پکن- ایرنا- سفر دو روزه "شی جین پینگ" رییس جمهوری چین اولین مقامی که پس از ۱۴ سال در این رده از کره شمالی بازدید کرد، نشان داد پکن کماکان مهمترین و بزرگترین بازیگر شبه جزیره کره و تحولات مرتبط با آن است و نقش زیادی در منطقه دارد.

این سفر که صبح روز گذشته (پنجشنبه) آغاز شد و عصر امروز (جمعه) به وقت محلی پایان یافت در عین حال نشان می دهد که پکن روابط دوستانه سنتی با کره شمالی را رها نمی کند بخصوص آنکه رییس جمهوری خلق چین بتازگی با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه نیز دیدار کرد و به نظر می رسد این کشورهای در حال تحکیم مواضع خود دربرابر آمریکا هستند.

شاید برخی بگویند که این دیدار می تواند باعث آغاز مذاکرات هسته ای به بن بست رسیده میان آمریکا و کره شمالی شود اما به نظر می رسد که اختلافات این دو آنقدر جدی و زیاد است که حتی در صورت شروع دوباره گفت و گوها، نتیجه ای جز بن بست درانتظار نخواهد بود.

سفر شی یکی از مهمترین رویدادهای سال ۲۰۱۹ میلادی و یکی از بزرگترین تحولات در کره شمالی و شبه جزیره کره است و آمریکا و کره جنوبی بسیار امیدوارند که با این دیدار راه برای گفت و گوها باز شود.

البته شاید شرایط به دلخواه آمریکا پیش نرود و احتمالاً اگر در آینده گفت و گوهایی برگزار شود، چین و کره جنوبی هم در آن شرکت خواهند کرد زیرا تجربه نشان داده است که یک طرف به تنهایی با آمریکا نمی تواند به توافق برسد بویژه اینکه آمریکا اعتبار جهانی خود را در چنین نشست هایی از دست داده است.

یک سال قبل بود که کیم جونگ اون رهبر کره شمالی از شی جین پینگ رییس جمهوری چین برای سفر به آن کشور دعوت کرد و حالا در شرایطی بسیار حساس این دیدار انجام شده است.

این دیدار بسیار مهم محسوب می شود نباید فراموش کرد دو کشور از لحاظ سنتی به یکدیگر نزدیک هستند زمانی "مائو تسه دونگ" رهبر فقید چین گفته بود که روابط دو کشور به نزدیکی دهان و دندانها است البته شاید اکنون این مناسبات به این نزدیکی نباشد اما رییس جمهوری چین هم گفته است که طیف وسیعی از مسایل مورد مذاکره است.

یادمان نرود که کیم جونگ اون رهبر کره شمالی دو بار در سال ۲۰۱۸ میلادی به چین سفر کرد و یک بار هم در ابتدای سال جاری میلادی راهی این کشور شد و هر بار با رییس جمهور چین ملاقات کرد و تحولات مرتبط با روابط این کشور با آمریکا را به اطلاع طرف چینی رساند.

چین و کره شمالی هر بار که اختلافاتشان با آمریکا بیشتر می شود به یکدیگر نزدیکتر می شوند در شرایطی که گفت و گوهای کره شمالی و آمریکا به بن بست رسیده است، چین و آمریکا هم درگیر جنگ تعرفه ها هستند و این اختلافات کافی است تا آنها را بیشتر به یکدیگر نزدیکتر کند.

هر دو کشور مخالف یکجانبه گرایی آمریکا و تحریم ها هستند هر دو کشور می خواهند آمریکا شبه جزیره کره را به حال خود بگذارد و دست از برنامه ها و تمرینات نظامی بردارد و نظامیانش را از این منطقه خارج کند دو کشور استکبار آمریکا را نمی پذیرند و مخالف جدی زورگویی ها و باج گیری های این کشور با ابزارهای اقتصادی و نظامی هستند.



رییس موسسه آسیای شمال شرقی از آکادمی علوم چین می گوید که برهه ای بسیار حساس است دو کشور در حال گرامیداشت سالگردهای مهمی چون تاسیس کره شمالی و روابط دیپلماتیک دو کشور هستند مذاکرات هسته ای به بن بست رسیده است و روابط پیونگ یانگ و واشنگتن در شرایط خوبی قرار ندارد.

"دا زی گانگ" می افزاید که عاری سازی منطقه شبه جزیره کره از تسلیحات هسته ای شاید از اهداف چین هم باشد اما فعلاً در این زمینه پیشرفتی بدست نیامده است چین در این راستا شاید فقط بتواند به حفظ صلح در منطقه و جلوگیری از رویارویی نظامی کمک کند و یکی از اهداف شی جین پینگ در پیونگ یانگ همین است.

اما برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که شی می تواند فرستاده ترامپ به کره شمالی برای گشودن گره مذاکرات باشد عده ای هم مانند"ته یونگ هو" دیپلمات عالیرتبه پیشین کره شمالی می گوید فکر می کند دولت این کشور خواهان میانجیگری شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، در نشست «گروه ۲۰» در هفته آینده است.

"ته" کاردار سفارت کره شمالی در لندن بود که سه سال پیش به همراه خانواده اش به کره جنوبی پناهنده شد او برای اولین بار از ژاپن دیدار کرده است.

این دیپلمات پیشین کره شمالی می گوید که پیونگ یانگ می خواهد در مذاکرات هسته ای با ایالات متحده آمریکا از شی به عنوان یک میانجی استفاده کند انتظار می رود رهبران آمریکا و چین در نشست «گروه ۲۰» در هفته آینده در اوساکا دیدار کنند.

ته گفت به اعتقاد او کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، امیدوار است که شی رویکرد جدید کیم را به طرف آمریکایی انتقال دهد.

او افزود کیم ممکن است با بازرسی و یا از میان برداشتن پنج تاسیسات غنی سازی اورانیوم که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در نشست ماه فوریه در هانویی خواستار آن بود، موافقت کند.‌

چین همیشه تاکید کرده است که کشورها باید با اقدامات متقابل ارتباطات را گسترش داده و اختلافات را کاهش دهند در واقع از دیدگاه پکن اگر قرار است کره شمالی گامی بردارد باید امتیازی هم دریافت کند در صورتی که آمریکا فقط تحریم کرده و فشار اقتصادی و نظامی وارد نموده و نه تنها امتیاز نداده بلکه تهدیدها را بیشتر کرده است.

سفر شی جین پینگ به کره شمالی نشان دهنده نقش مهم این کشور در امور شبه جزیره کره است و اینکه در فقدان ساختارهای مذاکراتی قبلی اوضاع این منطقه هر روز بحرانی تر شده است.

شی ساعتی پیش پس از دیداری دو روزه از کره شمالی و گفت و گو با رهبر این کشور، پیونگ یانگ را به مقصد پکن ترک کرد.

در واقع شاید یکی از دیگر تلاش های رییس جمهوری چین در کره شمالی این باشد که ساختار مذاکراتی شش جانبه پکن را که از سال ۲۰۰۸ میلادی به این طرف متوقف شده است، احیا کند و بار دیگر چین به کانونی برای کاستن از تنش ها در منطقه تبدیل شود و از یکه تازی آمریکا در منطقه نیز به این شکل جلوگیری به عمل آورد.