جدا از مساله روابط سنتی چین و کره شمالی و نشست ترامپ و شیء در ژاپن، دیدار از آن جهت اهمیت زیادی دارد که روابط آمریکا و کره شمالی به بن بست رسیده است دو طرف نتوانستهاند نتیجهای از دو دیدار سران بگیرند و تلاش برای برگزاری دور سوم گفت و گوها نیز بی نتیجه مانده است.
از سوی دیگر آمریکا از چین خواسته است تا همچنان روی مساله عاری سازی کره شمالی از سلاحهای هستهای متمرکز باشد و سفر رئیس جمهوری چین را برای تحقق این هدف مورد توجه قرار داده است.
کره شمالی بتازگی اعلام کرده است این کشور زمانی با آمریکا وارد مذاکره شد که به یک قدرت هستهای تمام عیار تبدیل شده بود، آزمایشهای اتمی انجام داده و چرخه ساخت تسلیحات هستهای را در اختیار گرفته است و به آسانی از این دستاورد نمیگذرد.
چین هم که خود درگیر جنگ تجاری است فرصت مناسبی بدست آورده است که از این حربه برای فشار بر آمریکا استفاده کند نفوذ چین بر کره شمالی بر هیچکس پوشیده نیست اما اینکه رئیس جمهوری چین بتواند با این سفر باعث خلع سلاح اتمی کره شمالی شود، بعید به نظر میرسد.
کره شمالی دستکم تا زمانی که از آمریکا امتیاز و مشوقی نگیرد و اطمینان حاصل نکند که خطر نظامی پیونگ یانگ را تهدید نمیکند و تحریمها پابرجاست، هیچ اقدامی در راستای عاری سازی منطقه از تسلیحات هستهای انجام نخواهد داد.
از طرف دیگر سفر "شیء جین پینگ" رئیس جمهوری خلق چین به کره شمالی پاسخی به سفرهای متعدد سال گذشته "کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی به چین است و اینکه طرفین کماکان در تلاش برای حفظ روابط پایدار دوستانه هستند.
این سفر قبل از برگزاری دیدار سران گروه بیست در ژاپن انجام میشود و برای همین بیشتر مورد توجه قرار گرفته است رئیس جمهوری چین نتایج آن را در اجلاس مذکور با قدرتهای بزرگ مورد رایزنی قرار خواهد داد.
امسال همچنین مصادف با هفتادمین سالگرد تأسیس کره شمالی است و سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک دو کشور هم محسوب میشود و این سفر معنای بیشتری پیدا کرده است.
گسترش روابط دوستانه، گفت و گو درباره مسائل منطقه، تحولات شبه جزیره کره، بحران هستهای، روابط کره شمالی و آمریکا، تبادلات دو حزب حاکم چین و کره شمالی و همچنین مناسبات اقتصادی دو کشور از موارد و موضوعات مهم این سفر است.
از طرف دیگر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا قصد دارد در پایان ماه جاری میلادی از ژاپن و کره جنوبی دیدار کند که یکی از اهداف آن تقویت نفوذ این کشور در منطقه آسیای شمال شرقی و شبه جزیره کره است و دیدار شیء از کره شمالی در این دوره نشانهای از رقابت دو قدرت بزرگ با یکدیگر بر سر مسائل شبه جزیره کره است.
شاید که دو کشور دارای هدف یکسانی برای پایان دادن به تسلیحات هستهای در شبه جزیره کره باشند اما راهبردهای چین و آمریکا با یکدیگر یکسان نیست و چین همواره تلاشهای دیپلماتیک را بر تحریمهای یکجانبه واشنگتن ارجح دانسته است.
"داجی گانگ" از کارشناسان مؤسسه مطالعات استان "هه لونگ جیانگ" در شمال شرق چین میگوید: ما دارای روابط نزدیک و صمیمی با کره شمالی هستیم مناسبات سنتی دو کشور از اهمیت زیادی برخوردار است و با توجه به سالگردهای فوق سفر اهمیت زیادی دارد.
وی میافزاید که کسی نباید بیهوده تردید کند که چین روابط دوستانه و سنتی با کره شمالی را فدا میکند دو طرف مایل به تقویت روابط هستند و رایزنیهای نزدیکی با یکدیگر در مسائل مهم دارند.
به هر صورت چین در کنار این سفر این پیام را به جهان و آمریکا میدهد که به دنبال پیشبرد صلح و ثبات و حراست از امنیت در شبه جزیره کره است و همان طور که قبلاً اعلام کرده است این منطقه برایش خط قرمز محسوب میشود و اجازه قدرت نمایی نظامی آمریکا علیه کره شمالی را به هیچ وجه نخواهد داد.