کربلا - ایرنا - مرجعیت عالی عراق به مناسبت پنجمین سالروز صدور فتوای جهاد کفایی مقابله با ظهور داعش، ضمن قدردانی از نقش کشورهای دوست در شکست داعش، نسبت به تشدید اختلافات سیاسی در کشورش و احتمال فعالیت مجدد داعش هشدار داد.

مرجع عالی شیعه عراق به مناسبت پنجمین سالگرد صدور فتوای جهاد کفایی در سال ۲۰۱۴ میلادی در پی سقوط شهر موصل به دست گروه تروریستی داعش، بیانیه‌ای صادر کرد.
«سید احمد الصافی» امام جمعه کربلا و نماینده مرجعیت عالی امروز در خطبه‌های نماز جمعه که از صحن مطهر حسینی ایراد می کرد، این بیانیه را قرائت کرد و از قول آیت الله سیستانی گفت: پنج سال پیش در چنین روزی از همین مکان مقدس ندای مرجعیت عالیقدر و فتوای مشهور ایشان برای جهاد کفایی صادر شد، بر اساس این فتوای مبارک از همه مردم عراق که قادر به حمل سلاح بودند، دعوت شد تا برای دفاع از کشور، مردم و مقدسات در برابر حملات گروه تروریستی داعش که در آن زمان بخش‌های گسترده‌ای از خاک عراق را به اشغال خود درآورده و بغداد و دیگر شهرهای کشور را مورد تهدید قرار داده بودند، به نیروهای امنیتی عراق بپیوندند.
وی ادامه داد: مردم قهرمان عراق از پیر و جوان و از قشرهای مختلف جامعه به ندای مرجعیت لبیک گفتند و در حماسه‌ای کم‌نظیر و اراده‌ای توصیف ناشدنی به میدان‌های نبرد رهسپار شدند و طی بیش از سه سال، در ده‌ها نبرد سخت با شایستگی کامل با گروه تروریستی داعش جنگیدند و در این راه ده‌ها هزار شهید و زخمی برای دفاع از وطن و مقدسات تقدیم کردند تا اینکه خداوند متعال نصرت به آنان عطا کرد و توانستند خاک کشور را از لوث وجود تروریست‌ها پاک کرده و آنان را نابود کنند.
نماینده مرجع عالی عراق با اشاره به همکاری و همدلی مردم عنوان کرد: اگر همکاری، همدلی و اتحاد مردم عراق نبود و اگر گروه‌های سیاسی اختلافات و منازعات موجود را کنار نگذاشته و منافع ملی را بر منافع شخصی، حزبی و منطقه مقدم نمی‌شمردند و اگر همکاری کشورهای برادر و دوست نبود این دستاورد عظیم تاریخی محقق نمی شد.
الصافی افزود: اما پس از پایان یافتن جنگ و پیروزی در آن و پاکسازی مناطق مختلف از وجود تروریست‌ها، اختلافات بار دیگر گاهی به شکل آشکار و گاهی به صورت پنهان در میان گروه‌های سیاسی نفوذ پیدا کرد و منازعه موجود میان گروه‌هایی که خواهان حفظ موقعیت سابق خود هستند و گروه‌هایی که در زمان جنگ با داعش ظهور کردند و خواهان تثبیت نفوذ و به دست آوردن منافع معینی برای خود هستند، شدت گرفت و هنوز درگیری و رقابت بر سر مناصب دولتی از جمله وزارتخانه‌های دفاع و کشور ادامه دارد و سهم‌خواهی‌ها مانع از تکمیل کابینه دولت شده است.
وی با اشاره به فساد موجود در نهادهای دولتی تصریح کرد: با فساد دامن‌گیر در نهادهای دولتی مبازره شفافی صورت نگرفته و عاملین فساد مورد محاکمه قرار نگرفته‌اند. همچنین قوانینی که امتیازاتی خاص را به گروه‌های معینی از مردم داده، اصلاح نشده است. همه موارد گفته شده در حالی اتفاق افتاده که منطقه در شرایط بسیار حساسی قرار دارد و تنش‌های موجود در آن پس از آرامش ناشی از پایان جنگ با داعش، رو به فزونی نهاده است.
نماینده مرجعیت عالی عراق تاکید کرد: تداوم منازعات بر سر منافع و غنایم و بروز مشکلات امنیتی، عشایری و طائفه‌ای در مناطق مختلف با اهداف معین و عدم تسریع در حل و فصل مشکلات مناطق آسیب دیده از جنگ با تروریسم، این فرصت را به هسته‌های پنهان داعش می‌دهد تا اقداماتی برای بر هم زدن امنیت و ثبات انجام دهند و چه بسا خاستگاه‌هایی نزد افراد کینه‌توز و گله‌مند بیابند و اوضاع را پیچیده‌تر کنند.‌
الصافی ادامه داد: عادی سازی وضعیت در مناطق مذکور و برقراری امنیت بر اساس احترام به شهروندان و ایجاد شرایط لازم برای داشتن زندگی آبرومندانه و ممانعت از تعرض و تعدی به حقوق قانونی شهروندان، اولویتی ضروری است که اگر انجام نشود خطرات بازگشت کشور به شرایط مصیبت‌بار گذشته را افزایش می دهد.
وی در پایان با تاکید بر اینکه نیروهای امنیتی باید درخصوص موارد ذکر شده کاملاً هوشیار باشند و با دقت لازم با این پرونده مهم برخورد کنند، گفت: باید برای ناکام گذاشتن برنامه‌های تروریست‌ها پیش از اقدام به آن، توجهی ویژه به تدابیر اطلاعاتی و امنیتی داشته باشند و مناطقی که احتمال دارد عناصر تروریستی دست به تحرکاتی در آن بزنند، کاملاً زیر نظر داشته باشند.

در همین حال "ابومهدی المهندس" نائب رییس (قائم مقام) سازمان بسیج مردمی عراق (الحشد الشعبی) روز پنجشنبه در نامه ای به مرجعیت عالی عراق به مناسبت پنجمین سالروز صدور فتوای جهاد کفایی از سوی آیت الله سیستانی برای مقابله با هجوم گروهک تروریستی تکفیری داعش (سال ۲۰۱۴)، بر ادامه پایبندی فرماندهان و نیروهای الحشد و فرزندان عراق بر آن فتوا و ادامه جهاد و فداکاری در این راه تاکید کرد.

یورش داعش در تابستان ۲۰۱۴‬ با همه تبعات سنگینی که برای منطقه داشت اما به اعتقاد قاطبه کارشناسان، معادلات جغرافیای سیاسی تازه ای در منطقه ایجاد کرد که‬ در‬ راس آن صدور فتوای جهاد کفایی از سوی مرجعیت عالی و در پی آن تاسیس الحشد الشعبی بعنوان سازمان جوانان داوطلب مبارزه با داعش بود.

به باور بسیاری از ناظران، شکل گیری بسیج مردمی (الحشد الشعبی) در نوع خود شبیه یک معجزه است زیرا در برهه ای که عراق از حیث توان نظامی فروپاشیده بود و کشور در آستانه سقوط کامل به دست گروه تروریستی داعش قرار داشت، با فتوایی از طرف مرجعیت عالی دینی عراق به رهبری آیت الله «سید علی سیستانی» در ۲۳ خرداد ۹۳، این تشکیلات شکل گرفت و طی سه سال موفق شد داعش را در بعد نظامی شکست دهد و همه خاک عراق را از آزاد کند.

خاورم **۳۸۰****