احمد یزدانی روز دوشنبه به منسابت روز ملی بیابان زدایی به خبرنگار ایرنا گفت: گستره بیابان های استان ۱۸۳ هزار هکتار است و از ابتدای تأسیس استان تا کنون ۱۷۰ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای عملیات بیابان زدایی در این سطح هزینه شده است.
وی مساحت اجرای طرح های بیابان زدایی را ۷ هزار و ۲۳۶ هکتار اعلام کرد و گفت: عمده اراضی بیابانی استان در حوزه کال شور در سه شهرستان جاجرم، گرمه و اسفراین واقع است.
یزدانی شور شدن آب های سطحی، کمبود بارش ها و ضعف در پوشش گیاهی را از علل طبیعی در تشکیل نوار بیابانی استان عنوان کرد و افزود: عوامل دیگری همچون چرای بی رویه و مستمر دام ها، کشاورزی غیر اصولی و کشت بی رویه نیز بر تشدید وضعیت این مناطق اثر گذاشته است.
وی افزود: از مساحت ۱۸۳ هزار هکتاری اراضی بیابانی استان ۹۶ هزار و ۸۶۱ هکتار آن جزو کانون های بحرانی است که در این کانون در سطح سه هزار و ۷۶۶ هکتار فرسایش بادی رخ می دهد.
یزدانی به قابلیت های سرمایه گذاری در اراضی بیابانی نیز اشاره کرد و گفت: احداث نیروگاه های خورشیدی و بادی یکی از مهمترین ظرفیت های سرمایه گذاری در اراضی بیابانی است که برای سرمایه گذاری در این زمینه در اراضی بیابانی استان اقداماتی انجام شده است.
وی با بیان اینکه طرح های بیابان زدایی شامل طرح های نهالکاری و مدیریت رواناب ها است، اظهار داشت: اعتبارات بیابان زدایی استان از ابتدای تاسیس استان تا کنون روند روبه رشد داشته است و در این مدت اعتبارات بیابان زدایی استان بیش از ۱۵ برابر شده است.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.
مناطق متاثر از فرسایش بادی (کانون های بحرانی) در استان خراسان شمالی ۹۶ هزار و ۸۶۱ هکتار است که از این میزان ۹۲ هزار و ۶۴۲ هکتار آن در منطقه برداشت و چهار هزار ۲۱۹ هکتار در منطقه رسوب قرار دارد.
ب/۵۱۳۲