تهران - ایرنا- رسانه های داخلی با پرداختن به موضوع انتخابات و با محوریت قرار دادن «تلاش های جریان اصلاح طلب برای حضور در انتخابات» و «رونمایی از مفهوم نواصولگرایی در فراخوان قالیباف» به بررسی این موضوع پرداخته اند.

تکاپوی جریان‌های سیاسی با نزدیک تر شدن به موعد انتخابات یازدهمین دوره مجلس و انتخابات ریاست جمهوری شدت بیشتری یافته است و ۲ جریان اصلاح طلب و اصولگرا با تشکیل جلسات و برنامه ریزی های مختلف، سعی بر ایجاد گروهی منجسم برای حضور در این دوره از انتخابات اعم از مجلس و ریاست جمهوری دارند.

به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی امروز ۳۰ خردادماه خبرگزاری‌ها، روزنامه‌ها و تارنماهای کشور نشان می‌دهد که هر دو جریان رسانه‌ای، موضوع شرکت نمایندگان اصلاح طلب در دوره‌های انتخاباتی و فراخوان قالیباف برای تشکیل «مجلس نو» با مشارکت جوانان را مورد توجه قرار داده اند.‌

رسانه‌های اصلاح طلب

برخی از گزاره‌های کانونی به کار رفته در این رسانه‌ها عبارتند از: حضور اصلاح‌طلبان در فضای بی‌رمقی و رکود سیاسی جامعه؛ نمی‌توانیم کشور را به جبهه پایداری با آن سیاست‌های غلطشان بدهیم؛ اصلاح‌طلبان برسر دوراهی حضور؛ دو ایده کاملاً متفاوت در خصوص شرکت اصلاح‌طلبان در انتخابات وجود دارد؛ مساله بایکوت و کناره‌گیری از انتخابات توسط اصلاح طلبان منتفی است؛ اصلاح‌طلبان دیگر نباید دچار اشتباه شوند و سهم خود مطالبه نمایند؛ دعوت از جوانان برای حضور در انتخابات ذاتاً غلط نیست؛ فقط جوان بودن نمی‌تواند ملاکی برای مجلس کارآمد تلقی شود؛ بحث مسئولیت‌پذیری و پاسخ‌گویی یک حزب باعث جلب اعتماد مردم می‌شود؛ برخی چهره‌هایی که در گذشته مطرح بودند در عمل چهره سوخته شده‌اند؛ احزاب در انتخابات ریاست جمهوری نقش کمرنگی دارند و بیشتر اشخاص حقیقی با هم رقابت می‌کنند.

حضور اصلاح طلبان در انتخابات

حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران در واکنش به چگونگی شرایط حضور اصلاح‌طلبان در فضای بی‌رمقی و رکود سیاسی جامعه و سودی که طیف مقابل جریان اصلاح‌طلبی از این شرایط می‌برد به خبرگزاری ایلنا می‌گوید: «مرجع و محور همه مسائل انتخاباتی در جریان اصلاحات شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان بوده و این شورا نماد جبهه تازه تأسیس جبهه اصلاح‌طلبان ایران اسلامی و بالاترین رکن آن هم هست.» او ادامه می‌دهد: «با وجود شرایط سخت موجود برای کل سیاست‌ورزان به طور عام و برای اصلاح‌طلبان به طور خاص، این شرایط به این معنی نیست که اصلاح‌طلبان نسبت به سرنوشت کشور بی‌تفاوت باشند.» وی در پایان گفت: «اصلاح‌طلبان راهی جز شرکت و حضور فعال در انتخابات در حد مقدوراتشان ندارند. نمی‌توانیم کشور را به جبهه پایداری با آن سیاست‌های غلطشان بدهیم».

علیرضا رحیمی عضو فراکسیون امید مجلس دهم در گفت‌وگو با روزنامه همدلی اظهار داشت: ما اصلاح‌طلبان مجلس، همه هم‌وغم‌مان را به کار گرفته‌ایم تا بتوانیم تفکر اصلاح‌طلبی را به نهاد قانون‌گذاری و نظارت تزریق کنیم. مردم با توجه به تجربه نه چندان راضی‌کننده مجالس سه‌گانه هفتم تا نهم، به ما رأی دادند تا بلکه قانون‌گذاری و نظارت شرایط مطلوب‌تری را به خودش ببیند.

روزنامه آرمان با تیتر «اصلاح‌طلبان برسر دوراهی حضور» می‌نویسد: اصلاح‌طلبان همواره بجز مقاطعی خاص خود را طرفدار صندوق رأی نشان داده‌اند و از مردم نیز خواسته‌اند تا با حضور در انتخابات از آن‌ها برای در اختیار گرفتن بخشی از قدرت اجرایی و تقنینی کشور حمایت کنند. اولین بار در انتخابات مجلس هفتم که با رد صلاحیت گسترده اصلاح‌طلبان تراز اول و ماجراهای تحصن نمایندگان مجلس ششم آغاز شد، این جریان سیاسی اهتمام جدی برای حضور در انتخابات مجلس پیدا نکرد و در نتیجه با واگذاری نتیجه به رقیب، اکثریت مجلس به دست اصولگراها افتاد. پس از آن در دوره‌های بعدی انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز حضور اصلاح‌طلبان چندان جدی نبود، اما به طور جدی در زمان انتخابات مجلس نهم بود که ایده تحریم انتخابات مطرح شد. در آن زمان و پس از وقایع انتخابات ۸۸ اصلاح‌طلبان نه تمایلی برای حضور در قوه مقننه داشتند و نه شورای نگهبان این اجازه را به آن‌ها می‌داد. در نتیجه عملاً انتخابات از سوی جریان اصلاحات تحریم شد و فقط برخی چهره‌ها نظیر رئیس دولت اصلاحات شخصاً در انتخابات شرکت کردند. نتیجه این مجلس اما با توجه به آرای بسیار کم نمایندگان منتخب و نگاه تندروانه آن‌ها به مسائل سیاسی مشکلات زیادی در اداره کشور، به خصوص در دو سال اول دولت حسن روحانی و زمان گرفتن رأی اعتماد برای کابینه ایجاد شد. این روزها اما در حالی به انتخابات مجلس یازدهم نزدیک می‌شویم که دو ایده کاملاً متفاوت در خصوص شرکت اصلاح‌طلبان در انتخابات وجود دارد.

در بخشی از مطلب سرمقاله روزنامه آرمان آمده است: شنیده می‌شود که قرار است در انتخابات اسفندماه که برای مجلس یازدهم برگزار خواهد شد، سختگیری‌های کمتری نسبت به تأیید نامزدهای اصلاح‌طلب صورت گیرد. در همین راستاست که می‌بینیم آقای عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان از برگزاری جلساتی با اصلاح‌طلبان خبر می‌دهد. باید تاکید کرد که نباید چنین برنامه‌هایی تنها به قصد بالابردن مشارکت باشد. هر چند میزان مشارکت ارتباط مستقیم با منافع ملی دارد اما نمی‌توان آن را هدف نهایی دانست که به نشان دادن در باغ سبز به اصلاح‌طلبان تعبیر شود. از سوی دیگر برداشتی که از این تلاش‌ها می‌شود ممکن است به این خاطر باشد تا گفته شود اصلاح‌طلبان می‌خواهند در انتخابات شرکت کنند و مساله بایکوت و کناره‌گیری از انتخابات منتفی است، اما وقتی کار انجام شد و مرکب از پل گذشت، مثل مجلس دهم نامزدهای اصلی و شناسنامه‌دار اصلاح‌طلب کنار گذاشته شوند و اصلاح‌طلبان به اجبار با لیستی حداقلی که واقعاً اصلاح‌طلب نیستند و البته در جبهه پایداری و دلواپسان هم قرار ندارند- در انتخابات شرکت کنند که حاصل آن مثل فراکسیون ۱۰۰ نفره امید خواهد شد که دریغ از یک نطق قبل از دستور که از سوی این فراکسیون انجام شده باشد. یا آقای حسن روحانی که اصلاح‌طلبان ۲۴ میلیون نفر را به خط کرده و پای صندوق‌های رأی بردند، اما در نتیجه دچار وضعیت دیگری شدند. با چنین تجربه‌ای اصلاح‌طلبان دیگر نباید دچار اشتباه شوند و سهم خود مطالبه نمایند.

دعوت قالیباف از جوانان برای حضور در انتخابات

به گزارش روزنامه شرق، حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس‌جمهور با توجه به پیام قالیباف به جوانان در توییترش نوشت: «تعداد زیادی از جوانان عزیز نواصول‌گرا سودای نمایندگی مجلس دارند؛ این حقشان است. مشکل از اعتبار سوخته فرماندهان عزیزی است که مردم باید به «تکرار می‌کنم» آنان پاسخ مثبت و به جوانان سیما ساخته رأی بدهند». مشاور روحانی به طور مشخص، عمداً از دو کلیدواژه «فرمانده» و «تکرار می‌کنم» استفاده کرده است. «فرمانده»، هم به سابقه فرماندهی قالیباف در نیروی انتظامی بازمی‌گردد و هم به نقش فرماندهی‌ای که او در راهبری جوانان اصولگرا با ایده نواصولگرایی برای خود تعریف کرده است. از سویی دیگر قراردادن این واژه در کنار عبارت «تکرار می‌کنیم» در یک جمله، خاطره سال ۹۴ را در ذهن زنده می‌کند؛ زمانی که رهبر جریان اصلاحات که می‌توان از او هم به‌عنوان فرمانده این جریان یاد کرد، با انتشار یک ویدئو از مردم خواست که به هر دو فهرست مورد تأیید اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان، به صورت کامل رأی بدهند. او در آن ویدئو تأکید کرده بود که «تکرار می‌کنم به تمامی افراد هر دو لیست…».

حسین کنعانی‌مقدم، فعال اصولگرا در گفت و گو با روزنامه ابتکار گفت‌: اخیراً برخی از سیاسیون به دنبال این هستند که جوانان را وارد عرصه انتخابات کنند در همین راستا نیز سایت‌هایی معرفی کرده و بیانیه صادر کرده‌اند و از جوانانی که می‌خواهند کاندیدا شوند دعوت شده در این سایت ثبت‌نام کنند. این روش ذاتاً غلط نیست اما اینکه در مقابل این همه شرایطی که در حال حاضر برای نامزدهای انتخاباتی وجود دارد آیا فقط بحث جوان بودن می‌تواند ملاک نامزدی باشد یا اینکه ما به دنبال مجلس کارآمدی هستیم؟ بنابراین فقط جوان بودن نمی‌تواند ملاکی برای مجلس کارآمد تلقی شود.

روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: اما امسال فضا به کل عوض شده. کاندیداهای مجلس اول می‌آیند فیلترشکن را روشن می‌کنند. بعد به سبک اینفلوئنسرها شروع می‌کنند به جذب مخاطب، نمونه‌اش همین آقای قالیباف. دکتر کاپیتان قالیباف، اخیراً یک توئیت دادند و گفتند جوانانی که دوست دارند کاندیدای مجلس شوند بیایند و ثبت‌نام کنند. احتمالاً در گام بعدی ایشان مثل همین اینفلوئنسرها یک جایزه هم تعیین می‌کنند و می‌گویند «هر کس سه تا از دوستاش که می‌تونن کاندیدا بشن رو این زیر منشن کنه، به قید قرعه یک دستگاه اپل واچ بهش می‌دیم.»البته ایشان در فراخوان‌شان یک سری ویژگی هم معرفی کردند که ما جای چند ویژگی را خالی می‌بینیم. دکتر قالیباف گفتند جوانانی که قصد کاندیداتوری دارند باید ساده زیست باشند ولی بهتر بود دقیق اشاره می‌کردند کسانی که بالای سه میلیون تومان در حساب بانکی‌شان دارند از فهرست ساده زیستی خارج می‌شوند. یا اینکه در مورد ظاهر کاندیداها باید یک حداقلی را تعیین می‌کردند، به هرحال ما فراموش نکردیم که شعار اصلی تبلیغات ایشان در انتخابات این بود که هم خوشگلند هم بور، فلذا حتماً هستند رئیس جمهور. یک نکته دیگری که قالیباف در شاخص‌های کاندیداتوری آورده بحث «ثبات سیاسی» است. ما هم با این موضوع خیلی موافقیم. جوانانی که می‌خواهند در فهرست قالیباف قرار بگیرند باید مثل خود ایشان با ثبات سیاسی باشند و یک بار به اسم اصلاح‌طلب، یک بار به اسم تکنوکرات، یک بار اصولگرا و یک بار نئواصولگرا کاندیدا شوند.

تلاش برای انتخابات حزبی

به گزارش روزنامه شرق، احمد حکیمی‌پور، دبیرکل حزب اراده ملت ایران در سومین مجمع عمومی حزب اراده ملت ایران گفت: «اصرار داریم انتخابات باید حزبی باشد به گونه‌ای که هم ارکان حزب عملکرد نماینده را پایش و بررسی کنند و هم خود نماینده به صورت مرتب و نهادینه به حزب گزارش دهد. بحث مسئولیت‌پذیری، پاسخ‌گویی و کارآمدی یک حزب باعث تقویت پایه‌های تحزب در کشور و موجب جلب اعتماد مردم می‌شود».

برگزاری انتخابات کشور به صورت الکترونیکی

به گزارش خبرگزاری ایلنا، جمال عرف معاون سیاسی وزیر کشور درباره برگزاری انتخابات کشور به صورت الکترونیکی نیز اظهار داشت: ستاد انتخابات آمادگی خود را برای برگزاری الکترونیکی به شورای نگهبان اعلام کرده و در انتظار پاسخ آن و تأمین زیرساخت‌ها از سوی دستگاه‌های اجرایی از جمله وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است.

وی افزود: در دوره قبلی انتخابات در ۱۳۹ شهر کشور انتخابات به‌صورت الکترونیکی برگزار شد و بدون شک زیرساخت‌های این شهرها تأمین شده از این رو دنبال افزایش این تعداد در انتخابات امسال هستیم. در دوره فعلی نیز مقرر شده تمام خدمات احراز هویت در ۵۰ تا ۶۰ هزار شعبه انتخابات به صورت الکترونیکی باشد اما تاکنون تصمیمی بر الکترونیکی بودن تمام مراحل در صندوق‌های اخذ رأی اتخاذ نشده است.

عرف درباره تعداد حوزه‌های انتخابیه نیز گفت: سال‌جاری در انتخابات تعداد کرسی‌های نمایندگی ۲۹۰ کرسی و تعداد حوزه‌ها نیز با یک مورد افزایش به ۲۰۸ مورد خواهد رسید.

احتمال حضور یک کاندیدای جدید در انتخابات ریاست جمهور

محمدرضا باهنر در گفت‌وگو با سایت نامه نیوز گفت: برخی چهره‌هایی که در گذشته مطرح بودند در عمل چهره سوخته شده‌اند. اینکه یک چهره جدید بیاید محتمل است چون انتخابات ریاست جمهوری ما بیش از انتخابات مجلس هیجانی است. به ویژه اینکه انتخابات حزبی نیست، احزاب در انتخابات ریاست جمهوری نقش کمرنگی دارند و بیشتر اشخاص حقیقی با هم رقابت می‌کنند.

رسانه‌های اصولگرا

برخی چهره‌های اصلاح طلب خواستار تحول و بازنگری این موارد هستند؛ تلاش مذبوحانه برای فرار از شکست توسط اصلاح طلبان؛ برخی از این اصلاح‌طلبان دائماً در حال عبور از دولت هستند؛ بر همگان مشهود است که اصلاح طلبان در انتخابات پیش روی با شکست روبه‌رو می‌شود؛ ما در مجلس آینده نماینده مردم می‌خواهیم نه دلال که از وزیر امتیاز بگیرد؛ برخی از عبارات کانونی استفاده شده در این جریان رسانه‌ای است.

حضور اصلاح طلبان در انتخابات

روزنامه خراسان می‌نویسد: وضعیت اصلاح طلبان نیز با توقف طرح تشکیل پارلمان اصلاحات، تقریباً مشخص شده و همانند دوره‌های اخیر انتخابات، شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان البته با نام جدید «جبهه اصلاح طلبان ایران» محوریت تشکل‌ها و احزاب این جریان را برعهده خواهد داشت. با این حال برخی چهره‌های اصلاح طلب از سازوکارهای انتخاب نمایندگان در دوره‌های اخیر انتقاد دارند و خواستار تحول و بازنگری این موارد هستند.

دعوت قالیباف از جوانان برای حضور در انتخابات

محسن کوهکن عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس درباره حضور جوانان در عرصه‌های مدیریتی گفت: برنامه منظم و با چارچوب برای حضور جوانان در همه صحنه‌ها، پسندیده است و به طور طبیعی نیروی پرشور جوانی بسیاری از مشکلات را بهتر رفع می‌کند.

این عضو کمیسیون صنایع حضور جوانان را در مجلس مثبت ارزیابی کرد و گفت: من از دعوت جوانان برای انتخابات مجلس و عدم بی تفاوتی به آن استقبال می‌کنم و به طور حتم جوانان را تشویق به حضور در مجلس می‌کنم. از سوی دیگر رسانه باید معیارها را واقع بینانه تبیین کند تا مردم به انتخاب خودشان هم به مقوله جوان گرایی، تجربه و توان توجه داشته باشند.

نماینده مردم لنجان در مجلس اضافه کرد: جوان توانمند که مشکلات و راهکارها را به خوبی می‌شناسد می‌تواند با فرد با تجربه در حضور مردم مناظره کند و نماینده مسن و با تجربه از عملکرد خود دفاع می‌کند. کاندیدای جوان راهکارهای خود را مطرح می‌کند و در نهایت مردم هستند که تصمیم‌گیری می‌کنند که به کدام کاندیدا رأی بدهند. من با این مساله که چون مجلس جای با تجربه‌هاست و زمینه و بستر برای حضور جوانان نکنیم، موافق نیستم.

شکست احتمالی اصلاح طلبان در انتخابات

روزنامه رسالت با تیتر «تلاش مذبوحانه برای فرار از شکست» عنوان داشت: با توجه به عملکرد اصلاح‌طلبان در دولت، مجلس و شورای شهر بر همگان مشهود است که این جریان سیاسی در انتخابات پیش روی از جمله مجلس و دولت با شکست روبه‌رو می‌شود. همین موضوع منجر شده است تا اصلاح‌طلبان نسبت به یکدیگر انتقاد کرده و دائماً خود را از مشکلات درون کشور جدا کنند. برخی از این اصلاح‌طلبان دائماً در حال عبور از دولت هستند این در حالی است که مردم می‌دانند این اصلاح‌طلبان بودند که دولت کنونی را بر سر کار آورد.

تلاش برای راهیابی نمایندگان دلسوز به مجلس

به گزارش خبرگزاری فارس، حجت‌الاسلام محسن رهامی در سومین مجمع عمومی حزب اراده ملت ایران اظهار داشت: ما در مجلس آینده نماینده مردم می‌خواهیم نه دلال که از وزیر امتیاز بگیرد تا آن را استیضاح نکند.

برچسب‌ها