کرمانشاه- ایرنا- محیط زیست این روزها مورد هجوم بی رحمانه بشر قرار گرفته، از آتش سوزی های عمدی و غیرعمدی جنگل ها، مراتع و مزارع تا ریختن زباله و فاضلاب در محیط باز، ادامه این روند زندگی را برای بشر در زمین سخت می کند مگر اینکه رفتارهایمان را در ارتباط با محیط زندگی خود تغییر دهیم.

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ سرعت تخریب محیط زیست هر سال به دلیل افزایش جمعیت و دسترسی بیشتر مردم به محیط‌های گسترده‌تر و متنوع سرعت می‌گیرد و بشر بدون تفکر در ارتباط با محیط پیرامونی خود گام در عدم حفظ محیط زیست نهاده است و گاهی هم غیرعامدانه در این راه پیش می‌رود.

برای حفظ محیط زیست همه باید محیط بان شوند چرا که همه ما انسان‌ها در محیط زندگی می‌کنیم و این محیط متعلق به همه است و یک متولی خاص ندارد که همه از آن انتظار ایجاد محیطی زیبا داشته باشند.

آموزش، اطلاع رسانی و آگاه سازی مردم یکی از راهکارهای حفظ محیط زیست است که اگرچه دستگاه‌های متولی در این راستا تلاش می‌کنند اما هنوز فرهنگ حفظ محیط زیست در جامعه ضعیف است و نیاز به فعالیت‌های بیشتری دارد.

سپردن کارها به دست مردم در قالب تشکل‌های غیردولتی و حمایت از آنها برای تمیز نگه داشتن محیط زیست و مراقبت و صیانت از آن در سال‌های اخیر به خوبی جواب داده و این تشکل‌ها ثابت کرده اند که دلسوز واقعی محیط هستند.

خبرگزاری ایرنا مرکز کرمانشاه با دعوت از معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه و ۲ تن از کارشناسان این معاونت وضعیت محیط زیست در استان، اقدامات و فعالیت‌های انجام شده و انتظارات از مردم را با آن در میان گذاشت.

در این میزگرد در ارتباط وضعیت استان از نظر صنایع آلاینده، پسماندها، ریزگردها، آتش سوزی و حیات وحش مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

تشکیل بانک اطلاعاتی از صنایع آلاینده استان

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ابتدای این میزگرد با بیان اینکه این معاونت شامل سه بخش اداره نظارت بر حیات وحش، اداره امور آزمایشگاه‌ها و اداره پایش می‌شود، گفت: حدود هفت ماه از حضورم در این معاونت می‌گذرد و با تلاش همکارانم توانستیم کارهای شاخصی برای صیانت از محیط زیست استان انجام دهیم.

آذر ولی زاده ابتدا از بخش پایش آغاز کرد و افزود: نظارت و ارزیابی و رصد تمام طرح‌هایی که از اداره کل محیط زیست مجوز گرفته اند یکی از اقدام های انجام شده است. این طرح‌ها در بخش‌های مختلف از جمله صنایع، معادن و راه‌ها از نظر میزان آلودگی‌هایی که برای محیط ایجاد می‌کنند مورد رصد و نظارت قرار گرفتند و گزارش‌هایی از روند فعالیت آنها تهیه شد.

وی به نبود یک بانک جامع اطلاعاتی در رابطه با وضعیت عملکرد در گذشته در این حوزه اشاره کرد و گفت: بانک اطلاعاتی به صورت ساماندهی شده و مجتمع نداشتیم که اولویت را بر ایجاد این بانک گذاشتیم و اطلاعات هر یک از صنایع استان را وارد کردیم و اکنون به صورت ساماندهی شده در اختیار داریم.

او گفت: هنوز سامانه‌ای برای وارد کردن این اطلاعات طراحی نشده اما در بانک اطلاعاتی ما اطلاعات موردنیاز صنایع استان وجود دارد.

وی اظهار داشت: ایستگاه‌های هوا، خاک، پسماند و پساب و حوزه‌های مربوط به صنایع آلاینده را جدا کرده ایم و هر یک را به کارشناس مربوطه واگذار کردیم.

هوای استان در سه ماه بهار مطلوب بود

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه به وضعیت هوای استان و فعالیت ایستگاه‌های پایش در استان اشاره کرد و گفت: فصل بهار امسال هوای استان مطلوب و بدون آلودگی سپری شد و شاید یکی از مهمترین دلایل آن بارندگی‌های فراوان بود.

ولی زاده افزود: سال گذشته ۱۲ روز بحرانی داشتیم که این تعداد در سال ۹۶، ۱۰ روز بود.

وی در ادامه با بیان اینکه هوای استان هر روز توسط ایستگاه‌ها پایش می‌شود، افزود: اکنون ۹ ایستگاه‌ها پایش کیفی هوا در استان داریم که چهار ایستگاه در کرمانشاه و پنج ایستگاه نیز در شهرستانها مستقر است و از لحاظ عملکرد جز دستگاه‌های برتر کشوری هستیم و امسال هم مورد تقدیر قرار گرفتیم.

وی با بیان اینکه بیشترین میزان ریزگرد در غرب استان و شهرستانهای قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب است، گفت: اکنون تنها در گیلانغرب دستگاه پایش کیفی هوا نداریم که امیدواریم امسال از بودجه استانی اعتبار برای خرید این دستگاه اختصاص یابد.

او در ادامه در ارتباط با فعالیت سامانه‌های پایش کیفی هوا توضیح داد که گزارش های ما در سامانه کیفی هوای کشور در سازمان محیط زیست هر روز ساعت ۱۱ رصد و درج می‌شود و براساس این اطلاعات شاخص کیفی هوا اعلام می‌گردد.

وی در ارتباط با پایش های صنعتی در استان نیز گفت: شهرک‌های صنعتی را جدا کردیم و پایش های شبانه داریم که شاید برای اولین بار است انجام می‌شود و ما به صورت ناگهانی پایش شبانه انجام می‌دهیم و آلودگی‌ها را رصد می‌کنیم.

او توضیح داد صنایعی که با ما همکاری نکردند و اجازه ورود به ما برای پایش را ندادند به مقام قضائی معرفی کردیم و اکنون شاهد همکاری آنها با محیط زیست هستیم.

او اظهار داشت: گزارش‌های خود براساس پایش هایی که انجام می‌دهیم به صورت مبسوط به دستگاه‌های ذیربط ارائه می‌دهیم و خوشبختان با تلاش‌های همه همکاران در حوزه پایش جز استان‌های برتر کشور هستیم.

ولی زاده توضیح داد که پایش ها به صورت مستمر است و از تمام شهرستانها ماهانه گزارش عملکرد می‌خواهیم و مشکلات را در کمیسیون‌های مربوطه بررسی کردیم.

او روند کار در این بخش را به علت استمرار و جدیت و استفاده از ظرفیت‌های حقوقی و قضائی رو به پیشرفت دانست.

سیر آلودگی ها در کرمانشاه رصد می شود

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه سخنان خود با بیان اینکه سیر انتشار آلودگی کرمانشاه را با یکی از دانشگاه های کشور در قالب طرحی در دست اجرا داریم، گفت: در حوزه صنایع و ترافیک میزان آلودگی ها مورد بررسی قرار می گیرد.

ولی زاده افزود: قرار است سیر انتشار آلودگی را در کرمانشاه با کمک آن دانشگاه بررسی کنیم، داده ها را استخراج نماییم و برای تصمیم گیری به تصمیم گیران عالی رتبه ارجاع دهیم.

او گفت: این طرح برای اولین بار است که در کرمانشاه انجام می شود و از آنجایی که کرمانشاه تبدیل به کلانشهر شده تصمیم گیری در ارتباط با این کلان شهر در مرکز انجام می شود.

او در ادامه از ریزگردها به عنوان یکی از مشکلات و منشاء های آلودگی در استان نام برد و گفت: مرکز ملی مبارزه با ریزگردها در کشور با مسئولیت سازمان محیط زیست ایجاد شده است.

وی افزود: کاری که در استان در مورد ریزگردها کردیم شناسایی و بررسی منشأهای داخلی ریزگردها است و از طرفی باید از وضعیت‌های نامطلوبی که بعدها امکان دارد ایجاد شود، پیشگیری کنیم.

آذر ولی زاده معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه

ساماندهی کارواش‌ها اقدام دیگر محیط زیست

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه این میزگرد خبری یکی دیگر از اقدام های خوب انجام شده در استان را ساماندهی کارواش‌ها اعلام کرد و گفت: در کل کشور هیچ گونه پایشی در خصوص کارواش‌ها به صورت تجمیع یافته و کلی نداشتیم و ما در استان کرمانشاه برای اولین بار به موضوع ساماندهی این مکان ورود پیدا کردیم.

ولی زاده با بیان اینکه کارواش‌ها به ۲ صورت قانونی و غیرقانونی فعالیت می‌کنند، افزود: غیرقانونی ها را به مراجع قضائی معرفی می‌کنیم و از آنهایی هم که مجوز دارند و قانونی فعالیت می‌کنند خواسته ایم فعالیت‌های خود را براساس استانداردهای موجود انجام دهند.

او گفت: در نتیجه پایش هایی که انجام دادیم در اسلام آباد غرب سه واحد کارواش غیرمجاز فاقد مجوز را پلمب کردیم اما در شهر کرمانشاه آمار مشخصی نداشتیم و در حال آمارگیری و پایش هستند و واحدهای مجوزدار و بی مجوز را پایش می‌کنیم.

او تصریح کرد: کارواش‌هایی که مجوز ندارند را به صنعت مربوطه معرفی می‌کنیم که جلو کار آنها گرفته شود و آنهایی هم که قانونی هستند باید استانداردها را رعایت کنند و در غیر این صورت به مراجع قضائی معرفی می‌شوند.

او از تشکیل یک کارگروه ویژه بررسی کارواش‌ها در محیط زیست استان خبر داد و گفت: در سطح کشور چنین کارگروهی نداریم و ما به عنوان پایلوت این کارگروه را راه اندازی کردیم.

کمک به صنایع آلاینده برای رفع آلودگی

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه سخنان خود بررسی وضعیت آلایندگی صنایع استان را یکی از برنامه‌های این معاونت در مدت اخیر دانست و گفت: وضعیت صنایع استان از نظر میزان آلایندگی را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که ۳۳ صنعت آلاینده در استان داریم.

ولی زاده افزود: برای رفع آلایندگی و کمک به این صنایع برای تلاش در این راستا سال گذشته با همکاری معاونت اقتصادی استانداری جلسه‌ای برگزار کردیم و تصمیم گرفتیم صنایعی که آلاینده هستند را از طریق پرداخت اعتباراتی از آلایندگی خارج کنیم.

او توضیح داد: صنایعی که آلاینده هستند مشمول جریمه‌های مالیاتی می‌شوند و یک درصد افزایش مالیات برای آنها محاسبه می‌شود که به آنها پیشنهاد می‌کنیم برای رفع آلایندگی با ما همکاری کنند.

وی با بیان اینکه استانداری اعتباراتی را برای تجهیز صنایع به سیستم‌های رفع آلایندگی اختصاص داده است، گفت: اکنون پنج واحد صنعتی استان با استفاده از این اعتبارات اقدام به ایجاد سیستم‌های رفع آلایندگی کرده و دیگر جز صنایع آلاینده محسوب نمی‌شوند اگرچه پایش ها و نظارت‌های محیط زیست بر روی این واحدها به صورت مستمر ادامه دارد.

ولی زاده اظهار امیدواری کرد که امسال هم با درخواست‌ها و بررسی‌هایی که انجام دادیم تعداد بیشتری از صنایع از وضعیت آلایندگی خارج شوند.

او گفت: اینکه صنایع ما جز آلاینده‌ها نباشد برای ما مهم است و امسال پنج صنایع ما گواهینامه صنعت سبز دریافت کردند و ما دنبال این هستیم که به تعداد صنایع سبز استان افزوده شود نه به واحدهای آلاینده.

این مقام مسوول، چشم انداز سال ۹۸ در این بخش را پیشرو بودن استان در معرفی صنایع سبز کشور دانست و گفت: تلاش می‌کنیم صنایع استان را به کمک خود آنها و با رفع نواقص از لیست آلایندگی خارج کنیم.

وی در ادامه افزود: خیلی از صنایع هستند که تصفیه خانه‌ها را راه اندازی کردند، سیستم پساب را مکانیزه و سیستم پایش آنلاین را در دودکش‌ها فعال کردند و این باعث شده که ما به استانداردها و نرم‌های اصلی خود نزدیک شویم.

راه اندازی سامانه پایش آنلاین در صنایع

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه سخنان خود با اعلام راه اندازی سامانه پایش آنلاین که بروی خروجی دودکش‌های صنایع و پساب کارخانه‌ها نصب شده است، گفت: با نصب این سامانه، سیستم آنلاین لحظه‌ای به ما گزارش می‌دهد که اگر مشکلی در سیستم پیش بیاید و صنعتی دچار آلودگی شود ما به متولی صنایع تماس می‌گیریم که نسبت به رفع آلودگی اقدام کند و اگر چنانچه بیشتر از حد مجاز باشد به آنها اخطار داده می‌شود و در صورت تکرار طبق مقررات و ضوابط برخورد می‌گردد.

ولی زاده ابراز امیدواری کرد برخی از صنایعی مانند نیروگاه به زودی این سیستم آنلاین را روی خروجی دودکش‌ها نصب کنند که این اقدام هم نیازمند یکسری اعتبارات است.

او با بیان اینکه سخت گیری های ما بر رفع آلودگی نیروگاه حاکم است، گفت: عدم تجهیز صنایع به سیستم‌های رفع آلودگی دلایل متعددی دارد که می‌توان به تحریم‌ها و عدم واردات بخشی از قطعات این سیتسم ها و بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت این سیستم‌ها اشاره کرد.

وی در ادامه به همکاری آزمایشگاه‌های معتمد بخش خصوصی با محیط زیست استان و انجام پایش ها به صورت فصلی و تصادفی نیز اشاره کرد و گفت: علاوه بر اداره کل محیط زیست، این آزمایشگاه‌ها نیز در زمینه آلودگی صنایع با ما همکاری دارند.

وی همچنین به فعالیت آزمایشگاه‌های مجهزی در زمینه آنالیز دستگاهی و ژنتیک در محیط زیست استان اشاره کرد و افزود: کارهایی در حوزه‌های پساب و آلودگی‌ها در این آزمایشگاه انجام می‌شود.

ساماندهی رودخانه‌ها در دست اقدام است

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه ساماندهی رودخانه‌های دائمی و فصلی را در دستور کار قرار داده و آن طور که ولی زاده توضیح داد ساماندهی سه رودخانه مهم استان شامل قره سو، گاماسیاب و الوند در دست اقدام است.

او گفت: به کمک همکاران در حوزه پایش و آزمایشگاه طرح پایش از رودخانه‌های دائمی استان را طراحی کردیم که پایش و آنالیز رودخانه قره سو از نظر آزمایشگاهی انجام شده و اکنون روی گامسایاب داریم کار می‌کنیم که بخشی از آن انجام شده و با اتمام آن ساماندهی رودخانه الوند را آغاز خواهیم کرد.

وی اظهار داشت: بعد از انجام ارزیابی‌های آزمایشگاهی و کلینیکی بر روی این سه رودخانه، پایش رودخانه‌های فصلی که در یک دوره خاصی پر آب هستند را شروع می‌کنیم و نتایج آن را نیز اعلام خواهیم کرد و این پایش ها می‌تواند زمینه‌ای برای تصمیم گیری های آتی در ارتباط با رودخانه‌ها باشد.

او با بیان اینکه نگرانی ما روی رودخانه قره سو است، گفت: حجم فاضلاب شهر کرمانشاه معادل حدود ۲۱ هزار لیتر در ثانیه است که تنها حدود هفت هزار لیتر آن تصفیه می‌شود و ۱۴ هزار لیتر آن تصفیه نمی‌شود و مستقیم وارد رودخانه قره سو می‌شود.

ولی زاده گفت: امسال بارش‌ها زیاد بود و رودخانه قره سو پر آب شد اما در سال‌های خشکسالی و کم باران، تمام رودخانه پر از فاضلاب می‌شود و برای پایین دستی‌ها و کشاورزانی که از این رودخانه استفاده می‌کنند قطعاً با آلودگی‌های فراوانی روبرو هستند.

وی اضافه کرد: نتایج این پایش قرار است به اطلاع مراجع ذیربط برسد و امیدواریم در سال‌های آینده با تمهیداتی که شرکت آب و فاضلاب شهری انجام می‌دهد بتوانیم بخش بیشتری از فاضلاب شهر کرمانشاه را تصفیه کنیم که این اقدام نیازمند اعتبارات خاصی است.

رودخانه قره سو کرمانشاه

حیات وحش به صورت هوشمند سرشماری می‌شود

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه این میزگرد به اقدام های این اداره کل در زمینه سرشماری حیات وحش اشاره کرد و گفت: در سال‌های گذشته سرشماری از حیات وحش به صورت سنتی و توسط نیروهای محیط بان انجام می‌شد اما امسال تصمیم داریم این اقدام را از طریق هلی شات انجام دهیم و هوشمندسازی کنیم.

ولی زاده افزود: برای اولین بار در کشور به صورت پایلوت سرشماری از حیات وحش به صورت «هلی شات» انجام خواهیم که هم دقیق‌تر است و هم امکان تکرار و رصد دارد و در جاهای سخت گذر هم به راحتی با این سیستم می‌شود سرشماری دقیق انجام شود.

اجرای طرح پویش صیادان خاموش

این مسئول در اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه به اجرای طرح پویش صیادان خاموش در استان اشاره کرد و گفت: عنوان این طرح برگرفته از نام یک شکارچی به نام "صیاد خاموشی" در شهرستان دالاهو است که در یک حرکت تفنگ خودش را آتش زد و دست از شکار کشید.

ولی زاده افزود: در این طرح از همه صیادان استانی می‌خواهیم اگر شکار را کنار گذاشته‌اند به طرح صیادان خاموش ملحق شوند که تاکنون خیلی از افراد که صدای ما را شنیده بودند اعلام کردند که دوست داریم به این طرح ملحق شویم.

وی توضیح داد تاکنون هفت نفر شکارچی حرفه‌ای در استان دست از کار کشیده‌اند و تصمیم داریم همایش صیادان خاموش را در تیرماه در دالاهو که پایلوت و شروع کننده این حرکت است، برگزار نمائیم.

این مقام مسوول تصریح کرد که مردم دالاهو و اورامانات بسیار در حوزه محیط زیست و تکریم آن با محیط زیست همکاری دارند و تصمیم داریم اولین همایش را در دالاهو برگزار نمائیم.

او در ادامه به مشاهده پلنگ ایرانی در سال گذشته در منطقه حفاظت شده «بوزین و مرخیل» در پاوه برای اولین بار اشاره کرد و گفت: این پلنگ به صورت دوربین‌های تله‌ای مشاهده شد و امیدواریم در جاهای دیگر نیز ثبت این گونه را داشته باشیم اگرچه گزارش های مردمی از مناطقی مانند «زله زرد ناودان» گیلانغرب هم داریم و همکاران ما در حال بررسی منطقه هستند که دوربین تله‌ای کار بگذارند.

وی با بیان اینکه یک برنامه جامع عمل حفاظت از گونه‌های در خطر انقراض در دست اجرا داریم، گفت: این برنامه را با همکاری دانشگاه شهرکرد که مجری این طرح است، انجام می‌دهیم.

ولی زاده اظهار داشت: تعارضاتی که انسان با خرس، کرکس مصری و پلنگ دارند را در قالب این طرح بررسی می‌کنیم و همچنین زیستگاه‌های این گونه نیز مشخص می‌شود و گزارش جامعی توسط این دانشگاه در این ارتباط به محیط زیست ارائه می‌شود.

وی با بیان اینکه قبلاً برنامه جامع سمندر کردستانی را اجرا کردیم، گفت: یکی از زیستگاه‌های این گونه در حوزه اورامانات از جمله غار قوری قلعه و چشمه لشکرگاه است که اقدام‌هایی از جمله فنس کشی اطراف زیستگاه برای حفظ این گونه را در دستور کار داریم.

"قراویز" زیستگاه مهم آهوان ایرانی

منطقه شکار ممنوع قراویز یکی از زیستگاه‌های مهم آهوان ایرانی در شهرستان سرپل ذهاب است که به گفته کارشناس حیات وحش اداره کل محط زیست استان براساس برآورد سرشماری سال گذشته، ۹۹۶ رأس آهوی ایرانی در این زیستگاه وجود دارد اما برآورد ما بیش از یک هزار رأس است.
سیامک اسماعیلی، با بیان اینکه قراویز یکی از زیستگاه‌های غنی آهوی ایرانی در استان است، ابراز امیدواری کرد این زیستگاه به منطقه حفاظت شده تبدیل شود حفاظت بیشتری از منطقه داشته باشیم.
او از حمایت‌های مردمی که در حاشیه منطقه شکار ممنوع توسط روستاییان و عشایر از آهوان و زیستگاه‌های آنها انجام می‌شود قدردانی کرد و گفت: مردم این منطقه بسیار به زیستگاه احترام می‌گذارند حتی آهو داخل روستا می‌رود و از آنها مراقبت می‌کنند.


زیستگاه قراویز در سرپل ذهاب

او در مورد سایت پرنده نگری هشیلان کرمانشاه نیز به عنوان یکی از طرح‌های در دست اجرا گفت: ساختمان این سایت آماده شده و منتظر تجهیز هستیم.
اسماعیلی با بیان اینکه راه اندازی این سایت پروژه سنگینی بود، گفت: ساختمان سایت آماده شده و فقط برق کشی آن باقی مانده و قرار است از طریق پنل‌های خورشیدی برق آن تأمین شود که نیازمند بودجه زیادی است.


تالاب هشیلان

این کارشناس حیات وحش محیط زیست استان در ادامه یکی دیگر از مشکلات در حوزه حیات وحش را بحث تعارضات خرس دانست و افزود: یکی از زیستگاه‌های خرس زاگرس و منطقه دالاهو، پاوه و گیلانغرب است که متأسفانه هر از گاهی شاهد از بین رفتن این گونه به انحا مختلف از جمله تصادفات جاده‌ای و شلیک مستقیم توسط افراد هستیم.

اسماعیلی به تلف شدن یک مورد خرس در مدت اخیر در دالاهو اشاره کرد و گفت: متأسفانه به این خرس تیراندازی شده بود و تلف شد که یکی از گونه‌های زیبا آن منطقه بود.

وی تاکید کرد که برای حفظ این گونه‌ها باید آموزش‌های لازم را از طریق سازمان‌های مردم نهاد باید به مردم بدهیم و از رسانه‌ها هم می‌خواهیم که به کمک ما بیایند.

او از مردم استان خواست هرگونه شکار بی رویه و غیرقانونی را از طریق سامانه ۱۵۴۰ به ما اعلام کنند تا در اسرع وقت اقدام کنیم.

وی به شروع بحث‌هایی با اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای برای باز کردن مسیرهایی برای عبور حیوانات در جاده‌ها اشاره کرد و گفت: راهداری موافق است و همکاری خوبی با ما در این زمینه دارد.

وجود سه منطقه حفاظت شده در استان کرمانشاه

کارشناس مناطق طبیعی معاونت نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه نیز در ادامه این میزگرد خبری به وجود سه منطقه حفاظت شده در استان اشاره کرد و گفت: منطقه حفاظت شده بیستون که ۵۴ هزار هکتار است، بوزین و مرخیل در پاوه ۲۳ هزار هکتار و قلاجه هم حدود ۴۳ هزار هکتار است.

رضا زارعی با بیان اینکه یک پناهگاه حیات وحش بیستون نیز در منطقه ورمنجه در جاده سنندج وجود دارد، گفت: در مجموع چهار منطقه شکار و تیراندازی ممنوع به مساحت ۱۶۱ هزار هکتار در استان وجود دارد.

او در مورد آثار ملی طبیعی نیز گفت: در استان کرمانشاه غار قوری قلعه و پراو در لیست آثار طبیعی ملی به ثبت رسیده است.

زارعی در مورد اینکه متولی غارها به عنوان آثار طبیعی نیز گفت: در قانون متولی غارها محیط زیست است اما میراث فرهنگی کل غار را صاحب شده و هرگونه دخل و تصرف فعلاً با انها است که در حال رایزنی و گفت و گو برای مدیریت غارهای استان داریم.

او با بیان اینکه محیط زیست باید مدیریت غارها را به منظور انجام مطالعات و تحقیقات در دست بگیرد، گفت: برخی از گونه های نادر جانوری در داخل غارها زندگی می کنند که با شرایط فعلی غارها نمی توان این گونه را پیدا کرد.

معاون نظارت و پایش محیط زیست استان نیز با بیان اینکه میراث فرهنگی به دنبال درآمدزایی از غارها است نه مدیریت، گفت: ما هم مشکلی برای درآمدزایی نداریم و می گوییم که محدوده حفاظتی را برای غار در نظر بگیریم و مدیریت و حفاظت با ما باشد و میراث فرهنگی از آن درآمدزایی کند.

همکاری مردم راهکاری برای پیشگیری از آتش سوزی ها

بارش های فراوان امسال و رشد گیاهان به تبع آن یکی از دلایل افزایش تعداد آتش سوزی ها شده است و مناطق حفاظت شده استان نیز از شراره های آتش در امان نیستند به گونه ای که معاون محیط زیست استان اعلام کرد ااز برخی از این مناطق از جمله قلاجه مرتب گزارش اتش سوزی داریم و نگران کننده است.

ولی زاده با بیان اینکه به صورت شبانه روزی آماده مهار آتش سوزی ها هستیم، افزود: در مناطق شکار ممنوع و تحت حفاظت، یگان حفاظت محیط زیست با همکاری مدیریت بحران، نیروهای مردمی، تشکل‌های غیردولتی و فرمانداری‌ها اقدام به مهار و خاموش کردن آتش سوزی ها می‌کند.
او به نصب ۱۱۰ تابلو هشدار دهنده در مناطق حفاظت شده در ارتباط با آتش سوزی نیز اشاره کرد و گفت: از مردم می‌خواهیم جایی که آتش برپا می‌کنند مواظب سرایت آن باشند و حتماً آن را خاموش کنند و مردم خودشان حافظ جنگل‌ها و مراتع و زیستگاه‌ها باشند.

ولی زاده از گردشگران نیز خواست از محیط زیست حمایت کنند و در هنگام سفر کیسه زباله همراه داشته باشند واز ریختن زباله‌ها در محیط خودداری نمایند.

وی افزایش فرهنگ حفاظت از محیط زیست را یکی از راهکارهای حفظ آن دانست و تصریح کرد: منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل در پاوه به دلیل همراهی و تعامل و همکاری مردم کمتر دچار آتش سوزی می شود و این به دلیل آن است که مردم این منطقه فرهنگ زیست محیطی را پذیرفته‌اند و برای حفاظت آن تلاش می‌کنند.

آتش سوزی جنگل های زاگرس در گیلانغرب

متولی اصلی مهار آتش سوزی ها باید مشخص شود

سیامک اسماعیلی کارشناس حیات وحش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه خواستار مشخص شدن متولی مهار آتش سوزی ها در عرصه‌های مناطق طبیعی شد و گفت: اکنون مشخص نیست محیط زیست متولی است یا منابع طبیعی.

او تاکید کرد که اعتبارات، تجهیزات و امکانات مهار آتش سوزی در اختیار منابع طبیعی است و محیط زیست در این حوزه بودجه و امکاناتی ندارد اما انتظارات برای مهار آتش نیز از ما بالا است.

وی در ادامه انسان را مهمترین عامل در بروز آتش سووزی ها دانست و تاکید کرد که مردم باید به این قناعت برسند که خود حافظ محیط باشند و اجازه بروز آتش سوزی را ندهند.

معاون اداره کل محیط زیست استان نیز اظهار داشت: منابع طبیعی صاحب عرصه است و ما قائم مقام هستیم اما حفاظت و حراست از مناطق تحت مدیریت با ما است و براساس این تعاریف اگر آتش سوزی شود محیط زیست باید ابتدا پای کار باشد اما امکانات ما به پای این حجم و وسعت آتش سوزی های منطقه نیست و انتظار داریم سازمان برنامه و بودجه برنامه ریزی توجه داشته باشد که وقتی اداره کل محیط زیست حافظ محیط است و قرار است اولین گروه برای ورود به عملیات باشد باید اعتبارات بیشتری به ما بدهند که از جنگل و حیات وحش حفاظت کنیم چرا که منابع طبیعی تنها متولی حفظ جنگل‌ها است.

ولی زاده تشکل‌های غیردولتی و مردمی را یک پای ثابت مهار آتش سوزی ها در استان دانست و گفت: در حدود ۳۰ سمن زیست محیطی اکنون در استان فعال است که در مهار آتش سوزی‌های خیلی تأثیرگذار هستند.

او در ادامه گفت: کم هزینه ترین و پر نتیجه ترین کاری که در هر حوزه می‌توانیم داشته باشیم آموزش است و برای حفاظت محیط زیست هم باید به آموزش و فرهنگ سازی بیشتر بها بدهیم.

این مقام مسوول از رسانه ها نیز خواست آموزش ها، توصیه ها و تذکرات را به صورت مستمر به مردم بدهند تا شاهد ارتقای سطح فرهنگ حفاظت از محیط زیست در استان باشیم.

او یادآوری کرد که آموزش نتایج بهتری دارد و مانع از هدررفت توان و منابع بودجه ای محیط زیست می شود.

کرمانشاه پیشرو در بازیافت پسماند

استان کرمانشاه جزء شهرهای مهمی است که از نظر بازیافت اول است و در حوزه پسماندهای شهری دفن نداریم و پسماندها بازیافت می شود.

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه این میزگرد خبری به پسماندها به عنوان یکی از حوزه های کاری این معاونت اشاره کرد و ابتدا گفت: پس از چند سال تلاش توانستیم پسماندهای بیمارستانی را برای اولین بار ساماندهی کنیم و بعد از چند سال در کارگروه دفن پسماند مصوب کردیم که جای جدیدی برای دفن پسماندهای بیمارستانی بعد از بی خطرسازی اختصاص یابد.

ولی زاده افزود: یکسری شرکت هایی کار بی خطرسازی پسماندهای بیمارستانی را انجام می‌دهند که در سطح شهر این پسماندها را جمع آوری و در سراب قنبر دفن می‌کنند.

او گفت: با مصوبه کارگروه استانی مجوز دادیم که در محل جدید تمام شرکت‌هایی که کار بی خطرسازی انجام می دهند مستقر شوند و دفن انجام دهند.

معاون نظارت و پایش محیط زیست کرمانشاه، با بیان اینکه مکان جدید حدود هشت هکتار مساحت دارد، گفت: این مکان توسط دانشگاه علوم پزشکی خریداری شده چرا که هرجایی که پسماند تولید می کند متولی ساماندهی آن نیز هست و متولی پسماندهای شهری نیز شهرداری است.

وی تصریح کرد که عملیات محصور کردن محل جدید و فعالیت‌های ساختمانی آن در حال انجام است و تلاش می‌کنیم آنجا را زباله گردها انجا نیایند شرکت‌های بی خطر ساز آنجا مستقر شوند فعلاً در مکان قبلی دفن می‌شود جا داریم. جاداریم

وی توضیح داد: کرمانشاه جزء معدود شهرهای کشور است که پسماندهای بیمارستانی آن شامل بیمارستان ها، مراکز درمانی و مطب ها و آزمایشگاهای بخش خصوصی مدیریت می شود و با ننظارت محیط زیست تمام پسماندها بی خطرسازی و دفن می گردد.

ولی زاده در مورد پسماندهای صنعتی و ویژه نیز گفت: دنبال راه حلی برای مهار این نوع از پسماندها هستیم و چند مکان هم برای دفن در نظر گرفته‌ایم اما هنوز موفق نشده‌ایم که مصوب کنیم.

او در مورد محل دفن نخاله‌ها و پسماندهای ساختمانی نیز گفت: در جریان زلزله با حجم زیادی از نخاله‌های ساختمانی در مناطق زلزله زده روبرو بودیم که با همکاری دستگاه‌های ذیربط آن را مدیریت کردیم.

وی به ارائه پیشنهاد ۲ مکان به شهرداری در شهر کرمانشاه برای انتقال محل دفن پسماندهای ساختمانی اشاره کرد و افزود: این مکان‌ها از نظر محیط زیست تایید شده است.

ولی زاده در پاسخ به این سوال که آیا پسماندهای ساختمانی قابلیت بازیافت دارد، گفت: بله این پسماندها قابلیت بازیافت دارد اما نیاز به سرمایه گذاری و راه اندازی واحدی دراین ارتباط است.

وی با بیان اینکه کارخانه‌های شن و ماسه می‌توانند نخاله‌های ساختمانی را بازیافت کنند، افزود: شهرداری باید برنامه ریزی کند و شرکت‌های خصوصی را فراخوانی کند.

وی یادآوری کرد که دنبال مدیریت این موضوع هستیم و آن را در دستور کار قرار داده‌ایم.

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه سخنان خود گفت: در استان کرمانشاه ۶ سایت برای بازیافت نخاله‌های ساحتمانی طراحی شده و قرار بود ۱۵ اردیبهشت امسال سایت بازیافت اسلام آباد غرب، دالاهو، گهواره و سرمست افتتاح شود که هنوز خبری از راه اندازی آن نیست.

بازیافت زباله‌های ساختمانی


ولی زاده افزود: در شهرهای شرقی هم کلنگ زنی شده و اعتبارات جذب شده و اگر سایت‌های بازیافت کار کنند اولین شهرهایی در کشور هستیم که کار بازیافت را انجام می‌دهیم.
 

شهرداری واحد بازیافت کرمانشاه را کمک کند

معاون نظارت و پایش محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه گفت: جمع آوری، بازیافت، دفن و مدیریت پسماندها یکی از مباحث مهم اجتماعی است که اگر این موضوع به خوبی مدیریت نشود می‌تواند به بحران اجتماعی منجر شود و به این دلیل لازم است که مسئولان به خصوص شهرداری در این زمینه سرمایه گذاری و هزینه کند.

ولی زاده به فعالیت کارخانه بازیافت خانم شیرزادی در شهر کرمانشاه اشاره کرد و افزود: این کارخانه به بازیافت زباله کرمانشاه کمک بسیار زیادی کرده و علاوه بر بازیافت به ایجاد اشتغال نیز کمک کرده است.

وی با بیان اینکه این کارخانه اکنون با مشکل روبرو شده است، گفت: شهرداری قبلاً بابت ورود زباله به این کارخانه مبلغی دریافت نمی‌کرد اما اکنون اعلام کرده که بابت زباله‌ها باید هزینه به شهرداری پرداخت شود که این موضوع مورد قبول مسئولان کارخانه بازیافت نیست.
 


کارخانه بازیافت زباله کرمانشاه

وی با بیان اینکه زباله‌های ورودی به کارخانه بازیافت تبدیل به کمپوست می شود، گفت: این کارخانه به دلیل نگرشی که در میان مسئولان نسبت به کمپوست وجوددارد تاکنون نتوانسته یک کیسه از محصولات تولیدی خود را بفروشد.

وی با بیان اینکه در کشور ما استفاده از کودهای ارگانیگ نهادینه نشده و کسی خریدار آن نیست، گفت: حتی شهرداری هم از این کودها برای استفاده در فضاهای سبز تحت مدیریت خود استفاده نمی‌کند و به دلیل مشکلات از جمله تعرفه‌های گمرکی هم امکان صادرات آن وجود ندارد.

ولی زاده با بیان اینکه اکنون مقدار زیادی کمپوست در انبارهای کارخانه بازیافت وجود دارد، افزود: شهرداری در حالی می‌گوید که این کارخانه باید از ما زباله خریداری کند که محصولات تولیدی این کارخانه به فروش نمی‌رسد و این موضوع منطقی نیست.

او از شهردار آگاه و با تجربه کرمانشاه خواست برای این موضوع تدبیری بیاندیشد چرا که شهر کرمانشاه نیاز جدی به این کارخانه بازیافت دارد.

وی تصریح کرد: اگر شهرداری و دیگر دستگاه‌ها مانند جهاد کشاورزی از کارخانه بازیافت کمپوست خریداری کنند ان زمان خریداری زباله توسط کارخانه هم توجیه دارد اما اکنون پولی در اختیار کارخانه نیست که بابت زباله پرداخت کند.

وی با بیان اینکه هیچ یارانه‌ای به کارخانه بازیافت کرمانشاه تعلق نمی‌گیرد، گفت: این کارخانه نیز جدی به حمایت از سوی مسئولان از جمله شهردار دارد.
 

مردم زباله‌ها را تفکیک کنند

زباله گردها ددر طول شبانه روز هر آنچه که به درد می‌خورد را از مخازن جمع آوری می کنند و سایر زباله‌ها را بر روی کف پیاده روها و خیابان‌های کرمانشاه جا می‌گذارند که این موضوع منجر هب تشدید آلودگی ها و سلامت مردم را به خطر می‌اندازد.

به گفته معاون محیط زیست کرمانشاه با بیان اینکه پسماند، طلای کثیف است، گفت: بخش طلای آن را زباله گردها می‌برند و بخش کثیفش در محیط می‌ماند و منجر به ایجاد الودگی می‌شود.

ولی زاده افزود: بهترین راه حل برای جلوگیری از انتشار این آلودگی ها تفکیک از مبدا است و باید خانوارها به این نتیجه برسند که در خانه مواد قابل بازیافت را جداگانه و ته مانده غذا و تفاله‌ها را هم جدا بگذارند و با این اقدام به تسریع در کار صنعت بازیافت کمک کنند.

وی از سوی دیگر به زباله گردی به عنوان یکی از آسیب‌های اجتماعی و در نتیجه بیکاری اشاره کرد و گفت: تا پنج سال قبل معضلی به اسم زباله گردی در کرمانشاه نداشتیم اما اکنون که رتبه اول بیکاری کشور مربوط به استان کرمانشاه است این معضل نیز به معضلات دیگر استان اضافه شده است.

مدیریت آب برای پیشگیری از وقوع سیلاب‌های تخریبی

معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان کرمانشاه در بخش پایانی سخنان خود به وقوع سیل در بخش شرقی استان در سال جاری نیز اشاره کرد و گفت: بارندگی‌های امسال و سیل جاری تأثیر مخرب لحظه‌ای و موضعی داشته اما برکات آن ماندگار است و باید این آب‌ها را مدیریت کنیم و اجازه ندهیم منجر به سیلاب تخریبی شود.

ولی زاده با تاکید بر اینکه باید سدها و مخازنی برای نگهداری این آب‌ها در استان ایجاد شود، افزود: اگر این آب‌ها مدیریت شود می‌توانیم بیشترین و بهترین استفاده از آن ببریم.

وی اشاره به اینکه در حوزه شرقی استان شاهد بیشترین آسیب ناشی از سیل را داشتیم، گفت: اگر سد گروس ساخته می‌شد روان آب‌ها ناشی از بارش های فراوان امسال پشت این سد جمع آوری می‌شد و دیگر سیلاب راه نمی‌افتاد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه ۴۰ درصد حوزه آبریز کرخه معادل هفت میلیارد مترمکعب در استان کرمانشاه است، گفت: حقابه ما از این حوزه کمتر از ۵۰۰ میلیون مترمکعب است که باید سد گروس برای جمع آوری این آب‌ها ساخته شود.

استان کرمانشاه ۲ میلیون و ۴۹۹ هزار هکتار مساحت دارد که ۷۰ درصد آن را عرصه‌های منابع طبیعی با بیش از ۵۲۷ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۱۹۲ هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.
۳۰۳۳/‏۸۰۶۶

گفت و گو از فرزاد نویدی