بغداد – ایرنا – شنیده ها و برخی گزارش ها حاکیست که سه گروه جریان حکمت ملی (سید عمار حکیم)، النصر (حیدر العبادی) و دولت قانون (نوری المالکی) در آستانه تشکیل اولین اپوزیسیون سیاسی در عراق هستند.

با آنکه هیچکدام از این سه گروه بیانیه‌ای رسمی در این خصوص نداده‌اند اما اظهاراتی از سوی برخی اعضای آنها مطرح شده است که تاکنون هیچیک از این سه گروه سیاسی فوق آن را تکذیب و یا به طور صریح شکل گیری این اپوزیسیون را رد نکرده‌اند و برخی می‌گویند که اصل موضوع صحت دارد اما پیرامون زمان اعلام آن اختلاف نظر وجود دارد.

برخی اعضای النصر تحت رهبری حیدر العبادی نخست وزیر سابق امروز شنبه در اظهاراتی به رسانه‌های عراق گفته‌اند که تا ساعاتی دیگر این اپوزیسیون در صحنه سیاسی عراق اعلام موجودیت می‌کند اما اعضایی از ائتلاف دولت قانون و حکمت آن را تکذیب کرده‌اند.

«منصور البعیجی» از ائتلاف دولت قانون به تلویزیون بومی «العهد» گفته است که دولت قانون هنوز تصمیم نهایی خود را پیرامون پیوستن به این اپوزیسیون نگرفته و امشب در این خصوص طی جلسه تصمیم گیری می‌کند.

سید عمار حکیم نیز از چند ماه قبل پیرامون ضرورت شکل گیری یک اپوزیسیون فعال سیاسی در پارلمان عراق نظر مثبت خود را ابراز داشته بود.

گفته می‌شود که این سه گروه سیاسی که در پارلمان عراق نیز حضور دارند به دلیل آنچه انحصارگرایی دو ائتلاف بزرگ «الفتح» (هادی العامری) و «سائرون» (مقتدا صدر) بر تصمیم گیری های کلان کشور و پست‌های مختلف دولتی نامیده‌اند، درصدد خروج از دو فراکسیون فراگیر «اصلاح» (مورد حمایت مقتدا صدر) و «سازندگی» (مورد حمایت هادی العامری) بر آمده‌اند تا در موضع اپوزیسیون به - گفته خود - به وظایف سیاسی خود که رأی دهندگان از آنها انتظار دارند عمل کنند.

با ایجاد این اپوزیسیون عملاً دو فراکسیون فراگیر پارلمانی «اصلاح» و «سازندگی» دستخوش تغییر اساسی خواهد شد.

دو گروه النصر (۲۰ کرسی پارلمان) و حکمت (۱۹ کرسی پارلمان) از گروه‌های ائتلافی با فراکسیون فراگیر اصلاح هستند در صورتی که ائتلاف دولت قانون (۲۵ کرسی) از گروه‌های ائتلافی با فراکسیون فراگیر سازندگی است.

تعداد واقعی کرسی‌های این دو فراکسیون در پارلمان مشخص نیست اما هر طرف (یکی بر مبنای ظرفیت لیست‌های انتخاباتی و دیگری بر مبنای امضای تکی نمایندگان) ادعا دارد که بیش از ۱۸۰ کرسی از مجموع ۳۲۹ کرسی پارلمان را در اختیار دارد.

دو گروه بزرگ سائرون و الفتح به عنوان دو گروه اصلی تشکیل دهنده و حامی دولت «عادل عبدالمهدی» شناخته می‌شوند که پست‌های مهم وزارتی بین آنها تقسیم شده است.

«فلاح الخفاجی» سخنگوی گروه النصر در اظهاراتی گفته است که اپوزیسیونی که قرار است از سه گروه النصر، دولت قانون و حکمت تشکیل شود احتمال اعلام تشکیل آن به هفته آینده موکول شود.

در طول ۱۴ سال گذشته که اولین پارلمان انتخابی عراق در ۲۰۰۵ شکل گرفت هرگز در داخل عراق گروه اپوزیسیونی به معنی حرفه‌ای کلمه وجود نداشته و همه جریان‌های سیاسی در عین حال که در داخل دولت حضور داشتند در همان حال از عملکرد دولت نیز انتقاد کرده و در مواردی حتی برای مدتی از کابینه دولت خارج شده اما دوباره به آن برگشته‌اند.

هر چند کارشناسان در عراق معتقدند که ایجاد گروه‌های اپوزیسیون سیاسی واقعی در پارلمان به منظور زیر نظر گرفتن عملکرد دولت، می‌تواند به بهبود کارایی دولت کمک کند اما در خصوص مناسب بودن شرایط زمانی آن و اوضاع کنونی عراق و منطقه و تبعات احتمالی آن در تضعیف دولت عبدالمهدی ابراز نگرانی می‌کنند.

با وجود شنیده‌ها و اخبار موید اعلام احتمالی تشکیل اپوزیسیون در عراق، برخی این گونه اخبار را نوعی مانور سیاسی برخی از احزاب برای سهم خواهی بیشتر در دولت و پست‌های دولتی می‌دانند، بویژه آنکه هنوز چهار پست وزارت بلاتصدی مانده است و گفته می‌شود که هنوز اراده جدی در جناح‌های سیاسی در عراق برای چشم پوشی از پست‌ها و مزایای مالی و مادی احزاب حاکم و روی آوردن به موضع اپوزیسیون وجود ندارد.

خاورم **۳۵۳***۳۸۰**