«حسین ذوالفقاری» روز دوشنبه در حاشیه ششمین نشست چهارجانبه پناهجویان در اسلام آباد در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: در نشست امروز تاکید کردیم که کشورهای غربی و اروپا ضمن عمل به وظایف خود در قبال پناهجویان، باید به دولت افغانستان و کشورهای میزبان پناهجویان کمک کنند.
وی گفت: بیش از ۴۰ سال بار سنگین میزبانی از پناهجویان و خدمات رسانی به آنان بر دوش جمهوری اسلامی ایران و پاکستان است و اکنون زمان آن فرا رسیده است که دولت های در معرض پناهجویان مهاجر به صورت جدی هزینه های مربوط به خدمات رسانی به پناهجویان را متقبل شوند یا میزان پذیرش پناهجویان را افزایش دهند.
ذوالفقاری اظهار داشت: نشست چهارجانبه پناهجویان با حضور ایران، پاکستان، افغانستان و سازمان ملل از سال ۲۰۱۲ کلید خورد و در نشست امروز نیز گزارشی از عملکرد هفت ساله آن ارائه شد.
وی افزود: هیات ایران نیز در این جلسه یک ارزیابی در این هفت سال ارائه کرد. براساس برآوردی که داشتیم، کمک هایی بین المللی در مقایسه با پروژه های بازگشت داوطلبانه پناهجویان به کشورشان و همچنین کمک به کشورهای میزبان شامل ایران و پاکستان، تقریباً کمتر از ۳۰ درصد هزینه های انجام شده توسط این کشورها کمتر بود.
معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور تاکید کرد: به اعضای جلسه تاکید کردیم که اگر به دنبال همکاری های موفق برای رسیدگی به وضعیت پناهجویان هستیم، باید سایر کشورها نیز به مسئولیت خود عمل کنند.
وی اظهار داشت: ما یک برآورد از هزینه هایی که در ایران انجام دادیم را به اطلاع اعضای جلسه رساندیم و گفتیم که کمک های جهانی به پناهجویانی که در ایران ساکن هستند کمتر از ۷ درصد از هزینه هایی است که ایران آن را متقبل می شود.
ذوالفقاری تاکید کرد: ما همچنین خواستار ارزیابی مجدد از عملکرد سازمان های بین المللی و اقدامات کشورهای کمک کننده مخصوصاً اروپا شدیم که این کشورها باید به وظیفه خود عمل کنند.
وی افزود: ما معتقدیم که بسیاری از کشورها به مسئولیت خود عمل نمی کنند، برخی متعهد عمل می کنند و برخی نیز بی تفاوت هستند. به اعضای جلسه گفتیم که ازاین کشورها خارج از تعارف باید خواسته شود که فقط حمایت خالی از کشورهای میزبان پناهجویان کفایت نمی کند بلکه آنان باید اقدامات عملی برای کمک به کاهش آلام پناهجویان انجام دهند.
حسین ذوالفقاری اظهار داشت: سرانه خدمات بهداشتی، درمانی، رفاهی و آموزشی برای پناهجویان بسیار هزینه های بالایی دارد بنابراین باید در این زمینه به کشورهای میزبان کمک شود تا ما بتوانیم خدمات بیشتری به پناهجویان ارائه کنیم.
وی تاکید کرد: باید به دولت افغانستان کمک کرد تا این کشور بتواند زمینه بازگشت داوطلبانه پناهجویان را تامین کند و متعاقب آن دولت افغانستان نیز با استفاده از کمک دیگر کشورها بسته تشویقی برای پناهجویان داوطلب را عملی کند.
معاون وزیر کشور ایران افزود: تا زمانی که در افغانستان شرایط اقتصادی و اجتماعی مساعد برای شهروندان فراهم نشود روند بازگشت داوطلبانه پناهجویان به کندی پیش خواهد رفت.
وی گفت: ۲۵ هزار نفر از میان پناهجویان افغان در ایران فارغ التحصیل مراکز دانشگاهی هستند و در این خصوص ما از دولت افغانستان می خواهیم تا زمینه هایی را فراهم کند تا این افراد ضمن بازگشت به کشورشان در فرآیند توسعه و رفاه افغانستان نقش آفرینی کنند.
ذوالفقاری افزود: یکی از دیگر نکات مهمی که امروز مطرح شد درخواستی است که از یک سال و نیم گذشته توسط ایران به افغانستان مطرح شد و آن سرشماری پناهجویان غیرمجازی که تشکیل خانواده داده اند، است.
وی اظهار داشت: ایران این سرشماری را انجام داده و تعداد پناهجویان غیرمجاز در زمان فعلی ۸۰۰ هزار نفر می باشد. توافق شده بود که افغانستان نیز ضمن سرشماری این افرا برای آنان گذرنامه صادر کرده و سپس این افراد حداکثر هر سال یکبار به افغانستان برگردند و سپس با دریافت روادید به ایران بازگردند.
وی افزود: در زمان فعلی ۱۳۰ هزار نفر از بچه های پناهجویان غیرمجاز در مراکز آموزشی مناطق مختلف ایران ثبت نام هستند.
ذوالفقاری گفت: دولت افغانستان تاکنون برای صدور گذرنامه برای پناهجویان غیرمجاز اقدامی نکرده و ما خواستار عملی شدن وعده کابل در این خصوص هستیم.