بررسی این سند با حضور بالاترین مقامات استان و قشر دانشگاهی مبین رویکرد مناسبی است که برای تدوین آن اتخاذ شده است.

در ادامه این نشست عضو کانون تفکر اقتصاد دانشگاه یزد در خصوص سند آمایش استان گفت: برخی از آمارهای اقتصادی مورد استفاده برای تدوین این سند مربوط به یک دوره خاص است (پسابرجام) که اتکا زیادی به داده های آن نمی توان کرد و باید مبنای بهتری برای هدف گذاری های این سند انتخاب شود.

حبیب انصاری سامانی عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه یزد، فقدان یک پاردایم مشترک و روشن در این سند را از دیگر مشکلات سند آمایش استان دانست و یادآور شد: اسناد به دو رویکرد ارشادی و دستوری تهیه می شود که سندهای آمایشی معمولاً رویکردهای ارشادی دارد و هدف سند آمایش باید این باشد که روند توسعه استان از حال نامتوازن کنونی به حالتی متوان تغییر یابد.

وی ادامه داد: آنچه که در استان یزد اتفاق افتاده اصولاً توسعه نبوده بلکه رشدی نامتوازن در برخی ابعاد بوده که با توجه به پذیرفته شدن وضع موجود استان در این سند آینده استان نیز بر همین مدار اما با ساختاری بزرگ تر دیده شده است.

انصاری تصریح کرد: اگرچه تلاش قابل توجهی برای تدوین این سند صورت گرفته اما این اقدام با ابزار و رویکردی نامناسب بوده که در نهایت آینده بهتری را برای استان یزد رقم نمی زند.

عضو کانون تفکر سلامت اجتماعی و عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد نیز در خصوص سند آمایش استان گفت: این سند با مشکل چندگانگی روش شناختی مواجه است و مشکلات شکلی در آن وجود دارد به طوری که داده های موجود به درستی بررسی نشده و در نهایت رویکرد آن باعث می شود که به همان شیوه‌هایی که در گذشته عمل شد، برنامه‌ها تداوم پیدا کند.

علی روحانی افزود: برای تدوین یک سند آمایش مناسب، ابتدا باید گذشته به درستی شناخته و نقد شود، محور سند آمایش استان بر اساس آنچه که در این سند درج شده اجماع ذی نفعان بوده اما مشخص نیست که این ذی نفعان چه کسانی هستند، که این مسئله ما را دچار فقدان بازاندیشی می کند و در همان مسیری حرکت می‌کنم که برای برخی افراد ذینفع مطلوب بوده و سایر بخش‌ها که در اجماع از آنان نظری دریافت نشده، در این بخش دیده نمی‌شوند و رویکرد پدیدارشناسانه‌ای که برای تدوین سند ادعا می شود، تحقق پیدا نکرده است.

دیگر عضو کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه یزد نیز در این خصوص گفت: بدون شک با وجود کاستی هایی که در سند آمایش استان وجود دارد، اما می توان گفت برای تهیه این سند اطلاعات خوبی جمع آوری شده اما جامع نگری مورد انتظار در آن رعایت نشده است.

سیدمحسن موسوی ادامه داد: مسائل اجتماعی و فرهنگی موثر در حوزه اقتصادی و همچنین دسته بندی مناسبی از شاخص های مندرج در سند و مبنای جمع آوری این داده ها مشخص نیست.

دکتر علی اصغر سمسار یزد عضو کانون تفکر آب نیز در خصوص سند آمایش استان گفت: یکی از موضوعات مهمی که همواره در خصوص موضوع آب باید مورد توجه باشد این است که با توجه به چالش ها و وضعت شکننده منابع آب استان از هر گونه بارگذاری جدید برای منابع آب استان در سندهای آمایش و توسعه باید پرهیز شود.

وی ادامه داد: در کشور ما سند نویسی زیاد انجام می شود اما در خصوص موضوع آب باید این نکته مهم مورد توجه قرار گیرد که بات جای آنکه آب را تابع توسعه استان قرار دهیم، توسعه استان را تابع منابع آب قرار داده و روی فعالیت های اقتصادی کم آبخواه مانند محور گردشگری، انرژی های نوین، آموش عالی، تجالرت، صنایع دستی و صنعت نساجی برنامه ریزی کنیم.

سمسار یزدی الگوی های مبتنی بر توسعه صنعتی وابستگی استان به منابع آب انتقالی را بیش از پیش افزایش می دهد و با وجو آنکه در سندهای قبلی که برای مدیریت مصرف آب نوشته شده، باید ۲۰۰ میلیون متر مکعب از مصرف کم کنیم و این در حالی است که تقریباً ۲۷۰ میلیون متر مکعب افزایش در مصرف داشته ایم.

دبیر کانون گردشگری دانشگاه یزد نیز در این نشست گفت: اگر چه بخش گردشگری در توسعه استان برجسته دیده شده است اما به مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و … مرتبط با این حوزه پرداخته نشده است.

علی دلشاد افزود: فقدان توجه به ظرفیتهای استان، میزان تاب آوری و قاعده هزینه / ‬فایده و کم توجهی به مسائل زیست محیطی مرتبط با موضوع گردشگری که باعث متناسب شدن زیرساختها با هدف گذاری های انجام شده می شود، در سند آمایش استان مشهود است.

وی خروج برخی فعالان حوزه گردشگری از استان و توجه به بعد خدمات پزشکی در حوزه گردشگری سلامت را از دیگر محورهایی دانست که باید در سند توسعه استان مورد توجه قرار گیرد.

امیر جهانگرد عضو کانون تفکر شهر هوشمند نیز گفت: یکی از نواقص سند آمایش در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات این است که این محور در کنار سایر محورها قرار گرفته و این در حالی است که این حوزه به عنوان یک حوزه زیر ساختی در تمامی حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… نقش تعیین کننده دارد.

وی ادامه داد: برخی حوزه‌ها در استان مانند ساخت قطعات هوشمند خودرو و ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان در این سند دیده نشده و با توجه به اینکه هم اکنون ۸۵ درصد جمعیت استان یزد ساکن ئمناطق شهری هستند و این شاخص یکی از مهمترین مولفه برای حرکت به سمت شهر هوشمند است در این سند وجود ندارد.

محمد مهدی جوادیان زاده مدیعامل شرکت آب منطقه ای یزد نیز در این نشست گفت: صنایع پرآبخواه عموماً صنایع آلاینده هستند و در استان یزد باید از ایجاد و توسعه اینگونه صنایع پرهیز شود.

وی ادامه داد: هم اکنون ۸۵ درصد منابع آب استان در بخش کشاورزی مصرف می شود و این در حالی است که ۸.۷ درصد سهم اشتغال و ۱۴ درصد سهم ارزش افزوده استان را دارد که اقتصادی نیست و افزایش راندمان آب در بخش کشاورزی بسیاری از مشکلات آب استان را کاهش می دهد.

جوادیان زاده سرمایه گذاری روی صنایع وابسته به بخش کشاورزی و همچنین برنامه ریزی روی موضوع گردشری آب با توجه به ظرفیت ها و سازهایی مانند قنوات استان را مورد تاکید قرار داد.

فخرالسادات خامسی مدیرکل اجتماعی استانداری یزد نیز برخی اطلاعات و شاخص های ارائه شده در سند آمایش آستان را در خصوص مباحث آسیب های اجتماعی غیر دقیق دانست و گفت: برای آسیب های نوپدید نیز در این سند اطلاعاتی ارئه نشده و راهکارهایی نیز برای کاهش آنها پیش بینی نشده است.

مجید دهقانی زاده معاون توسعه و برنامه ریزی سازمان مدیریت استان یزد در پاسخ به نقدهایی که از سوی اعضای کانون های تفکر استان و سایر شرکت کنندگان در این نشست به سند آمایش وارد شده بود، پاسخ داد: بخش پایش سند آایش استان هنوز انجام نشده و هنوز این سند باز است و نظرات همه بخش ها در تدوین آن مورد بررسی قرار می گیرد.

وی افزود: از این سند که بسیار مفصل اس یک سند ۶۴ صفحه ای تهیه می شود که پس از امضای استاندار یزد برای تصویب نهایی به مرکز ارسال می شود.

سعید عطار رییس دبیرخانه کانون های تفکر دانشگاه یزد نیز در پایان این نشست با جمع بندی مطالب مصوبات این نشست رابه شرح ذیل اعلام کرد:
۱. کارگروهی با عضویت پنج نماینده از کانونهای تفکر، چهار مدیر از سازمان مدیریت، سه کارشناس مستقل (با مدیریت سرکار خانم فداکار، معاون محترم توسعه مدیریت و منابع استانداری) برای نهایی شدن سند آمایش استان تشکیل می شود.
۲. برای همه اعضای کارگروه حکمی از سوی استاندار یزد صادر می شود و اعضای کارگروه، حق الزحمه دریافت خواهند کرد.
۳. این کارگروه ۱۰ جلسه برای جمع بندی مباحث در تیرماه برگزار خواهد کرد.
۴. سند آمایش استان باید به تایید این کارگروه برسد و سپس در شورای برنامه ریزی استان تصویب شود.
در این نشست دبیران و کارشناسان کانون های تفکر شهر هوشمند، کانون تفکر آب، کانون تفکر سلامت اجتماعی، کانون تفکر اقتصاد و کانون تفکر گردشگری، گزارشی از جلسات این کانونها و مسائل و مشکلات و انتظارات از مدریت ارشد استان ارائه کردند.

۶۰۱۴/‌