تهران – ایرنا – برخی از تحلیلگران عرب معتقدند که ایران با سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا، افزون بر ارسال پیام های قاطع به دشمنان خود نشان داد که مصمم به دفاع از مرزها و قلمرو خود بوده وا از قابلیت نظامی بالایی هم برخوردار است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نخستین ساعات بامداد روز پنجشنبه ۳۰ خرداد یک فروند پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک» آمریکا را پس از تجاوز به حریم هوایی جمهوری اسلامی ایران هدف آتش پدافند قرار داد و سرنگون کرد.

گلوبال هاوک ساخت شرکت «نورثروپ گرومن» است که توسط نیروهای هوایی و دریایی ایالات متحده به عنوان یک هواپیمای شناسایی به کار برده می‌شود. این پهپاد ۲۲۲ میلیون دلاری با مداومت پروازی ۲۸ ساعت سرعتی معادل ۵۷۵ کیلومتر بر ساعت و برد پروازی ۱۴ هزار کیلومتر دارد. ترامپ پس از این رویداد در آغاز به تهدید کلامی تکیه کرد، اما پس از ساعت‌ها جلسه با تیم نظامی و امنیتی اش، عقب‌نشینی و تلاش کرد این اقدام را اشتباه فردی از سوی ایران عنوان کند. او در خبرسازی‌های بعدی، بار دیگر درخواست مذاکره را مطرح کرد.

خبر سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا در رسانه‌های عربی بازتاب یافت و این رسانه‌ها سرنگونی پهپاد آمریکایی را نشان دهنده آمادگی ایران برای مقابله با هرگونه ماجراجویی واشنگتن و همپیمانان آن به شمار آوردند.

پیام‌های سیلی به عقاب امریکاییِ گلوبال هاوک

روزنامه «البناء» لبنان نوشت:، به محض اینکه پهپاد آمریکایی گلوبال هاوک حریم هوایی ایران را نادیده گرفت، سرنگون شد. این موضوع نشان داد که ایران قدرت و آمادگی دارد که با هر اقدامی که حاکمیت این کشور را نادیده بگیرد، مقابله کند. درست است که آمریکا قدرتمندترین کشور جهان است و می‌تواند آغازگر هر جنگی باشد، اما این کشور نمی‌تواند تضمین کننده پیروزی در هر جنگی باشد و خطرات و هزینه‌های جنگ را از خود دور کند.

"ایران با سرنگونی پهپاد آمریکایی برای هرگونه حمله آمریکا به حاکمیت و استقلال خود خطوط قرمزی را ترسیم کرد که به موجب آن نباید حاکمیت این کشور نادیده گرفته شود. این پیام آتشین ایران در کنار دیگر پیام‌های ایران به آمریکا دارای این محتوا است که ایران کشور ضعیفی نیست که آمریکا بتواند به راحتی به آن حمله کند و اراده خود را پیش برد و هر کس که با آتش بازی کند شعله‌های آتش وی را خواهد سوزاند. اگرچه آمریکا با نادیده گرفتن حاکمیت ایران خواسته است مقدار آمادگی و شهامت ایران را بسنجد، اما این موضوع برای واشنگتن ثابت شد که هرگونه حمله علیه ایران سرگرمی و بدون هزینه نخواهد بود. هر گونه نادیده گرفتن حاکمیت ایران و حمله به سرزمین‌های آن بدون تردید با عکس العمل قوی این کشور روبرو خواهد شد. ایران با این اقدام خود نشان داده است با آمریکا مذاکره نخواهد کرد و پس از عقب نشینی ترامپ از توافق هسته‌ای دیگر به آمریکا هیچ اعتمادی ندارد. "

روزنامه «الاخبار» لبنان در گزارشی به قلم «ابراهیم الامین» نوشت: دیگر طرفی که دارای برتری نظامی و فناوری است تصمیم گیرنده اصلی نیست. تحولاتی که جهان از نظر مفهوم و مولفه‌های قدرت با آن روبرو است معادلات دیگری را تحمیل کرده است. دیگر قدرتمندان مجبورند که پیش از دست زدن به هر ابتکار عمل و گزینه عملی در محاسبات خود بازنگری کنند. به ویژه اگر طرف مقابل آنان آمادگی فداکاری را داشته باشد. جنگ سیاسی، اقتصادی و رسانه‌ای آمریکا علیه ایران بدون هیچ توقفی هنوز هم ادامه دارد و پیچیدگی موضوع سبب شده است که جنگ نظامی هم مطرح شود. اما ایران در شرایطی نیست که زیر آتش و با هر قیمتی به مذاکره روی آورد. این کشور بارها با تحریم‌ها روبرو شد و برای دور زدن تحریم‌ها توانایی دارد. این کشور نمی‌خواهد که در موضع ضربه پذیر قرار گیرد و با رویکرد جنون آمیز آمریکا مخالف است. بلکه این کشور می‌خواهد به آمریکایی‌ها و اروپایی‌هایی که در مهار دیوانگی واشنگتن ناتوان هستند، بگوید که ایران پایداری کرده است و آمادگی فداکاری برای رویارویی با زورگویی آمریکا را دارد.

"ایران دارای دوستان، هواداران و همپیمانانی است که می‌توانند در چندین عرصه بازی کنند. این کشور اکنون مانند کسی که از رویارویی فرار می‌کند ظاهر نمی‌شود. بلکه به طور عمدی در مرزها، آب‌ها و داخل حریم خود عکس العمل نشان داد و با این اقدام خود خواسته است به آمریکا و کشورهای جهان این پیام را برساند که برای رویارویی مستقیم و فراگیر آمادگی دارد و این کشور نیاز به حمله در تاریکی ندارد. بلکه در صورت لزوم می‌تواند به طور آشکار عمل کند. هدف قرار دادن پهپاد جاسوسی آمریکا نشان داد که ایران در هر شرایطی آمادگی دفاع از خود را دارد. ایران با سرنگونی پهپاد آمریکا و پذیریش مسوولیت آن خواسته است به آمریکایی‌ها بگوید که دست از مانورها و بازی‌ها بردارند و به درگیری فراگیر روی آورند. این پیامی است که دامنه مانورهای آمریکا را کاهش می‌دهد. این اقدام ایران، آمریکا را در شرایط سختی قرار دارد. تحولات هفته گذشته به طور آشکار نشان داد که تهران اراده سیاسی برای رویارویی فراگیر با آمریکا را دارد. این کشور هدف خود را مشخص کرده است و هیچ امتیازی را نخواهد دارد. ایران با دارا بودن مولفه‌های قدرت نظامی، سیاسی و اقتصادی و بومی می‌تواند حقوق خود را بگیرد و همچنین دارای قدرت نفوذ گسترده‌ای در منطقه است که می‌تواند آمریکا و همپیمانانش را در منطقه در شرایط آشفته ای قرار دهد. "

روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن نیز نوشت: اقدام ایران در سقوط پهپاد آمریکایی نشان دهنده آمادگی این کشور برای جنگ است. تهران نشان داده است که حفظ حریم هوایی آن یکی از اصول و خطوط قرمز آن است و اجازه نخواهد داد که حریم هوایی آن نادیده گرفته شود. اقدام ایران در هدف قرار گرفتن پهپاد آمریکا در ارتفاع بیش از ۵۰ هزار پایی و هدف قراردادن آن با دقت بالا نشان داد که ایران دارای تجهیزات دفاعی کارامد و دقیقی است که می‌تواند با دقت پهپادها را هدف قرار دهند. ایران با هدف قرار دادن پهپاد آمریکایی پیامی را به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از جمله امارات و عربستان ارسال کرده که محتوایش این است تاسیسات نفتی، نظامی و منافع حیاتی و شهرهای این کشورها در تیررس موشک‌های ایران است. از این رو، این کشورها باید در رویکرد خود درباره تحریک آمریکا به جنگ با ایران بازنگری کنند و گرنه پیامدهای جنگ از همه نظر برای آنها مصیبت بار خواهد بود. این اقدام نشان داد که ایران به طور کامل حاکمیت تنگه هرمز را در کنترل دارد و آمادگی هر اقدامی را در این منطقه دارد. این اقدام نشان داد که تهدیدهای ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز جدی است و این کشور می‌تواند تهدیدهای خود را عملی سازد.

روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن هم نوشت: واشنگتن روز پنجشنبه را در انتظار صدور ابلاغ نظامی علیه ایران و چشم پوشی ترامپ از رویارویی با ایران به سر برد. این تردید و آشفتگی نشان از کورکورانه بودن سیاست خارجی آمریکا دارد. در آغاز سرنگونی پهپاد آمریکا ترامپ ادعا کرد که ایران اشتباه بزرگی را مرتکب شد. با این موضع گیری این رویکرد حاکم شد که کاخ سفید و پنتاگون به دنبال حمله محدود و حساب شده علیه ایران هستند تا امور زیر کنترل باشد. اما پس از مدتی اوضاع تغییر کرد و رئیس جمهوری آمریکا ادعا کرد که شاید به دلیل اشتباه فردی و بدون آگاهی ایران این پهپاد سقوط کرده است. تصمیم گیری در سیاست خارجی آمریکا معمولاً با چنین دشواری‌های روبرو است. زیر تیم سیاست خارجی او از خلاء هایی رنج می‌برد و او در هنگام وقوع حادثه وزیر دفاع هم نداشته است. ترامپ همچنین در تصمیم گیری ها با دیگر وزارتخانه‌ها هم هماهنگ نیست.

آمریکا و همپیمان آن زخمی تنش آفرینی‌های ضد ایرانی

به نوشته تارنمای مرکز «عربی» مطالعات و پژوهش‌های سیاسی قطر، آمریکا در همراه کردن جامعه بین الملل با خود در رویکرد ضد ایرانی اش با سختی‌های بسیاری روبرو است. زیرا آمریکا طرفی است که به تعهدات خود درباره توافق هسته‌ای عمل نکرده است و از آن عقب نشینی و در این توافق اختلال ایجاد کرد. در شرایطی که آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها پایبندی ایران به این توافق را تایید کرده است. از این رو، دیگر طرف‌های توافق ترامپ را مسوول بحران‌های کنونی می‌دانند. همچنین آمریکا به طور کلی با مشکل بی اعتباری و صادق نبودن روبرو است. زیرا ادعاها و توجیه‌های این کشور برای جنگ افروزی با دروغ‌ها و توهم‌هایی همراه است و این موضوع در حمله به عراق خود را نشان داده است.

روزنامه «رای الیوم» نوشت: همپیمانان آمریکا از ایران و همپیمانش می ترسند. آنها از حماقت ترامپ سوء استفاده کردند و آمریکا را در تنشی وارد کرده‌اند که زخمی از آن بیرون خواهد آمد. آمریکا در تنش با ایران زیان‌های نظامی و معنوی بسیاری خواهد دید و تصویر شکست‌های این کشور در عراق، افغانستان و حتی ویتنام فرا روی این کشور خودنمایی خواهد کرد. حمله آمریکا به عراق سبب نشد که عراق از نقشه جهان حذف شود. حمله آمریکا به افغانستان و تغییر نظام در آن نه تنها سبب از بین رفتن طالبان نشد، بلکه این جریان از گذشته هم قدرتمندتر شده است. ۷ سال بمباران، جنگ و توطئه چینی در سوریه هم نتایج معکوسی برای آمریکا و همپیمانانش به دنبال داشته است. با این وجود ایران هم به مسیر خود ادامه خواهد داشت اما اکنون این سوال مطرح است که آیا آمریکا در منطقه باقی خواهد ماند و حال و احوال همپیمانان عرب و اسرائیلی‌ها آن چگونه خواهد بود؟