به گزارش شینهوا "شی جین پینگ" روز جمعه در نشست سران سازمان همکاری شانگهای در شهر بیشکک پایتخت قرقیزستان افزود: باید با استفاده از فرصت قوت گرفتن پیمان ضد افراط گرایی سازمان همکاری شانگهای، همکاری در این زمینه را تقویت کرد و به طور موثر از دامن زدن به افکار افراطی جلوگیری کرد.
او با اشاره به اینکه سازمان همکاری شانگهای قاطعانه از روند صلح و آشتی افغانستان با محوریت و مالکیت مردم این کشور حمایت می کند گفت: سازمان شانگهای برای برقراری هر چه زودتر صلح و آشتی و توسعه افغانستان نقش سازنده ای ایفاء خواهد کرد و چین تمایل دارد کماکان در بازسازی صلح تا حد امکان به افغانستان کمک کند.
مبادلات اعضای سازمان همکاری شانگهای بیشتر شود
رییس جمهوری چین گفت: باید تسهیلات بیشتری در راستای آزادسازی، تسهیل تجارت و سرمایه گذاری در میان کشورهای عضو انجام شود و از طریق بهره گیری از سکوهای مشترک مانند نمایشگاه بین المللی واردات چین، مبادلات اقتصادی بیشتر توسعه یابد.
شی ادامه داد: باید پیوند پیشنهاد ساخت مشترک کمربند و جاده با راهبردهای پیشرفت همه کشورها و پیشنهادهای همکاری منطقه ای از جمله اتحادیه اقتصادی اوراسیا توسعه یابد، میزان راه آهن، جاده و خطوط لوله نفت و گاز را گسترش داد و الگوی پیوند متقابل در تمام ابعاد را ترسیم کرد.
او با اشاره به اینکه باید نقطه رشد همکاری در زمینه های اقتصاد دیجیتال، تجارت الکترونیک، هوش مصنوعی و کلان داده ها را ایجاد کرد و پرورش داد گفت: چین تمایل دارد نمونه پایگاه تبادل و آزمایشی فناوری کشاورزی سازمان همکاری شانگهای را در استان "شان شی" چین ایجاد کند تا همکاری کشورهای منطقه در حوزه کشاورزی مدرن تقویت یابد.
تزریق دوستی و پیشرفت در سازمان همکاری شانگهای
"شی جین پینگ" رئیس جمهوری خلق چین در ادامه سخنان خود در نشست سران سازمان همکاری شانگهای در بیشکک گفت: باید تنوع تمدن ها در سازمان همکاری شانگهای را غنیمت شمرد و نیروی محرکه به دوستی میان کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای تزریق کرد.
وی گفت: باید همکاری در زمینه های فرهنگ، آموزش و پرورش، گردشگری، ورزش و رسانه را تعمیق کرد، تبادلات بین گروه های زنان و جوانان را نزدیکتر نمود و حضور و رضایت مردم را پیوسته افزایش داد.
شی گفت: چین از ایجاد منطقه آزاد آزمایشی پزشکی بین المللی در شهر "فانگ چنگ گانگ" منطقه "گوانگ شی" چین پشتیبانی می کند و مایل است نوآوری و همکاری پزشکی در سازمان همکاری شانگهای بیشتر شود و در موقع مناسب، مجامع پزشک سنتی سازمان همکاری شانگهای را برگزار کند.
وی گفت: همه طرف ها باید به خوبی اسناد همکاری منطقه ای تصویب شده در نشست سران سازمان همکاری شانگهای را اجرا کنند و از طریق سازماندهی نیروهای منطقه ای و اجتماعی، همکاری منطقه ای را به نقطه درخشان جدید همکاری انسانی و فرهنگی تبدیل کرد.
«روحیه شانگهای» ارزش محوری سازمان تلقی شود
رییس جمهوری چین در ادامه این نشست گفت: آراء پیشرفت، امنیت، همکاری، تمدن و مدیریت جهانی که چین در نشست سران این سازمان در چینگ دائو مطرح کرد اندیشۀ همکاری سازمان همکاری شانگهای را غنی تر ساخته است.
وی گفت: در حال حاضر، اوضاع بین المللی به سرعت تغییر می کند اما روند عصر که مبتنی بر تمرکز بر صلح، پیشرفت، همکاری و منافع مشترک است، بازگشت پذیر نیست باید «روحیه شانگهای» را ارزش محوری و اندیشه مشترک سازمان همکاری شانگهای تلقی کرد و همراه با تحولات اوضاع و توسعۀ این سازمان، مضمون بیشتری به آن تزریق کرد.
شی گفت: باید اساسنامه سازمان همکاری شانگهای و اهداف و اصول تعیین شده در پیمان همکاری دوستانه درازمدت بین کشورهای همسایه رعایت شود تا ضمن افزایش اعتماد سیاسی و گسترش پشتیبانی از یکدیگر، شرایط مطلوب تری برای تعمیق همکاری دو جانبه و چند جانبه به وجود آید.
نوزدهمین نشست شورای سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای امروز جمعه در بیشکک پایتخت قرقیزستان برگزار شد.
نوزدهمین نشست سران سازمان همکاری شانگهای از روز گذشته با حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران و سران ۱۱ کشور آسیایی در بیشکک پایتخت قرقیزستان آغاز بکار کرد.
در نشست سران کشورهای سازمان همکاری شانگهای علاوه بر ایران، روسای جمهور روسیه، چین، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان هم حضور دارند.
سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ با عضویت ۶ عضو چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایهگذاری شد این سازمان نهاد بین دولتی است که برای همکاریهای چندجانبه سیاسی، اقتصادی و امنیتی بنیان گذاشته شد.
چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، پاکستان و هند اعضای اصلی و ایران، مغولستان، افغانستان و بلاروس اعضای ناظر این سازمان هستند./