سنندج - ایرنا - استاندار کردستان گفت: مرز باشماق ظرفیتی برای اشتغال و توسعه استان و کشور است اما برخی محدودیت ها مانع بهره گیری از این ظرفیت شده است.

بهمن مرادنیا روز یکشنبه در سومین نشست کمیسیون برنامه ریزی، هماهنگی و نظارت مبارزه بر قاچاق کالا و ارز کردستان اظهار داشت: باید گمرکات در کردستان هم مشابه سایر گمرکات عمل کند اما در این استان دیگر دستگاه‌ها بر گمرکات تحکم می‌کنند.

وی با بیان اینکه ناهماهنگی میان دستگاه‌ها صادرات و مبادلات مرزی را دچار مشکل می‌کند ضمن اشاره به اهمیت بازارچه‌های مرزی افزود: مبادلات مرزی از قدیم در این منطقه وجود داشته و قطع آن ممکن نیست.

استاندار کردستان یادآور شد: وقتی که بازارچه‌های مرزی فعال بود کمترین مشکل در زمینه قاچاق کالا وجود داشت که اکنون تشدید شده است.

مرادنیا گفت: برای راه اندازی مرز سیرانبند بانه به مدت یک سال و نیم پیگیری و مکاتباتی صورت گرفت اما هنوز به مرحله اجرا در نیامده است.

وی خواستار وضع تعرفه واردات برای برخی کالاهایی شد که در داخل تولید می‌شود و افزود: ضروری است حمل یکسره کالا نیز اجرایی شود چرا که علاوه بر کمک به رشد صادرات، از فاسد شدن برخی مواد غذایی جلوگیری می‌کند.

مدیرکل گمرک کردستان هم در این نشست گفت: حجم مبادلات تجاری کردستان در سال گذشته حدود هفت میلیارد دلار بوده که ۲ میلیارد دلار آن مربوط به صادرات و چهار میلیارد و ۸۵۰ میلیون دلار آن مربوط به ترانزیت است.

بختیار رحمانی پور اظهار داشت: در این مدت ۵۰ میلیون دلار واردات قطعی صورت گرفته که ۲۰ میلیون دلار آن از طریق مرز باشماق بوده است.

وی یادآور شد: میزان صادرات استان کردستان در سال گذشته نسبت به سال قبل از آن از نظر وزنی ۴۲ درصد و از نظر دلاری ۸۵ درصد رشد داشته است.

رحمانی پور اضافه کرد: در ۲ ماه گذشته از امسال ۲۲۸ میلیون دلار صادرات انجام شد که از نظر وزنی ۹ درصد و از نظر دلاری ۱۶ درصد رشد کرده است.

وی میزان ترانزیت را نیز ۸۷۷ میلیون دلار اعلام کرد و گفت: این میزان از نظر وزنی هفت درصد و از نظر دلاری ۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۹۷ رشد کرده است.

مدیرکل گمرک کردستان با اشاره به تشکیل پرونده‌های قاچاق اظهار داشت: در ۲ ابتدایی امسال ۲۷ پرونده با ارزش ۱۲ میلیارد ریال در این ارتباط تشکیل شده است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان هم با اشاره به انجام ۶ هزار و ۷۳۴ بازرسی در سال گذشته گفت: ۴۳۱ پرونده قاچاق با مبلغ یک میلیارد و ۸۳۴ میلیون ریال در این مدت تشکیل شده است.

محمد دره وزمی اضافه کرد: میزان بازرسی‌های سال گذشته نسبت به سال قبل هشت درصد، تعداد پرونده‌های تشکیل شده ۱۳ درصد و جمع ارزش جریمه‌های صورت گرفته ۱۰ درصد افزایش یافته است.

فرماندار مریوان نیز در این نشست گفت: هنوز نتوانسته ایم از ظرفیت مرز استفاده کنیم و نیاز به ساماندهی بیشتری در این راستا وجود دارد.

آرتیکاس اقبال با بیان اینکه ساماندهی باشماق با اعتبارات جهشی امکان پذیر است، افزود: جدا کردن گمرک و بازارچه در این مرز یکی دیگر از نیازها است و مرز فقط باید محل عبور باشد.

جانشین فرمانده انتظامی کردستان هم گفت: ارزش ریالی کشفیات قاچاق در ۲ ماه ابتدایی امسال ۲۱ درصد، باندهای متلاشی شده ۶ درصد، دستگیری قاچاقچیان سه درصد و تشکیل پرونده‌های بالای پنج میلیارد ریال ۴۳ درصد افزایش یافته است.

سرهنگ عباس مسعودی افزود: برخی معتمدین در استان قاچاق را به عنوان جرم تلقی نمی‌کنند که این برخورد پلیس با قاچاق را با موانعی روبرو می‌کند.

وی اضافه کرد: برای اینکه قبح قاچاق در استان بیشتر شکسته شود نیاز به فرهنگ سازی در این زمینه وجود دارد.

۶۱۰۸/۹۱۰۲