تهران - ایرنا - تحولات هفته‌های اخیر در خاورمیانه بویژه پس از انفجار نفتکش ها در بندر الفجیره و نیز حمله به دو نفتکش در دریای عمان، حکایت از تکرار سناریوی سوخته «ایران هراسی» دارد که آمریکا و انگلیس درصدد اجرای چند باره آن هستند.

یک روز بعد از اعلام روزنامه انگلیسی «ساندی تایمز» مبنی بر اینکه لندن بدنبال حمله به دو نفتکش در آب‌های دریای عمان، یکصد نیروی نظامی برای محافظت از کشتی‌های نظامی و تجاری خود به پایگاه این کشور در بحرین اعزام می‌کند، سخنگوی وزارت دفاع انگلستان در گفت‌وگو با روزنامه «الشرق الاوسط عربی» این خبر را تکذیب کرد.

این رسانه بدون اشاره به نام سخنگو به نقل از وی ادامه داد که فقط قرار است ۲۰ نیروی دریایی ارتش سلطنتی بریتانیا در چارچوب تمرینات عادی از پیش هماهنگ شده، به منطقه خلیج فارس اعزام شوند.
این مقام وزارت دفاع در حالی از کذب بودن خبر ساندی تایمز سخن گفته که این رسانه انگلیسی اعلام کرده بود، اطلاعات خود را از منابع نظامی دریافت کرده و قرار است یکصد نظامی از یگان ۴۲ تیپ ۳ کماندویی تفنگداران دریایی سلطنتی در پایگاهی نزدیکی شهر «پلیموث» به بحرین اعزام شوند.

ساندی تایمز اعلام کرده بود که در هفته‌های آینده تفنگداران به بحرین پرواز کرده و در کشتی «کاردیگان بی» (Cardigan Bay) مستقر خواهند شد.

برنامه این نیروها، محافظت از کشتی‌های جنگی و شناورهای تجاری انگلیسی از طریق قایق‌های تندرو و بالگرد اعلام شده بود.
با این حال وزارت دفاع انگلیس ضمن رد اعزام نیرو به ساندی تایمز گفته، این آرایش نیروها تمرینی و از پیش برنامه‌ریزی شده بوده و هیچ‌وجه ارتباطی به اوضاع جاری دریای عمان ندارد.

به نوشته این روزنامه، نیروی دریایی انگلیس در خلیج فارس علاوه بر کشتی «کاردیگان بی»، ناوچه «مونتروز» (Montrose) و چهار مین یاب را مستقر کرده و نزدیک به ۵۰۰ نیروی نظامی از جمله خدمه این کشتی‌ها در پایگاه دریایی انگلیس در بحرین فعالیت دارند.

** صحنه‌گردانی از ابتدای ماجرا
صبح پنجشنبه هفته گذشته (۲۳ خرداد) دو نفتکش یکی در تملک ژاپن و دیگری در اجاره تایوان حامل مشتقات نفتی در دریای عمان بر اثر حملاتی دچار انفجار و آتش‌سوزی شدند.
ساعتی از این حملات نگذشته بود که «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در نشستی خبری، سیاست اتهام‌زنی به ایران را دنبال کرد و بدون هیچ مدرک و اسناد و پیش از آنکه تحقیقات از چگونگی این حوادث شروع شود، انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه رفت.

وی در ادامه تلاش‌های دولتمردان کاخ سفید، با تکرار ادعاهای واهی و اتهام‌زنی‌ها علیه تهران، عاملان حمله به این دو نفتکش را همچون انفجارهای قبلی در چهار نفتکش در بندر الفجیره امارات، بدون هیچ تحقیقی و ارائه مدرک و سند، به ایران منصوب کرد.

در ادامه واشنگتن تلاش کرد در جلسه پیشنهادی خود برای بررسی فوری این حملات در شورای امنیت سازمان ملل متحد، به اهداف خود دست یابد که در این بخش نیز به دلیل تاکید بر ضرورت تحقیق پیش از اتهام‌زنی، به نتیجه نرسید.

گام بعدی کاخ سفید، اقدام ارتش آمریکا در انتشار فیلمی و ادعای جداسازی یک مین چسبانده شده به بدنه کشتی ژاپنی دچار حادثه شده از سوی نیروهای ایرانی بود که شرکت مالک نفتکش ضمن رد این اتهام، دلیل احتمالی انفجار و آتش‌سوزی را برخورد اشیای پرنده اعلام کرد.

ادامه سناریوی رسانه‌ای اتهام‌زنی درباره حمله به دو نفتکش در دریای عمان را لندن از دیگر متحدان واشنگتن برعهده گرفت و «جرمی هانت» وزیر امور خارجه انگلیس بعد از نشست خبری همتای آمریکای خود، حوادث دریای عمان را نگران کننده خواند و گفت: من با پمپئو در تماس بوده‌ام … واضح است که از ابتدا متحدان آمریکایی خود را باور کنیم (متهم کردن ایران در حملات به دو نفتکش).

هرچند این واکنش سریع و اتهام‌زنی وزیر خارجه انگلیس نسبت به تهران سبب شد تا سفیر این کشور به وزارت امور خارجه ایران احضار و اعتراض به این مواضع لندن به او ابلاغ شود.

هانت در حالی بدون روشن شدن حقایق و تحقیق‌ها، همسویی خود با اتهام‌زنی‌های کاخ سفید علیه ایران را اعلام کرد که یکی از مقام‌های ارشد نظامی انگلیس به روزنامه ساندی‌تایمز گفته است، روشن شدن جزئیات حمله به نفتکش‌ها زمان خواهد برد.

ضمن آنکه نظامیان آمریکایی یا انگلیسی نتوانستند وارد نفتکش‌ها شوند که در نتیجه پی بردن به حقیقت ماجرا چالش برانگیز خواهد بود.

** تکرار اعزام نیرو در بازی رسانه‌ای
تلاش آمریکا و متحدانش برای تشدید جنگ اقتصادی علیه ایران و استفاده از ابزارهای تحریک‌آمیز با انجام عملیات خرابکاری و نوعی خودزنی اندک با هدف افزایش سطح تنش در آستانه درگیری، سیاستی است که در یکسال اخیر از سوی دولتمردان کاخ سفید با شدت بیشتری دنبال می‌شود.
در دو ماه اخیر چنین رویکردی و البته با فضاسازی گسترده رسانه‌ای، بارها تکرار شده است؛ از جمله آنها می‌توان به ماجرای لفاظی‌های دولتمردان کاخ سفید در اعزام ۱۲۰ هزار نیرو به منطقه خلیج فارس و تکذیب آن از سوی دونالد ترامپ اشاره کرد.

با این حال، این روزها بار دیگر بحث اعزام نیروی نظامی آمریکا به منطقه خاورمیانه از سوی رسانه‌های آمریکایی مطرح و در حال بازنشر است.

طبق اعلام تارنمای اینترنتی شبکه خبری «سی‌ان‌ان»، تیم امنیت ملی دولت ترامپ در حال رایزنی برای اعزام نیروی نظامی آمریکایی بیشتر به منطقه خاورمیانه است.
این رسانه به نقل از دو منبع آگاه آمریکایی نوشته، با توجه به حمله به دو نفتکش در هفته گذشته در آب‌های عمان، انتظار می‌رود تیم امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا این هفته درباره جزئیات اعزام نیروهای بیشتر نظامی به منطقه خاورمیانه مذاکره و رایزنی کنند. با این حال بحث اعزام نیروهای زمینی مطرح نیست.
این رسانه در حالی بار دیگر به تکرار اعزام نیرو و تجهیزات شامل آتش‌بار موشک‌های پاتریوت، جت‌های جنگنده و رزمناو به منطقه خاورمیانه با قابلیت دفاعی و بازدارندگی پرداخته که دونالد ترامپ پیش از این، فضاسازی رسانه‌ای «جان بولتون» مشاور امنیت ملی خود در اعزام ۱۲۰ هزار نیرو به منطقه خلیج فارس را رد و تاکید کرده بود که هیچ تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده و اعزام ناوهواپیمابر به منطقه، طبق برنامه از پیش تعیین شده بوده و یک برنامه ناگهانی نیست.

چنین گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای، پیشینه طولانی در جریان‌سازی سیاست خارجی کاخ سفید در جنگ عراق و کویت دارد.

از نگاه ناظران سیاسی، با وجود تلاش‌های دولتمردان آمریکایی در کنار استفاده از ترفند فضاسازی رسانه‌ای، آنها به دیوار سخت عدم عقب‌نشینی ایران و عدم پذیرش مذاکره مورد نظر کاخ سفید برخورد کرده‌اند؛ موضوعی که شبکه «سی ان ان» نیز به آن اشاره و تصریح کرده سیاست واشنگتن در اجماع‌سازی علیه ایران با استفاده حداکثری از همه ابزارها تاکنون به نتیجه نرسیده است.

کاخ سفید با چنین رویکردها و سناریوهایی بدنبال آن است تا «ایران هراسی» مورد نظر خود در منطقه را شدت بخشیده اما این هجمه‌ها با مخالفت بسیاری از کشورها همراه شده است؛ زیرا تجربه تلخ دستاویز قراردادن واشنگتن از برخی تحولات منطقه‌ای سبب شده بسیاری از کشورها نسبت به رویکرد خصمانه آمریکا تجدید نظر کرده و مخالفت خود را با صراحت اعلام کنند.