به گزارش روز یکشنبه خبرنگار دانشگاه و آموزش ایرنا، ادغام دانشگاهها و موسسههای آموزش عالی غیردولتی غیرانتفاعی با ابلاغ دستورالعمل تجمیع داوطلبانه از امسال به طور جدی کلید خورد. در این زمینه برخی دانشگاهها و موسسههای غیردولتی به صورت کاملاً داوطلبانه همانطور که مورد تاکید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار دارد، آستینها را بالا زدند.
در این زمینه علی آهونمنش دبیرکل اتحادیه دانشگاهها و موسسههای آموزش عالی غیردولتی غیرانتفاعی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، گفت: نظر اتحادیه غیردولتیها نسبت به ادغام کاملاً مثبت است، اما این مسئله بستگی به کمکهای وزارت علوم دارد.
وی با طرح سوالی، اظهار کرد: اگر چند دانشگاه و موسسه غیردولتی قصد ادغام داشته باشند آیا از نظر وزارت علوم تبدیل به دانشگاه میشوند یا نه؟ در صورتی که امکانات، تعداد دانشجویان و فضای آموزشی این مراکز با ادغام، متناسب با معیارهای وزارت علوم بود، این مساعدت از سوی وزارتخانه صورت میگیرد؟
آهون منش افزود: اکنون چهار تا پنج دانشگاه و موسسه غیردولتی غیرانتفاعی در استانهای خراسان و اصفهان برای ادغام، داوطلب شدهاند و منتظر پاسخهای وزارت علوم در این زمینه هستیم.
دبیرکل اتحادیه دانشگاههای غیردولتی در مورد آینده غیردولتیهایی که حاضر به تجمیع نمیشوند، تاکید کرد: شاید ظرفیت این دانشگاهها به صفر برسد، اما تعطیل نمیشوند.
تبدیل مراکز آموزشی غیردولتی به دانشگاه در صورت رعایت استانداردها
در این مورد فرزانه شمیرانی مدیرکل دفتر آموزشهای غیردولتی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، تاکید کرد: غیردولتیها بخش خصوصی محسوب میشوند و برای ادغام با یکدیگر کاملاً مختار هستند. برخی مراکز آموزش عالی غیردولتی برای تجمیع به توافق رسیدهاند و امور محضری و حقوقی را انجام دادهاند.
وی در این باره که آیا حاصل تجمیع این مراکز، دانشگاه میشود یا خیر، اعلام کرد که در صورت رعایت استانداردهای مد نظر وزارت علوم، تبدیل به دانشگاه خواهند شد.
به گفته این مسئول وزارت علوم، موسسههایی که در اصفهان برای تجمیع داوطلب شدهاند، از کیفیت مناسبی برخورد هستند و شرایط تبدیل شدن به دانشگاه را دارند.
نحوه ادغام غیردولتیها
بر اساس دستورالعملی که معاونت آموزشی وزارت علوم اسفندماه ۹۷ به دانشگاههای غیردولتی ابلاغ کرد، دو یا چند موسسه آموزش عالی غیردولتی در یک استان با حفظ هویت حقوقی خود (هیأت موسس) تحت مدیریت مجمع موسسان مشغول به فعالیت میشوند.
ادغام موسسهها منوط به امضای صورتجلسه موافقت با ادغام، از سوی تمام اعضای هیأت موسس هر یک از موسسههای متقاضی و ارائه تعهدنامه مکتوب مبنی بر پذیرش مسئولیت پاسخگویی به هر گونه بدهی و تعهدات مالی و اداری به اشخاص حقیقی و حقوقی از سوی هر یک از هیأتهای موسس خواهد بود.
تعیین نام موسسهها
افزایش یا کاهش دانشکدههای هر موسسه منوط به پذیرش مجمع موسسان و تایید وزارتخانه خواهد بود.
پس از تصویب شورای گسترش و برنامه ریزی وزارت علوم، موسسه جدید متشکل از موسسههای ادغام شده، فعالیت آموزش و پژوهشی خود را آغاز میکند و نام موسسه جدید بنا به پیشنهاد مجمع موسسان و تصویب شورای موسسه تعیین میشود.
سیاستهای تشویقی وزارت علوم
وزارت علوم به منظور ترغیب، حمایت و تسریع در ادغام موسسههای آموزش عالی غیردولتی برخی موارد را نظیر صدور مجوز تاسیس موسسه جدید، استمرار ادامه فعالیت موسسههای ادغام شده در قالب موسسه جدید با حفظ ظرفیت و رشتههای موجود فعلی، مساعدت لازم نسبت به تخصیص رشتههای جدید به ویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی با توجه به ادغام موسسهها و افزایش تعداد اعضای هیأت علمی و ظرفیت فیزیکی و انتقال تمام امتیازات موسسهها به موسسه ادغام شده در نظر گرفته است.
هدف از ادغام این موسسهها که تعدادشان به ۳۲۰ رسیده است، بهرهمندی از ظرفیتهای موجود، حمایت از موسسههای آموزش عالی غیردولتی – غیرانتفاعی و ارتقای روزافزون کیفیت آموزش و پژوهش همچنین توزیع بهینه رشتههای تحصیلی بیان شده است.
همچنین با توجه به کاهش جمعیت دانشجو و پرهیز از موازی کاری در بخش غیردولتی، چند موسسه آموزش عالی میتوانند با رعایت ضوابط و مقررات تعیین شده در این دستورالعمل نسبت به برنامه ریزی و دریافت مجوز لازم برای ادغام داوطلبانه و ایجاد موسسه جدید، پیشنهاد خود را ارائه دهند.