تهران- ایرنا- «مانفرد پوپ» کارشناس آلمانی مسائل هسته ای از حق ایران برای انجام تحقیقات هسته ای و غنی سازی اورانیوم تا ۲۰ درصد حمایت کرد.

پروفسور «مانفرد پوپ» در گفت وگو با شبکه "ز. د. اف" (ZDF) آلمان، اقدام ایران در کاستن از تعهدات هسته ای اش را به هیچ وجه غیرمنتظره ندانست.
وی که به عنوان مشاور وزارت تحقیقات آلمان فعالیت می کند افزود: زمانی که آمریکا به راحتی از توافق هسته ای خارج می شود، نباید تعجب کنیم که ایران به این اقدام واکنش نشان دهد.
پوپ تاکید کرد که ایران به عنوان عضو معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای این حق را دارد از انرژی هسته ای برای مقاصد صلح آمیز استفاده کند و از نظر حقوق بین الملل این حق کاملاً پذیرفته شده است.
این کارشناس مسائل هسته ای در پاسخ به سوالی در مورد تصمیم ایران برای افزایش غنی سازی اورانیوم تا ۲۰ درصد یادآور شد: میزان ۲۰ درصد غنی سازی در سال ۱۹۸۰ میلادی و برای استفاده در رآکتورهای تحقیقاتی تصویب شد. پیش از آن این رآکتورها می توانستند اورانیوم تا ۹۰ درصد غنی شده نیز به کار گیرند که در آن فاصله بسیار کمی تا ساخت سلاح هسته ای وجود داشت.
وی با اشاره به کنفرانس بین المللی که در همین رابطه در سال ۱۹۸۰ در آلمان برگزار شد گفت: در این کنفرانس مصوب شد که در رآکتورهای تحقیقاتی سوخت هسته ای به کار گرفته شود که به اورانیوم تا میزان ۲۰ درصد غنی سازی نیاز داشته باشد.
مدیر پیشین مرکز تحقیقاتی کارلسروهه با دفاع از حق ایران در غنی سازی اورانیوم تا ۲۰ درصد خاطرنشان کرد: در رآکتورهای تحقیقاتی جدید میزان غنی سازی باید دست کم ۲۰ درصد باشد.
به گفته وی موضوع زمانی می تواند نگران کننده باشد که ایران بیش از نیازش برای استفاده در امور تحقیقاتی، به غنی سازی بپردازد که این نگرانی نیز در چارچوب نظارت های بین المللی رفع می شود.
پوپ مشکل هسته ای جهان را «معاهده منع گسترش سلاح هسته ای» دانست که به قدرت های هسته ای مانند آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین اجازه می دهد سلاح های هسته ای شان را نگاه دارند و دیگر کشورها را از دستیابی به این سلاح منع می کند.

وی در پایان تاکید کرد که طرف های امضا کننده برجام باید تمام تلاش خود را برای حفظ آن به کار گیرند و برای این کار به یک «شاهکار دیپلماتیک» نیاز است.

مؤسسه بین المللی پژوهش های صلح استکهلم در گزارشی که روز دوشنبه منتشر کرد از تکاپوی قدرت‌های هسته‌ای جهان برای به روزرسانی زرادخانه‌هایشان خبر داد. بر این اساس هر چند شمار کلاهک‌های هسته‌ای این کشورها نسبت به گذشته کاهش یافته اما آنها در حال تجهیز و مدرن کردن ادوات و امکانات خود هستند.
طبق گزارش این مؤسسه، برای سالیان متمادی قدرت‌های هسته‌ای از سرمایه گذاری برای توسعه تسلیحات هسته‌ای خودداری می‌کردند اما این روند اخیراً تغییر کرده است.