در سالهای گذشته به صورت محدود استان اردبیل شاهد برخی مشکلات کارگری بواسطه بروز مشکل در واحدهای تولیدی بود اما با حمایتهای انجام شده از جمله تخصیص تسهیلات سرمایه در گردش به آنها، بخشی از مشکلات طرحهای بزرگ از جمله سبلان پارچه، تسنیم نوش، آرتاویل تایر و ذوب آهن اردبیل رفع شده و تا حدودی امیدی تازه در فضای کارگری استان ایجاد شد، در این میان دیگر طرحهای مشکلدار نیز منتظرند تا حمایتهای مشابهی نیز از آنها شود.
صاحبان برخی از کارخانهها و واحدهای تولید نیمه فعال و راکد دلیل عمده راکد ماندن واحدهای تولیدی خود را بالا رفتن مواد اولیه، نبود سرمایه در گردش و نبود حمایت بانکها و بازار مناسب اعلام میکنند مشکلی که اغلب کارخانجات کشور به نوعی دچار آن هستند.
برخی از کارشناسان تزریق کمکهای مالی، واگذاری طرحهای نیمه تمام و راکد به سرمایه گذاران توانمند، افزایش صادرات، حمایتهای بیمهای و بانکی را از جمله راهکارهای کمک به فعال سازی واحدهای تولیدی ذکر میکنند.
پروژههای نیمه تمام و راکد به بخش خصوصی واگذار میشود
بابک دین پرست معاون هماهنگی اقتصادی و توسعه منطقهای وزیر کشور در بازدید اخیر خود از طرحهای راکد اردبیل گفت: تصمیم بر واگذاری پروژههای نیمه تمام و راکد به بخش خصوصی با هدف فعال سازی آن یکی از راهکارهای رونق تولید بوده و اجماع کلی مسئولان است و دستگاههای اجرایی نباید در برابر آن مقاومت و مانع تراشی کنند.
وی افزود: توجه ویژه به واحدهای بحرانی و مشکل دار باید جدی گرفته شود تا واحدهای راکد به چرخه تولید برگردند و برای تحقق این امر تکمیل و بهره برداری واحدهای با بیش از ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی در اولویت است.
او با بیان اینکه وزیر کشور، هفت ماموریت ویژه را در رونق تولید برای فرمانداران ابلاغ کرده، افزود: این مأموریتها شامل مراقبت از واحدهای تولیدی فعال، احیا و بازگشت به تولید واحدهای راکد و غیر فعال، بازگشت به تولید واحدهای تملک شده توسط بانکها، رصد مشکلات و حل موانع و مشکلات واحدهای مشکل دار و واگذاری طرحهای نیمه تمام به بخش خصوصی میباشد.
دین پرست بیان کرد: خودکفایی در زمینه تأمین قطعات مورد نیاز بنگاههای اقتصادی و واحدهای تولیدی هم مورد تاکید وزیر کشور به استانداران بوده و از آنها خواسته شده تا شرکتهای دانش بنیان که توانایی تولید قطعات و مواد اولیه واحدهای تولیدی را دارند شناسایی و زمینه جهت توسعه فعالیتهای آنها ایجاد شود.
تکمیل طرحهای راکد در اولویت است
محمد امید معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری نیز به تازگی در جلسه کارگروه تخصصی اشتغال پایدار روستایی استان اردبیل گفت: شمار زیادی طرحهای راکد در کشور وجود دارد که دولت تکمیل آنها را در اولویت قرار داده است.
وی افزود: تصمیم بر این است قبل از فعال نشدن طرحهای راکد طرح جدیدی تعریف نشود و با راه اندازی طرحهای راکد زمینه اشتغال ایجاد شود.
امید احیای طرحهای راکد در روستاها و شهرهای کوچک را مورد تاکید قرار داد و بیان کرد: عمده دلیل کاهش جمعیت روستایی بعد از انقلاب مربوط به بیکاری است و راهکار اصلی ماندگاری جمعیت روستایی فعال کردن طرحهای راکد است.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری کارآفرینی و سرمایه گذاری در روستاها را ضروری دانست و گفت: بستر و زمینه برای سرمایه گذاری با توجه به دارا بودن قابلیتهای فراوان در روستاها بیشتر است و امید است سرمایه گذاری در راه اندازی گلخانهها و پرورش دام توسعه بیشتری داشته باشد.
کارخانههای راکد استان اردبیل به ۳۶ درصد کاهش یافته است
اکبر بهنامجو استاندار اردبیل هم در این باره گفت: کارخانههای راکد این استان با حمایت و پشتیبانی دولت هم اکنون به ۳۶ درصد کاهش یافته است.
وی افزود: با حمایتهای صورت گرفته و تزریق اعتبار و تسهیلات لازم تعداد کارخانهها و واحدهای تولیدی راکد استان تقلیل یافته و تلاش برای فعال کردن بقیه طرحهای راکد در جریان است.
بهنامجو اضافه کرد:: هم اکنون هزار و ۱۵۰ واحد تولیدی در استان وجود دارد که ۳۶ درصد آنها غیر فعال است، فعال کردن واحدهای راکد و افزایش بهره وری واحدهای تولیدی فعال برنامه جدی مدیریت استان است و این راهکار را برای رونق تولید بسیار مؤثر دانسته و در راستای این سیاست حرکت میکنیم.
وی بیان کرد: بازدیدهای هفتگی از واحدهای تولیدی در شهرستانهای مختلف صورت میگیرد تا مشکلات واحدهای تولیدی غیر فعال و راکد حل و وارد مدار تو لید شده و یا تولید و بهره وری آنها افزایش یابد، تعدادی از واحدهای تولیدی استان با وجود برخورداری از ظرفیتهای خوب جهت تولید محصولات و وجود زیرساختهای لازم مانند آب، برق و گاز تعطیل هستند که با رفع مشکلاتی مانند نوسازی تجهیزات، اعطای تسهیلات سرمایه درگردش و حل مشکلات اداری به مدار تولید برمی گردند.
او لازمه ایجاد اشتغال پایدار برای جوانان و رونق تولید را احیای واحدهای راکد و افزایش میزان تولید ذکر کرده و بیان کرد: با برنامه ریزی انجام یافته و رفع موانع تولید در صدد هستیم تا اشتغال بیشتری در استان ایجاد کنیم.
ظرفیت بخش خصوصی در احیای طرحهای راکد باید بکارگیری شود
قاسم رحیمی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل نیز گفت: به منظور مقابله با معضل بیکاری ضرورت دارد تا در کنار احیای واحدهای تولیدی راکد و تسهیل ایجاد اشتغال از ظرفیت بخش خصوصی نیز استفاده شود.
وی افزود: برگزاری منظم جلسات کارگروه اشتغال در سطح استان اردبیل و به ترتیب در شهرهای استان گامی مؤثر در راستای برطرفسازی بیکاری از طریق احیای طرحها و واحدهای راکد است که باید خروجی این جلسات در واقع استفاده حداکثری از ظرفیت بخش خصوصی و سرمایهداران در این حوزه باشد.
وی با اشاره به اینکه هماکنون عملکرد دستگاههای اجرایی استان در برنامههای ایجاد اشتغال و اشتغالمحور ناشی از احیای طرحهای راکد بسیار مناسب است، افزود: با توجه به اینکه خروجی برنامههای اشتغالی به بانکها ختم میشود، بانکها نقش مهمی در سیاستهای اشتغالی کشور دارند و حلقه آخر زنجیره اشتغال محسوب میشوند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل بیان کرد: با نگرش صرف به تسهیلات و پولپاشی بدون برنامه به هیچ عنوان اشتغال پایدار ایجاد نمیشود و باید به دنبال ترغیب و تشویق سرمایهگذاران و بخش خصوصی در این زمینه باشیم.
رحیمی اظهار داشت: با همکاری و تعامل دستگاههای اجرایی استان میتوان در مدت زمان کوتاه در کنار همکاری بانکهای عامل واحدهای تولیدی راکد را احیا، واحدهای تولیدی جدیدی راهاندازی و مشکل بیکاری از منطقه را ریشهکن کرد.
واحدهای تولیدی راکد استان اردبیل با پرداخت تسهیلات فعال میشوند
ارژنگ عزیزی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اردبیل هم در این باره گفت: در اجرای سیاستهای حمایتی دولت واحدهای تولیدی و صنعتی راکد با پرداخت تسهیلات کم بهره بانکی فعال میشوند.
وی افزود: از فروردین امسال هزار و ۱۶۹ واحد فعال، نیمه فعال و راکد در بخشهای مختلف اقتصادی استان شناسایی شده است.
عزیزی اظهار داشت: در بخش کشاورزی استان هم در مجموع ۱۶۱ واحد صنایع تبدیلی، ۱۳۶ واحد فعال و ۲۵ واحد راکد شناسایی شده که واحد نیمه فعال و راکد از تسهیلات مذکور بهره مند میشوند.
او با اشاره به اینکه در سال گذشته ۱۱۵ واحد در بخش کشاورزی و ۳۰ واحد هم در بخش صنعت استان احیا شد، بیان کرد: برای رونق اشتغال در استان برش شهرستانی تا افق ۱۴۰۴ تهیه شده و در بخش کشاورزی ایجاد گلخانه در سطح ۲ هزار و ۳۲۴ هکتار هدف گذاری شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اردبیل ادامه داد: تمام دستگاههای اجرایی استان طرحهای اشتغالزایی را آماده کردند و ضروری است تأمین نقدینگی مورد نیاز مد نظر قرار گیرد.
فعالیت ۱۱۷ طرح تولیدی راکد در بخش کشاورزی استان اردبیل
خلیل نیکشاد رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل هم گفت: پارسال ۱۱۷ طرح تولیدی راکد کشاورزی در استان فعال شد، اما هنوز ۸۹ طرح با پیشرفت فیزیکی ۳۰ تا ۸۰ درصد نیمه تمام مانده است.
وی افزود: طرحهای فعال شده شامل طرحهای تولید محصولات کشاورزی، دامی، طیور و فرآوری و بسته بندی محصولات کشاورزی هستند که با اعطای تسهیلات بانکی کم بهره و حمایتهای سازمان جهاد کشاورزی استان فعال شدهاند.
وی همچنین افزود: بهره برداری از طرحهای نیمه تمام کشاورزی نیز نیازمند ۹ هزار میلیارد ریال اعتبار است که در صورت تحقق میتوان شاهد اشتغال زایی در آنها بود.
موانع واحدهای تولیدی در استان اردبیل شناسایی و رفع میشود
بهنام پیر موذن رئیس اتاق بازرگانی، صنایع معادن وکشاورزی استان اردبیل نیز در این باره گفت: موانع واحدهای تولیدی در این استان شناسایی شده و نسبت به رفع آن اقدام میشود.
وی افزود: با شناسایی موانع واحدهای تولیدی فعال و نیمه فعال حمایت لازم ازسرمایه گذاران انجام میگیرد تا بدون دغدغه نسبت به اشتغالزایی اقدام کنند.
او بیان کرد: در راستای سیاستهای ابلاغی مقام رهبری درباره اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال عزم جدی در دولت صورت گرفته و لازم است نهادهای نظارتی و مدیران قضائی با تعامل بیشتر با دستگاههای اجرایی مشکلات فعالان بخش خصوصی را رصد کرده و حمایت لازم را انجام دهند.
پیر موذن با بیان اینکه فضای کسب و کار تا حدودی در دولت تدبیر و امید بهبود یافته افزود: هر چند در این دولت شاهد فعال شدن واحدهای تولیدی راکد وغیر فعال در استان هستیم اما انتظار این است بیش از این واحدهای تولیدی مورد حمایت واقع شده و بانکها حمایت خود را در ارتباط با ارائه تسهیلات دریغ نکنند.
طرحهای راکد استان اردبیل فعال شوند
میر حمایت میرزاده نماینده گرمی مغان در مجلس شورای اسلامی هم گفت: طرحهای بیشتری در شهرها و روستاها غیر فعال شدهاند که ضروری است این طرحها دوباره راه اندازی و فعال شوند.
وی افزود: با راه اندازی طرحهای راکد علاوه بر اینکه امید به زندگی در بین مردم ایجاد میشود بلکه موجب اشتغال و رونق تولید خواهد شد.
میرزاده اضافه کرد: سرمایه گذاران و کارآفرینان میتوانند به جای اجرای طرح جدید، بر طرحهای راکد سرمایه گذاری کنند.
/ ۶۰۱۶/۷۱۱۰