ادبیات علمی-تخیلی یا به عبارت بهتر ژانری، کمتر در ایران شناخته شده است، در آغاز تابستان که تعطیلات دانشآموزی و دانشگاهی پیش و فرصت برای خیالپردازی بیشتر است، کتابهایی برای شناخت ادبیات ژانری و خیال پردازی نویسندگان ایرانی را به شما پیشنهاد میکنیم. نویسندگانی که دانش، فرهنگ و حتی تاریخ دستمایه خیالپردازیهایشان شده است.
برای آنها که علمی-تخیلی دوست ندارند!
شما داستان علمی-تخیلی دوست ندارید؟ دلایلتان را کنار بگذارید، بهترین نویسندگان علمی-تخیلی نویس جهان، برای شما کتابی نوشتهاند که بتوانید کمی از ادبیات گمانهزن لذت ببرید و شبیه بزرگترهای اخمو که معمولاً صفحه سیاست روزنامهها را میخوانند و چای تلخ مینوشند، نباشید.
کتاب علمی تخیلی برای آنها که علمی تخیلی دوست ندارند، واقعاً معرفی بیشتر از این نیاز نیست اما اگر شما اهل داستانهای تخیلی نباشید هم احتمالاً اسم ایزاک آسیموف، ری برادبری یا آرتور سی. کلارک را شنیدهاید، این نویسندگان در این کتاب، مقالاتی نوشتهاند که نشان دهند ژانر علمی تخیلی، برای محدوده سنی خاصی نیست، هر چند ذهن خیالپرداز نوجوانان بیشتر آن را میپسندد. چند داستان هم در این کتاب میبینید که میتوانند در صفحات اندک خود، مخاطب علمی-تخیلی نخوان را هم راضی کنند.
علمی تخیلی برای آنها که علمی تخیلی دوست ندارند، مجموعه مقالاتی از چند نویسنده با ترجمه حسین شهرابی است که نشر هیرمند با همکاری نشر مکتوب آن را در ۲۳۶ صفحه منتشر کرده است.
رزونانسِ خاطرات ایران
ادبیات علمی تخیلی معمولاً در فضاهایی غیرایرانی تصویر شدهاند اما این بار یک نویسنده، تخیلاتش را در ایران به تصویر کشیده است، البته هنوز قهرمان قصه اطمینان ندارد که آیا واقعاً این دیوارها تبریزند یا نه؟!
محمدرضا ای درم، نویسنده ادبیات گمانهزن است و رزونانس یکی از مهمترین آثار او به شمار میرود، پیش از این هم رمان ما و را: سلسله جنایتهای بین کهکشانی مقام نخست را در نخستین جایزه گمانه زن ایرانی، جایزه نوفه به دست آورد.
رزونانس کلمهای است که از علم فیزیک وام گرفته شده و قصه دانشمندی به نام اسرافیل تقیاف را روایت میکند که با دسترسی به اسناد مهم و سازمانیافته، ثابت میکند هیچیک از خاطرات و رویدادهای تاریخی واقعی نیستند، همه آنها اطلاعاتی یکپارچه هستند که نیروهایی منفی به نام سایهها، ساختهاند.
در این رمان، داستان از بین رفتن و محو شدن یک دنیا را لابهلای نامههایی که خانواده تقیاف برای هم نوشتهاند و نیز در خاطرات یک شورشی به نام رشید خان را میبینیم.
رزونانس نوشته محمدرضا ای درم در ۱۰۸ صفحه توسط نشر پیدایش منتشر شده است و جلد دوم آن نیز به زودی منتشر خواهد شد.
روحی در میان ما
احضار ارواح، در همه فرهنگها با جادوگری، پیوند میخورد، متافیزیک جاری در این حرکت، گاهی ترسناک و گاهی معماگونه است، بسته به روحی که آن را به دنیا بطلبند.
آداب دنیا، روایتی از فراخواندن روح به زمین را بازگو میکند، روحی که چهرههای گوناگونی دارد و ماجراهای بسیاری را بازسازی میکند، سایههایی که کمکم خود را نشان میدهند اما رازی بزرگتر در میان است، در ویلایی که اتفاقات قصه در آن روایت میشود، اتاقی در بسته، راز بزرگی است که ساکنان پشت درهای آن را ندیدهاند. برای اینکه بدانید پشت این در چه اتفاقی میافتد، آداب دنیا را بخوانید.
یعقوب یادعلی پس از ده سال با کتابی به دنیای رمان فارسی قدم گذاشت که سکوت سالهای درازش، برای اهل ادبیات غمانگیزتر باشد.
آداب دنیا، نوشته یعقوب یادعلی، در ۲۱۶ صفحه توسط نشر چشمه منتشر شده است.