استان مرکزی با ۲۹ هزار و ۵۳۰ کیلومتر مربع وسعت، یک و ۸۲ صدم درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده که ۷۰ درصد آن را عرصه های منابع طبیعی تشکیل می دهند.
اگرچه عامل اغلب آتش سوزی ها در طبیعت انسانی است اما ایجاد شرایط ذره بینی توسط برخی اشیا نظیر خرده شیشه، آینه و فلزات و گرمای بیش از حد هوا نیز می تواند فاجعه بار باشد و در این زمینه باید با فرهنگ سازی و پیش امادگی لازم از گسترش خسارات ناشی از آتش جلوگیری کرد.
در هفته های اخیر با افزایش درجه حرارت هوا و خشکیدگی علف ها در مراتع و جنگل ها موجی از درگیری با آتش به راه افتاده که به گفته مسئولان مربوطه عوامل انسانی مهمترین عوامل این آتش سوزی ها بوده است.
کارشناسان حوزه منابع طبیعی اعتقاد دارند افزایش همکاری مردم، دامداران، کشاورزان و بهره برداران از عرصه های طبیعی کاهش آتش سوزی و خسارت به مراتع را در استان به همراه دارد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری مرکزی در این خصوص گفت: بسیاری از پیامدهای مخرب نظیر آتش سوزی را میتوان با مراقبتهای خاص کاهش داد و در این راستا نشستهایی در مدیریت بحران استان از فروردین ماه برگزار شده و تلاش بر این است که با افزایش همکاری بین بخشی خسارتها به حداقل برسد و زمان مهار آتش در عرصه های طبیعی در حداقل ممکن باشد.
«حمید غیاثی» افزود: بهره گیری از ظرفیت شهرداریها، مردم، دهیاریها، سازمانهای مردم نهاد در راستای مقابله با آتش سوزی در مراتع استان مرکزی در دستور کار مدیریت بحران استان قرار گرفته و در راستای مقابله با حریق توصیهها و اخطارهای لازم توسط رسانهها به مردم، کشاورزان و دامداران ارایه شده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری مرکزی نیز در این خصوص گفت: با شروع فصل گرما در این استان ۴۲۰ هکتار از اراضی مرتعی استان دچار آتش سوزی شده که با تلاش اداره کل منابع طبیعی و همکاری واحدهای آتش نشانی شهرداریهای استان، دهیاریها، بویژه نیروها و تجهیزات آتش بر روستایی این آتش سوزیها مهار و از سرایت زبانهها به کشتزارهای مجاور جلوگیری شد.
غیاثی افزود: بیشترین آتش سوزی عرصههای طبیعی در این مدت مربوط به شهرستانهای ساوه، زرندیه و اراک بوده است.
وی ادامه داد: بی احتیاطی برخی از افراد در روشن کردن و رها سازی آتش و همچنین ریختن پسماندها از جمله شیشه در طبیعت، بروز آتش سوزی در مراتع و تهدید مزارع کشاورزی را به همراه دارد و این موضوعی است که باید از طریق فرهنگ سازی آگاهانه در همه اقشار برای ان گام برداشت
مدیرکل مدیریت بحران استانداری مرکزی تاکید کرد: افرادی که برای تفریح به تفرجگاهها، پارکهای جنگلی و مراتع طبیعی میروند باید از روشن کردن آتش در مراتع، جنگلها و نزدیک مزارع کشاورزی بپرهیزند و هنگام ترک محل از خاموش بودن آتشی که در محلهای ایمن برای پخت و پز روشن کردهاند اطمینان حاصل کنند.
غیاثی ادامه داد: با توجه به روند افزایشی دما در هفتههای آتیعلف های خشک مراتع به شدت مستعد آتش گیری هستند و نیاز است بهره برداران، مردم و گردشگران برای پیشگیری از حریق و نابودی عرصههای طبیعی، اقدامات پیشگیرانه را در دستور کار خود قرار دهند.
وی به شهروندان توصیه کرد: هنگام گردش در طبیعت از انداختن ته سیگار یا کبریت روشن روی زمین و یا روشن کردن آتش به منظور تفریح خودداری کنند.
مدیرکل مدیت بحران استانداری مرکزی ادامه داد: برای مقابله با آتش سوزیهای احتمالی در مراتع تقسیم بندی و واگذاری خاموش کردن آتش هر بخش به دستگاههای مختلف در حال انجام است.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی نیز در این خصوص گفت: کمبود نیروی انسانی و تجهیزات از جمله مهمترین مشکلات این یگان برای مقابله با آتش سوزی در مراتع است.
سرهنگ «منصور بهزاد نیا» افزود: برای مقابله با آتش سوزی در مراتع علاوه بر انجام اقدامهای فرهنگی نیاز است مسئولان به تأمین و تجهیز نیروی انسانی و تجهیزات برای جلوگیری از بروز حریق در عرصههای طبیعی توجه ویژه داشته باشند.
وی ادامه داد: نبود خودروی آتش نشان برای مقابله با وقوع آتش سوزی در عرصههای طبیعی و خودروهای شاسی بلند برای حضور یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی در ارتفاعات از جمله مشکلات این اداره کل برای مقابله با حریق در استان است.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی خاطرنشان کرد: ۴۰ نیروی یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی این استان علاوه بر اقدامهایی از جمله مقابله با تصرفات به عرصههای طبیعی، اجرای احکام قضایی و کنترل دامهای غیر مجازوظیفه مقابله با حریق در عرصههای طبیعی ۱۲ شهرستان استان را برعهده دارند.
سرهنگ «بهزادنیا» گفت: شماری خودروی شاسی بلند چینی در اختیار یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی استان مرکزی قرار دارد که امکان مانور در عرصههای طبیعی را در شرایط بحران ندارند و نیاز است به این ضعف توجه جدی شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی گفت: آتش سوزی از ابتدای سال جاری تا کنون ۶ میلیارد ریال به مراتع و جنگلهای این استان خسارت وارد کرد.
«عبدالحسین محمدی» افزود ۲۰ هکتار از منابع طبیعی استان شامل ۱۲۰ هکتار از عرصههای منابع طبیعی دیلمزار روستای قهیه شهرستان اراک، ۲۷۰ هکتار مراتع شهرستانهای ساوه و زرندیه و ۳۰ هکتار از جنگلهای پارک جنگلی فدک اراک در سال جاری دچار آتش سوزی شده است.
وی ادامه داد: اصلاح و احیای هر هکتار از مراتع استان مرکزی که بر اثر آتش سوزی دچار آسیب شده به جز مشکلات زیست محیطی و آلودگی هوا حدود پنج میلیون ریال و جنگلها حدود ۱۳۵ میلیون ریال اعتبار نیاز دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی گفت: برای جلوگیری از بروز آتش سوزی در مراتع و جنگلها نیاز است کشاورزان از سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی در مزارع به جد خودداری کرده و از آتش و مشعل به عنوان منبع روشنایی در جنگلها و مراتع به ویژه در هنگام راهپیماییهای شبانه استفاده نشود.
محمدی ادامه داد: باغداران برای جلوگیری از سرایت آتش سوزیهای احتمالی به باغها نسبت به کنترل علفهای هرز اقدام کنند و رسیدگی لازم را در عرصه کشت و کار خود در اولویت قرار دهند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی از مردم و شهروندان خواست در صورت مشاهده آتش سوزی در مراتع و اراضی طبیعی استان مراتب را با شماره ۱۵۰۴ به کارشناسان این اداره کل اطلاع رسانی کنند.
مسئول آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرستان محلات گفت: در ۱۵ روز گذشته حجم وسیعی از باغات محلات طعمه حریق شده که با روند رو به رشد دمای هوا نگرانیها جدی تر میشود.
«محمود فلفلی» افزود: با وجود اخطارهای سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرستان محلات کم توجهی در جمع آوری و هرس درختان خشک شده و نیز گرمی هوا در این منطقه حادثه افرین شد و بخشی از سرمایههای طبیعی در آتش سوخت.
مسئول آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرستان محلات خاطرنشان کرد: همانند سالهای گذشته یکی از کانونهای این آتش سوزیها باغات هستند که در سایه بی توجهی مالکان برای جمع آوری چوبهای خشک و رسیدگی مستمرسطح آتش گیر وسیع است.
فلفلی با یادآوری حجم خسارات وارده به باغات و مراتع در اثر آتشسوزیهای اخیر گفت: در ۱۵ روز گذشته بیش از ۹۸ مورد آتشسوزی به مرکز ۱۲۵ آتش نشانی گزارش شده و بر این اساس بیش از دهها هکتار از مراتع و باغات در آتش سوخت که عمدی بودن برخی از این آتش سوزیها به دلیل سودجویی دور از ذهن نیست و در این خصوص یک نفر شناسایی شده و به نیروی انتظامی معرفی شده است.
وی اظهار داشت: هفت مورد ماموریت آتش نشانی نیز در این مدت خارج از آتش سوزی مرتعی رخ داده که شامل آتش سوزی خودرو، انفجار سیلندر گاز و عملیات امداد و نجات بوده است.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی نیز گفت: نشستهای متعددی در راستای پیشگیری از آتش سوزی در شهرستان اراک با فرمانداری، هلال احمر، نیروی انتظامی، جهاد کشاورزی و اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای این استان برگزار شده و قرار است که این شهرستان به چهار منطقه تقسیم شود.
«حمید رضا مرادی» افزود: در این نشستها تکلیف شده که با استقرار تجهیزات و وسایل مقابله با آتش سوزی در این مناطق از بروز حوادث وسیع درعرصه های طبیعی شهرستان اراک جلوگیری و در زمان موثر شرایط آتش سوزی مهار شود.
وی ادامه داد: همچنین مقرر شده است اطلاع رسانی کامل برای مقابله با آتش سوزی به دهیاریهای روستاهای ساروق، خیرآباد و مشهد الکوبه انجام و از ظرفیت این دهیاریها در هنگام بروز آتش سوزیها بهره برداری شود.
استان مرکزی با ۲۹ هزار و ۵۳۰ کیلومتر مربع وسعت، حدود یک و ۸۲ صدم درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده که ۷۰ درصد آن را عرصههای منابع طبیعی تشکیل میدهد.
۱۹۵۵/۶۰۱۳/