تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۴:۱۹

قزوین – ایرنا – سازمان‌های مردم نهاد به عنوان پل ارتباطی دولت و ملت از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های بسیاری زیادی برخوردار هستند و باید دستگاه‌های اجرایی از توانایی آنها درجهت پیشبرد اهداف و حل مشکلات اجتماعی بیشتر بهره برداری کنند.

امروزه سمن‌ها و تشکل‌های اجتماعی در سطح کشور در حوزه‌های مختلف از قبیل مسائل مربوط به زنان، جوانان، خانواده، محیط زیست، آسیب‌های اجتماعی، کودکان، امور خیریه، عمران و آبادانی، فرهنگی، اجتماعی، بهداشت و درمان ورود کرده و فعالیت‌های مختلف و مؤثری در این حوزه‌ها به مردم ارائه می‌کنند.

دولت تدبیر و امید از ابتدا برای حضور تشکل‌های اجتماعی در اداره کشور نقش مؤثری قائل شده است به گونه‌ای که تعداد این تشکل‌ها در دولت یازدهم و دوازدهم افزایش چشمگیری نسبت به ۲۰ سال گذشته یافت.

از سوی دیگر با حمایت دولت از این تشکل‌ها انتظار می‌رود سمن‌ها نقش خود را در کنترل و کاهش معضلات و مشکلات اجتماعی از قبیل اعتیاد، طلاق، حاشیه نشینی و … به خوبی ایفا کرده و همکاری مؤثر و مطلوبی با دستگاه‌های اجرایی استان برای رفع مشکلات داشته باشند.

فعالیت ۲۴۶ سمن در استان قزوین

مدیر کل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین در این باره به ایرنا گفت: تقویت جایگاه سازمان‌های مردم نهاد در جامعه از اهداف دولت تدبیر و امید است و تقویت سمن‌ها می‌تواند بستر لازم برای افزایش مشارکت عمومی در جامعه را فراهم سازد.
مریم بیدخام با اشاره به آمار سازمان‌های مردم نهاد در قزوین افزود: هم اینک ۲۴۶ سمن از استانداری، فرمانداری‌ها، اداره ورزش و جوانان استان و بهزیستی قزوین مجوز فعالیت دریافت کرده ند که قبل از دولت تدبیر و امید تعداد آنها ۹۲ مورد بوده است.
وی با اشاره به حیطه فعالیت این سمن‌ها، افزود: امور خیریه، حمایت از نیازمندان، بیماران، زنان سرپرست خانوار، کاهش طلاق و اعتیاد، ساماندهی نواحی آسیب خیز، پاسداشت میراث فرهنگی، تحکیم بنیان خانواده، حمایت و خدمات رسانی به معلولان و سالمندان، انجام امور فرهنگی، توسعه فعالیت‌های ورزشی، پیشیگری از آسیب‌ها، حقوق شهروندی، ترویج نشاط اجتماعی و … از جمله حوزه‌های فعالیت سمن‌ها در قزوین است.
این مسئول ادامه داد: سازمان‌های مردم نهاد با توجه به جایگاه مردمی و میدان عمل نقش مؤثری در پیشگیری از آسیب‌ها دارند و در واقع بازوان قدرتمندی برای کمک به دستگاه‌ها محسوب می‌شوند.

سمن‌ها کاهش دهنده حجم کار دستگاه‌ها

بیدخام افزود: سمن‌ها می‌توانند حجم کار دستگاه‌های دولتی را کاهش داده و به ارتقای سرمایه اجتماعی، افزایش نشاط جامعه و همگانی شدن سلامت و رشد و توسعه پایدار کمک کنند.

وی گفت: همچنین سمن‌ها می‌توانند بسیاری از مسائل را به نحو شایسته ای در بین مردم فرهنگ سازی کرده و خیلی از مشکلات پیش روی را برای رسیدن به توسعه پایدار مرتفع سازند.

مدیر کل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین اضافه کرد: سمن‌ها پل ارتباطی نزدیک بین دولت و مردم هستند و باید از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های آنها بیشترین استفاده را برد.

وی با بیان اینکه سیاست دولت حمایت از سمن‌ها است، افزود: این سیاست هم در مرحله تأسیس و هم آموزش و توانمندی سازی آنها اجرا شده است به گونه‌ای که در مرحله تأسیس با تسهیل در صدور مجوز و در مرحله آموزش با برگزاری مستمر دوره‌های آموزشی از سمن‌های استان حمایت می‌شود.

بیدخام با اشاره به دوره‌های آموزشی برگزار شده برای سمن‌ها، گفت: در این راستا نشست‌های تخصصی آشنایی سمن‌ها با امور مالیاتی، تسهیل گری، قوانین و مقررات، تدوین طرح نویسی و … به دفعات برای اینجوها برگزار و حتی برای برگزاری دوره‌های آموزشی مورد نیاز سمن‌ها نیز فراخوان داده شد.

تخصیص ۱۰ میلیارد ریال اعتبار به سمن‌ها استان قزوین

مدیر کل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین گفت: در دولت یازدهم و دوازدهم حدود ۱۰ میلیارد ریال به سازمان‌های مردم نهاد استان کمک شده است و سعی کرده ایم کلیه طرح‌های سمن‌های استان در چهارچوب برنامه‌های وزارت کشور و آسیب‌های مورد اولویت نظام و مورد نظر مقام معظم رهبری اجرا شود.

بیدخام گفت: به تبع سیاست‌های کشور در حوزه کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی حرکت کرده و اجرای طرح‌ها را با محوریت نقاط محروم و آسیب خیز استان و تمرکز بر مناطق حاشیه نشین به اجرا گذاشته ایم.

وی ادامه داد: همچنین سعی کرده ایم اینجوها را در سال‌های اخیر در مناطق آسیب پذیر مستقر کرده تا بتوانند با کمک‌ها و حمایت‌های خود برای حل مشکلات گام بردارند.

بیدخام با اشاره به عناوین برنامه‌های برگزار شده در سطح استان، گفت: برنامه غنی سازی اوقات فراغت، ترویج و فرهنگ سازی عمومی در حوزه حفظ محیط زیست، تأسیس شبکه هماهنگی سمن‌های مدیریت بحران در استان، انجام امور مربوط به سلامت عمومی، آموزش شیوه‌های کارآفرینی برای زنان سرپرست خانوار و کاهش طلاق، اعتیاد و مفاسد اخلاقی از جمله عناوین برنامه‌های بوده که در سطح استان از طریق شناسایی و آموزش سمن‌ها برگزار شده است.

تقویت سمن‌های حوزه جوان از اولویت‌های استان قزوین

مدیرکل ورزش و جوانان استان قزوین نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: در دولت تدبیر و امید به ارتقای کمی و کیفی سمن‌های جوان به طور ویژه توجه شده است.

عباس علایی مقدم افزود: در همین راستا تعداد سازمان‌های مردم نهاد حوزه جوان استان در دولت تدبیر و امید افزایش چشمگیری یافته و هم اینکه به ۶۳ مورد رسیده است.

وی اظهار داشت: سازمان‌های مردم نهاد بازوی دستگاه‌ها برای پیشبرد اهداف هستند و باید از ظرفیت‌های آنها در پیشبرد برنامه‌ها و اهداف اداره ورزش و اجرای سیاست‌های دولت بهره برداری کرد.

مدیرکل ورزش و جوانان استان قزوین افزود: اداره کل ورزش و جوانان استان قزوین طبق چشم انداز تا سال ۱۴۰۰ باید ۶۵ سمن جوان را در استان راه اندازی کند که هم اکنون ۶۳ مجوز صادر شده و صدور ۱۳ مجوز دیگر در دستور کار است.

وی حوزه فعالیت این سمن‌ها را نیز در حوزه‌های مختلف عنوان کرد و افزود: سمن‌های جوان فعال استان در حوزه‌های ۱۲ گانه علمی و پژوهشی، ورزشی، مذهبی، آسیب‌های اجتماعی، حقوق شهروندی، زنان و خانواده فعالیت داشته و خدمات مؤثری را به جامعه هدف ارائه می‌کنند.

علایی مقدم گفت: وجود تشکل‌های مردمی، ظرفیت ارزشمندی برای رسیدن به هدف است و در صورت حمایت جدی از آنها می‌توانند کمک مؤثری برای دولت باشند.

سمن ها همراه همیشگی دولت و سازمان بهزیستی

مدیر کل بهزیستی استان قزوین نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: سازمان های مردم نهاد همراه همیشگی دولت و سازمان بهزیستی هستند و خدمات بسیاری در بخش های مختلف به جامعه هدف سازمان ارایه می کنند.

علیرضا وارثی افزود: هم اینک ۴۴ مراکز توانبخشی غیر دولتی و ۲۵ مرکز شبانه روزی و مراقبتی شامل هشت مرکز سالمندان، ۹ مرکز ذهنی، چهار مرکز روانی مزمن، یک مرکز جسمی، سه مرکز خانه کوچک معلولان ذهنی و سالمندان و بیماران روانی مزمن با سازمان همکاری دارند.

این مسئول اضافه کرد: این مراکز در تامین نیازهای توانبخشی، مراقبتی، بهداشتی و درمانی معلولان، سالمندان و بیماران روانی مزمن، آموزش مهارت های لازم به جامعه هدف با بهره گیری از تجهیزات و فضاهای مورد نیاز و کاهش فشار روانی بر خانواده ها نقش موثری داشته و اثرات مطلوبی بر جامعه هدف سازمان می گذارند.

وارثی ادامه داد: همچنین ۱۵ پایگاه سلامت اجتماعی، هفت مرکز کاهش آسیب، ۴۶ مرکز مشاوره، ۳۰ مرکز معاونت امور اجتماعی و … در سطح استان فعال بوده و به ارایه خدمات به مراجعه کنندگان مشغول هستند.

وی با بیان اینکه سازمان های مردم نهاد همکار بهزیستی هستند، ادامه داد: در سیاست گذاری ها، برنامه ریزی و اجرا باید همگام با آنها جلو رفت چون بهزیستی بدون سمن ها نمی تواند به اهداف خود دست یابد.
۶۱۰۱