تبریز-ایرنا- مدیر دفتر منطقه‌ای ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان‌ شرقی گفت: تحقق احیای فنی دریاچه ارومیه باعث شده علاوه بر حضور دوباره پرندگان مهاجر در تالاب‌های این نگین فیروزه‌ای ایران، امید و نشاط مضاعفی به جامعه به وجود آورد.

خلیل ساعی روز سه شنبه در جمع خبرنگاران، تراز کنونی دریاچه ارومیه را ۱۲۷۱.۸۵ اعلام کرد و افزود: وسعت دریاچه ارومیه هم اکنون ۳۲۰۱.۵۰ کیلومتر مربع است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۴۴ کیلومتر مربع بیشتر شده است.

وی ادامه داد: میزان آب موجود در دریاچه نیز به ۵.۰۹ میلیارد متر مکعب رسیده است که این میزان نیز نسبت به سال گذشته ۲.۹۳ میلیارد متر مکعب و نسبت به ابتدای مهر ماه سال ۹۷ به میزان ۴.۰۴ میلیارد مترمکعب افزایش نشان می‌دهد.

ساعی گفت: احیای مجدد و بازگشت زندگی به این دریاچه موجب شکوفایی صنعت گردشگری و به تبع آن رونق اقتصادی شده و به عبارتی احیای دریاچه ارومیه پلی به سوی توسعه و رونق گردشگری در استان است.

وی با بیان اینکه رسیدن به یک توسعه پایدار و رونق اقتصادی بدون توجه به مدیریت محیط زیست ارزشی ندارد، افزود: یکی از مباحث صنعت گردشگری، توجه به جاذبه‌ها و ظرفیت‌های طبیعی مناطق است که در این خصوص آذربایجان‌شرقی ظرفیت‌های قابل توجهی دارد.

ساعی ادامه داد: یکی از این ظرفیت‌ها وجود دریاچه ارومیه بزرگ‌ترین دریاچه شور ایران در منطقه شمال‌غرب کشور است که به عنوان زیست کره نیز ثبت شده و دارای اهمیت‌های فراوانی بوده و هر ساله میزبان پرندگان مهاجر است.

وی با اشاره به وجود بنادر مختلف در حاشیه دریاچه ارومیه که زمانی دارای رونق بودند، گفت: احیای دریاچه رونق دوباره‌ای به بخش درآمدزایی جوامع محلی در کنار توسعه گردشگری خواهد بخشید.

به گفته ساعی طی ماه های اخی به دلیل افزایش تراز دریاچه با توجه به برنامه‌ریزی ستاد احیا برای رهاسازی آب از سدها در زمان مناسب، شاهد بازگشت پرندگان مهاجر و حضور گردشگران مختلف در کنار دریاچه هستیم که شور، نشاط و امید را در جامعه ایجاد کرده است.

به گزارش ایرنا، تراز دریاچه ارومیه از سال ۱۳۴۴ تا سال ۱۳۷۲ خورشیدی حد فاصل یک هزار و ۲۷۴ متر تا یک هزار و ۲۷۸ متر متغیر بود، اما از این تاریخ به بعد روند کاهشی تراز دریاچه آغاز شد و تا سال ۱۳۹۳ کاهش متوسط سالانه ۴۰ سانتی متر و در مجموع ۸ متر از تراز دریاچه ارومیه به ثبت رسید.

پس از تصویب طرح نجات دریاچه ارومیه و با وجود تغییر نداشتن چشمگیر بارش‌های حوضه در چهار سال گذشته تراز دریاچه ارومیه نسبت به تراز احتمالی از روند گذشته با افزایش همراه شد که این نشان دهنده توقف روند کاهشی و تثبیت وضعیت دریاچه است.

به واسطه بارش‌های مناسب سال آبی جاری امیدواری به احیای این گنجینه آبی شمال غرب کشور و تحقق اهداف برنامه ریزی برای بازگشت به تراز واسط دریاچه (۱۲۷۲ متر) بیشتر شده است.
دریاچه ارومیه در سال ۱۳۵۴ به عنوان سایت رامسر (تالاب بین المللی) ثبت و در سال ۱۳۵۶ از سوی یونسکو جزو مناطق حفاظت شده نیز اعلام شد.

حوضه آبریز این دریاچه با مساحت ۵۱ هزار و ۸۷۶ کیلومترمربع یکی از ۶ حوضه آبریز اصلی کشور است.

۳۰۳۸/‏۵۱۸