به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار ایرنا از اوفا، دریابان علی شمخانی در این سفر دو روزه ۱۰ دیدار دو جانبه با مقامات امنیتی کشورهای مختلف جهان از جمله ارمنستان، افغانستان، تاجیکستان، ونزوئلا، ازبکستان، روسیه، قزاقستان، سریلانکا و مونتنگرو داشت.
معاونان وی نیز دو دیدار دوجانبه با مقامات امنیتی هند و ترکیه داشتند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران همچنین یکی از سخنرانان اصلی نشست عمومی بود ضمن اینکه در نشست شش جانبه همسایگان افغانستان هم شرکت کرد.
شمخانی علاوه بر اینها مصاحبههای اختصاصی با خبرگزاریهای ایرنا، صداوسیما، تاس، اسپوتنیک و روسیه الیوم داشت تا مجموعاً در بیش از ۱۸ برنامه کاری شرکت کرده باشد.
شمخانی در دیدار با نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی روسیه با قدردانی از همتای روس خود برای برگزاری موفق دهمین اجلاس مقامات عالی امنیتی پنج قاره جهان اظهار داشت: افزایش روند کیفی این نشستها و بررسی تهدیدات و فرصتهای مشترک امنیتی از سوی نمایندگان ارشد کشورهای مختلف اثرات قابل قبولی در شکل گیری رویکردهای مشترک در این خصوص داشته است.
وی با اشاره به تجربه موفق همکاریهای سیاسی، دفاعی و امنیتی ایران و روسیه در سوریه گفت: تداوم روندسیاسی آستانه برای سرعت دادن به ایجاد ثبات پایدار بر اساس خواست و اراده مردم این کشور ضروری است.
شمخانی تداوم همکاریهای نزدیک ومشارکت جدی میان ایران و روسیه و سایر همسایگان افغانستان برای کمک به شکل گیری روند آشتی ملی در این کشور را موردتاکید قرار داد و افزود: برگزاری دومین نشست مقامات عالی امنیتی همسایگان افغانستان که نیمه دوم سال جاری در تهران برگزار خواهد شد، فرصت مناسبی برای تسریع در روند کمک به ثبات پایدار در افعانستان خواهد بود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با تبیین تصمیمات اتخاذ شده از سوی ایران برای کاهش تعهدات خود در برجام که پاسخی به بدعهدی و بی عملی امریکا و کشورهای اروپایی است اظهار داشت: ایران در چارچوب بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام به صورت گام به گام کاهش تعهدات خود را برای مقابله با رفتار غیر قابل قبول طرفهای مقابل که صرفاً تأمین کننده نفع یک جانبه است کاهش خواهد داد.
نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی روسیه نیز در این دیدار با قدردانی ازحضور و سخنرانی مهم و جامع دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در دهمین نشست امنیتی روسیه گفت: براساس دیدگاه شرکت کنندگان در نشست، سخنرانی جنابعالی در ردیف تأثیر گذارترین سخنرانیهای ارائه شده بوده است.
وی با اشاره به نشست سه جانبه مقامات عالی امنیت ملی روسیه، امریکا و رژیم صهیونیستی که بزودی در اسرائیل و با موضوع بررسی تحولات سوریه انجام خواهد شد اظهار داشت: نتایج این نشست را به جمهوری اسلامی ایران که شریک راهبردی ما در منطقه است ارائه خواهیم کرد.
دبیر شورای امنیت ملی روسیه ضرورت جلوگیری از مداخله غیر قانونی امریکا در سوریه و متوقف سازی برخی اقدامات نظامی اسرائیل در این کشور را مورد تاکید قرار داد و افزود: اقداماتی که میتواند به بحران جاری در سوریه دامن بزند به هیچ وجه مورد تأیید روسیه نیست.
پاتروشف با اشاره به ابتکارات جاری روسیه برای تقویت روند گفت وگو میان طرفهای مختلف در افعانستان، تداوم ناامنی در این کشور را بر امنیت همسایگان اثرگذار عنوان کرد و خاطر نشان ساخت: همسایگان افغانستان باید با پیگیری مستمر نشستهای مقامات عالی امنیتی، نقش تعیین کننده خود درنزدیک کردن طرفهای منازعه و تسریع در شکل گیری و موفقیت روندهای سیاسی را با جدیت دنبال کنند.
شمخانی نیز در حاشیه این اجلاس مصاحبه مفصلی با ایرنا داشت و در خصوص ارزیابی خود از این اجلاس گفت: این اجلاس محلی برای مرور وضعیت جاری جهان شده است که در آن بسر می بریم ضمن اینکه فرصت مناسبی است تا نوع همکاریهای ما برای ایجاد وضعیت بهتر تغییر نماید به سوی روندی مثبت و پایه ریزی همکاریهای دو یا چند جانبه حرکت کنیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی اضافه کرد: موضوع اصلی نشست امسال جنگ هیبریدی بود. متأسفانه کشورهایی که درثبات و امنیت جهانی اخلال ایجاد میکنند، جبههای شکل دادهاند و در چارچوب آن، منافع و استقلال دولتهای مختلف را به اشکال مختلف مورد خدشه قرار میدهند.
وی در مجموع نشست امسال را خوب ارزیابی کرد و اظهار داشت: کشورهای مختلف جهان در این اجلاس حضور داشتند و پس از گفت وگوها به مفاهیم واحدی برای مقابله با تهدیدات هیبریدی رسیدند
شمخانی اظهار داشت: ترامپ همزمان که از دوست داشتنی بودن فردی (کیم جونگ اون رهبر کره شمالی) سخن میگوید از فشار بر ملت او دست برنمی دارد و در حالی که تهدید به اقدام نظامی میکند درخواست مذاکره هم میدهد؛ ترکیب این اختلافات در ادبیات سیاسی را باید ترامپیسم نامید که مفهوم آن رفتارهای غیرمتعارف، سلیقهای و متضاد است.
به گفته وی، بیش از ۱۲۰ کشور جهان از غرب و شرق و مسلمان و غیر مسلمان در این اجلاس شرکت کردند و اکثریت انها با زبانها و مثالهای متفاوت، از مفهومی واحد که نشان دهنده اشتراک نظر انان نسبت به تهدیدات اصلی در دنیای امروز است سخن گفتند.
وی خاطر نشان ساخت: مقامات امنیتی جهان به یک نوع وحدت نظر رسیدند و من امیدوارم پیشنهادهای ایران مورد توجه جدی همگان قرار بگیرد.
دبیر شورای امنیت ملی که پیشنهادهای ایران را در نشست عمومی این اجلاس با حضور نمایندگان امنیتی بیش از ۱۲۰ کشور جهان ارائه داد و با استقبال گسترده اکثر مقامات امنیتی جهان روبرو شد، اظهار داشت: ما معقتدیم که نخست باید وضعیت را خوب شناخت، چرایی آن را یافت و به ضرورت همیاری و همکاری در مقابله با این وضعیت توجه کرد.
وی گفت: در نشست امسال در این باره که چرا دلار آمریکا تبدیل به خمپاره اندازی علیه استقلال ملتها شده است، نیز گفت وگو شد.
شمخانی در پایان ابراز امیدواری کرد: هماهنگونه که در اجلاس قبلی مبانی همکاریهای سایبری شکل گرفت، سال جاری نیز مبانی مقابله با تهدیدات هیبریدی در جهان شکل بگیرد.
فشردگی برنامهها ی شمخانی در این سفر باعث شده بود که به مقامات امنیتی برخی از کشورها فرصت دیدارهای کوتاه و سرپایی برسد.
شرکت در نشست شش جانبه افغانستان نیز که ایران مبتکر آن بود از دیگر برنامههای شمخانی در این سفر بود.
این نشست با حضور مقامات عالی امنیتی ایران، روسیه، چین، افغانستان، هند و پاکستان با هدف بررسی روند اجرای توافقات اولین نشست همسایگان افعانستان که سال گذشته به ابتکار ایران در شهر تهران برگزار شد تشکیل شد.
در ابتدای این نشست نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی فدراسیون روسیه با قدردانی از ابتکار جمهوری اسلامی ایران برای پایه گذاری نشست مسئولین عالی امنیتی کشورهای همسایه افغانستان گفت: ایجاد ثبات، صلح و مشارکت همه اقوام و طرفهای افغانی در فرایند اشتی ملی خواست و اراده کشورهای همسایه افغانستان است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز در این نشست با بیان نگرانیهای ناشی از افزایش شکافهای سیاسی در افغانستان بر ضرورت تداوم همکاری و مشارکت همسایگان این کشور برای تقویت ساختارهای قانونی بر اساس رأی و مشارکت همگانی تاکید کرد.
شمخانی با ارائه پیشنهادات ایران در زمینه ترکیب، زمان، دستور جلسه و ساز و کارهای فعالیت اثر گذار همسایگان افغانستان در پروسه شکل گیری آشتی ملی در این کشور اظهار داشت: لازم است همسایگان افغانستان با هماهنگی دولت قانونی این کشور ضمن افزایش تماس و ارتباط با معارضین افغانی امکان مداخله کشورهای فرامنطقه ای در بحران این کشور را محدود سازند.
در ادامه این نشست و پس از سخنرانی نمایندگان هند، چین، پاکستان و افغانستان با موافقت اعضای نشست مقرر شد دومین نشست مقامات عالی امنیتی همسایگان افغانستان در نیمه دوم سال جاری در تهران برگزار شود.
برای نخستین بار آمریکا در اجلاس بین المللی امنیتی روسیه شرکت کرد و دو کارشناس از سفارت در مسکو را راهی اوفا کرد، رژیم صهیونیستی نیز امسال برخلاف سال گذشته که دبیر شورای امنیت خود را راهی نهمین دوره کرده بود امسال در سطح کارشناس در این نشست حضور دارند هر چند که تا چند روز دیگر دبیران شورای امنیت روسیه، آمریکا و رژیم صهیونیستی در بیت المقدس با یکدیگر دیدار سه جانبه خواهند داشت.
پرونده دهمین اجلاس بین المللی مقامات امنیتی جهان در حالی امروز پنجشنبه در شهر اوفا بسته شد که نمایندگان بیش از ۱۲۰ کشور و چندین سازمان بین المللی مواضع اصولی و حقانیت جمهوری اسلامی ایران را از زبان نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی و دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران شنیدند
در این سفر مهدی سنایی سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه، ایروانی معاون سیاست خارجی دبیرخانه شورای امنیت ملی ایران، کیوان خسروی سخنگوی شورای عالی امنیت ملی نیز دریابان شمخانی را هم همراهی میکردند.