اجرای این طرح از مجموع طرح جامع زهکشی در ۲۸۰ هزار هکتار اراضی گلستان است که از سال ۱۳۹۰ انجام و پیگیری می شود.
کارفرمای اجرای طرح زهشکی در این ۳۰ هزار هکتار، سازمان جهادکشاورزی گلستان است و عملیات اجرای آن با پیمانکاری قرارگاه خاتم الانبیا انجام می شود.
همچنین مطابق گزارش سازمان جهادکشاورزی گلستان، هزینه اجرای زهکشی در این ۳۰ هزار هکتار اراضی آق قلا و گمیشان، یک هزار ۱۸۵ میلیارد ریال برآورد شده است.
براساس گزارش دستگاه های مرتبط تاکنون ۴۵ هزار هکتار زمین کشاورزی گلستان زیر پوشش طرح زهکشی رفته و اقتصاد ساکنان منطقه به ویژه مستقر در شمال استان را متحول کرده است.
موفقیت در نتیجه گیری اجرای طرح زهکشی در بخشی از زمین های شمال گلستان، باعث شده تا از سال قبل پوشش کامل زهکشی زمین های شوره زار در دستور کار کارگروه های مرتبط در استان قرار گرفته و در کارگروه اقتصاد مقاومتی هم مصوبه ای برای شتاب بخشیدن به اجرای آن ابلاغ شود.
در پی این مصوبه مهم و تحول زا، آذر سال قبل استانداری گلستان برای سرعت بخشیدن به ادامه عملیات طرح زهکشی زمین های شمال استان، با قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا برای اجرای طرح زهکشی در ۱۰۰ هزار هکتار دیگر به توافق رسید.
به گفته کارشناسان حوزه آب و خاک گلستان، بخش وسیعی از زمین های شمال این استان به دلیل اقلیم نیمه خشک، نوع بافت خاک و شوری امکان کشت قابل قبولی نداشته که با اجرای طرح زهکشی قابلیت بهبود کاشت و افزایش خواهد یافت.
در کشاورزی هدف از زهکشی، فراهم کردن محیطی مناسب برای رشد ریشه گیاه از لحاظ تهویه و شوری است ولی در تعریفی جامع تر، زهکشی به معنی خارج شدن طبیعی یا مصنوعی آب مازاد از یک منطقه است.
کنترل و جلوگیری از شور شدن زمین، کنترل و جلوگیری از ماندابی شدن، کننترل فرسایش، کنترل سیل، حفاظت محیط زیست، سلامت عمومی و بهداشت، جلوگیری از راکد شدن آب و ایجاد بوی تعفن و نامطبوع در محیط مزرعه، به زیر کشت بردن اراضی جدید، زودتر گرم شدن خاک در فصل بهار، شروع زودتر عملیات کشاورزی، کیفیت و کمیت بهتر محصولات، حفاظت از ابنیه و تاسیسات عمومی و توسعه روستایی و امنیت غذایی از جمله مزایای مهم اجرای طرح زهکشی است.
اقتصاد ساکنان استان یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفری گلستان واقع در شمال کشور بر پایه کشاورزی است که هر ساله در این استان ۶۶۷ هزار هکتار زمین کشاورزی به زیر کشت محصولات پائیزه، بهاره و تابستانه می رود.
۶۲۰۴/۳۰۹۱