تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۳:۱۶

یزد - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری یزد با بیان اینکه ۹۸ درصد مساحت استان به وسعت هفت میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار از عرصه های منابع طبیعی تشکیل شده است، گفت: ۳۸ درصد مساحت این عرصه ها معادل ۲ میلیون و ۶۵۰ هزار هکتار شامل اراضی های بیابانی است.

محمدرضا آخوندی عصر یکشنبه به مناسبت روز جهانی مقابله با بیابان زایی (۲۷ خرداد ماه) در جمع خبرنگاران افزود: تاکنون ۱۳ منطقه تحت فرسایش بادی معادل یک میلیون و ۲۱۲ هزار هکتار شناسایی شد که این کانون‌ها تقریباً در تمام شهرستان‌های استان پراکنده است.

وی مالچ پاشی عرصه بیابانی به میزان ۱۴ تا ۱۵ هزار هکتار را از جمله فعالیت‌های این اداره کل در راستای مقابله با بیابان زایی بیان کرد و گفت: ماحصل این فعالیت‌ها ایجاد جنگل‌های دست کاشت بیابانی در سطحی افزون بر ۶۰ هزار هکتار در مناطق بحرانی فرسایش بادی و توفان خیز است.

آخوندی خاطر نشان کرد: سال گذشته عملیات بیابان زدایی در ۵۶۰ هزار هکتار در شهرستان‌های بافق و مهریز اجرا شد و چهار حلقه چاه در شهرستان‌های اشکذر، ابرکوه، اردکان و میبدهم در این ارتباط حفر شد.

وی انجام عملیات ترسیب کربن در ابرکوه در ۷۰ هزار هکتار و خاتم ۱۰۰ هزار هکتار، آبیاری و مراقبت از کشت‌های سنواتی به میزان سه هزار هکتار، تولید ۷۰ هزار نهال‌های گلدانی مرتبط با بیابان، اجرای مدیریت روان آب در ۵۳۳ هکتار را از دیگر اقدامات این اداره کل در راستای مقابله با بیابان زایی بیان کرد و افزود: هزینه‌های این اقدامات از محل اعتبارات استانی و ملی تأمین شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد اضافه کرد: سال گذشته ۶۰۹ میلیون تومان اعتبار از محل بودجه استانی برای این اداره کل مصوب شد که ۶۰ درصد آن تخصیص یافت همچنین از محل اعتبارات ملی هم یک میلیارد و ۴۷۵ میلیون تومان مصوب شد که ۹۵۰ میلیون تومان آن اختصاص یافته است.

برنامه‌های پیش بینی اداره کل منابع طبیعی در سال جاری

وی در ادامه به برنامه‌های پیشنهادی این اداره کل در سال جاری اشاره کرد و افزود: آبیاری و مراقبت در بخش بیابان در ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار و بخش جنگل ۲ هزار و ۵۰ هکتار، مدیریت روان آب در یکهزار و ۵۰۰ هکتار، احیا و اصلاح مراتع در ۶ هزار و ۷۵۰ هکتار، حفاظت و قرق در ۲ هزار هکتار، مدیریت چرای دام در یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار، نهالکاری در ۵۰۰ هزار هکتار و ادامه طرح ترسیب کربن از دیگر برنامه‌هاست.

آخوندی اعتباری پیشنهاد شده برای اجرای این طرح‌ها را ۱۵ میلیارد تومان بیان کرد.

کسب رتبه ششم اداره کل منابع طبیعی یزد در اجرای طرح‌های آبخیزداری

همچنین معاون آبخیرداری اداره کل منابع طبیعی یزد گفت: سال گذشته ۱۵۹ میلیارد ریال اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح‌های آبخیزداری به استان اختصاص یافت که در بخش‌های مختلف جنگل، مرتع و حفاظت از اراضی منابع طبیعی هزینه شد.

رضا باقری افزود: استان یزد در زمینه پیشرفت این طرح‌ها رتبه ششم کشور را کسب کرد که طرح‌های اجرا شده تا پایان تیرماه تکمیل می‌شود.

وی اعتبار در نظر گرفته شده از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح یاد شده را ۲۷۰ میلیارد ریال بیان کرد و افزود: مقدمات و مطالعات طرح‌های امسال انجام شده که در حال بارگذاری در سامانه مربوط هستیم و تیرماه اجرای آنها در سطح استان آغاز می‌شود.

مقابله با بیابان زایی نیازمند عزم ملی

مسئول اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد گفت: پدیده بیابان زایی یک مقوله ملی، فرابخشی و حتی بین المللی است و مهار و کنترل آن از جمله وظایف یک سازمان و یک وزارتخانه نمی گنجد که لازم است ارگان‌های مربوطه در راستای حفاظت از عرصه‌های منابع طبیعی همکاری داشته باشند.

محمود فتاحی افزود: فرسایش بادی و پدیده گرد و غبار نمونه بارز بیابان زایی است که عامل طبیعی و انسانی در این پدیده نقش دارد.

وی خاطر نشان کرد: در راستای مقابله با بیابان زایی اقدامات خوبی انجام شده اما خشکسالی متوالی چند سال گذشته موجب تخریب بوته‌های گیاهی در عرصه‌ها شده است.

دستگیری ۲۷ متخلف محصولا ت فرعی جنگل و مرتع

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان یزد هم گفت: در یک ماه گذشته ۲۷ نفر متخلف محصولات فرعی جنگل و مرتع دستگیر شد که ۲۲ نفر از این تعداد غیربومی بودند.

سرهنگ مهدی مختومی با بیان اینکه در این زمینه ۱۴ وسیله نقلیه توقیف شد و افزود: در این زمینه افزون بر ۲ هزار و ۲۰۰ کیلو گرم محصولات فرعی جنگل و مرتع شامل زیره، آنغوزه و کلپوره کشف و ضبط شد.

وی خاطر نشان کرد: برخی افراد بومی در این زمینه غیربومی را در جمع آوری محصولات یاد شده راهنمایی می‌کنندکه جای تأسف است.

مختومی اضافه کرد: همچنین از ابتدای امسال ۵۱۰ واحد دامی غیرمجاز از مراتع استان اخراج شد زیرا چرای بیش از حد دام‌ها باعث از بین رفتن مراتع، زیست بوم منطقه و سرعت بخشی به رشد و تهاجم گیاهان غیر خوراکی منطقه می‌شود.

وی از مردم خواست هرگونه تعرض به طبیعت، تخریب و تصرف اراضی ملی و آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع را به شماره تلفن ۱۵۰۴ (امداد جنگل و مرتع) اطلاع دهند.
مختومی خاطر نشان کرد: مأموران گشت حفاظت منابع طبیعی در اسرع وقت موضوع را پیگیری و از تصرف به اراضی جلوگیری خواهند کرد.

۲۷ خردادماه روز جهانی مقابله با بیابان زایی نامگذاری شده و شعار این روز"بیا یید با هم جهانی سبز بسازیم " ا علام شده است.

۲۰۸۸/‏‬ ۲۰۴۷/‏