اصفهان- ایرنا- رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اصفهان با اشاره به شیوع بیماری سالک در این استان تاکید کرد که این نمونه ویروس شایع شده، کشنده نیست.

طاهره چنگیز روز شنبه در نشست شورای اسلامی استان اصفهان گفت: اصفهان جز استان‌های سالک خیز است و نواری از این بیماری بین شمال تا جنوب کشیده شده که کاشان، برخوار، آقاعلی عباس، اردستان و نقاط شرقی استان را شامل می‌شود.

وی افزود: روش ابتلاء به سالک در استان اصفهان تنها پوستی است که خوشبختانه این نمونه بیماری کشنده نیست اما در استان فارس الگوی ابتلاء پوستی و احشایی است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به نقش همنوایی شوراها و شهرداری‌ها در کنترل سالک بیان کرد: یکی از موارد نخاله‌ها و زباله‌های شهری (ساختمانی) است که محل دپوی آنها مکان خوبی برای رشد جانوران موزی مانند موش‌ها بوده که در راستای مقابله با سالک در استان باید مدیریت شوند.

وی، لزوم توجه به ساخت و سازها در بافت‌های متروکه و فرسوده شرق اصفهان را مورد اشاره قرار داد و اضافه کرد: دپوی کودهای حیوانی به ویژه کود مرغی در آن منطقه به محلی برای رشد و نمو موش و پشه تبدیل شده است.

چنگیز تاکید کرد: بهسازی محیط، دور کردن دپوهای زباله و نخاله در راستای جلوگیری از شیوع سالک و وجود موش‌ها باید مورد توجه قرار گرفته و از ساخت و ساز در مناطق کانونی این بیماری و از جمله محدوده تاغ زارها جلوگیری شود.

وی اظهار داشت: شهر سالم و ایمن آرزوی هر شهروندی است اما ویژگی‌هایی دارد که باید شوراهای اسلامی استان‌ها، شهرها و شهرستان‌ها تلاش خود را در راستای آن به کار بسته و البته به نمایندگان محلی مردم در حوزه بهداشت و درمان در سطح خانه‌های بهداشت هم بها داده شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: هدف ما در نظام بهداشت و درمان این است که افراد در برابر عوامل خطر یا بیماری‌ها قرار نگیرند و اعضای شوراهای اسلامی نیز به عنوان نمایندگان مردم باید در راستای اقدام‌های پیشگیرانه و بهبود سبک زندگی کمک کنند.

سالک نوعی بیماری پوستی که بر اثر گزش جنس ماده نوعی پشه خاکی به انسان سرایت می‌کند و عامل آن انگلی به نام لیشمانیا است و علائم چند هفته پس از گزش بروز می‌کند.

علائم بیماری شامل ایجاد تورم و زخم در محل گزش است که البته پس از نزدیک به ۶ ماه علائم بیماری به طور معمول فروکش کرده اما اثر نامناسبی بر روی پوست برجای می‌ماند.

استفاده از پشه بند در هنگام خوابیدن در فضای آزاد، نصب توری بر درها و پنجره‌ها، خودداری از نگهداری دام و طیور در واحدهای مسکونی، خودداری از انباشتن و ریختن فاضلاب، خاکروبه و نخاله‌های ساختمانی یا کودهای حیوانی در نقاط مسکونی، جمع آوری سگ‌های ولگرد و مبارزه با جوندگان برای مقابله با شیوع سالک توصیه شده است.

وی در ادامه نیز منطقه‌ای شدن خدمات تخصصی بیمارستان‌ها را یادآور شد و گفت: از روزهای پایانی سال ٩٦ تا نیمه‌های سال ٩٧ درگیر کار اساسی و مبنایی با عنوان نقشه جامع سلامت استان اصفهان بودیم که بررسی‌های کارشناسانه بسیاری در این زمینه صورت گرفت.

چنگیز بیان کرد: بر اساس عوامل مختلف نقشه درمان ١٤٠٤، سیاست‌های وزارت بهداشت و درمان، ترکیب جمعیت شهرها و شهرستان‌ها، مسیرهای دسترسی و مواصلاتی، مهاجرت و جا به جایی جمعیت و زیرساخت‌های موجود نقشه جامع سلامت استان را تدوین شد که به تصویب وزیر وقت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم رسید.

وی همچنین با رسیدگی و نظارت بر رفتار پزشکان را مورد تاکید قرار داد و گفت: هیچکس اجازه دریافت مبلغ اضافی در سیستم درمانی دولتی ندارد و در صورت مشاهده تخلف، افراد می‌توانند موضوع را به سامانه ١٩٠ و معاونت درمان گزارش کنند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان معرفی برخی متخلفان به تعزیرات حکومتی را یادآور شد و اضافه کرد: همه شکایت‌ها در سامانه‌ای کشوری ثبت شده و همکاران ما مکلف به پاسخگویی هستند که پس از رسیدگی‌، به صورت نوشتاری به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بازتاب داده می‌شود.

وی عنوان کرد: نقاط دور استان اصفهان با استفاده از ظرفیت پزشکان طرحی تا سال ٩٤ پوشش داده می‌شدند که البته از سال ٩٣ با تصویب قانون عدالت آموزشی در مجلس شورای اسلامی، دانشگاه‌ها اجازه یافتند تا ٣٠ درصد ظرفیت را برای مناطق محروم داشته باشند.

چنگیز تشریح کرد: بر این اساس فرد باید سه برابر دوره تحصیل خود را در منطقه مورد نظر بگذراند تا در نهایت به استخدام علوم پزشکی درآید؛ این قانون سال ٩٤ عملیاتی و سال ٩٧ نزدیک به ١٢ متخصص بومی به مناطق محروم اعزام شد.

وی در ادامه نیز مجموع اعتبار اورژانس پیش بیمارستانی در بودجه جاری را نزدیک به ۵۸۰ میلیارد ریال برشمرد و گفت: هر پایگاه امدادی نزدیک به ۷۵۰ میلیون ریال نیاز دارد و با این شرایط باید برخی از پایگاه‌ها کاسته شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان همچنین به کمبود ٥٨ آمبولانس اشاره کرد و افزود: قرار بود ابتدای سال جاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این تعداد آمبولانس پیش بیمارستانی را در اختیار ما قرار دهد.

افزایش هزینه‌ها، مهمترین چالش نظام سلامت

رئیس شورای اسلامی استان اصفهان نیز در این نشست مهمترین چالش بر سر راه نظام سلامت ایران را افزایش هزینه‌ها برشمرد و گسترش مداوم فناوری‌های جدید و گرانبهای سلامت، افزایش انتظار جوامع از نظام‌های سلامت و رشد بیماری‌های مزمن و سخت درمان در میان مردم را از جمله علت‌های آن عنوان کرد.

عبدالله کیانی بر پیچیدگی‌ها و اهمیت حوزه بهداشت و درمان اشاره کرد و اظهار داشت: مجموع این مسائل موجب شده تا امروزه نظام سلامت در بخش‌های گوناگون با مشکلات بسیاری رو به رو باشد که البته این یکی از مهمترین حقوق شهروندی است که باید مراقبت شود.

وی بیان کرد: نظام ارائه خدمات درمانی ایران با چالش تداوم خدمات رو به رو شده اما نباید سهم بیماران از پرداخت هزینه‌های بهداشت و درمان به میزانی باشد که مردم تنها به دلیل هزینه‌های بهداشت و درمان زیر خط فقر قرار بگیرند.

رئیس شورای اسلامی استان اصفهان تاکید کرد: عدالت در بهره مندی از خدمات درمانی و عدالت مالی در پرداخت هزینه‌های سلامت باید مورد ارزیابی دوباره قرار گرفته و سازمان‌های بیمه گر در ایفای نقش اصلی خود (حفاظت از بیماران در برابر هزینه‌های غیرقابل پیش بینی) مؤثرتر عمل کنند.

وی افزود: همه بخش‌های نظام سلامت کشور به نحوی تحت تأثیر مشکلات اقتصادی قرار دارند که برخی ناشی از مسائل ساختاری و درونی هر بخش است.

کیانی گفت: اجرای سیاست‌های مبتنی بر بازار، ضمن بهبود دسترسی بیماران به فرآورده‌های دارویی جدید و گران بهای خارجی، افزایش قابل توجه هزینه‌های دارویی در کشور را موجب شده که البته بخش قابل توجهی از آن مبتنی بر نیاز نیست و می‌تواند به صورت کارآمدتر هزینه شود.

وی با بیان اینکه سازمان‌های بیمه گر از مشکلات ساختاری فراوانی رنج می‌برند، اضافه کرد: شمار سازمان‌های بیمه گر، همپوشانی بیمه شدگان و فقدان استفاده از ارزیابی‌های اقتصادی برای تحت پوشش قرار دادن خدمات از جمله مشکلاتی هستند که چالش‌های اقتصادی زیادی را به بیمه‌ها تحمیل کرده‌اند.

رئیس شورای اسلامی استان اصفهان افزود: در کنار گام‌های مؤثر برداشته شده تا کنون، نبود منابع مالی پایدار در حوزه سلامت و کیفیت خدمات درمانی نیز جای پرسش دارد و باید با اجرای استانداردها، راهنماهای بالینی و اجرای دقیق‌تر بهبود یابد.

وی در ادامه نیز یادآور شد: ساختار جوان کنونی جمعیت کشور بیانگر این واقعیت است که ایرانیان نسبت به جوامع پیرتر، نیازمند خدمات درمانی کمتری هستند که این فرصت با ارزشی را برای سیاست گذاران و تصمیم گیران نظام سلامت جهت انجام اصلاحات راهبردی فراهم می‌آورد.

کیانی تصریح کرد: سالمندی جمعیت در ایران با شیب تندی در حال پیش روی است اما هنوز برنامه ریزی و تمرکز کافی در این زمینه صورت نگرفته و ساماندهی امور سالمندان از پشتوانه قانونی کافی برخوردار نیست.

وی ادامه داد: تحلیل وضعیت کنونی و دورنمای آینده از وجود چالش‌ها و مشکلات فراوان در آینده نه چندان دور حکایت دارد که توجه و ساماندهی این حوزه امری اجتناب ناپذیر می‌نماید.

رئیس شورای اسلامی استان اصفهان با انتقاد از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای رد طرح جامع مدیریت شهری و روستایی گفت: دولت نباید از واگذاری امور به شوراها هراس داشته باشد زیرا راهی برای پیشرفت جز بومی سازی و توجه به مدیریت‌های محلی وجود ندارد.

بیش از سه هزار و ۵۰۰ نفر در استان اصفهان عضو شوراهای اسلامی هستند.

۹۹۱۳/‏۸۱۲۳