مسابقات جهانی رباتیک فیرا (FIRA) که همه ساله در یکی از کشورهای جهان و به همت فدراسیون جهانی رباتیک فیرا برگزار میشود، عرصه ای را برای به چالش کشیدن نسل جوان و محققان در زمینه رباتهای متحرک خودمختار فراهم میکند.
مسابقات رباتیک جهانی فیرا، از سال ۱۹۹۶ برای اولین بار برگزار شده است و مسابقات آزاد آن هر سال در یکی از کشورهای عضو این فدارسیون برگزار می شود.
با توسعه تکنولوژیهای حوزه رباتیک و هوش مصنوعی در دنیا و نیاز به تربیت نیروی ماهر این حوزه در کشور، دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) برنامه برگزاری ملی و بینالمللی مسابقات علمی و کاربردی رباتیک و هوش مصنوعی را از سال ۱۳۸۸ کلید زده است.، با توسعه فضای بینالمللی و استقبال تیمها و گروههای ایرانی و خارجی از این رقابتها، همکاری کمیته برگزاری مسابقات با فدارسیون جهانی رباتیک فیرا شکل گرفت و از سال ۱۳۹۲ مسابقات بینالمللی رباتیک و هوش مصنوعی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران) با عنوان فیراکاپ آزاد ایران توسعه یافته است.
سال گذشته هشتمین دوره بینالمللی مسابقات رباتیک فیرا ۲۰۱۸ ایران با حضور ۱۵ کشور در اسفند ماه برگزار شد و منتخبان آن مجوز حضور در بیست و چهارمین دوره مسابقات جهانی رباتیک فیرا ۲۰۱۹ در کشور کره جنوبی را کسب کردند. یکی از منتخبین این دوره تیم امید از دانشکده فنی و حرفه ای شهید شمسی پور از دانشگاه فنی و حرفهای است که توانست مقام دوم بخش دانشجویی در لیگ نمایشی (ابتکارات و اختراعات) را کسب کند.
پدرام رسولی از اعضای تیم منتخب دانشگاه فنی وحرفه ای برای مسابقات جهانی رباتیک فیرا ۲۰۱۹ روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: هشتمین دوره مسابقات بینالمللی رباتیک و هوش مصنوعی (فیراکاپ ایران) سال گذشته ۱۰ الی ۱۳ اسفند در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد و درحال حاضر بیست وچهارمین دوره جهانی این مسابقات را در نیمه مردادماه سال جاری در کره جنوبی خواهیم داشت.
وی بیان کرد: در این مسابقات تیم ما به عنوان تیم امید ( HOPE ) متشکل از دانشجویان دانشکده فنی و حرفه ای شهید شمسی پور با عضویت پدرام رسولی ، محمد مهدی تاری ، محمد جواد حقی ، بنیامین ساری خانی توانستیم با ساخت ربات مسابقاتی مقام دوم هشتمین دوره بینالمللی این مسابقات را در ایران کسب کنیم و سهمیه مسابقات جهانی فیرا کاپ ۲۰۱۹ را به دست آوریم.
رسولی تاکید کرد: با توجه به کسب امتیاز برای حضور در مسابقات جهانی فیرا ۲۰۱۹، اما متاسفانه با توجه به هزینههای بالا جهت حضور در این مسابقات، هنوز اسپانسری برای حمایت از تیم در این زمینه پیدا نشده است.
وی با اشاره به اینکه از نظر حمایت دولتی با توجه به وجود کمبود بودجه دربخش های مختلف کشور حمایتی صورت نگرفته است، گفت: دانشگاه فنی وحرفه ای کل کشور علیرغم قولهایی که در جهت حمایت به ما دادهاند اما متاسفانه تا کنون اجرایی نشده است.
رسولی با قدردانی از حمایت های دانشکده فنی وحرفه ای شهید شمسی پور در زمینه ساخت ربات در بخش بین المللی این مسابقات افزود: متاسفانه دانشگاه فنی وحرفه ای کل کشور در این زمینه حمایت های لازم را نداشته اند.
وی یادآور شد: این تیم مقام جهانی تایوان در رشته رباتهای چرخ دار سرعتی، مقام اول فیراکاپ در سال ۲۰۱۷ در رشته رباتهای چرخدار سرعتی و نیز مقام اول مسابقات مقدماتی المپیاد WROسال 2018 را در کارنامه خود دارد.
رسولی افزود: مهلت نامنویسی در بیست و چهارمین مسابقات جهانی رباتیک فیرا ۲۰۱۹ تا ابتدای مرداد ماه است و ما فرصت زیادی برای اعلام حضور در این مسابقات نداریم.
گفتنی است سال ۲۰۲۰ ایران میزبان بیست و پنجمین دوره مسابقات جهانی رباتیک فیرا است.