تهران- ایرنا- اقدام دفاعی ایران در سرنگون کردن پهپاد جاسوسی آمریکایی «گلوبال هاوک» یا همان «شاهین جهانی» در تجاوز به حریم هوایی کشورمان، تیتر نخست رسانه های داخلی را به خود اختصاص داد.

در نخستین ساعات بامداد روز (پنجشنبه ۳۰ خرداد) یک فروند پهپاد جاسوسی گلوبال هاوک آمریکا بعد از تجاوز به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در منطقه رو به روی کوه مبارک استان هرمزگان، هدف آتش پدافند نیروی هوا فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرارگرفت و سرنگون شد. گلوبال هاوک بزرگترین پهپاد مورد استفاده در جهان است که در ارتفاع بسیار بالا پرواز می‌کند و کارشناسان می‌گویند که سرنگون ساختن این پهپاد نشان دهنده توانمندی بالای نیروی نظامی است.

آمریکایی‌ها ابتدا مواضع و اظهارات متناقضی درباره پهپاد متجاوز خود داشتند اما سرانجام فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا، رسماً سرنگونی پهپاد خود را تأیید کرد. به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی امروز اول تیر ماه رسانه های دو جریان سیاسی کشور از رویکرد مشابه هم حکایت دارد. این رسانه ها ضمن بازتاب ماجرای منهدم کردن پهپاد آمریکا به دلیل به نقض حریم هوایی کشورمان نوشتند دولتمردان آمریکایی که مدعی بودند این پهپاد برفراز آب‌های بین‌المللی هدف حمله قرار گرفته است، با برگزاری نشست‌هایی درکاخ سفید از تصمیم به واکنش تلافی جویانه محدود نظامی به ایران و سپس انصراف از این اقدام خبر دادند.

رسانه های اصلاح طلب

برخی از محورهای طرح شده در اخبار و گزارش های این طیف رسانه ای درباره این موضوع عبارتند از: پدیدار شدن نمای دیگری از تنش میان ایران و آمریکا با هدف قرارگرفتن پرنده بدون سرنشین آمریکایی در مرزهای آبی ایران؛ معنای نامش «شاهین جهانی» است، اما در عالم تکنولوژی‌های نظامی به «جارو برقی اطلاعات» شهره است؛ غرب به دلایل ۴۰ ساله، دچار چالش‌هایی با جمهوری اسلامی است؛ پهپاد یا هواپیمای صرفاً جاسوسی ایالات متحده، در ساعت چهار صبح برای قدم‌زدن به منطقه نیامده است.

تعرض پهپاد جاسوسی آمریکا به حریم هوایی ایران

- روزنامه ایران در گزارشی با عنوان " تاوان عبور از خط قرمز" به ماجرای تعرض پهپاد جاسوسی آمریکا به حریم هوایی ایران پرداخت و نوشت: هدف قرارگرفتن پرنده بدون سرنشین آمریکایی در مرزهای آبی ایران، نمای دیگری از تنش میان ایران و آمریکایی را پدیدار کرد. ساعات اولیه بامداد پنجشنبه گذشته بود که سپاه پاسداران ایران در اطلاعیه‌ای از سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکایی خبر داد و اعلام کرد این پرنده جاسوسی بدون توجه به اخطارهای پدافند هوافضای سپاه وارد حریم هوایی ایران شده و پس از نادیده گرفتن این اخطارها مورد حمله قرارگرفته است. سقوط این پهپاد موسوم به «گلوبال هاوک» آمریکایی که از مدرن‌ترین ابزارهای نظامی آمریکایی و بزرگ‌ترین هواپیماهای بدون سرنشین جهان به شمار می‌آید، چنان که انتظار می‌رفت در فاصله کمتر از ۲۴ ساعت موجی دامنه‌دار از واکنش مقام‌های ایرانی و آمریکایی را برانگیخت.

انهدام پهپاد جاسوسی آمریکا توسط سامانه موشکی «سوم خرداد»

- در بخش دیگری از گزارش ایران با عنوان " تاوان عبور از خط قرمز"آمده است: معنای نامش «شاهین جهانی» است اما در عالم تکنولوژی‌های نظامی به «جارو برقی اطلاعات» شهره است؛ این نام‌ها تا قبل از این برای بزرگ‌ترین و گران‌ترین پهپاد نظامی تجسسی جهان چندان هم غلوآمیز نبودند، البته فقط تا بامداد روز پنجشنبه ۳۰ خرداد ماه. یعنی تا همان ساعاتی که پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک آر کیو ۴» شکار سامانه موشکی «سوم خرداد» ایران شد. حالا دیگر نام‌هایی چون «شاهین جهانی» و «جارو برقی اطلاعات» شاید قدری برای این پرنده بدون سرنشین آمریکایی بزرگ باشند.

ویژگی های پهپاد آمریکایی منهدم شده

- روزنامه ایران می نویسد: این اولین سقوط این پرنده ۲۲۰ میلیون دلاری آمریکایی نیست، اما اولین بار است که این اتفاق در اثر شکار پهپاد یاد شده رخ می‌دهد. کارویژه این پهپاد جاسوسی همان طورکه از نامش پیداست، جمع‌آوری و انتقال اطلاعات در عملیات‌های نظارت و شناسایی بوده. آن هم با تجهیزاتی که آمریکایی ها می‌گویند می‌توانسته در مدت تنها یک روز تمام سطح کشوری مانند کره جنوبی، معادل ۱۰ هزار کیلومتر مربع را اسکن و داده‌های آن را منتقل کند. سرعت انتقال داده‌های این پهپاد نیز بیش از ۵۰ مگابایت بر ثانیه است. پهپاد «گلوبال هاوک آر کیو ۴» علاوه بر اینکه بزرگ‌ترین و گران‌ترین پهپاد نظامی تجسسی جهان است، عنوان دور بردترین پهپاد عملیاتی جهان را هم از آن خود کرده است. این پهپاد می‌تواند تا ارتفاع ۹۰ کیلومتر از سطح زمین فاصله بگیرد و در این ارتفاع برای بیش از ۲۴ ساعت به پرواز خود ادامه دهد.

عدم اعتماد آمریکایی ها به واکنش پدافند ایران

- «فریدون مجلسی» تحلیلگر روابط بین‌الملل در یادداشتی در روزنامه شرق، نوشته است: پهپاد یا هواپیمای صرفاً جاسوسی ایالات متحده، پس از دو، سه ساعت پرواز در ساعت چهار صبح برای قدم‌زدن به منطقه نیامده و نزدیک‌شدنش به پایگاه پدافندی ایران اتفاقی نبوده است؛ فقط مسئولان نظامی آمریکایی واکنش پدافند ایران را باور نداشته‌اند. حق دفاع به شرط وقوع جرم بر فراز آب‌های ساحلی ایران محفوظ است که به احتمال قوی از لحاظ فنی قابل اثبات است؛ البته اگر کشورهای دیگر زیر بار بروند. غرب به دلایل ۴۰ ساله، دچار چالش‌هایی با جمهوری اسلامی است. پس از انفجارهای فجیره و دو نفتکش در دریای عمان، همین محافل غربی انگشت اتهام را به سمت ایران گرفتند و به قصد آماده‌سازی افکار عمومی برای ضدیت بیشتر با ایران، بازی با خطر را دنبال می‌کنند. نباید اجازه ایجاد بن‌بست در فضای روابط بین‌الملل داده شود که بدیل آن جنگ است.

واکنش جهان به انهدام پهپاد آمریکایی

- روزنامه آرمان در این باره نوشت: پس از سرنگونی پهپاد واکنش‌های زیادی از سوی مقامات دیگر کشورهای جهان در این خصوص رخ داد. پوتین رئیس‌جمهور روسیه از طرفین دعوت به آرامش کرد و گفت که اقدام نظامی آمریکایی علیه ایران به فاجعه در خاورمیانه منجر خواهد شد و ممکن است سبب به راه افتادن دور تازه‌ای از خشونت و موجی از مهاجرت شود. موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از دو طرف خواست تا از «تشدید تخاصم» خودداری کنند و مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه نیز تأکید کرد که مسئولیت ما در منطقه دعوت به کاهش تنش است. در این میان اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با اعلام اینکه ایران آنچه او آن را «رفتار خشونت‌آمیزش علیه آمریکایی و جامعه جهانی» می‌خواند، شدت بخشیده است، گفت: «همه ملت‌هایی که خواهان صلح و امنیت هستند را به حمایت از تلاش‌های ایالات متحده علیه خشونتگری رژیم ایران فرا می‌خوانم». موضع جنگ‌طلبانه اسرائیل در حالی که همه جهان تلاش بر آن دارد که تنش کنترل شود، نشان می‌دهد که این رژیم از وجود تنش در خاورمیانه سود می‌برد.

واکنش مقامات آمریکایی به سرنگونی پهپاد

- به گزارش آرمان، اولین واکنش رئیس‌جمهور آمریکا به سرنگونی گلوبال هاوک در توئیتر اتفاق افتاد. ترامپ نوشت: «ایران اشتباه بسیار بزرگی مرتکب شد»، اما دقایقی بعد و در حالی که انتظار می‌رفت واکنش واشنگتن تندتر شود، دونالد ترامپ در پاسخ به خبرنگارانی که از او درخصوص چیستی واکنش ایالات متحده به سرنگونی پهپاد می‌پرسیدند، گفت: شاید این اتفاق اشتباهی رخ داده است. او موضوع را به اشتباه فردی تقلیل داد و تصریح کرد: فکر نمی‌کند این اتفاق به صورت عمدی رخ داده باشد. با این حال روایت رسانه‌های آمریکایی از آنچه پشت درهای بسته در کاخ سفید اتفاق افتاد را نمی‌توان با این واکنش ترامپ یکسان دانست. ساعاتی از وقوع حادثه نگذشته بود که اعضای تأثیرگذار کنگره به کاخ سفید دعوت شدند. اظهارات برخی حاضران در این جلسه از نگرانی درخصوص احتمال آغاز جنگ خبر می‌داد. در این راستا «نانسی پلوسی» عضو دموکرات مجلس نمایندگان پس از دیدار با ترامپ گفت که خواستار کاهش تنش‌ها با ایران است و واشنگتن باید هوشمندانه واکنش نشان دهد. «چاک شومر» رهبر اقلیت دموکرات در سنا نیز با اعلام اینکه ترامپ دنبال جنگ نباشد، درخصوص وقوع جنگی تصادفی اظهار نگرانی کرد. موضع نمایندگان جمهوریخواه حاضر در جلسه اما متفاوت بود و آنها با حمایت از مواضع ترامپ خواستار برخورد قاطع اما محدود با ایران بودند. … بر اساس گزارش دو رسانه آمریکایی abc و نیویورک تایمز، جان بولتون و مایک پمپئو به شدت از طرح حمله محدود حمایت می‌کردند اما برخی اظهارات کارشناسان پنتاگون نظر ترامپ را تغییر داده است. مشخص نیست این تصمیم به کلی تغییر کرده یا موقتاً به زمانی دیگر موکول شده است.

احضار سفیر سوئیس

- آرمان نوشت: در پی اقدامات تنش‌زای اخیر آمریکا، سفیر سوئیس به عنوان حافظ منافع این کشور به وزارت امور خارجه فراخوانده شد. «محسن بهاروند» دستیار وزیر و مدیرکل آمریکایی وزارت امور خارجه کشورمان در ملاقات با سفیر سوئیس با ارائه یادداشت رسمی به تجاوز هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی به قلمرو هوایی کشورمان اعتراض کرد و دولت آمریکا را مسئول عواقب اینگونه اقدامات تحریک‌آمیز دانست. در این ملاقات ضمن ارائه جزئیات بیشتر از چگونگی این تجاوز، از جمله اعلام مختصات جغرافیایی دقیق محل اصابت هواپیمای آمریکایی در قلمرو ایران، به وی اطلاع داده شد که بقایای لاشه هواپیمای ساقط شده نیز در آب‌های ایران یافت شده و در اختیار نیروهای مسلح ایران قرار دارد که در صورت لزوم نشان داده خواهد شد. دستیار وزیر امور خارجه همچنین خواستار انتقال این پیام شد که ایران دنبال جنگ با هیچ کشوری از جمله ایالات متحده آمریکا نیست ولی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گونه اقدام تجاوزکارانه را تحمل نکرده و به شدت و بی‌درنگ با آن برخورد خواهند کرد.

اشتباه محاسباتی مشاوران کاخ سفید

- ایسنا در مطلبی با عنوان "مأموریت ویژه رویترز / این بار اتاق عملیات پنتاگون، کارفرماست" نوشت: سرنگونی پهپاد آمریکایی درآستانه ورود ترامپ به کمپین انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ در آمریکا علاوه بر لطمه زدن به اعتبار نظامی این کشور، بار دیگرضربه شکننده‌ای را که حاصل اشتباه محاسباتی مشاوران کم خرد کاخ سفید بود به جایگاه و اعتبار سیاسی و اجتماعی رئیس جمهور آمریکا وارد کرد. ایسنا به نقل از نور نیوز نوشت: خبرگزاری رویترز ساعاتی پیش به نقل از مقاماتی در ایران که به نام‌شان اشاره نکرد، مدعی شد که پیغام ویژه رئیس جمهور آمریکا از طریق حکومت عمان به تهران رسانده شده و ترامپ در این پیام در خصوص حمله‌ای قریب الوقوع به ایران هشدار داده است. این خبر بلافاصله با واکنش مقامات رسمی جمهوری اسلامی مواجه شد و موضوع ارسال نامه و محتوای ادعایی رویترز تکذیب شد. رویترز با انتشار این خبر جعلی به دنبال تأمین چهار هدف، شامل سرپوش گذاشتن بر تجاوز آمریکا، پر هزینه قلمداد کردن اقدام دفاعی ایران، بازسازی اقتدار نظامی تحقیر شده پنتاگون و ایجاد حاشیه روانی برای رئیس جمهور آمریکا بود.

اعتراف پنتاگون به ماهیت جاسوسی هواپیمای P-۸

به گزارش ایلنا به نقل از نیویورک تایمز، مقام‌های ارشد پنتاگون هم وجود یک هواپیمای نظامی دیگر در زمان هدف قرار گرفتن پهپاد این کشور از سوی ایران در آسمان تنگه هرمز را مورد تایید قرار داد. مقام‌های آمریکایی با تاکید بر اینکه هواپیمای P-۸ جاسوسی بوده اعلام کردند این هواپیما هم پنجشنبه وارد حریم هوایی ایران شده اما مسئولان این کشور همزمان با سرنگونی پهپاد گلوبال هاوک از هدف قرار دادن این هواپیما خودداری کردند.

تردید و دودلی در سیاست خارجی کاخ سفید

- تارنمای انتخاب در یادداشتی از "ویکتور شلهوب" منتشر شده در "العربی الجدید" با این سوال که "هدف ترامپ از اینکه گفت «ممکن است یک آدم سرخود در ایران پهپاد ما را هدف قرار داده باشد» چه بود؟ " نوشت: واشنگتن روز پنجشنبه را بین انتظار برای صدور یک دستور نظامی در مورد عملیات علیه ایران و خودداری دونالد ترامپ از آن، گذراند. این در حالی است که نوعی تردید و سردرگمی در کاخ سفید دیده می شود که بیانگر نبود یک سیاست خارجی مشخص است. در ادامه این مطلب آمده است: در آغاز و پس از اتمام نشست شورای امنیت ملی در کاخ سفید، مشخص شد که ساقط شدن پهپاد آمریکا، با پاسخی متقابل رو به رو خواهد شد؛ در واقع صحبت ترامپ مبنی بر اینکه ایران اشتباه بزرگی مرتکب شده، تفسیری غیر از این نداشت.

پس از اظهارات مقامات کاخ سفید و پنتاگون این اعتقاد جریان یافت که ایالات متحده به سمت ضربه محدود و با حجم و اهداف نظامی حساب شده پیش می رود؛ به نحوی که این پاسخ منجر به واکنش هایی در سطح یک جنگ گسترده نشود.

اما پس از حدود یک ساعت، لحن آمریکا تغییر کرد و رئیس جمهور این کشور دلایلی را برای این حادثه برشمرد، مبتنی بر اینکه چه بسا این اتفاق نتیجه اشتباه یک مسئول ناآگاه و بدون اطلاع تهران، بوده است. این استدلال تراشی، حکایت از یکی از این دو نکته دارد: یا تمایل ترامپ به سرد شدن آتش بحران و صرفنظر از گزینه نظامی را نشان می دهد و یا قصد رئیس جمهور آمریکا برای مشوش کردن خاطر طرف ایرانی و در ابهام فرو بردن آن نسبت به پاسخ احتمالی آمریکاست. در نهایت، مشخص شد که کفه احتمال اول سنگین تر است؛ چرا که به گزارش نیویورک تایمز ترامپ در لحظات آخر ناگهان از دستوراتش عقب نشینی کرده و از جنگنده ها خواسته است که به پایگاههایشان بازگردند. …تفسیرهای متعددی در مورد این تغییر موضع ترامپ وجود دارد؛ از جمله آنکه رئیس جمهور آمریکا در نهایت به نظر رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، ژنرال «جوزف دانفورد» گوش کرده است که در موضوع دخالت کرده و ترامپ را از ادامه عملیات منصرف نموده است و دیگر آنکه ترامپ اساساً چنین نیتی نداشته؛ وگرنه زودتر دستور منهدم شدن موشک هایی را می داد که این جنگنده آمریکایی را ساقط کرده بودند.

رسانه های اصولگرا

برخی عبارت هایی که در رسانه های منتسب به این طیف سیاسی پیرامون این موضوع به کار رفته از این قرار است: ضرب شست سپاه در سرنگون کردن پهپاد جاسوسی آمریکا، سیلی سختی به ترامپ زد؛ امارات، در نقش نوچه ترامپ در این تجاوزگری شریک بوده است؛ ایران با پاسخ نظامی، محاسبات آمریکا را تنظیم مجدد کرده و غلط بودن آدرس‌ها درباره خودش را یادآوری کرده است.

ادعای واشنگتن در عدم نقض حریم هوایی ایران

- در بخشی از گزارش کیهان آمده است: ارتش آمریکا با صدور بیانیه‌ای سرنگونی یک فروند پهپاد جاسوسی این کشور را تأیید کرد، اما مدعی شد که وارد حریم هوایی جمهوری اسلامی ایران نشده بود. «بیل اوربان» سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش آمریکادر این باره گفت: هیچیک از هواپیماهای آمریکایی روز چهارشنبه در حریم هوایی ایران عملیات انجام نداده است. ادعای واشنگتن در حالی است که سپاه پاسداران پیش از آن تاکید کرده بود که پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک» آمریکایی بعد از تجاوز به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در منطقه روبه‌روی کوه مبارک استان هرمزگان، هدف آتش پدافند نیروی هوا فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و سرنگون شد.

نقش امارات در تجاوزگری آمریکا به ایران

- کیهان می نویسد: پهپاد جاسوسی آمریکایی از پایگاه هوایی الظفره امارات متحده عربی- در فاصله ۳۲ کیلومتری ابوظبی- بلند شده است. در حقیقت امارات- در نقش نوچه ترامپ- در این تجاوزگری شریک بوده است. از سوی دیگر، همزمان با تعرض پهپاد جاسوسی آمریکایی به حریم هوایی جمهوری اسلامی ایران، «برایان هوک» نماینده ویژه امور ایران در وزارت خارجه آمریکا در یک نشست خبری در ریاض- پایتخت عربستان- بدون اشاره به اقدامات خصمانه کشورش، با بیان اینکه «دیپلماسی ما به ایران اجازه پاسخ نظامی نمی‌دهد» در اظهارنظری گستاخانه گفت: ایران باید به دیپلماسی ما با دیپلماسی پاسخ دهد نه با اقدام نظامی. … وزارت امور خارجه بحرین نیز در بیانیه‌ای گستاخانه، اقدام دفاعی ایران در سرنگون کردن یک فروند پهپاد متجاوز به حریم ایران را محکوم و آن را «اقدام خصمانه» توصیف کرد. کیهان می افزاید: ضرب شست سپاه در سرنگون کردن پهپاد جاسوسی آمریکا، سیلی سختی به ترامپ زد. اکنون سهم امارات و عربستان- نوچه‌ها و گاوهای شیرده ترامپ- محفوظ است. لازم به ذکر است که برایان هوک در روزهای گذشته در اظهاراتی مضحک مدعی شده بود که دستاوردهای کشورمان در عرصه موشکی و نظامی فتوشاپ است!

واکنش ظریف

- کیهان نوشت: محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در واکنش به ساقط کردن پهپاد جاسوسی آمریکایی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: ایالات متحده علیه ایران تروریسم اقتصادی به راه انداخته، علیه ما اقدامات پنهانی انجام داده و اکنون به قلمرو ما دست درازی کرده است. ما به دنبال جنگ نیستیم ولی غیورانه از آسمان، زمین و آب‌های خود دفاع خواهیم کرد. ما این تجاوزگری جدید را به ملل متحد خواهیم برد و نشان خواهیم داد که ایالات متحده درباره آب‌های بین‌المللی دروغ می‌گوید. ظریف همچنین در پیامی دیگر نوشت: پهپاد آمریکایی ساعت ۰۰:۱۴ در وضعیت پنهان‌کار از امارات متحده عربی پرواز و حریم هوایی ایران را نقض کرد. اپن پهپاد ساعت ۰۴:۴۵ در مختصات جغرافیایی (۲۵°۵۹›۴۳»N ۵۷°۰۲›۲۵»E) در نزدیکی کوه مبارک هدف قرار گرفت. ما بخش‌هایی از پهپاد نظامی آمریکایی را از آب‌های سرزمینی خود یعنی در همان جایی که [این هواپیما] سرنگون شده، از آب بیرون کشیده‌ایم. وزیر امور خارجه کشورمان به همراه این پیام، تصاویری را منتشر کرد که نشان می‌دهد پهپاد آمریکایی داخل حریم سرزمینی ایران هدف قرار گرفته است.

انهدام پهپاد جاسوسی آمریکا؛ مجازات متجاوز

- وطن امروز در تیتر نخست روزنامه خود با عنوان "مجازات متجاوز" نوشت: پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک» آمریکایی بامداد روز پنجشنبه پس از ورود به حریم هوایی ایران در دریای عمان و در پی بی‌توجهی به هشدارها توسط پدافند نیروی هوافضای سپاه سرنگون شد ایران در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل نسبت به تجاوز پهپاد جاسوسی آمریکایی به حریم سرزمینی خود اعتراض کرد.

در بخش دیگری از این گزارش درباره این موضوع می خوانیم: ساقط شدن پهپاد گران‌قیمت آمریکایی در آسمان ایران البته واکنش‌های متناقض مقامات این کشور را به دنبال داشت. در نخستین واکنش، فرماندهی ارتش آمریکا در منطقه غرب آسیا با صدور بیانیه‌ای رسماً اعتراف کرد یک فروند پهپاد این کشور توسط پدافند جمهوری اسلامی ایران هدف قرار گرفته و ساقط شده است. … این بیانیه می‌افزاید: «این یک حمله بی‌دلیل به یک دارایی نظارتی ایالات متحده در حریم هوایی بین‌المللی بود». در همین راستا «ژوزف کاستلا» فرمانده نیروی هوایی ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا در یک پیام ویدئویی به خبرنگاران گفت: «یک فروند پهپاد RQ۴ نیروی دریایی آمریکا حین انجام یک مأموریت تجسس در حریم هوایی بین‌المللی در حال پرواز بر فراز دریای عمان و تنگه هرمز بود که با یک موشک سطح به هوای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ساقط شد».... او موضع ایران درباره پرواز هواپیما بر فراز آسمان ایران را رد کرد و آن را «کاملاً اشتباه» توصیف کرد. ساعاتی پس از آن، رئیس‌جمهور آمریکا نیز اقدام ایران را «اشتباه بسیار بزرگ» توصیف کرد.

"تاوان تجاوز" عنوان گزارش روزنامه جوان درباره این موضوع است. جوان نوشت: اوایل هفته گذشته بود که رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در اظهار نظری تأکید کرد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر به صورت هوشمندانه، دقیق و مستمر تمام حرکات دشمنان خود را زیر نظر دارند و رصد می‌کنند.

سردار باقری تصریح کرده بود: در صورت نیاز به صورت علنی، آشکار و پر قدرت و با شدت با دشمنان ملت و منافع ملی کشور برخورد و در منطقه‌ای بسیار وسیع از آن دفاع خواهند کرد و هیچ ملاحظه‌ای در قالب پنهان‌کاری و فریب‌کاری نخواهند داشت زیرا چنین ملاحظه‌ای را کشوری در دستور کار خود قرار می‌دهد که ضعف قدرت و توانمندی داشته باشد.

بامداد روز پنجشنبه این قدرت و قاطعیت بدون هرگونه فریب و پنهان‌کاری عملی شد و نیروی هوافضای سپاه یک فروند هواپیمای بدون سرنشین متجاوز آمریکا را که ۱۲ هزار کیلومتر دورتر از خاک آمریکا به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران تجاوز کرده بود، ساقط کرد؛ خبری که روابط عمومی کل سپاه آن را اعلام کرد و بلافاصله به سرخط خبرهای ایران و جهان تبدیل شد.

روایت نیویورک‌تایمز از علت انصراف ترامپ از اقدام نظامی علیه ایران

- به گزارش خبرگزاری فارس، یکی از مقامات ارشد دولت آمریکا در خصوص صرف‌نظر «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا از اقدام نظامی علیه ایران تصریح کرد که وی درباره روایت مقامات آمریکایی از ساقط شدن پهپاد جاسوسی واشنگتن در ایران تردید داشته است. روزنامه‌آمریکایی نیویورک‌تایمز در این خصوص گزارش کرد، یکی از مقامات ارشد دولت ترامپ تأکید کرده است که نگرانی‌هایی در دولت آمریکا در خصوص این مسئله وجود دارد که آیا پهپاد جاسوسی آمریکا واقعاً در لحظه ساقط شدن، حریم هوایی ایران را نقض کرده بوده است یا خیر و این یکی از تردیدهای اصلی ترامپ برای لغو حمله به ایران بوده است.

فارس افزود: بسیاری از تحلیل‌گران نظامی بر این باورند که اثبات توان‌مندی ایران در سرنگون ساختن چنین پهپادی معادلات نظامی را در منطقه تغییر داده است.

ناتوانی سازمان ملل از مشخص کردن مکان اصابت پهپاد آمریکایی

- به گزارش خبرگزاری تسنیم، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد: نمی‌توانیم نقطه مورد اصابت قرار گرفتن پهپاد آمریکایی را مشخص کنیم. وی افزود: نه اختیار و نه توانایی این را داریم که نقطه مورد اصابت قرار گرفتن پهپاد آمریکایی را مشخص کنیم.

نیاز به تنظیم مجدد محاسبات آمریکا با پاسخ نظامی ایران

- به گزارش مشرق، سالها اکثر استراتژیست های سیاسی و نظامی آمریکایی از این گزینه سخن گفته بودند که "گزینه جنگ روی میز آمریکا" باید ابزاری همیشگی و آنقدر واقعی و معتبر باشد تا ایران هم محاسبات راهبردیش را مرتباً تنظیم و هم دچار محاسبات غلط در مواجهه با آمریکا نشود؛ اما اینک ایران است که با منهدم کردن یکی از پیشرفته ترین تجهیزات نظامی آمریکا و در واقع با پاسخ نظامی، محاسبات آمریکا را تنظیم مجدد کرده و غلط بودن آدرس‌ها درباره خودش را یادآوری کرده است. به معنای دیگر این فقط ایران است که به صورت جامع و عاقلانه "گزینه جنگ روی میز است" را به نمایش گذاشته است. البته ایران به دنبال جنگ نیست ولی در عمل نشان داده که راه استفاده از آن را از ابرقدرت دیگری بهتر می فهمد.

برچسب‌ها