ساری - ایرنا - نخستین جشنواره ملی قصه‌گویی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور پس از رقابت سه روزه 56 قصه گو در ساری عصر امروز پنجشنبه با معرفی نفرات برتر و تاکید هیات داوران بر استقلال هنر قصه گویی پایان یافت .

به گزارش خبرنگار ایرنا، مراسم پایانی این جشنواره با حضور دبیرکل کتابخانه های عمومی کشور، معاون توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و جمعی از مسئولان و هنرمندان برگزار شد

در این مراسم خدیجه جولایی و طوبی شیرکانی از بوشهر، پرشنگ سنگین‌آبادی از کردستان و سعیده عزیزی از استان فارس به عنوان منتخبان نخستین جشنواره ملی قصه‌گویی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور معرفی شدند.

هیات داوران همچنین سمیه اصحاب‌صحف از یزد، مصطفی جعفری جوزائی از اصفهان و اکرم فتحی از مازندران را به عنوان قصه گویان شایسته تقدیر معرفی کردند.

نخستین جشنواره ملی قصه‌گویی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از ۲۸ خرداد ماه در ساری آغاز به کار کرده بود.

ارسال یکهزار و ۵۵۶ اثر

معاون توسعه کتابخانه‌ها و کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این مراسم گفت: یکهزار و ۵۵۶ نفر در نخستین جشنواره ملی قصه‌گویی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور شرکت کردند که بیشترین شرکت کنندگان از استان‌های خراسان شمالی، بوشهر، چهارمحال و بختیاری و کمترین هم از استان‌های آذربایجان شرقی و تهران بود.

مهدی رمضانی افزود: از مجموع شرکت کنندگان ۳۳۹ نفر به جشنواره‌های مناطق راه یافتند که در نهایت ۵۶ نفر برای شرکت در مرحله نهایی انتخاب شدند و از این تعداد هم ۹ نفر آقا و ۴۷ نفر خانم از ۳۰ استان شرکت بودند و تنها استانی که در این دوره نماینده نداشت استان سیستان و بلوچستان بود.

وی با اعلام اینکه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در حوزه کودک و نوجوان در سال‌های اخیر، ورود گسترده داشته است، افزود توسعه و تجهیز بخش‌های کودک، خرید اسباب بازی، برگزاری برنامه‌های متعدد فرهنگی برای کودکان و نوجوانان و برگزاری دوره‌های مهارتی برای کارشناسان جهت ارتباط بهتر با کودکان از اقدامات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است.

رمضانی از برگزاری دوره‌های آموزشی قصه‌گویی و آموزش بیش از یکهزار و ۵۰۰ کتابدار و برگزاری سه دوره مهارت قصه‌گویی و ۲ دوره متمرکز در تهران به عنوان بخشی از اقدامات نهاد کتابخانه های عمومی در زمینه تقویت مهارت قصه گویی یاد کرد و گفت: قصه از بهترین ابزار تربیتی برای کودکان و نوجوانان است که انتقال مفاهیم ارزشی، اخلاقی و آموزشی را در کودکان ممکن می‌سازد.

وی با بیان اینکه در این جشنواره محدودیتی برای شرکت‌کنندگان وجود نداشت، گفت: به منظور انتخاب قصه‌ها هم محدودیتی وجود نداشت و شرکت‌کنندگان در زمینه‌های آموزشی و تربیتی، انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، ادبیات ملی و گویش محلی از موضوعات قصه‌ها بود.

تغییر رویکرد از کتابخوانی به مهارت افزایی

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور هم در این مراسم گفت:: رویکرد نهاد کتابخانه‌های عمومی از امانت کتاب به افزایش مهارت، ارتقای جایگاه قصه‌گویی را منجر شده است.

علیرضا مختارپور ابراز امیدواری کرد که دوره بعدی جشنواره در سطح بالاتری برگزار شود، تاکید کرد: نقطه پایانی برای کمال انسان وجود ندارد و هر اندازه کار به درستی انجام شود باز هم جایی برای ارتقا وجود دارد.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی مازندران هم گفت: کودکان امروز، تشنه شنیدن قصه هستند و امیدواریم این جشنواره زمینه بازگشت دوباره خانواده‌ها به قصه‌گویی را فراهم کند.

آرزو ولی‌پور با بیان اینکه فاصله گرفتن از قصه‌گویی برای کودکان، آسیب‌های متعددی را برای کودکان به همراه دارد، ادامه داد: اگرچه ممکن است این آسیب‌ها الان در کودک بروز نکند اما آینده کودک را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

وی از قصه‌گویی به نوان سنت حسنه به ارث رسیده از نیاکان یاد کرد و گفت: شاید وارث خوبی نبودیم که نتوانستیم این میراث کهن را به درستی به نسل آینده منتقل کنیم.

مدیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی مازندران با بیان اینکه با وجود زمان کمی که خانواده‌ها در کنار هم قرار می‌گیرند قصه باید در محور خانواده قرار گیرد، اظهار داشت: از فرصت اندک در کنار هم بودن بهره ببریم و فضای پر بار برای فرزندان این سرزمین فراهم کنیم.

این مسئول با اشاره به تأثیر قصه‌گویی در روند رشد کودک، افزود: قصه‌گویی برای کودکان، در افزایش اعتماد به نفس آنها تأثیر دارد چرا که از این طریق متوجه می‌شوند که کسی به آنها اهمیت می‌دهد و دیده می‌شوند.

وی گفت: این جشنواره در ابتدای راه قرار دارد و در نخستین مرحله، رخداد فرهنگی مهمی است که به میزبانی مازندران برگزار شد و ارتقای این جشنواره را در سال‌های آینده خواستاریم.

استقلال قصه گویی

هیات داوران نخستین جشنواره قصه گویی نهاد کتابخانه های عمومی کشور هم در بیانیه پایانی خود حفظ استقلال قصه گویی را ضروری دانستند و تاکید کردند: قصه مهمترین رکن در قصه‌گویی است و تلاش قصه‌گو زمانی به نتیجه می‌رسد که قصه‌ای خوب با محتوای مناسب انتخاب شود.

هیأت داوران همچنین بر توجه بیشتر در انتخاب قصه‌های مناسب و اجتناب از شتاب‌زدگی تاکید کرد و پیشنهاد دادند تا در دوره‌های بعد قصه از منابع مکتوب انتخاب شود و قصه‌گو در آغاز اجرای خود به منبع قصه اشاره کند.

در این بیانیه از افت کیفی برخی آثار پس از راهیابی به مرحله کشوری گله و تاکید شده: به نظر می‌رسد انجام برخی تغییرات غیرضروری و یا اضافه کردن برخی موضوعات نامربوط به قصه‌ها، باعث کاهش این کیفیت شده است.

بی توجهی قصه‌گویان به عناصر محیطی در بخشی از جرا هم از دیگر نقایص این دوره از جشنواره توسط هیات داروان ارزیابی و تاکید شد: در حالی که توجه به فضای اطراف و ارتباط با مخاطب از وظایف قصه‌گو است و قصه‌گو بر اساس شرایط مخاطبان گاهی لازم است تغییراتی بر قصه ایجاد شود.

هیات دواران همچنین فن بیان و مهارت ارتباطی قصه‌گویان با مخاطبان را کمتر از سطح انتظار ارزیابی کردند و نوشتند: الگوپذیری برخی قصه‌گویان از مجری‌های تلویزیونی و بازیگران نگران‌کننده است ضروری است قصه‌گویان بر ویژگی‌های مستقل قصه‌گویی تمرکز داشته و مرزهای آن با اجرای برنامه کودک، استنداپ کمدی و دیگر موارد را مورد توجه قرار دهند.

تاکید بر ضرورت توجه به قصه‌گویی به عنوان هنر مستقل، توجه قصه‌گویان به اصالت لباس و فرهنگ هر منطقه و اجتناب از تغییر در آنها، ضرورت بیان خلاق قصه های به زبان محلی توسط قصه گویان به منظور جذب بیشتر مخاطبان و لزوم توجه به منابع در انتخاب قصه‌های تاریخی و مذهبی از جمله نکاتی بود که هیات داوران بر رعایت آنها تاکید کردند.

با ای، حال هیات داوران در نتیجه گیری نهایی تاکید کرد: مجموعه اجراهای قصه‌گویی از سطح کیفی مناسبی برخوردار و بالاتر از سطح انتظار هیأت داوران بود و امیدواریم ارتقای این بخش را در جشنواره بعدی شاهد باشیم.

داوری نخستین دوره جشنواره ملی قصه گویی نهاد کتابخانه های عمومی کشور را نرگس جعفری، ملک چیذری، غلامعلی کیومرثی و حمیدرضا شاه‌آبادی بر عهده داشتند.

۹۹۲۷/‏۱۶۵۴