روزنامه خراسان در گزارشی نوشت: توان واقعی و پیام موشک ایرانی را که سامانه پدافند هوایی بومی سوم خرداد در بامداد پنج شنبه به سمت پهپاد فوق مدرن و تازه رونمایی شده آمریکایی شلیک کرد، فقط فرماندهان نظامی ایران و آمریکا میتوانند به طور کامل رمزگشایی کنند. اتفاقی که به گفته برخی کارشناسان، آمریکا را به احتیاط بیشتر در قبال ایران ناگزیر میکند و اجازه نزدیک شدن به مرزهای ایران را نمیدهد. در حقیقت تیری که پدافند هوایی سپاه از چله کمان رها کرد، نه فقط به پهپاد آمریکایی بلکه به ارزیابی های ناقص برخی مقامات کاخ سفید از توان نظامی و دفاعی ایران اصابت کرده است.
سامانه ایرانی سوم خرداد با شکار پهپاد غول پیکر و ۲۰۰ میلیون دلاری «MQ-۴c» که جدیدترین نسل پهپادهای مدرن این کشور است ثابت کرد که حالا پدافند هوایی ایران، نمونه ای بهتر و بالاتر از «RQ-۱۷۰» را که چند سال پیش شکار کرد در چنته خود دارد و اگر آمریکا دست از پاخطا کند، آسمان ایران با موشک های پدافندی بومی اش، شکارگاه پرندگان پنهانکار آمریکایی خواهد شد.
تیری که از چله سامانه سوم خرداد رها شد در واقع توان واقعی ایران در حفظ مرزهای هوایی کشورمان را به رخ کشید تا باردیگر ایرانیها این بیت حماسی را زیر لب زمزمه کنند: «آن جا که عقاب پر بریزد، از پشه لاغری چه خیزد». گزارش خبری خراسان از تحولات دو روز اخیر درباره این موضوع را میخوانید.
صبح پنج شنبه خبری کوتاه روی تلکس خبرگزاریها منتشر شد که آغاز یک بمب خبری در جهان بود: «پهپاد جاسوسی آمریکا در سواحل هرمزگان توسط نیروی هوافضای سپاه سرنگون شد». براساس گزارشهای تکمیلی بعدی، پهپاد غول پیکر جاسوسی آمریکا که از نوع گلوبال هاوک MQ-۴C بوده در ساعت ۱۴ دقیقه بامداد پنج شنبه از پایگاه هوایی الظفره امارات برخواست و ارتفاع خود را تا ۳۳ هزار پا (۱۰ کیلومتری زمین) برای عزیمت به سمت مرزهای ایران افزایش داد. این هواپیمای جاسوسی در مسیر بازگشت در محدوه تنگه هرمز وارد حریم مرزی ایران و در ساعت ۴:۰۵ بامداد در ارتفاع ۵۲ هزار پایی (۱۵ کیلومتری سطح زمین) توسط سامانه بومی سوم خرداد منهدم شد. آن گونه که سردار حاجی زاده فرمانده هوافضای سپاه اعلام کرد: دو مرحله اخطار به این هواپیمای آمریکایی داده شده بود ولی اعتنایی نشد. آخرین اخطار در ساعت ۳:۵۵ توسط پدافند هوایی ارتش داده شد که به دلیل بی اعتنایی، پهپاد سرنگون شد. براساس اطلاعات منتشرشده، هواپیمای جاسوسی گلوبال هاوک یکی از پیشرفتهترین پهپادهای جاسوسی جهان محسوب میشود که حدود ۲۰۰ میلیون دلار برای طراحی و توسعه آن هزینه میشود. آن گونه که اسپوتنیک گزارش داده، آمریکاییها درباره این پهپاد مدعی بودند که نه قابل ردیابی است و نه قابل سرنگونی! این پایگاه روسی در تحلیل خود در این باره نوشت: سرنگونی این هواپیما به نوعی نشان میدهد که ایرانیها نوعی موشک فوق افسانهای سری در اختیار دارند که میتواند افسانههای آمریکاییها را بر باد دهد.
نمایش لاشه پهپاد گران قیمت آمریکایی
متعاقب این اقدام، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه خود محل سقوط این پهپاد جاسوسی را مقابل منطقه کوه مبارک استان هرمزگان ذکر و تأکید کرد که این پهپاد جاسوسی برخلاف قوانین هوانوردی، کلیه تجهیزات مربوط به معرفی خود را خاموش کرده بود. سرلشکر سلامی فرمانده سپاه هم صبح پنج شنبه به تعرض پهپاد آمریکایی به امنیت ملی کشورمان اشاره کرد و گفت که سرنگون کردن هواپیمای جاسوسی آمریکا، حامل یک پیام آشکار، واضح، قاطع، سریع، صریح و دقیق بود و آن اینکه مدافعان مرزهای میهن اسلامی ایران در مقابل تعرض هر بیگانه ای به این سرزمین عکس العمل های قاطع، تمام کننده و قطعی خواهند داشت. وی تاکید کرد: «ایران بنای جنگ با هیچ کشوری را ندارد ولی با تمام قدرت و توان از مرزها دفاع میکند.» روز جمعه هم فرمانده نیروی هوافضای سپاه در برابر رسانهها قسمتهایی از لاشه پهپاد شکارشده در حریم هوایی ایران را به نمایش گذاشت. سردار حاجی زاده در حاشیه این برنامه خبر داد که همزمان با رهگیری پهپاد جاسوسی، یک هواپیمای جاسوسی دیگر نیز در نزدیکی آن در حال پرواز بود که ٣٥ سرنشین داشت اما آن را منهدم و سرنگون نکردیم.
جلسه فوق العاده کاخ سفید و عقب نشینی ترامپ
در سوی مقابل پس از انتشار خبر تجاوز پهپاد جاسوسی آمریکا، سخنگوی وزارت دفاع این کشور ادعا کرد که پهپاد ساقط شده آمریکایی خارج از آسمان ایران هدف قرار گرفته است. پنتاگون حتی یک نقشه ادعایی نیز منتشر کرد. در پاسخ به این ادعای آمریکاییها سازمان نقشه برداری کشور با انتشار مختصات دقیق محل انهدام، تأیید کرد که این پهپاد در ۸ مایلی خط ساحلی جمهوری اسلامی ایران (در آبهای ایران) در سواحل هرمزگان حدفاصل «کرتان» و «کوه مبارک» منهدم شده است.
واکنشهای متفاوت ترامپ
ترامپ در نخستین واکنش خود به سرنگونی پهپاد گلوبال هاوک در صفحه توئیتر خود نوشت: «ایران مرتکب اشتباه بسیار بزرگی شد.» پس از برداشتهای متفاوت از این توئیت، او از موضع خود عقب نشست و در نشست خبری مشترک با نخست وزیر کانادا هنگامی که در این باره از وی سؤال شد، گفت که «ممکن است یک ژنرال یا یک نفر مرتکب اشتباه شده و تصادفاً این هواپیما را هدف قرار داده باشد»! او در عین حال به رغم مستندات منتشرشده ادعا کرد که این پهپاد در آبهای بین المللی بوده است. رئیس جمهور آمریکا همچنین گفت: اگر این هواپیمای بدون سرنشین، سرنشین داشت، وضعیت «بسیار بسیار متفاوت» میشد. از سوی دیگر روز پنج شنبه رسانههای آمریکایی از برگزاری یک جلسه با حضور مقامات ارشد این کشور برای بررسی موضوع ساقط شدن پهپاد خبر دادند. خبر رسمی درباره این نشست منتشر نشد ولی منابع مطلع به رسانههای این کشور خبر دادند که «پاتریک شاناهان» سرپرست مستعفی وزارت دفاع آمریکا، «مارک اسپر» جانشین وی، مقامات ارشد امنیتی ریاست جمهوری و رهبران کنگره آمریکا در این نشست حضور داشتند.
برخی نیز مدعی بودند که ترامپ خود در این نشست حاضر بوده است. درباره این نشست، رسانههای آمریکایی فضاسازیهای روانی را آغاز کردند تا سایه جنگ را بر سر ایران تصویر کنند. در این زمینه روزنامه نیویورک تایمز در گزارش خود درباره نتایج این نشست مدعی شد که «رئیس جمهور آمریکا ابتدا با حمله به چند هدف ایرانی مانند رادار و آتشبارهای موشکی موافقت کرده بود اما عملیات در مراحل اولیه خود لغو شد…حتی هواپیماها به راه افتاده و کشتیها مستقر شده بودند اما زمانی دستور توقف آمد که هیچ موشکی شلیک نشده بود.» یک خبرنگار ایرانی الاصل مقیم انگلیس هم در توئیتر خود ادعا کرد که «پمپئو، بولتون و رئیس سیا موافق حمله محدود به ایران بوده اما فرماندهان ارشد پنتاگون با این پیشنهاد مخالفت کردهاند.» با این حال برخی تحلیل گران ازجمله مهدی محمدی معتقدند، خبرسازیهای این چنینی باهدف تأثیر برمحاسبات ایران برای مذاکره با آمریکا زیر فشار صورت میگیرد و چیزی به نام جنگ محدود با ایران وجود خارجی ندارد.
در ادامه این فضاسازیها سازمان هوانوردی آمریکا با صدور بخشنامهای عبور هواپیماها و پروازهای خطوط هوایی این کشور از بخشهایی از حریم هوایی ایران را متوقف کرد. در همین راستا شرکت انگلیسی بریتیش ایرویز، لوفتهانزای آلمان، کی ال ام هلند، شرکت هواپیمایی مالزی، شرکت استرالیایی کوآنتاس و شرکت هواپیمایی ژاپن هم اعلام کردند، از ورود به حریم هوایی ایران خودداری خواهند کرد. رویترز هم در خبری به نقل از یک مقام ایرانی مدعی شد که آمریکا پنج شنبه شب از طریق عمان پیامی برای مذاکره با ایران درباره برخی مسائل ارسال کرده است. ادعایی که البته از سوی یک منبع آگاه در شورای عالی امنیت ملی تکذیب شد.
پیگیری دیپلماتیک موضوع از سوی وزارت خارجه
در واکنش به نقض حریم ایران از سوی پرنده آمریکایی، نماینده ایران در سازمان ملل طی نامهای به دبیرکل این سازمان با استناد به بند ۵۱ منشور ملل متحد، اعتراض خود را به تجاوز پهپاد جاسوسی آمریکا به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد. محمد جواد ظریف نیز با انتشار مختصات موقعیت انهدام پهپاد اعلام کرد که ایران تکههایی از لاشه پهپاد آمریکایی را در آبهای جنوبی خود در اختیار گرفته که ثابت میکند این پهپاد وارد حریم ایران شده است. عراقچی معاون وزیر خارجه هم در تماس با سفیر سوئیس به این تجاوز شدیداً اعتراض کرد و درخصوص تحرکات نسنجیده آمریکا در منطقه هشدار داد. وزارت خارجه نیز با احضار سفیر سوئیس یادداشت رسمی اعتراض خود را به دفتر حافظ منافع این کشور در تهران ارائه کرد.