سمنان- ایرنا- ششمین جشنواره ملی شیردوشان (امامدر) با اجرای برنامه های شاد و متنوع در جوار امامزاده محمد (ع) دیباج شهرستان دامغان برگزار شد.

آئین ملی مذهبی امامدر با اجرای سنت شیردوشان، هر سال در اواخر بهار با انجام شیر دوشی، قربانی کردن گوسفندان و تقسیم بخشی از آن بین نیازمندان در جوار امامزاده محمد (ع) دیباج برگزار می‌شود.
این جشنواره به مدت یک روز از صبح روز جمعه ۲۴ خرداد تا اذان ظهر با حضور مسئولان، مردم و اهالی منطقه برگزار شد.
این جشنواره با برگزاری پیاده روی خانوادگی از جلوی درمانگاه دیباج تا محل برگزاری جشنواره، کار خود را آغاز کرد.
افتتاح نمایشگاه صنایع دستی و سوغات در ۳۰ غرفه به منظور کمک به اقتصاد منطقه، ارائه و فروش محصولات محلی و لبنی نیز در حاشیه آئین شیردوشان انجام شد.
جشنواره امامدر در جوار امامزاده محمد (ع) دیباج با اجرای برنامه‌های آئینی، موسیقی سنتی، استندآپ کمدی، برپایی سیاه چادر، پشم چینی و نخ ریسی به شیوه سنتی و برگزاری مسابقه و اهدای جوایز برگزار شد.
یکی از جلوه‌های زیبا و منحصر به فرد این جشنواره ملی، شیر دوشی همزمان گوسفندان در نزدیکی محل برگزاری جشنواره بود.
شیر دوشی گوسفندان در کنار درخت کهنسال ارس دیباج که ۲ هزار و ۵۰۰ سال سن دارد انجام شد که افراد بسیاری را برای تماشا کردن این منظره سنتی و دیدنی به این مکان کشانده بود.
یکی از دامداران منطقه در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: هرسال در روزهای پایانی بهار، به مدت ۱۰ روز شیر دوشی گوسفندان انجام می‌شود.
محمد سفیدیان ادامه داد: در این آئین، هر دامدار نیمی از شیر گله خود را بین مردم و مستمندان تقسیم و نیم دیگر را به متولی امامزاده تقدیم می‌کند تا با فروش آن بخشی از هزینه‌های این مکان مقدس تأمین شود.
وی تصریح کرد: در روزهای دیگر نیز تا اواسط تیرماه، شیر حاصل از گوسفندان صرف تولید محصولات لبنی و هزینه آن برای امور اقتصادی زندگی هزینه می‌شود.
یکی از اهالی منطقه نیز در گفت و گو با ایرنا، افزود: این جشنواره در سال‌های اخیر، موجب ایجاد وحدت و همدلی بیشتر بین اهالی منطقه به ویژه دامداران شده است.
حسن شعنی خاطر نشان کرد: تعدادی از دامداران، چند روز قبل از آغاز جشنواره، شیر حاصل از گوسفندان را تبدیل به ماست، دوغ و یا شیر برنج کرده و در روز جشنواره با این محصولات خوشمزه از مهمانان پذیرایی می‌کنند.
فرماندار دامغان نیز در این جشنواره گفت: رونق اقتصادی و شناسایی توانمندی‌های منطقه به مردم و بازدیدکنندگان هدف اصلی این جشنواره است.
علی اصغر مجد ادامه داد: شهر دیباج با وجود چشمه سارها، طبیعت زیبا و برخورداری از وضعیت آب و هوایی، منطقه‌ای مناسب برای جذب سرمایه گذاران است.
وی تصریح کرد: پیشرفت، توسعه و بالندگی منطقه با استقبال پرشور مردم و سرمایه داران انجام می‌شود.
فرماندار دامغان اظهار داشت: سرمایه گذاران منطقه با استفاده از توانمندی و ظرفیت‌های موجود در دیباج، سرمایه‌های خود را به سمت ایجاد شغل و توسعه شهر سیر دهند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دامغان نیز گفت: جشنواره شیر دوشان همچون سال‌های گذشته، با هدف افزایش شادابی و نشاط در مردم، حفظ، احیا و معرفی آئین سنتی شیردوشان، افزایش بازدید گردشگران از شهر دیباج و جاذبه‌های اطراف و معرفی و فروش محصولات صنایع‌دستی منطقه برگزار شد.

مهدی قاسمی ادامه داد: این آئین سنتی با بیش از ۴۰۰ سال پیشینه، نیازمند توجه بیشتر و رفع مشکلات زیرساختی به منظور جذب گردشگر بیشتر است.
قاسمی خاطر نشان کرد: شهر دیباج با توجه به موقعیت آب و هوایی، مکان‌های گردشگری فراوان و قرار گرفتن بین کویر و جنگل، دارای ظرفیت‌های قابل توجه در حوزه گردشگری است که باید از تمام این ظرفیت‌ها برای اشتغالزایی و رشد اقتصادی منطقه، به شیوه مناسب بهره برداری شود.

دامداران پس از اجرای این آئین در روزهای باقیمانده تا فصل تابستان، هنگام بردن دام‌ها به کوهستان به سمت بارگاه امامزاده محمد (ع) دیباج آمده و شیر دوشی سال را با صلوات مکرر بر محمد و آل محمد (ص) آغاز می‌کنند.
عشایر دیباج بیش از ۴۰ هزار رأس گوسفند دارند و در هر دوره از نذورات، ۳۵۰ کیلوگرم شیر به نیت امامزاده محمد (ع) بین مردم توزیع می‌کنند.
دیباج یکی از شهرهای شهرستان دامغان در استان سمنان و در ۵۵ کیلومتری شمال شهر دامغان قرار دارد.
جشنواره امامدر به شماره ۸۹۰ در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.
۷۴۰۸/‏۹۸۵۶